Bnr referat

Rolul BNR

BNR stabileste si conduce politica monetara si de credit in cadrul politicii economice si financiare a statului cu scopul de a mentine stabilitatea monetara. l1f9fernOperatiunile pe care le desfasoara BNR se pot grupa in 4 categorii:rn1.Operatiuni cu banci si alte institutii de credit;rn2.Operatiuni cu trezoraria statului;Operatiuni cu aur si valuta;rn4.Infiintarea pietei valutare interbancare.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 17kb
Downloads: 456
Materia: Economie

Infiintarea BNR

În ţara noastră, sistemul de credit capitalist s-a format pe două căi:
1)transformarea zarafilor şi cămătarilor în bancheri capitalişti; aceştia împrumutau mai puţin burghezia industrială şi comercială şi mai mult pe domnitori şi boieri.

Alte referate despre: infiintarea bnr, infiintare bnr, infiintarea bnr referat

Leul greu - dezbatere

De la 1 iulie 2005, noile bancnote vor exprima valori de un leu
(10.000 lei vechi), 5 lei (50.000 lei vechi), 10 lei (100.000 lei
vechi), 50 lei (500.000 lei vechi), 100 lei (1.000.000 lei vechi) si
500 de lei (echivalentul a 5.000.000 lei). Diviziunile leului greu vor
fi un ban (100 lei vechi), cinci bani (500 lei vechi), 10 bani (1000
de lei vechi) si 50 de bani (5000 lei vechi). Grafica si culorile
noilor bancnote vor fi asemanatoare cu ale celor vechi corespunzatoare
si vor fi tiparite tot pe polimer. Bancnotele noi, insa, vor fi mai
mici, identice cu bancnotele corespondente in euro, ceea ce va permite
bancilor sa nu mai modifice bancomatele la momentul trecerii la euro,
estimata pentru perioada 2012 - 2014. Singura bancnota care nu are
corespondent, cea de 500 de lei, va avea reprezentat portretul lui
Mihai Eminescu. "Valoarea bancnotei de 500 de lei este echivalentul a
100 si ceva de euro, pana in 200, dar, daca se intareste cursul, cine
stie...", a mai ...

Alte referate despre: leul greu, efecte ale leului greu asupra sistemului bancar romanesc, efecte ale leului greu

Contabilitatea operatiunilor de trezorerie si interbancare

Prin contabilitatea operatiunilor de trezorerie si interbancare se asigură evidenta următoarelor operatiuni:operatiunilor de casă; operatiunilor de decontare cu BNR privind rezervele obligatorii ale băncilor, conturile curente, compensarea multilaterală a plătilor interbancare;operatiunilor privind împrumuturile de refinantare de la BNR;operatiunilor prin conturile de corespondent, depozitele, creditele si împrumuturile interbancare;

Alte referate despre: contabilitatea operatiunilor de trezorerie, referat contabilitatea operatiunilor de trezorerie, conducerea contabilitatii operatiunilor de trezorerie

Consideratii despre piata financiara din Romania

Am folosit drept bibliografie pentru realizarea acestui material publicatiile de specialitate din tara noastra:
Ziarul Financiar
Bursa
Piata Financiara
Cat si Economie Politica, Nita Dobrota

Alte referate despre: piata financiara, piata financiara referat, piata financiara din romania

Sistemul bancar

Alte institutii de credit specializate cum sunt Cooperativele de Credit si Casele Centrale, precum si institutiile emitente de moneda electronica.Organizatii cooperatiste de credit (cunsocute sub denumirea de cooperative de credit) sunt asociatii autonome si voluntare de persoane fizice (minimum 1.000) avand obiective comune economice, sociale si culturale, functionand pe principiul intrajutorarii membrilor cooperatori. Partile sociale sunt indivizibile si nu sunt titluri negociabile si nici titluri de datorie (nu se pot gaja).

Alte referate despre: management bancar, sistemul bancar, creditul bancar

Notiuni de drept bancar

Notiunea de drept bancar s-a afirmat in limbajul curent8 o data cu aparitia si dezvoltarea sistemului bancar al Republicii Moldova, dupa adoptarea de catre Parlament a Legii nr. 599-XII din 11 iunie 1991 "Cu privire la Banca Nationala de Stat a Moldovei'"', si Legii nr. 601-XII din 12 iunie 1991 "Cu privire la banci si activitatea bancara"10. Astfel, crearea unor banci noi si/sau comercializarea celor existente (1) si formarea in consecinta a unui sistem bancar bi-nivelar (2), ceea ce a stimulat dezvoltarea pietei serviciilor financiare si celei de capital (3), au condus la aparitia termenului de drept bancar, ca notiune generica pentru a desemna initial normele ce veneau sa completeze prevederile normelor de drept civil si financiar, in materia activitatii bancare.

Alte referate despre: drept bancar si valutar, drept bancar-faliment, drept bancar

Bancar

BRD este listata la Bursa de Valori Bucuresti, in prima categorie, devenind in scurt timp una din cele mai tranzactionate societati.In urma unei campanii de rebranding, Banca Romana pentru Dezvoltare devine BRD - Groupe Societe Generale. Noua identitate a bancii consolideaza astfel pozitia sa, facand mai vizibila identitatea Grupului - mama.Societe Generale cumpara pachetul rezidual de actiuni detinut de statul roman in capitalul BRD, participatia sa crescand astfel de la 51% la 58,32%.

Alte referate despre: marketing bancar, sistemul bancar romanesc, audit bancar

Marketing bancar

Bancile si-au deschis portile catre populatie , au introdus numeroase produse si servicii noi (de exemplu, internet-banking) , s-au stabilit noi procese (de exemplu , sistemul de compensare) , au aparut noi reglementari , bancile straine au deschise sucursale , a fost modernizata tehnologia informationala .In Romania , continua tranzitia catre o economie de piata . Este vital ca bancile sa aiba o mai accentuata orientare catre marketing , deci , catre client,pentru a-si asigura o cota pe piata cat mai buna .

Prin mediul de marketing se intelege agentii si fortele (altele decat cele de marketing) care influenteaza capacitatea unei organizatii de stabilii si mentine legaturi de afaceri profitabile cu clientii sai .
Operatiunile finaciar-bancare legate de utilizarea si circulatia cat mai eficienta disponibilitatilor banesti din economie , realizate pe baze contractuale , se desfasoara intr-un cadru complex , clientii ocupand un cadru central . Bancile se plaseaza in pozitia ...

Alte referate despre: mixul de marketing bancar, marketing bancar referat, referat marketing bancar

Politici, strategii si organizare bancara

Ca urmare, ratele dobanzilor practicate la nivelul sistemului bancar pot fi destul de greu influentate de banca centrala, iar daca influenta se exercita, reactia de raspuns a bancilor este intarziata fata de momentul aplicarii masurii de politica monetara. Cu toate acestea, "autoritatile unor tari folosesc ratele dobanzilor pe termen scurt drept obiectiv intermediar, lasand cantitatea de bani sa-si gaseasca punctul de echilibru -ceea ce este oarecum invers decat prescriau teoreticienii monetaristi, adica sa fie tinuta sub control baza monetara, iar piata sa-si gaseasca dobanda de echilibru.

Alte referate despre: strategia social politica a unei organizatiei power point, strategia unei organizatii pentru promovarea propriei imagini, viziunea misiunea si valorile politicii calitatii unei organizatii

BNR - prezentare, obiective si atributii

Membrii consiliului de administraţie şi salariaţii Băncii Naţionale a României sunt obligaţi să păstreze secretul profesional asupra oricărei informaţii nedestinate publicării, de care au luat cunoştinţă în cursul exercitării funcţiilor lor, şi nu vor folosi aceste informaţii pentru obţinerea de avantaje personale, orice abatere fiind sancţionată conform legii. Aceştia sunt obligaţi să păstreze secretul profesional şi după încetarea activităţii în cadrul băncii, orice încălcare fiind sancţionată în condiţiile legii3.

Alte referate despre: bnr obiective si atributii, bnr obiective atributii, atributiile bnr

Politica monetara a BNR in perspectiva reducerii inflatiei

Politica monetara: inainte si dupa anul 2005
Problematica abandonarii treptate a strategiei bazate pe ancora monetara (eng. monetary targeting) si implicit a trecerii la o alta strategie de politica monetara a fost abordata si discutata de BNR inca din anul 2000, optiunile majore ale bancii centrale fiind integrate in continutul Strategiei nationale de dezvoltare economica a Romaniei pe termen mediu elaborate de autoritatile romane.

Alte referate despre: politica monetara a bnr din perspectiva integrarii in zona euro, politica monetara a bnr in reducerea inflatiei, politica monetara a bnr

Moneda

In ultima parte a anului, s-a produs o deteriorare a balantei de plati si au reaparut presiunile inflationiste care au determinat BNR sa inaspreasca politica rezervelor minime obligatorii si sa revina la o politica de dobanzi mai restrictiva. S-a urmarit, astfel, reducerea deficitului extern si reducerea lichiditatii disponibile pentru a limita procesul de multiplicare a bazei monetare.

Alte referate despre: moneda euro, moneda si credit, moneda unica europeana

Teorii si politici monetare - Legea privind procedura falimentului bancilor

Teorii si politici monetare - Legea privind procedura falimentului bancilor
După parcurgerea tuturor etapelor legale, hotărârile tribunalului sunt definitive şi executorii. Ele pot fi atacate cu recurs. Hotărârea tribunalului de începere a falimentului este comunicată Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar, în vederea aplicării reglementărilor privind plata depozitelor garantate.

Alte referate despre: legea privind procedura falimentului bancilor, privind procedura falimentului bancilor legea, legea privind procedura falimentului bancar

Studiu comparativ privind produsele oferite de institutiile de credit din Romania

Banca CITIBANK
51. Produse şi servicii financiare de înaltă calitate destinate companiilor naţionale şi internaţionale, companiilor mici şi mijlocii, sectorului public, organizaţiilor non profit, persoanelor fizice

Alte referate despre: studiu comparativ privind produsele oferite de institutiile de credit, studiu comparativ privind contul de profit si pierderi, studiu comparativ privind creditarea la doua banci

Moneda unica europeana

Politica de curs a BCE este inca incerta, iar analistii prevad
instabilitatea monedei unice europene.

Alte referate despre: euro moneda unica europeana, moneda unica europeana referat, referat moneda unica europeana

Globalizarea sistemului bancar

Din punct de vedere al gradului de dezvoltare si al performantei sistemul bancar romanesc mai are mult de parcurs pentru a ajunge din urma bancile din tarile dezvoltate ale Uniunii Europene. Astfel perspectivele integrarii tarii noastre in Uniunea Europeana vor avea un impact substantial asupra structurii sistemului bancar si se v-a manifesta in urmatoarele directii: cresterea capitalului privat, in special cel strain si intensificarea concurentei; diversificarea serviciilor de retail banking; consolidarea structurii de tip supermarket financiar; cresterea gradului de concentrare a capitalurilor si a activelor bancare.

Alte referate despre: globalizarea financiar bancara, globalizarea financiar bancara referat, globalizarea sistemului bancar

Contabilitatea decontarilor intra si interbancare

Din acest moment putem vorbi de plăţi în monedă şi chiar de apariţia unor elemente de sistem de plăţi prinm practici unanim acceptate, cum ar fi metalele de confecţionare şi forma monedei. Creşterea schimburilor comerciale şi cantitatea limitată a metalelor preţioase au determinat apariţia în Evul Mediu a monedei de hârtie, la început sub forma recipisei de depozit eliberate de custozii (aurarii, argintarii) care primeau spre păstrare moneda în metal preţios cu promisiunea eliberării metalului celui care aducea recipisa. Această hârtie a devenit moneda semn întrucat putea fi transmisa de purtător în schimbul mărfurilor pe care le cumpăra. Cam în aceeaşi perioadă apar şi băncile comerciale care au creat un cadru organizat şi mai sigur pentru plata tranzacţiilor. Factorul hotărâtor în generalizarea plăţilor în noul tip de monedă îl reprezintă însă impunerea de către stat a folosirii monedei-hârtie (moneda fiduciară) pentru stingerea

Alte referate despre: contabilitatea decontarilor intra si interbancare, sistemul decontarilor intra si interbancare, decontari intra si interbancare

Tezaurul Romaniei la Moscova

Nu avea sa se scurga anul 1917 si in Rusia izbucnea Revolutia bolsevica. Cine sa mai respecte protocoalele incheiate cu guvernul tarului intr-un imperiu dominat de haos? 85 de ani de tratative.In 1922, Romania deschidea pentru prima data tratativele de recuperare a tezaurului. Lucrurile inaintau anevoios. Abia in 1935, o data cu reluarea relatiilor diplomatice, Rusia a restituit o parte din arhive. Iar in 1956, comunistii romani primeau de la tovarasii rusi o alta transa: tablouri, cateva comori antice si ceva documente.

Alte referate despre: tezaurul romaniei la moscova rezumat, tezaurul de la moscova, referat istorie tezaurul roman in moscova
Referate afisate : 19
Medie note: 8.72 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles