Biosinteza proteinelor referat

Biosinteza Proteinelor

Biosinteza Proteinelor - Genetica moleculară, cea mai tânără şi cea mai modernă ramură a geneticii este unul dintre ele mai dinamice domenii ale cercetării ştiinţifice. Gregor Mendel, fondatorul geneticii, descoperă factorii ereditari care mai târziu vor fi numiţi gene, şi mecanismul transmiterii acestora de la o generaţie la alta. Funcţionând în interacţiune cu mediul, genotipul determină fenotipul, adică totalitatea caracterelor morfologice, fiziologice, biochimice şi comportamentale ale individului.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 11
Materia: Biologie

Biosinteza membranei plasmatice

Apoliproteina B-100 de pe suprafata LDL leaga particulele de receptorii specifici proteinelor din membrana plasmatica a celuleor hepatice.
Receptorii pentru LDL sunt localizati in regiuni specifice numite “gropi invelite”, care contin proteine specializate numite clopote.
Are loc un proces de endocitoza.

Alte referate despre: functiile membranei plasmatice, schema structurii unui segment a membranei plasmatice, polarizarea membranei plasmatice

Catabolismul proteinelor

Toate proteinele din organismele vii se reinnoiesc prin biosinteza din precursorii corespunzatori. Fiecare molecula proteica "traieste" un interval de timp bine determinat care oscileaza intre limite extrem de largi - de la cateva zile la cativa ani. Din acest punct de vedere, proteinele pot fi impartite in doua categorii:a) proteine ce se sintetizeaza pentru a asigura formarea si reinnoirea celulelor si tesuturilor (acest proces este mai bine studiat in cazul proteinelor eritrocitare);b) proteine ce se sintetizeaza independent de diviziunea celulara, fenomen ce asigura circuitul molecular al proteinelor.

Alte referate despre: proteine, proteinele, sinteza proteinelor

Proprietatile proteinelor

Ca si in cazul aminoacizilor, datorita prezentei grupelor functionale ionizate in moleculele proteinelor, acestea se caracterizeaza prin valori bine determinare ale punctului lor izoelectric (sau pH izoelectric - pI sau pHi) care se defineste ca fiind acea valoare de pH la care incarcarea electrica globala a moleculei este nula.

Alte referate despre: proprietatile proteinelor, structura si proprietatile proteinelor, proprietati proteine

Digestia si absorbtia proteinelor

La animale si om, digestia proteinelor exogene este realizata de catre enzimele proteolitice numite si proteinaze, localizate la nivelul tractului digestiv. Spre deosebire de glucide, unde digestia debuteaza chiar in cavitatea bucala sub actiunea amilazei salivare, digestia proteinelor incepe in stomac deoarece saliva nu contine enzime proteolitice. In stomac actioneaz; pepsina care rezulta prin activarea pepsinogenului si care, la pH = 1,5 o 2,5 hidrolizeaza proteinele alimentare pana la proteoze si peptone care sunt polipeptide cu masa moleculara relativ mare, solubile in apa.

Alte referate despre: digestia si absorbtia proteinelor, digestia si absorbtia proteinelor lipidelor si a glucidelor, digestia si absorbtia proteinelor particularitati la rumegatoare

Aminoacizii, proteinele si monozaharidele

L (+)-Valina apare in cantitati mici in albusul de ou. In timpul fernmentatiei alcoolice trece in izobutanol.

Alte referate despre: aminoacizii proteinele si monozaharidele, aminoacizii proteine monozaharide si viata, referat aminoacizi proteine monozaharide

Structura proteinelor

Molecula insulinei contine doua catene polipeptidice: catena A cu 21 resturi de aminoacizi ce contine o punte disulfidica intracatenara formata de resturile Cys6 si Cys11 si catena B alcatuita din 30 resturi de aminoacizi. Cele doua catene polipeptidice sunt legate intre ele prin doua punti disulfidice formate de resturile de cisteina A7 - B7 si respectiv A20 - B19:

Alte referate despre: structura proteinelor si rolul lor in organismele vii, structura proteinelor, structura proteinelor referat

Totul despre proteine

Totul despre proteine
Sub impactul dezvoltarii economice au fost poluate, mai mult sau mai putin grav, solul, apa si aerul, au disparut sau sunt pe cale de disparitie multe specii de plante si animale, iar omul este confruntat la randul lui cu diverse maladii cauzate de poluare, fenomen ce cuprinde astazi toate tarile si continentele.Efectele ei sunt resimtite pana si peintinderile, pana ieri imaculate, ale Antarcticii. S-a calculat ca in timp de un deceniu, devierile civilizatiei au provocat mediului natural pagube mai mari decat intr-un mileniu.

Alte referate despre: importanta proteinelor, biosinteza proteinelor, proteine vegetale

Date despre proteine si aminoacizi

Ele se gasesc si în plante , în cantitati mai mici . Toate sunt amestecuri de compusi complecsi , continând carbon , hidrogen , azot , oxigen , uneori si fosfor , fier , iar de multe ori sulf . Proteinele sunt principali constituenti ai corpului animalelor . Îndeplinind o mare varietate de functii , se descopera o diversificare deosebita în alcatuirea lor .

Alte referate despre: proteine si aminoacizi, proteine acizi aminoacizi zaharide, proteine sau aminoacizi

Aminoacizii, proteine, monozaharide si viata

Referat despre Aminoacizii, proteine, monozaharide si viata
Este posibil ca pornind de la elemente chimice de baza (carbon,oxigen , hidrogen, azot, sulf) sa se obtina amino-acizi, apoi proteine, apoi molecule de ADN care sa se poata autoreproduce? Si totusi materia vie este constituita din astfel de macromolecule : proteine, glucide, lipide, etc. Cum se formeaza ele in organism? Veti afla in continuare!

AMINO-ACIZI
Amino-acizii sunt combinatii organice care contin in molecula una sau mai multe grupe amino si una sau mai multe grupe carboxil. Dupa structura, amino-acizii se impart in doua mari categorii : amino-acizii alifatici si amino-acizii aromatici. La amino-acizii alifatici, ...

Alte referate despre: aminoacizi proteine, aminoacizii proteinelor, referat proteine monozaharide

Proteine sintetice

Proteine sintetice
Cea de-a doua metodă de obţinere a proteinelor utilizează parafine normale puritate înaltă (97.5%) cu 10-23 de atomi de carbon în moleculă. Fermentaţia are loc în tancuri închise ermetic, în care se introduc, în afara parafinelor, apă, amoniac, aer, potasiu, magnziu, sulfaţi şi fosfaţi,- componente care sunt în prealabil unei termosterilizări. Apoi sunt însămânţate seminţele de cultură, care se înmulţesc într-un proces continuu. Dintr-o tonă de parafină se obţine cca o tonă de substanţă celulară. Avantajele esenţiale ale acestor procedee,considerate pe bună dreptate revoluţionare, ţin pe de-o parte de viteza extraordinară de creştere în greutate a masei de cultură. Astfel, în timp cevgetalele aunevoie de una până la două săptămâni pentru a-şi dubla greutatea, culturile de microorganisme ating dublul greutăţii iniţiale în 24-120 minute ...

Alte referate despre: proteine sintetice, obtinerea proteinelor sintetice din metan, proteine sintetice obtinute din petrol

Rolul proteinelor in alimentatie

Proteinele sunt esentiale organismelor noastre. La fel ca enzimele, ele regleaza toate aspectele metabolismului. Proteinele de structura, cum ar fi cheratina si colagenul, refac pielea, unghiile, oasele, tendoanele si ligamentele; proteinele musculare produc miscare; hemoglobina transporta oxigenul; proteinele membrane regleaza miscarea substantelor in si din celulele noastre.

Alte referate despre: proteinele in alimentatie, proteine in alimentatie, rolul proteinelor in alimentatie

Proteine

Proteine
Sub aspectul compoziţiei elementare, proteinele sunt compuşi organici care conţin toate elementele organice: C, H, O, N, S, P. Modul de clasificare din prezenta lucrare se bazează pe comportarea compuşilor de natură proteică la hidroliză, oferind posibilitatea corelării denumirilor (utilizate în prezent) diverselor tipuri de compuşi care constituie clasa la care ne referim.

Alte referate despre: rolul proteinelor, hidroliza proteinelor sursa de energie pt organism, metabolismul proteinelor

Proteinele in alimentatie

Proteinele sunt, din punct de vedere chimic sunt compusi macromoleculari naturali, cu structura polipeptidica, care prin hidroliza formeaza -aminoacizi. Ele contin pe langa carbon, hidrogen, oxigen, azot, sulf, potasiu, cat si alti halogeni.

Alte referate despre: importanta proteinelor in alimentatie, proteine din alimentatie, proteinele din alimentatie

Elemente de structura secundara a proteinelor

O alta insusire o gruparii peptidice este capacitatea grupei NH de o forma o legatura de hidrogen cu un grup de C=O apartinand altei gropari peptidice :

Alte referate despre: elemente de structura secundara a proteinelor, structura secundara a proteinelor, referat despre structura secundara a proteinelor

Proteinele

Proteinele
Proteinele sunt componente de bază ale tuturor celulelor vii, alături de lipide, zaharide, vitamine, enzime, apă şi săruri anorganice, formând împreună un sistem complex în cadrul căruia se petrec o serie de reacţii chimice care asigură reproducerea, dezvoltarea şi funcţionarea normală a fiinţelor vii. Sunt componente ale structurilor celulare şi au funcţii biologice fundamentale : enzimatice, hormonale , imunologice.

Alte referate despre: referat despre proteine, referat proteine, digestia proteinelor

Proteinele - Sinteza, proprietati, structura

Etimologie
Prima menţionare a cuvântului proteină este făcută de către descoperitorul acesteia Jöns Jakob Berzelius, în scrisoarea sa către Gerhardus Johannes Mulder din 10 iulie 1838, scrisoare în care menţionează:"The name protein that I propose for the organic oxide of fibrin and albumin, I wanted to derive from [the Greek word] πρωτειος, because it appears to be the primitive or principal substance of animal nutrition".(Numele de proteină îl propun pentru denumirea compusului organic rezultat prin oxidarea fibrinei sau albuminei, el derivă din grecescul πρωτειος, deoarece se pare că apare ca fiind principala substanţă din nutriţia animalelor).

Alte referate despre: imagini cu proteine-sinteza proprietatile si structura lor, structura proteinelor membranare- proprietatile membranei celulare, structura proteinelor membranare - proprietatile membranei celulare

Metabolismul proteinelor

Deoarece timpul de stationare a proteinelor in corpul uman este redus (3-4 zile, in cazul epiteliului intestinal), asigurarea ritmica si constanta a tuturor aminoacizilor esentiali, este prioritara. Acest lucru se poate realiza, fie apeland la alimentele cu proteine complete, fie variind foarte mult sursele din care lipsesc unii aminoacizi de baza. Nu exista alimente cu proteine complete de origine vegetala (nici macar soia), ceea ce insemna ca, in cazul unei alimentatii vegetariene, hrana trebuie sa fie foarte variata (alimentatie diversificata), pentru a nu se ajunge la carenta proteica.

Alte referate despre: metabolismul proteinelor in boli endocrine, dereglari ale metabolismului proteinelor in boli endocrine, metabolismul proteinelor referat
Referate afisate : 18
Medie note: 8.78 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles