Calculatia costurilor cu metoda abc

Calculatia costurilor prin metoda ABC

Calculaţia costurilor de proces este una din ultimele cuceriri in domeniul calculaţiei costurilor. Originea ei se afla in S.U.A.. Baza ei se considera a fi lucrarea „The hidden factory”, elaborata si publicata de Jeffrey G. Miller si Thomas E. Vollmann.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 22kb
Downloads: 9703
Materia: Economie

Contabilitate de gestiune si calculatia

a) Funcţia previzională, presupune determinarea costurilor standard antecalculate, bugetare. Determinarea acestora se face pe baza normelor de consum şi de muncă ştiinţific fundamentate cât şi pe baza analizei cheltuielilor înregistrate în ultimele perioade de gestiune (5-10 ani), valorile fiind luate în date comparabile.

Alte referate despre: contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor, contabilitate de gestiune si calculatia costurilor, cursuri contabilitate de gestiune si calculatia costurilor

Contabilitatea stocurilor

Promovarea principiului prudenţei şi principiului continuităţii activităţii la evaluarea şi înregistrarea în contabilitate a stocurilor. Realizarea acestor obiective este condiţionată de studierea şi luarea în considerare a factorilor specifici care influenţează organizarea contabilităţii activelor circulante materiale printre care:

Alte referate despre: contabilitatea stocurilor, monografie contabila stocuri, contabilitatea stocurilor de marfuri

Nivelurile strategiei

Nivelurile strategiei
Obiectivele de performanţă strategică se stabilesc într-o anumită ierarhie, pornind de la o direcţie stbilită şi străbătând firma de sus până jos. La fel, există un raţionament de elaborare a unui plan strategic de acţiune la fiecare nivel de management, în vederea atingerii obiectivelor fixate la acel nivel.

Alte referate despre: niveluri strategice, nivelurile strategice, nivelurile strategiei

Contabilitate generala

Exemplu: Ąn contabilitate sunt supuse analizei:
( toate operaˇiile economice żI financiare care produc modificĺri în structura patrimoniului, analiza fiind necesara pentru cunoasterea naturii si legalizarii operatiilor respective precum si a modului in care ele sunt inregistrate in contabilitate;
( alte elemente care sunt supuse analizei : datele reflectate în bilanˇul contabil se realizeazĺ în scopul cunoażterii a laturii, a activelor financiare desfĺsurate de unitatea respectivĺ.
( datele din contul 121 ”Profit żI pierderi”, care reflectĺ veniturile żI cheltuielile în baza cĺrora sunt determinate rezultatele financiare.

Alte referate despre: contabilitate financiara, contabilitate de gestiune, contabilitate

Metoda ABC

Toate activitatile pentru care s-au identificat aceiasi inductori de cost se regrupeaza intr-un centru de regrupare. In acest fel se usureaza calculul costului renuntand la un tratament individual al fiecarei activitati. In acest moment se poate calcula costul unitary al inductorului cunoscand: costul centrului de regrupare format din totalul costului activitatilor componente; volumul total al inductorului.
Metoda ABC
Cost unitar inductor = Cost centru regrupare

Alte referate despre: metoda abc, metoda abc de calculatie a costurilor, analiza abc

Definirea costurilor si a cheltuielilor

„Costul constituie un raport, o corelaţie între forma bănească a cheltuielilor pe care le efectuează o întreprindere pentru desfăşurarea producţiei sale într-o perioadă de timp determinată şi cantitatea de bunuri materiale, lucrări şi servicii care formează această producţie exprimată în anumite unităţi de măsură.

Alte referate despre: definirea costurilor si a cheltuielilor, controlul costurilor - definirea costurilor, definirea costurilor

Managementul costurilor

El nu are nici un stimulent pentru a-si limita preturile, deoarece cu cat suma de bani cheltuita este mai mare cu atat si veniturile incasate sunt mai bune.Contractorul are datoria morala de a se asigura de:
Pretinde sa i se deconteze numai costuri justificate.Organizeaza activitatea cu aceeasi eficienta pe care ar avea-o daca si-ar utiliza proprii bani.

Lista factorilor determinanti pentru managementul costurilor
1.Atentia acordata costurilor de catre toti cei responsabili preferabil printr-o abordare de tip "cost-total"
2.Atentia acordata costurilor de catre toti participantii la proiect pe toata durata desfasurarii acestuia.
3.Defalcarea sarcinilor pe pachete de lucrari usor gestionabile
4.Divizarea bugetelor astfel incat fiecarui pachet de sarcini sa-i corspunda o parte proprie din bugetul total
5.Existenta unui sistem de codificare contabil, care sa poata fi pus in corespondenta cu structura defalcata a sarcinilor

Alte referate despre: managementul costurilor, managementul costurilor referat, referat managementul costurilor

Analiza costurilor la intreprinderea Imbracaminte SCM si cai de reducere a acestora

Conducerea prin costuri implica stabilirea unor costuri considerate normale, care constituie criteriul permanent de comparatie a comportamentului diferitelor categorii de cheltuiei. Costurile normale sunt considerate a fi:
- standardele de cheltuieli stabilite pe baza tehnologiilor de fabricatie care asigura obtinerea produselor la parametrii proiectati.
- Nivelul cel mai scazut de cheltuieli inregistrate in ramura de activitate respectiva.
- Costurile care asigura un profit net annual echivalent dobanzii aferente capitalului propriu.

Alte referate despre: analiza costurilor la intreprindere, analiza costurilor la intreprinderea, analiza costurilor intr-o intreprindere

Costurile referitoare la calitate

b.- Costurile de evaluare sunt considerate ca reprezentand costurile incercarilor, inspectiilor si examinarilor pentru a stabili daca cerintele specificate sunt satisfacute. O definitie mai sugestiva a acestor costuri este cea formulata de Vachette:" costurile de evaluare reprezinta toate costurile angajate pentru ca un produs neconform sa nu poata ajunge la clientul sau intern sau extern.

Alte referate despre: costurile referitoare la calitate, analiza costurilor referitoare la calitate, costuri referitoare la calitate

Gestiunea costurilor calitatii

Experienta a aratat ca cele mai remarcabile rezultate ale cercurilor s-au materializat in urmatoarele domenii:imbunatatiri ale calitatii si eficientei, in termeni monetari;imbunatatiri ale procesului de comunicare in interiorul organizatiei si ale actiunilor de coordonare;imbunatatirea relatiei director-angajat;obtinerea unei satisfactii a muncii depuse.

Alte referate despre: gestiunea costurilor calitatii, realizarea unui sistem de gestiune a costurilor calitatii, gestiunea costurilor aferente calitatii unei firme

Metoda de calculatie a costurilor pe faze

Metoda pe faze este utilizata in intreprinderile cu productia de masa, unde pentru obtinerea produsului finit se parcurg in procesul de fabricatie, mai multe faze tehnologice. Obiectul calculatiei il constituie produsele si fazele parcurse in procesul de fabricatie. Cheltuielile de productie se inregistreaza in fise de cont deschise lunar pe fiecare faza, astfel ca la finele perioadei de gestiune, prin cumularea tuturor cheltuielilor din ultima faza de productie, sa se obtina costul efectiv al produsului finit.

Alte referate despre: calculatia costurilor pe faze, licenta la calculatia costurilor pe faze, calculatia costurilor pe faze la o fabrica de panificatie

Cresterea transparentei politicii de creditare si diminuarea costurilor suplimentare ca urmare a aplicarii O.G nr 50

Silviu Florin Adascalitei, avocat si reprezentant al mai multor grupuri de clienti nemultumiti, printre care si cei ai bancilor Volksbank, Alpha Bank, BCR si BRD, sustine ca "daca ordonanta va fi aprobata in forma actuala, adica fara a se efectua modificari si contractelor aflate in derulare, un grup format din mai multi reprezentanti ai clientilor bancari va depune o sesizare la Curtea Constitutionala". Acesta considera ca, indiferent de situatie, ordonanta nu va intra in vigoare mai devreme de sfarsitul lunii ianuarie.

Alte referate despre: politica de creditare, politica de credit, evolutia politicii monetar-creditare in republica moldova

Analiza costuri

Dupa 4 ani de la intrarea in functiune, in 1926, numarul salariatilor a sporit la 615, din care acum 509 erau romani i numai 106 erau straini. In 1928 s-a ajuns la 850 de angajati dintre care peste 750 erau romani. In anul urmator, din totalul sticlarilor calificati 30 la suta erau romani.

La sfarsitul anului 1933, se realizase o productie de 4271 tone. Incepand cu anul 1934 activitatea fabricii s-a concentrat asupra perfectionarii instalatiilor vechi si a construirii de noi agregate, ca urmare a marilor comenzi pe care le avea de onorat.

In anul 1936 a inceput construire unei sectii de geamuri care, in acelasi an a si intrat in productie si a functionat pana in anul 1938. Construirea de obiective noi, sporirea numarului de salariati au facut ca productia fabricii sa creasca de la 6,3 milioane kg in 1940, la peste 8,5 milioane kg in 1941.Este de mentionat ca la acest spor de productie a contribuit sectia de fiole prin importarea a doua masini.
...

Alte referate despre: analiza costurilor pe produse, analiza costurilor, analiza costurilor de productie

Notiuni generale privind cheltuielile si veniturile

2.Consumatiunile neutre:sunt cele determinate de defectiunile organizatorice si de conducere aparute in desfasurarea procesului de productie si de desfacere.Se cuprind aici consumatiuni generate de intreruperea procesului de productie din cauze exogene si endogene.
3.Consumatiunile accidentale:sunt acele cauzate de prevenirea unor calamitati sau accidente,ori de eforturile de inlaturare a urmarilor acestora .
4.Consumatiunile cu character special:se refera la acele valori consumate in vederea realizarii anumitor obiective sau actiuni cu caracter special.

Alte referate despre: contabilitatea privind cheltuielile si veniturile, articole privind cheltuielile si veniturile, concluzii privind cheltuielile si veniturile la o societate
Referate afisate : 15
Medie note: 8.39 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles