Bomba nucleara

Armament nuclear

Fisiunea nucleara cunoscuta si sub denumirea de fisiune atomica, este
un proces in care nucleul unui atom se rupe in doua sau mai multe nuclee
mai mici, numite produsi de fisiune si, in mod uzual, un numar oarecare de particule individuale. Asadar, fisiunea este o forma de transmutatie
elementara. Particulele individuale pot fi neutroni, fotoni (uzual sub forma de raze gamma) si alte fragmente nucleare cum ar fi particulele beta si particulele alfa.

Fisiunea elementelor grele este o reactie exoterma si poate sa elibereze cantitati substantiale de energie sub forma de radiatii gamma si energie cinetica a fragmentelor (incalzind volumul de material in care fisiunea are loc). Fisiunea nucleara este folosita pentru a produce energie in centrale de putere si pentru explozii in armele nucleare.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 365kb
Downloads: 7412
Materia: Fizica

Radiatiile nucleare si efectele lor

In cazul in care din cutia de aluminiu se scotea sarea de poloniu, desi sursa de radiatii alfa, emisia de neutroni inceta, cutia de aluminiu emitea in continuare pozitroni. Studierea fenomenului a aratat ca prin bombardarea nucleului de aluminiu cu particule alfa, acesta absoarbe doi protoni si doi neutroni, un neutron fiind expulzat. Se formeaza un nucleu al carui element care are deci doi protoni si un neutron mai mult decat cel al aluminiului : un nucleu de fosfor cu masa 30 si sarcina 15. Energia acestui nucleu fiind prea mare, el este instabil si emite particule pozitive, trecand cu timpul in elementul siliciu radioactiv cu masa 30 si sarcina 14.

Dupa obtinerea de catre Joliot-Curie a primului element radioactiv artificial, siliciul 30, ceea ce a constituit descoperirea radioactivitatii artificiale, a urmat prepararea de catre diversi cercetatori a unei serii intregi de radioizotopi artificiali, astazi fiind cunoscuti radioizotopi aproape ai tuturor elementelor chimice.

O ...

Alte referate despre: radiatii nucleare si efectele lor, radiatiile nucleare si efectele lor, radiatiile nucleare si efectele sale asupra omului si mediului

Centrale nuclearo-electrice

Pentru nucleele cu o configuratie par-para, de exemplu 92U238, neutronul suplimentar va conduce la o configuratie par-impara, 92Pu239, stabila (un timp de înjumatatire de 24000 ani), cu o energie mica a neutronului introdus, ca urmare pentru fisiune este nevoie de neutroni cu o mare energie cinetica, sau neutroni rapizi.
Uraniul 92U235 este singurul izotop fisionabil cu neutroni termici care se gaseste în natura, cu o abundenta masica în uraniul natural de 0.7113%. Alti izotopi fisionabili cu neutroni termici în energetica nucleara sunt produsi prin reactii nucleare; acestia sunt 92Pu239 si 92U233, de asemenea nuclee par-impare, obtinuti prin bombardarea unor izotopi naturali cu neutroni rapizi.

Alte referate despre: centrale nuclearo-electrice, centrala nuclearo-electrica, centrale nuclearo-electrice referat

Rolul energiei nucleare in Europa

Fortele hotaratoare: mediul inconjurator
Energia nucleara poate avea avantaje in ceea ce priveste mediul inconjurator. Daca emisiile de dioxid de carbon ar fi penalizate, energia nucleara ar reprezenta o alternativa competitiva. Deoarece
generarea energiei nucleare nu produce emisii si gaze cu efect de sera, sursele raspunzatoare de schimbarea climatului pe plan global si poluarea aerului, aceasta ar ajuta la inlaturarea preocuparilor legate de mediul inconjurator.

Alte referate despre: rolul energiei nucleare in europa, energia nucleara in europa, energie nucleara referat europa

Fisiunea nucleara

În consecinţă experimentele efectuate imediat după descoperirea fenomenului de fisiune nucleară, au stabilit o serie de proprietăţi importante ale procesului de fisiune, a căror înţelegere a necesitat însă eforturi ulterioare deosebite, atât teoretice cât şi experimentale.

Alte referate despre: fisiunea nucleara, fisiunea nucleara referat, fisiunea nucleara reactorul nuclear

Centrale nucleare

Centralele nucleare (CNE)
Principiul de funcţionare

Zona activă conţine combustibilul nuclear alcătuit din izotopi fisionabili (U235, Pu239) şi materiale fertile (U238, U232);moderatorul (apa grea), care are rolul de a încetini viteza neutronilor rapizi, astfel ca reacţia să fie controlabilă; barele de control captează neutronii rezultaţi din reacţia de fisiune; agentul de răcire, care preia căldura dezvoltată în zona activă şi o cedează apei în schimbătorul de căldură.

În schimbătorul de căldură, apa de vaporizează şi devine agentul producător de lucru mecanic în turbină. Lucrul mecanic este transformat de generator în energie electrică. Combustibilul, moderatorul şi agentul de răcire formează aşa numita filieră a reactorului termic care determină caracteristicile specifice centralelor nucleare.Combustibilul introdus în reactor are forma ...

Alte referate despre: centrale nucleare, centrale nucleare referat, referat centrale nucleare

Fizica nucleara

Nuclee oglindă perechi de izobari în care numărul de protoni dintr-un nucleu este egal cu numărul de neutroni din celălalt nucleu: .
Sarcina nucleului atomic reprezintă numărul de protoni din nucleu: . Determinarea sarcinii nucleului înseamnă determinarea numărului de ordine Z.

Alte referate despre: energia nucleara, accidente nucleare, radiatii nucleare

Bomba atomica

Bomba atomica
La sfârşitul acestei serii de operaţii repetate vor exista nişte particule foarte mici care nu mai pot fi divizate. Aceste particule Democrit le-a numit ‘atomi’ (indivizibili) şi a formulat prima teorie refefritoare la atom :
<< Atomii sunt particule eterne, simple şi impenetrabile, diferite unele de altele numai prin formă, poziţie şi mişcare, constituind alfabetul universului. >>

Alte referate despre: bomba atomica, bomba atomica referat, referat bomba atomica

Centrala Nucleara

Calandria este sustinuta de protectii de capat intre zona activa a reactorului si zona de functionare a masinii de incarcat combustibil. Reactorul este incarcat cu uraniu natural sub forma de pastile de bioxid de uraniu. Treizeci de pastile puse cap la cap sint continute intr-o teaca din aliaj de zirconiu (Zircaloy) formind un element combustibil. Treizeci si sapte de asemenea elemente sint asamblate intr-un fascicul de combustibil care cintareste 23,7 kg. Fiecare canal de combustibil contine doisprezece fascicule de combustibil.

Alte referate despre: centrala nucleara, centrala nucleara referat, centrala nucleara cernavoda

Bomba atomica

Bomba atomica - “...Nu existã nimic altceva decât atomi şi vid “ a afirmat Democrit.Aşa începe oare istoria bombei atomice ? Cu 400 de ani înaintea erei noastre Democrit din Abdera descoperã cã sfãrâmând un obiect material se obţin bucãţi mai mici, care la rândul lor se descompun în bucãţele şi mai mici de materie şi aşa mai departe.

Alte referate despre: bombe atomice referat, bombe atomice, cum functioneaza bomba atomica

Centrala nucleara

In mod cu totul exceptional, cand nivelul Dunarii scade mult, iar apa de racire nu mai poate fi pompata in instalatiile de racire, reactoarele trebuie oprite. Acest lucru s-a intamplat, de exemplu, in august-septembrie 2003, cand centrala a fost oprita timp de trei saptamani.

Alte referate despre: centralele nucleare, centrala nucleara de la cernavoda, referat despre centrale nucleare

Energetica nucleara

La fisiune se câstiga energie, deoarece fragmentele nucleare poseda
energie de legatura medie per nucleon mai mare decât a nucleului de
uraniu si rezulta ideea ca energia eliberata la unirea
constituientilor nucleari într-un nucleu s-ar putea valorifica.

Alte referate despre: energetica nucleara, energetica nucleara referat, referat energetica nucleara

Accidente nucleare

Principalele elemente ce contribuie la poluarea radioactivă sunt clasificate şi după gradul de radioactivitate după cum urmează:
Grupa de radiotoxicitate foarte mare: 90Sr, 226Ra, 210Po, 239Pu
Grupa de radiotoxicitate mare: 45Ca, 89Sr, 140Ba, 131I, U natural
Grupa de radiotoxicitate medie: 24Na, 32P, 60Co, 82Br, 204 Tl, 22Na, 42K, 55Fe
Grupa de radiotoxicitate mică: 3H, 14C, 51Cr, 201Tl

Alte referate despre: accidente nucleare referat, referat accidente nucleare, referat despre accidente nucleare

Teoria nucleara

Primele rachete intercontinentale din anii 1950 si inceputui anilor 1960 erau dotate fiecare cu cate un singur focos nuclear; apoi, la inceputui anilor 1970, odata cu evolutia sistemelor de detectare a tintei, au aparut asa-numitele Multiple Re-entry Vehicles (MRV). Aceste rachete erau dotate cu mai multe focoase care erau detonate la 1600 km deasupra Pamantului; ele reintrau apoi in atmosfera si inundau o arie larga prin detonatii multiple.

Alte referate despre: teoria nucleara, teorie nucleara, teoria nucleara si razboiul de inalta tehnologie

Bombe

Intr-o asemenea arma se utilizeaza energia degajata prin detonarea unei incarcaturi de material fisionabil (uraniu –235 sau plutoniu –239), adica o bomba atomica , pentru declansarea unei reactii explozive de fuziune intr-un amestec fuzionabil (izotopi grei ai hidrogenlui, deuteriului si tritiu , sau compus al deuteriului cu litiul –6).

Alte referate despre: bomba nucleara, bombe nucleare, bomba cu neutroni

Energia Nucleara

Gazele naturale: Gazele naturale asigura cam 20% din energia mondiala.Ele au ca principal constituent gazul metan. Rezervele mondiale de gaze naturale au cam aceleasi dimensiuni ca si rezervele de petrol, desi se masoara in unitati diferite. Cel mai mare producator mondial de gaz metan este Rusia (657 mild. metrii cubi anual), urmata de SUA (487 mild. metrii cubi anual), Canada (96 mild. metrii cubi anual), Olanda (80 mild. metrii cubi anual), Marea Britanie (45 mild. metrii cubi anual).

Alte referate despre: energia nucleara referat, utilizarea energiei nucleare, referat energia nucleara

Energia nucleara

Energia nucleara.Fisiunea nucleară
Scindarea nucleului unui atom se numeşte fisiune nucleară. Aceasta este provocată prin bombardarea combustibilului cu neutroni. Un neutron loveşte un nucleu, determinându-l să se scindeze şi să emită mai mulţi neutroni. Aceştia lovesc alte nuclee, provocând alte scindări şi eliberarea altor neutroni. Această succesiune se numeşte reacţie în lanţ. În cazul unei bombe atomice, reacţiei în lanţ i se permite să continue necontrolată. Acesta este motivul pentru care energia eliberată în timpul procesului de fisiune se acumulează pentru a provoca o explozie violentă. La un reactor nuclear, bare de reglare metalice absorb o parte din neutroni, încetinind reacţia şi rata la care se eliberează energia.

Alte referate despre: energia nucleara referat chimie, energie nucleara, energie nucleara referat

Bomba chimica de la uzinele chimice Turda - protectia mediului

Dupa anul 2000, s-a implementat proiectul "Autostrazii Transilvania" care are aliniament in zona depozitului de deseuri.

Alte referate despre: uzina chimica turda, istoric uzina chimica turda, uzina chimica turda 2011

Combustibili nucleari

Tritiul este usor de obtinut, iar marile contin mari cantitati de deuteriu.Dar este nevoie de temperaturi de 100-300 de milioane de centigrade in asemenea reactii, si nici un material nu poate sa reziste la o asememea caldura, astfel incat combustibilul trebuie tinut departe de peretii recipientului sau prin campuri magnetice.

Experimentele di anii 1990 cu un dispozitiv de fuziune pentru testari, Joint European Torus,a confirmat ca faptul ca aceasta tehnica functioneaza si un reactor de fuziune nucleara va putea fi construit, poate candva in secolul XXII.

Radiatia nucleara
Bomba atomica nu poate fi imaginata fara radiatiile radioactive.Se poate afirma ca paritcularitatea caracteristica a bombei atomice ,care o deosebeste de celelalte arme utilizate pana acum ,consta in aceste radiatii radioactive.

Alte referate despre: combustibili nucleari, combustibil nuclear, combustibili nucleari referat
Referate afisate : 19
Medie note: 8.39 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles