Biserica neagra din brasov

Stilul gotic

Ferestrele sunt numeroase si foarte alungite prin care lumina patrunde abundent si este filtrata de vitralii. Sculptura gotica pe fatadele bisericilor este reprezentata de statui-coloane imaginand siluete de regi si profeti cu aspect imobil, fete austere, trupuri fara solduri si umeri. La inceputul secolului XIII, sculptura se anima, figurile sunt juvenile, vestimentele au falduri ample.

Catedrale impresionante s-au construit in Germania (Magdeburg, Koln, Lubeck, Bamberg, Naumburg, Leipzig, Erfurt, Nuremberg), in Anglia (La Lincoln, Salisbury, Wells, Cantembury, Gloucester, Lichfield), in Italia (la Milano – Domul, la Modena, Florenta, Venetia-Palatul Dogilor si Ca D'Oro).

Pictura In secolul XV se realizeaza lucrari extraordinare, precum Pieta de la Villeneuve –les-Avignon. In multe domenii tehnicile devin mai complicate, cum se remarca si la tapiserii care ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 136kb
Downloads: 18
Materia: Istorie

Arta gotica

Pentru a putea intelege mai bine intreaga cultura gotica va trebui sa pornim de la inceputurile intregii arte si sa incepem chiar cu nasterea ei; sa coborim la artele antichitatii ca mai apoi sa ajungem in evul mediu, secolele XV-XVII si arta secolului XIX.
Dupa invaziile normande, ungare si serazine din secolul VIII, arta cunoaste o revigorare evidenta, care se exprima in Arta Romantica, incepind din secolul XII, si apoi in inovatiile Gotice. Hranit de spiritulaitatea crestina, atat stilul Romantic cat si cel Gotic sint reflectate credintei unei civilizatii dedicate in intregime glorificarii lui Dumnezeu.
Adjectivul "gotic" este inventat de umanistii renasterii italiene, desemnand cultura care s-a dezvoltat in occident intre secolele XII si XVI. Acest calificativ se aplica mai intii arhitecturii, apoi, in ansamblu, artelor si, in sfirsit, intregii culturi a acestei perioade. Arta Gotica a fost mult timp privita cu desconsideratie si nu se ezita in a-i distruge operele; a fost reabilitata ...

Alte referate despre: arta gotica, arta gotica si romanica, arta gotica referat

Arta gotica

Asemenea definiţii sunt arbitrare, inadecvate, şi în orice caz, nu pot fi absolutizate. Multe biserici gotice (Francis Salet) sunt scunde, simple ca structură arhitectonică, întunecoase şi foarte sobru ornamentate; dimpotrivă, multe biserici romanice sunt elansate, prezintă un stil complicat, sunt bine luminate şi cu o decoraţie, în interior şi exterior, foarte bogată. Totuşi, prima impresie pe care o lasa cele două stiluri arhitectonice concordă in linii mari cu definiţile de mai sus.

Alte referate despre: referat arta gotica, arta romanica si arta gotica, arta gotica si arta romanica

Arhitectura renascentista

Bazilica San Pietro din Roma ilustreaza cel mai bine cantitatea enorma de lucrari intreprinse, ca si bogatia inventivitatii arhitectilor care s-au succedat:

Alte referate despre: arhitectura renascentista, arhitectura renascentista in romania, referate arhitectura renascentista

Arta romanica si gotica

Arta miniaturii
Cunoaste si ea o dezvoltare considerabila in epoca romanica, relievandu-se prin rafinamentul executiei, bogatia imaginilor, virtoazitatea stilului.

Alte referate despre: arta romanica si gotica, asemanari si deosebiri intre arta romanica si gotica, arta romana si gotica

Arhitectura gotica

Castelele si catedralele care formeaza o imagine tipica, chiar daca simplificata, a Evului Mediu vestic din punct de vedere arhitectural, a corespondent, in lumea romaneasca, mai ales prin conacele vremii. Cele mai multe edificii construite au disparut, datorita trecerii timpului sau distruse de razboaie, cutremure, incendii. In arhitectura medievala, influentele curentelor vestice pot fi regasite, in masura mai mare sau mai mica, in cele trei tari locuite de romani. Ele sunt mai puternice in Transilvania, mai slabe in Moldavia, in forme absorbite de traditia bizantina locala, si inca mai putin vizibile in Valahia unde incepand cu secolul 14 arhitectura s-a bazat pe interpretarea locala a modelului bizantin.

Alte referate despre: arhitectura gotica, arhitectura gotica referat, referat arhitectura gotica

Arhitectura bisericilor romanice

Principalele susţinătoare ale arhitecturii erau mănăstirile care, în acea perioadă, depăşeau numărul de 2000. Familiile înstărite doreau şi ele să-şi etaleze poziţiile pe care le ocupau în societate, făcând numeroase donaţii locaşurilor sfinte. Astfel, încercau să le garanteze o carieră clericală fiilor lor. Unii considerau acest fapt şi ca pe o formă de asigurare spirituală, care le garanta răsplata în viaţa de apoi.

Alte referate despre: arhitectura bisericilor, arhitectura biserici, arhitectura bisericii

Biserica in timpul lui Constantin cel Mare

De aceasta data, Constantin a ramas singurul imparat al vastului Imperiu roman pina la moartea sa in 22 mai 337. Ramas singurul stapinitor, Constantin lua fata de crestinism o atitudine binevoitoare, fara a jigni, insa, paginismul greco-roman, care avea numeroase si puternice radacini. Imparatul insusi pastra aproape tot timpul domniei demnitatea suprema pagina de pontifex maximus si nu se lepada de paginism decit prin Botezul savirsit cu citeva zile inainte de moarte, in mai 337.

Alte referate despre: biserica in timpul lui constantin cel mare, biserica in timpul lui constantin, biserica din timpul lui constantin

Brasov

Colegiul Andrei Saguna a fost ridicat intre anii 1851-1856 de Stefan Emilian. Cea mai veche parte a cartierului Schei este dominate de Biserica Sf. Nicolae (a fost construita intre sec. XIV-XV), una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe romanesti.De asemenea, in curtea bisericii se gaseste cladirea primei scoli romanesti(1495), astazi transformata in muzeu;statuia primului tipograf de carti din Romania, diaconul Coresi si Muzeul Junilor Brasoveni.

Alte referate despre: brasov, depresiunea brasov, referat brasov

Europa romantica si Europa gotica

Europa romantica si Europa gotica - Inmultirea rapida a populatiei a dus la marirea suprafetelor cultivate si la cresterea numarului de asezari urbane, acestea avand drept rezultat general o crestere economica fara precedent in Europa dupa caderea Imperiului roman. Lipsit de putere, statul medieval a lasat biserica sa profite, sporindu-si autoritatea.

Alte referate despre: europa romanica si europa gotica, europa romantica, mihai eminescu ultimul mare romantic din europa

Despre arta gotica

Ca aspect, noutatea pe care o prezinta imediat privirii o biserica gotica in comparatie cu cea romanica este lungimea (in Franta, depasind adeseori 100 m) si inaltimea edificiului (intre 20-50 m); precum si in interior, nava centrala care este mult mai inalta decat navele laterale. Fatada este, in general, flancata de doua turnuri foarte inalte (multe neterminate, fara acoperis, sau inegale ca forma si proportii).

Alte referate despre: arta gotica imagini, imagini arta gotica, arta romana si arta gotica

Pisica neagra de Edgar Allan Poe

"Pisica neagra de Edgar Allan Poe"
Poveste este scrisa la persoana I, iar Poe a ales sa foloseasca pentru aceasta poveste un narator fals. Naratorul ne spune ca inca de la o varsta destul de frageda a iubit foarte mult animalele. El impreuna cu sotia sa au avut foarte animale, pruintre care si o pisica mare neagra pe care o chema Pluto.

Alte referate despre: pisica neagra de edgar allan poe, pisica neagra de edgar allan poe rezumat, pisica neagra de edgar allan poe referat

Biserica Sfantul Nicolae - Cretulescu

Pictura murală a fost realizată în tehnica „a fresco” odată cu ridicarea bisericii iar tabloul votiv s-a păstrat ca mărturie istorică a existenţei în timp a picturii lui Tătărescu din 1860 realizat în ulei peste pictura originară. În tehnica „a secco” avem prezente mici zone datorate ultimei intervenţii de restaurare deoarece integrarea cromatică a zonelor mari s-a realizat în tehnica „a fresco”. Pictura murală din turla naosului este nouă fiind realizată cu ocazia restaurării din 1942-1943.(2.2. - pentru detalii) Reuşita decoraţiei murale monumentale bizantine a rezultat din combinarea echilibrată a esteticii şi a perspectivei inverse deoarece liniile figurilor şi siluetelor sunt încadrate perfect pe suprafeţele formelor concave a bolţilor.

Alte referate despre: biserica sfantul nicolae - cretulescu unde este asezata, biserica sfantul nicolae din brasov, biserica sfantul nicolae

Biserica Ortodoxa Romana

In secolul al VI-lea, imparatul Justinian (527-565) a readus stapanirea bizantina in stanga Dunarii, reunind acest teritoriu, si bisericeste, cu cel din dreapta fluviului, prin punerea sa sub autoritatea canonica a Arhiepiscopiei Justiniana Prima, pe care o infiintase in anul 535. Ajutata de astfel de imprejurari, crestinatatea nord-dunareana a facut progrese insemnate. Bazilici si alte numeroase vestigii paleocrestine descoperite pana acum pe aproape intreg cuprinsul tarii noastre confirma acest lucru.

Alte referate despre: biserica ortodoxa referat, referat biserica ortodoxa, biserica ortodoxa romana referat

Marea Neagra

Unul de adancime, care coboara pana la fundul marii ;acest strat se caracterizeaza printr-o concentratie mare de saruri minerale.
Zona litorala (care coincide cu platforma continentala), care coboara pana la 180 M (ea ocupa o treime din suprafata marii)
Zona pelagica, care cuprinde masele de apa din largul marii ;
Zona abisala, care cuprinde adancurile marii (pana la adancimea maxima de 2245 m).

In fiecare din aceste zone traiesc diferite vietuitoare.
CARACTERISTICI ALE BIOTOPULUI
Temperatura apei variaza sezonier (iarna, la tarm,minima coboara la 0 grade C ; vara,ajunge la 27-29 grade C ) ;intre iarna si vara, pe verticala, se inregistreaza o inversare a anotimpurilor pana la 75-100 m adancime ; catre fundul marii, temperatura este in jur de 7-9 grade C ;

Alte referate despre: marea neagra, referat marea neagra, marea neagra referat

Marea Neagra

Neptun-statiune balneo-climaterica permanent ape litoralul romanesc,la
nord de Mangalia dezvoltata dupa 1964.

Alte referate despre: referat despre marea neagra, ciuma neagra, biserica neagra

Marea Neagra

Marea Neagra este o mare continentala situata intre Europa sud-estica si Asia mica care scalda tarmurile Romaniei pe o lungime de 245 km, Ucrainei,Turciei si Bulgariei. Prin sistemul de stramtori Bosfor-Marea Marmara-Dardanele comunica cu Marea Mediterana, iar prin stramtoarea Kerci cu Marea de Azov – mare care reprezinta de fapt o anexa a Marii Negre. Are in linii mari forma ovala si tarmuri putin crestate (cu exceptia peninsulei Crimeea), iar in partea de nord-vest are numeroase limanuri. Platforma continentala este foarte extinsa, mai ales in nord-vest, apoi adancimile cresc, ajungand in regiunea central-sudica la 2.425 m.

Alte referate despre: pisica neagra edgar allan poe, despre marea neagra, capra neagra

Pisica neagra - Edgar Allan Poe

Nu numai ca nu-mi mai pasa de ele, dar incepusem sa le chinuiesc. Singur, Pluto doar nu-ndura prigoana. Nu pregetam insa sa chinuiesc maimuta, iepurii ori cainele, cand intamplarea sau devotamentul lor prostesc mi-i aduceau in cale. Iar boala tot crestea in mine -- si ce ingrozitoare boala e Alcoolul! -- si pana la urma chiar si Pluto, ce-mbatranise si era tot mai posac -- chiar Pluto, zic, a inceput sa simta urmarile starilor mele proaste.

Alte referate despre: pisica neagra edgar allan poe rezumat, pisica neagra edgar allan poe comentariu, rezumat pisica neagra edgar allan poe

Dimensiunile pietei turistice de la Marea Neagra

Din cele mai vechi timpuri, Marea Neagra a constituit o cale de legatura prin intermediul careia populatia bastinasa din regiunile pontice a intrat in contact cu cultura miceniana.

Alte referate despre: dimensiunile pietei turistice marea neagra, dimensiunile pietei turistice din romania, dimensiunile pietei turistice balneare
Referate afisate : 19
Medie note: 7.98 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles