Boboteaza referat

Boboteaza

Era o petrecere de pomina a nevestelor, care se adunau in grupuri mari la cineva acasa, unde aduceau alimente - oua, faina, carne - si bautura. Dupa ce mancau si beau spunand ca "se iordanesc", ele cantau, jucau si chiuiau toata noaptea. Dimineata ieseau pe strada, unde luau pe sus barbatii care apareau intamplator in calea lor, ducandu-i cu forta la rau sau la lac si amenintandu-i ca-i arunca in apa "daca nu se rascumpara" cu un dar, de obicei cu o vadra de vin.

In aceasta zi, numita si "Tontoroiul Femeilor", normele morale ale satului traditional erau abolite, iar excesele de bautura si petrecerile nu mai suparau pe nimeni. In unele sate, tinerele neveste erau integrate in comunitatea femeilor casatorite printr-un ritual special care cuprindea si udatul lor la rau, lac sau fantana.

(L.D.)Sute de bucuresteni s-au inghesuit pe Dealul MitropolieiSute de credinciosi s-au adunat, ieri, la catedrala Patriarhala din Bucuresti ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 8101
Materia: Religie

Taina Preotiei

Duhul lui Dumnezeu se înnoieşte prin Preoţie, se naşte pentru împărăţia lui Dumnezeu tocmai în vederea îndumnezeirii. De aceea Preoţia este şi scara pe care braţul Duhului Sfânt ne poartă treaptă cu treaptă la cer. Duhul lui Dumnezeu în actul îndumnezeirii noastre lărgeşte inima noastră prin Sfânta Taină şi prin ierurgiile săvârşite de preot, astfel încât cel primit de Duhul la cina Sfintei Treimi să primească şi el pe aproapele său la cina fiinţei sale. În ortodoxie Preoţia nu formează o castă aparte ruptă de credincioşi şi care să se considere doar pe sine ca Biserica.

Alte referate despre: taina preotiei, taina preotiei referat, despre taina preotiei

Sfantul Duh Sfintitorul

"Dumnezeu si Tatal, zice el, este singur pricinuitor celor doi si nenascut; iar Fiul din singur Tatal, pricinuit si nascut; iar Duhul din singur Tatal, pricinuit si purces, iar prin Fiul in lume trimitandu-se". La randul sau Sfantul Ioan Damaschin spune: "Duhul cel Sfant, spunem ca este din Tatal si il numim Duh, al Tatalui. Nu spunem ca Duhul este din Fiul, dar il numim Duhul Fiului". Sau:" Fiul si Sfantul Duh sunt din Tatal, dupa cum raza si lumina sunt din soare". Cu alte cuvinte Duhul Sfant a existat tot timpul. Deci nu trebiue sa credem ca El a fost altceva inainte de-a fi Duh Sfantsi ca ar fi progeesat pana a ajuns Duh Sfant.

Alte referate despre: dumnezeu sfintitorul este sfantul duh, sfantul duh, lucrarea sfantului duh in lume

Sfantul Ioan Gura de Aur

Astfel, la doi ani dupa primirea botezului in anul 372 (in acea epoca botezul era preponderent administrat la varsta adulta, dupa o perioada de catehumenat), Ioan devine monah.

Intarzierea de doi ani, dupa cum el insusi va marturisi, a fost cauzata numai de rugamintea staruitoare a mamei de a nu fi lasata singura pana la moartea sa, survenita in 374 sau 375.

Alte referate despre: sfantul ioan gura de aur referat, sfantul ioan gura de aur, referat sfantul ioan gura de aur

Sfintele Taine

Nicolae Cabasila ( Viata lui Hristos, III, 1-7) gaseste un element comun intre hirotonia preotilor si ungerea celor botezati, deoarece ambele se fac prin invocarea Duhului Sfant si prin punerea mainilor: .
Taina se da celor botezati prin afundare intreita in apa, in numele Sfintei Taine, dupa fagaduinta facuta chiar in Vechiul Testament (Ioil 3, 1; Fapte 2, 17).

Alte referate despre: sfintele taine, sfintele taine referat, referat sfintele taine

Sfintii Vasile, Grigorie si Ioan

Au trăit în secolul IV al erei creştine, secol numit pe drept cuvânt “secolul de aur al creştinismului”. „De aur” pentru că în acest secol au trăit cele mai mari personalităţi ale Bisericii, dar şi pentru că în acest secol s-a formulat, pentru totdeauna, de către Biserica, prin primele două sinoade ecumenice, dogma fundamentală a creştinismului, Sfânta Treime, precum şi alte învăţături care derivă din aceasta, ca elesiologia, cosmologia etc.

Alte referate despre: sfintii vasile grigore si ioan, sfinti vasile grigore si ioan, sfintii vasile grigorie si ioan

Sfintii Trei Ierarhii

Sfântul Vasile cel Mare a trăi între anii 330-379 şi se sărbătoreşte la 1 şi la 30 ianuarie. S-a năswcut într-o familie de creştini şi a iubit învăţătura pe care a primit-o la cele mai bune şcoli. A ales să-L slujească pe Dumnezeu ca şi călugăr, ajungând preot apoi episcop. A avut mare grijă de bolnavi, orfani şi bătrâni.

Alţii erau de părere că Sfântul Grigorie este mai mare, pentru că toţi se minunau de cuvintele sale blânde şi dulci ca mierea, cât şi de puterea şi adâncimea gândului său, pentru că el înţelegea cu uşurinţă, de aceea lui i se spunea Cuvântătorul de Dumnezeu.

Alte referate despre: sfintii trei ierarhi, sfintii trei ierarhi vasile grigore si ioan, sfintii 3 ierarhi

Despre crestinism

Credinta romanului nu a fost una a argumentelor rationale, ci a fost o credinta care a patruns in toate fibrele vietii sale si i-a transformat toate manifestarile si activitatile. De aceea nu a reusit nimeni sa-i smulga definitiv credinta in Dumnezeu, oricit de inversunat ar fi fost impotriva ei, nici turcii, nici cei ce au vrut sa ne schimbecredinta cu alta, nici ateismul iluminist sau al ideologiei totalitarist-comuniste. De aceea speram intr-o redesteptare a credintei in Dumnezeu la acest popor, pentru ca n-au fost smulse radacinile ei din adincul fiintei sale si speram ca aceste radacini, prin rugaciunile celor credinciosi si cu voia Iui Dum-nezeu, vor da vlastare noi si multe.

Alte referate despre: crestinismul, aparitia crestinismului, crestinismul referat istorie

Vergelul

Pana ce se raspunde, muzicantii mananca, apoi incepe veselia cu hori,
cantece, chemari cu pocale (toaste) si se aude cantand:

Alte referate despre: vergelul, vergelul versuri, imagini cu obiceiul vergelului

Ajunul Craciunului

In aceasta zona, in Ajunul Craciunului femeile framanta aluatul pentru paine si colaci. Exista traditia de a face un colac mai mare, un stolnic, impodobit cu figuri din aluat, care se aseaza pe masa si va sta pana la Boboteaza. Nu-i voie sa se miste stolnicul pe parcursul zilelor de sarbatoare. In caz contrar, se tulbura linistea din casa si se strica bunastarea.

Alte referate despre: in ajunul craciunului de alexandru vlahuta, in ajunul craciunului-compunere, ajunul craciunului

Baltagul

Romanul « Baltagul » este o opera epica deoarece autorul isi exprima in mod indirect ideile gandurile si sentimentele prin intermediul actiunii si al personajelor.

Alte referate despre: baltagul rezumat, rezumat baltagul, baltagul rezumat pe capitole

Baltagul de Mihail Sadoveanu - argumentare si caracterizare

Vremea incepe sa se schimbve, se paropie anotimpul rece, iar Vitoria isi pregateste gospodaria pt iarna ingrijorata fiind din ce in ce mai tare de intarzierea neobisnuita sotului ei. De aceea merge la preotul Danila, caruia ii destainuie necazul ei si ii cere sfatul. Singurul lucru cu care preotul o poate ajuta pe Vitoria este sa afac o slujba si sa ii scrie o scrisaore lui Gheorghita din partea ei.

Alte referate despre: baltagul de mihail sadoveanu argumentare, baltagul de mihail sadoveanu-argumentare, baltagul de mihail sadoveanu argumentare ca este roman

Baltagul - monografia satului romanesc

Corespondenta romanului cu balada "Miorita" nu este formala, in ambele opere, personajele intra in relatie cu eternitatea cosmosului, prin dorinta acestora de integrare in ritmurile infinite ale universului (ciobanul întelege prin moarte contopirea cu natura, iar Vitoria Lipan, cautând ramasitele sotului ucis, doreste sa împlineasca ritualul trecerii lui pe pamânt, sa refaca ordinea primordiala a lumii). Constructia epica a romanului evidentiaza trei nuclee epice: asteptarea; cautarea sotului ei si pedepsirea ucigasilor. "Baltagul" este un roman al lumii arhaice a pastorilor, in care predomina "randuiala", adica pastrarea normelor etice.

Alte referate despre: baltagul monografia satului, baltagul monografia satului romanesc, baltagul-monografia satului romanesc

Ion - fisa de lectura

* începe cu împacarea dintre George si Ion, împacare facuta de doar
de fata lumii, caci Ion nu vroia sa renunte la Ana si la bogatia
ei, astfel încât începuse sa o viziteze pe Ana pe ascuns la ea
acasa din ce in ce mai des.
* actiunea se muta asupra Laurei, o fata de numai 19 ani care avea o
adevarata viziune asupra dragostei, astfel încat ea îl refuza pe
Pintea, un student la teologie pe care îl vazuse doar o data, dar
care îi facea curte, si îl iubeste din ce în ce mai mult pe Aurel
Ungureanu.
* Pintea trimite o scrisoare parintilor ei, în care le cere mâna
fiicei lor, lucru foarte asteptat de catre parintii si rudele
Laurei, mai ales ca acestia nu prea îl acceptau pe Aurel, deoarece
credeau ca vrea sa-si bata joc de fata.
* În acest timp Ion vrea sa-si mareasca bucata de pamant, luînd din
bucata lui Simion Lungu, bucata care i-a apartinut, dar pe care a
vândut-o, crezand ...

Alte referate despre: ion fisa de lectura, ion fise de lectura, ion-fisa de lectura

Baltagul - rezumat

II. Într-o dupa-masa, Mitrea, un cioban, a venit pâna la Vitoria acasa
si i-a cerut o pereche de opinci, o tohoarca si o caciula, caci iarna
se apropie si are mare nevoie de ele. Dupa ce i le-a dat Minodora,
Mitrea s-a urcat pe casa pentru a desfunda hogeagul, caci Vitoria
dorea sa faca foc si în soba din casa.

Alte referate despre: baltagul, baltagul comentariu, baltagul roman politist

Dacii si lupii

În sfârsit, o a treia ipoteza, susceptibila de a explica numele
dacilor, scoate în evidenta capacitatea de a se transforma ritual în
lup. O asemenea transformare poate fi legata fie de lycantropia
propriu-zisa, fenomen foarte raspândit, dar atestat mai ales în zona
balcan-carpatica, fie de o imitare rituala a comportamentului si
aspectului exterior al lupului. Initierea rituala dupa modelul lupului
caracterizeaza îndeosebi initierile militare si prin urmare,
confreriile secrete de razboinici. Aceste rituri si credinte solidare
cu o ideologie razboinica au facut posibila asimilarea fugarilor, a
exilatilor. Pentru a supravietui, acesti proscrisi se comportau ca
niste bande de tineri razboinici, cu alte cuvinte ca niste veritabili
"lupi".

Alte referate despre: dacii si lupii, daci si lupi, dacii si lupul
Referate afisate : 17
Medie note: 8.28 / 10
Referate noi adaugate la Religie
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles