Biserica ortodoxa referat

Biserica Ortodoxa Romana

Biserica Ortodoxa Romana:Dupa retragerea, in anul 271 d.H., a administratiei si armatei romane din nordul Dunarii, crestinii, nemaitemandu-se de autoritatea pagana a Romei, care-i urmarea si pedepsea pentru credinta lor, s-au inmultit si au inceput sa se organizeze bisericeste.

Marele numar al martirilor daco-romani de la Dunarea de Jos din timpul persecutiei imparatului Diocletian (284-305), care a platit cu viata marturisirea credintei in Hristos, probeaza raspandirea crestinismului, in acel timp, prin aceste parti. Totodata, intareste convingerea ca, in aceasta zona, crestinismul era cu mult mai vechi, de vreme ce in timpul perioadei romane existau episcopi si preoti.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 14kb
Downloads: 11
Materia: Religie

Biserica Ortodoxa Romana

Crestinismul a luat avant deosebit la stramosii nostri, atat din sudul, cat si din nordul Dunarii, in timpul Pacii Constantine, care a urmat edictului de toleranta religioasa de la Milan, din anul 313 d.H. Ca urmare, la Dunarea de Jos se intalnesc functionand numeroase centre episcopale, unele desigur mult mai vechi. Printre acestea s-a aflat si Episcopia Tomisului, infiintata - foarte probabil - in ultima parte a secolului al III-lea, cu autoritate canonica atat in dreapta, cat si in stanga Dunarii. Ridicata, in veacul al V-lea, la rangul de arhiepiscopie autocefala si apoi de mitropolie, aceasta a avut independenta canonica, in secolul urmator, 14 scaune episcopale.

Alte referate despre: biserica ortodoxa referat, referat biserica ortodoxa, biserica ortodoxa romana referat

Biserica ortodoxa romana in timpul comunismul

Dat fiind că nu există o nouă Lege a Cultelor după 1989, regimul cultelor din România este însă, în continuare, încadrat prin Legea din 1948. Statutul Bisericii Ortodoxe Române a cunoscut modificări succesive începând cu 1990, în sensul îndepărtării controlului direct al Ministerului Cultelor asupra deciziilor de administrare internă a Bisericii şi al autonomizării de către Stat a organismelor ecleziastice.

Alte referate despre: biserica ortodoxa romana in timpul comunismului, biserica ortodoxa romana in timpul comunismul, referat biserica ortodoxa romana in timpul comunismului

Misiologie

În această măsură Patriarhul coordonează direct sau prin instituţiile de sub ordine şi tendinţa firească de a primi în familia ortodoxă pe alţii de alte confesiuni. Aşa se face că un patriarh ortodox este prin vocaţie apărător al dreptei credinţe, slujitor prin arhieria Mântuitorului şi păstrător al Cincizecimii .

Alte referate despre: misiologie, misiologie si ecumenism, referate misiologie

Acte martirice

Actele martirice oficiale si relatările martorilor oculari au mare valoare pentru istorie şi pentru râvna pentru desăvârşire. Personajele: judecători, grefieri, martiri, au atitudini reale, cerute de situaţia in care se aflau fiecare. Cuvântările judecătorilor şi ale martirilor sunt mai lungi si mai înflorite în relatările martorilor oculari decât în Actele oficiale, ca de exemplu în Actele lui Apoloniu şi Martiriul lui Pioniu. Uneori judecătorii fac eforturi spre a uşura situaţia martirilor, iar când nu reuşesc-şi aceasta se întâmplă aproape întotdeauna- ei îi condamnă cu părere de rău pe acuzaţi. Aceştia, în general, răspund cu precizie la întrebări, dar uneori trec la atac împotriva religiei sau culturii păgâne.

Alte referate despre: actele martirice, acte martirice, actele martirilor

Organizarea Bisericii Crestine

Organizarea Bisericii Crestine - Studierea originii si evolutiei crestinismului trebuie facuta în contextul politico-social existent în perioada ultimului secol înainte de Hristos si în primul secol al erei crestine; crestinismul devenind cea mai globala si universala dintre toate religiile care au aparut în Orientul Apropiat si Îndepartat si pe lânga aceasta a influentat decisiv istoria rasei umane.

Alte referate despre: organizarea bisericii crestine, cultul si organizarea bisericii crestine in primele secole, organizarea bisericii crestina

Biserica Ortodoxa Romana

Printre acestea s-a aflat si Episcopia Tomisului, infiintata - foarte probabil - in ultima parte a secolului al III-lea, cu autoritate canonica atat in dreapta, cat si in stanga Dunarii. Ridicata, in veacul al V-lea, la rangul de arhiepiscopie autocefala si apoi de mitropolie, aceasta a avut independenta canonica, in secolul urmator, 14 scaune episcopale. In secolul al VI-lea, imparatul Justinian (527-565) a readus stapanirea bizantina in stanga Dunarii, reunind acest teritoriu, si bisericeste, cu cel din dreapta fluviului, prin punerea sa sub autoritatea canonica a Arhiepiscopiei Justiniana Prima, pe care o infiintase in anul 535.

Alte referate despre: referat despre biserica ortodoxa, biserica ortodoxa, biserica ortodoxa in timpul comunismului

Biserica si stiinta

Este indeobste cunoscut faptul ca problemele fundamentale privind existenta lumii si sensul ei cu cat sunt mai cercetate, cu atat mai mult provoaca spiritul si indeamna la o cautare adanca a adevarului. In timp ce Biserica propovaduieste Adevarul revelat de Dumnezeu, stiinta cauta cu mijloace proprii ratiunii omenesti sa dea raspuns si solutii intrebarilor lumii. Trebuie sa precizam de la bun inceput ca intre religie si stiinta nu exista opozitie, ci distinctie. Stiinta lamureste multe din tainele lumii, dar initiativa ei este limitata pentru ca se sprijina numai pe ratiune. Or, cunoasterea adevarata inseamna mult mai mult. Daca ratiunea nu ar fi sprijinita de lucrarea Duhului Sfant, poarta spre Adevar ar ramane inchisa.

Alte referate despre: biserica si stiinta, biserica dintre stiinta si religie referat, vreau biserica si stiinta

Biserici din Maramures

Studiile competente referitoare la aceste construcţii reliefează inovaţiile şi soluţiile locale privind compartimentarea (absida altarului, naosul şi pronaosul poziţionate pe o axă est-vest, la care uneori se adaugă un pridvor deschis, aidoma caselor ţărăneşti), dar şi elementele de decor şi pictură (pe lemn sau pe sticlă).

Alte referate despre: biserici din maramures, bisericile din maramures, biserica din maramures

Suprematia culturala a bisericii

Invatamantul, practicat in limba Latina, era in intregime oral . Un text este citit si comentat de magistru, apoi discutat de discipolii sai . Treptat, scolile episcopale se diversifica dupa specializari – flosofia se studiaza la Paris, cele mai bune scoli de drept sunt in Italia ( Bologna ), medicina se invata la Montpellier ( Franta ), astronomia si matematica la Toledo ( Spania ) .

Alte referate despre: suprematia culturala a bisericii, istoria-suprematia culturala a bisericii universitatile, suprematia culturala a bisericii universitatile

Biserica Balaneanu Iancu Nou

O legenda din Bucovina spune ca Sf. Haralambie a suferit foarte mult in timpul vietii. De aceea, inainte sa moara, Dumnezeu i-a spus sa isi aleaga o rasplata. Sfantul i-a intrebat pe oameni ce ar trebui sa ceara si ei l-au rugat sa ceara ciuma, care facea pe atunci multe victime. Dumnezeu i-a daruit atunci ciuma, iar Sf. Haralambie a legat-o cu un lant si tot asa o tine si astazi. Iar cand oamenii uita sa il sarbatoreasca, ii mai da drumul pe pamant si ciuma, care are aripi si tine in mana o sabie lata, se duce la acei oameni si ii omoara.

Alte referate despre: biserica balaneanu iancu nou, biserica balaneanu iancu-nou, biserica balaneanu iancu

Reforma bisericii

In 1500 Biserica Catolica detinea suprematia in Europa centrala si de vest, supravietuind opozitiei Lollarzilor englezi, a husitilor boemieni precum si a altor dezidenti religiosi. Cu toate acestea, revoltele erau semnalele unei nemultumiri crescande, care in cele din urma s-a dovedit imposibil de suprimat.

Alte referate despre: reforma bisericii catolice, reforma bisericii, reforma biserici catolice

Pelerinajul crestin

In consecinta, in pelerinaj se intrunesc si convietuiesc motive de natura diversa, de la cele religioase la culturale si pana la cele spirituale, motive culturale, psihologice, sociologice, topografice si economice, care reusesc sa mentina un fenomen mereu viu, intr-o revolutie constanta si in gradul de a interpreta nevoi si impulsul interior al celor care-l practica.
Inradacinata in Vechiu si Noul Testament, simpla vizita la Ierusalim si la alte locuri sfinte, intreprinsa de evrei si crestini, reprezinta fundamental cultural si istoric al pelerinajului crestin, care, dupa cum este cunoscut, a avut ca prima arie de desfasurare partea orientala si in special Ierusalimul.

Alte referate despre: pelerinajul crestin, pelerinaj crestin, pelerinaje crestine

The Orthodox liturgy

Without this continuation the Liturgy remains incomplete. Since the Eucharistic event we are incorporated in Him who came to serve the world and sacrificed for it, we have to express in concrete diakonia, in community life, our new being in Christ, the Servant of all. The sacrifice of the Eucharist must be extended in personal sacrifices for the people in need, the brothers for whom Christ died.

Alte referate despre: the orthodox liturgy, orthodox liturgy, referat engleza the orthodox liturgy

Biserica ortodoxa in timpul lui Andrei Saguna

Divizarea lumii transilvane in 1701 a generat o seama de probleme ce se vor alatura celor deja existente aici. Din acest motiv nu vor putea intelege modul in care reactioneaza romanii daca nu ne vor aruca o scurta privire in trecutul acestei lumi, atat cel social cat si cel confesional.

Alte referate despre: biserica ortodoxa in timpul regimului comunist, referat despre biserica ortodoxa in timpul regimului comunist, biserica ortodoxa in timpul dictaturii comuniste

Schisma Bisericii ruse in sec al XVII-lea

Reformele patriarhului au dus la un adevarat rascol, la o schisma a Bisericii Ruse, care vor duce la condamnarea opozantilor de doua sinoade locale rusesti. Persecutati de stat credinciosii de rit vechi se vor refugia in Bucovina, Nordul Dobrogei, America, Austrlia, Canada, Siberia, Ural, Altai.Dupa disparitia lui Avakum, adeptii traditionalismului ortodox si-au bazat protestele pe ideile acestuia care sustinea ca cea mai mica abatere de la ritualui traditional al bisericii era inadmisibila.

Alte referate despre: biserica ortodoxa din tarile romane in sec al xvi-lea, contextul istoric al sec al xvii -lea in tarile romane, mod de viata sec al-xvi lea

Biserica in timpul lui Constantin cel Mare

Biserica in timpul lui Constantin cel Mare - Imparatul Constantin cel Mare (337-377) este una din personalitatile de seama din istoria universala. Pina la el, Biserica a indurat grele persecutii din partea imparatilor romani. Convertirea lui la crestinism a insemnat o mare cotitura in istoria acestuia, caci, prin publicarea edictului de toleranta religioasa, de la Milan din ianuarie 313, Constantin a asigurat Bisericii deplina libertate in tot Imperiul roman. Biserica intra, de acum inainte, intr-o perioada de inflorire si propasire, in secolul ei de aur.

Alte referate despre: biserica in timpul lui constantin cel mare, biserica in timpul lui constantin, biserica in timpul lui constantin brancoveanu

Arhitectura bisericilor

In secolul al 16-lea si in cele care au urmat, un fel de stil renascentista fost dus peste mari de ordinele catolice romane in special de către iezuiţi. In acelaşi timp, bisericile protestante ale Reformei, care la început au avut tendinţa sa simplifice tipul medieval, au adoptat treptat principiile renascentiste.

Alte referate despre: arhitectura bisericilor, arhitectura biserici, arhitectura bisericii
Referate afisate : 18
Medie note: 8.20 / 10
Referate noi adaugate la Religie
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles