Califatul arab

Bizantul si Califatul Arab in Evul Mediu

Dupa moartea imparatului Iustinian (527-565), finantele erau ruinate, armata era distrusa, certurile religioase se desfasurau incontinuu. Ca dept urmare, sec. VII se anunta ca fiind cea mai intunecata perioada din istoria Bizantului. Arabii vor cuceri, Syria, Mesopotamia, Egiptul, Armenia si chiar Asia Mica. Hispania, Italia si Africa de Nord erau si ele pierdute pentru totdeauna de populatia bizantina. Slavii si bulgarii trec la sud de Dunarea si se aseaza in Peninsula Balcanica. La inceputul sec. VIII, dupa decenii de anarhie politica si militara, Imperiul Bizantin este reorganizat de catre dinastia imparatilor Isaurieni (717-802).

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 5454
Materia: Istorie

Imperiul Bizantin

Caracteristicile arhitecturii laice bizantine pastreaza atat reperele traditionale ale confortului locuintelor particulare romane evoluate si adaptate conditiilor momentului respectiv.

Alte referate despre: imperiul bizantin, imperiul bizantin referat, imperiul bizantin factori geografici

Cultura si civilizatia bizantina

Civilizaţia si cultura bizantină s-au constituit ca o ,,sinteză a tuturor elementelor politice, religioase, intelectuale ale lumii antice în declin: tradiţie latină, elenism, creştinism, cultură orientală’’. De-a lungul unei perioade de peste 11 secole, în timp ce Occidentul trăia o epocă de fărâmiţare, Imperiul bizantin şi-a creat o monarhie absolută şi o administraţie puternic centralizată, a conservat tradiţiile clasice (cultura dreaptă şi dreptul roman) cărora le-a integrat elemente orientale, şi şi-a extins acţiunea civilizatoare şi culturală în ţările europei sud-estice şi răsaritene.

Alte referate despre: cultura si civilizatia bizantina, cultura si civilizatia bizantine, cultura si civilizatia imperiului bizantin

Evul mediu

Ne aflam pe prima treapta a emanciparii gîndirii politice de sub
doctrina mistico-religioasa, pe prima treapta ce va conduce, în
secolele XVII-XVIII, la fundamentarea deplina a doctrinei contractului
social si a suveranitatii populare.

Alte referate despre: evul mediu, biserica in evul mediu, muzica in evul mediu

Arta bizantina

În sec IV si V, arhitectura ramâne în cadrele stilistice ale
antichitatii târzii.

Alte referate despre: arta bizantina, arta bizantina referat, referat arta bizantina

Reforma religioasa in evul mediu

Huldrych Zwingli şi Jean Calvin
În bună parte contemporane cu încercările de reformă ale lui Martin Luther au fost şi cele ale elveţianului Huldrych Zwingli (1484-1531), doctor în teologie, care a declanşat reforma religioasă în Elveţia. În 1519, când acesta era preot la Zurich, s-a opus unui predicator care se ocupa cu vânzarea indulgenţelor în oraş.

Alte referate despre: reforma religioasa in evul mediu, reformele religioasa in evul mediu, religia in evul mediu

Modul de viata si de gandire in Evul Mediu

Localitatile medievale sunt reduse practic la simple aglomerari de oameni, in care criteriu al unitatii este Biserica.Orasele ce s-au pastrat pana in ziua de azi, au o structura identica: o piata centrala, in mijlocul careia se afla catedrala, strazile diferitelor bresle si periferia unde locuieste cea mai mare parte a populatiei.Trebuie remarcat faptul ca palatul regelui sau al conducatorului respectivei comunitati nu se afla in oras ci undeva in afara de cele mai multe ori, situat pe o colina, pe un deal sau pe o alta forma de relief, care sa-I asigure dominatia.

Alte referate despre: ocupatii alimentatie si mod de viata in lumea rurala in evul mediu, modul de viata in lumea urbana in evul mediu, modul de viata in mediul rural in evul mediu

Islamul si expansiunea araba

Arabii, ca popor, îşi au originea în peninsula Arabă. La începutul sec. VII, ei erau nomazi organizaţi în triburi, însă cu o viaţă urbană incipientă. În sudul peninsulei exista deja o civilizaţie agricolă, care avea oraşe şi drumuri, însă nordul era populat doar de beduini nomazi. În acest context a apărut islamul, religia întemeiată de profetul Mahomed. În jurul anului 610, Mahomed a început să predice ceea ce i-a fost revelat. Învăţăturile sale au fost respinse în Mecca, oraşul său natal, aşa că, în 622, a plecat la Medina. Acestă fugă, hegira, marchează începutul erei islamice. Cuvântul islam înseamnă supunere, iar credincioşii se numesc musulmani, de la un derivat al cuvântului islam.

Alte referate despre: islamul si expansiunea araba, islamul in expansiunea araba, crestinism si islam in urma expansiunii arabe

Iordania si imbracamintea femeilor arabe

Cu denumirea oficială Regatul Haşemit al Iordaniei, statul iordanian este situat în nord-vestul Asiei în Orientul Apropiat şi are ca vecini statul sirian, iraqian, saudit, Marea Arabiei şi Israelul. Populaţia este de etnie arabă şi islamismul este religia de stat, dar sunt şi creştini. Capitala Iordaniei este Amman.

Alte referate despre: imbracamintea femeilor arabe, imbracaminte femei arabe, imbracamintea femeilor din tarile arabe

Expansiunea islamului

Una dintre marile religii lumii,islamismul a fost raspandit cu ajutorul fortei armelor din Spania pana in India.Intr-un timp mai scurt de un secol a aparut in urma sa o cultura extraordinara.
Arabia era in mare parte alcatuita din desert in secolul al VII-lea iar in pustiurile sale traiau triburi nomade. Pe tarmul Marii Rosii si Oceanului Indian se gaseau zone fertile cu multe asezari infloritoare. Drumurile acestora duceau in Siria si in Mesopotamia. In calea acestor drumuri comerciale se gaseau oaze care datorita comertului prosperau,de exemplu Mekka si Medina, acestea fiind de o importanta fundamentala in istoria islamismului.

Alte referate despre: expansiunea islamului, expansiunea islamica, islamul referat

Pericole ce au amenintat Imperiul Bizantin in perioada 1025-1185

Unul dintre cele mai mari pericole pe care Imperiul Bizantin le-a avut
de înfruntat în această perioadă a fost migratia pecenegilor. În anul
1027 ei invadează Imperiul Bizantin prin Bulgaria dar sunt respinsi de
ducele Bulgariei, Constantin Diogenes. Între anii 1032-1036 pecenegii
atacă succesiv Imperiul ajungând până la Tesalonic iar, cu altă ocazie
trec Istrul înghetat si devastează Moesia si Tracia. Ne-a rămas de la
niste istorici o descriere destul de amănuntită a acestora. Astfel,"
ei erau sciti de neam, nomazi după felul de viată, cu moravuri
sălbatice, nerusinati în viată si obiceiuri, iar în rest cu nimic
vrednici de luat în seamă- căci nu cunosteau nici cuvânt nici lege,
nici religie, nu-si rânduiau viata după nici un fel de organizare
civică, nu erau uniti ...

Alte referate despre: imperiul bizantin perioada de reorganizare, perioada de reorganizare si de glorie a imperiului bizantin, imperiul bizantin perioada de glorie si de reorganizare

Asia si Arabia Saudita

Asia si Arabia Saudita - Continentul asiatic este inconjurat in cea mai mare parte de ape: Oceanul Arctic (in Nord), Oceanul Pacific (in Est) si Oceanul Indian (in Sud). In partea central-vestica este limitat indirect de Oceanul Atlantic, prin intermediul a doua mari ale acestuia: Marea Neagra si Marea Mediterana. Asia si Arabia Saudita

Alte referate despre: arabia saudita asia, asia de sud vest arabia saudita, arabia saudita referat

Micile state din Arabia

17.818 km2 , 1,3 milioane locuitori , capitala Al Kuwait (Kuwait City) 300.000 locuitori
Este asezat in partea nordica a Golfului Persic, intre Irak si Arabia Saudita.Bazele seicatului au fost puse pe la mijlocul secolului al XVIII-lea de catre negustori si pescuitori de perle, care au intemeiat o mica asezare portuara, viitoarea capitala Al Kuwait unde se comercializau tot felu de marfuri, mult cautate la acea vreme (covoare, mirodenii,matasuri, fildes) provenite din zona Oceanului Indian si Africa.Seicatul a fost vasal Imperiului otoman pana la inceputul veacului actual cand este ocupat de Marea Britanie si a declarat protectorat in 1906.In februarie 1961 obtine independenta.
Pana in urma cu cateva decenii, pescuitul perleleor, pastoritul si mestesugurile erau ocupatiile principale ale locuitorilor.Odata cu inceputurile exploatarilor petroliere, in 1946, in zona Burgan, Kuwaitul cunoaste ...

Alte referate despre: cel mai mic stat din lume, cele mai mici state din europa, cel mai mic stat din europa

Arabia

Clima este tropical-deşertică (precipitaţiile atmosferice nu depăşesc 100mm/an) în interiorul Arabiei, tropical-moderată cu precipitaţii ce trec de 500 mm anual în Munţii Yemenului (în SV), regiune cunoscută în vechime sub numele de Arabia Felix (“Arabia Fericită). Râurile permanente lipsesc, cu excepţia unora foarte scurte ce coboară din rama montană sudică, imaginea clasică a Arabiei fiind deşertul presărat cu rare oaze, aflate în jurul izvoarelor.Vegetaţia, acolo unde apare – alcătită îndeosebi din ierburi şi arbuşti- este adptată la uscăciune, excepţia formând-o zona înaltă din SV, unde se întâlneşte o vegetaţie arborescentă tropicală.

Alte referate despre: arabii, califatul arab, arta araba

Arabia - prezentare generala

Hidrografia este destul de saraca, fiind formata dintr-o retea rara,
cu apa putina si regim neregulat, precum si câteva lacuri mai mari.
Cel mai mare râu este Iordanul, care se varsa în Marea Moarta. Apa
acestei mari atinge concentratia de 30%[0], continând în special brom,
ceea ce explica lipsa vietuitoarelor, cu exceptia bacterilor. Iordanul
are un curs în trepte, este mai bogat în ape decât celelalte râuri si
prezinta importante resurse hidroenergetice, putin folosite pâna în
prezent.

Alte referate despre: lumea araba, lumea araba referat, arabia

Arabia saudita

In Arabia Saudita inca exista populatii nomade, adica triburi de beduini, care se deplaseaza in cautarea hranei pentru animalele pe care le cresc.
Populatia este repartizata inegal pe suprafata tarii, fiind concentrata in zona litoralului Marii Rosii si al Golfului Persi si in apropierea acestora, a tarii.
Pricipalele orase sunt : Riyadh, Jiddah, ambele din categoria oraselor precum si zona capitalei. In schimb alte regiuni sunt foarte slab populate sau chiar nepopulate, cum este desertul Rub al Khali, care ocupa treimea sudica milionare, Mecca, Medina si Taif.
Cu exceptia capitalei, Riyadh, celelalte centre urbane importante, Jiddah, Mecca, Medina, Taif, se afla pe tarmul Marii Rosii sau in apropierea acestuia.

Alte referate despre: referat arabia saudita, arabia saudita, arabia saudita continent

Bahrain

Este aşezat în Asia de sud-vest, în Golful Persic. Limite: Arabia Saudită (V) şi Golful Persic (E)

Alte referate despre: bahrain capitala, bahrain arabia saudita, referat bahrain

Insula artificiala - Palm Jumeirah

La finele anului 2006, proprietarii au început deja să se mute în noile lor locuinte pe măsură ce acestea sunt construite, marcând sfârşitul primei parti a construcţiei, după cum declara şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, care înseamna finalizarea completă a 1.400 de vile pe 11 din cele 17 frunze şi aproape 2.500 de apartamente situte în cele 20 de clădiri de-a lungul coastei în partea estica a trunchiului.

Legătura complexului cu uscatul se realizează prin aşa numita « milă de aur », o faşie de sol a cărei construcţie, împreună cu infrastuctura aferenta este programată să se termine până în 2008, iar conexiunile între diferite insule alcătuitoare se realizează prin Palm Monorail.

Alte referate despre: insula artificiala - palm jumeirah, insula artificiala - palm jumeirah imagini, insula artificiala palm jumeirah
Referate afisate : 18
Medie note: 8.13 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles