Calistrat hogas-pe drumuri de munte-rezumat

Calistrat Hogas

Expozitia memoriala incepe cu camera din stanga si ne reaminteste profesia de dascal a „conului Calistrat“, prin obiecte specifice meseriei: catalog scolar, carnet de insemnari didactice, un volum de Cicero si o Iliada in limba franceza, o calimara pantecoasa, acte graitoare despre scolile la care a functionat si obiectele de invatamant predate. Intr-o alta vitrina se vad bastonul si sahul profesorului si instrumentele de care se servea in aventurile prin munti: pistol, box si busola. La vedere, se rasfata imensa manta si palaria cu borurile late. Exista numeroase fotocopii dupa manuscrisele sale, variante ale multor intamplari, exemplare din gazete si reviste contemporane, operele sale in diferite editii si monografiile care i-au fost dedicate.

Pe coridorul dintre camere, sub un imens tablou al scriitorului, s-a asezat un text de umor subtire, in care G. Ibraileanu i-a facut un portret de pomina, din care, partial, am citat si noi mai sus. In a doua incapere, conu’ ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 112kb
Downloads: 8762
Materia: Romana

Ana Blandiana

1960 Se căsătoreşte cu scriitorul Romulus Rusan.
1963 După o interdicţie de patru ani, redebutează, de data aceasta irevocabil, în revista Contemporanul, condusă de G. Ivaşcu.
1963—1967 Urmează şi termină cursurile Facultăţii de filologie a Universităţii din Cluj.

Alte referate despre: ana blandiana, ana blandiana gluma 2, poezia minune-ana blandiana

Vasile Alecsandri - biografie

Data nasterii a lui Vasile Alecsandri nu este prcisa. In unele documente este scris ca s-a nascut pe 21 iulie 1821; 14 iunie 1821 dar cea mai rezonabila este cea de pe data de 14 iunie 1818. Tatal lui (Vasile Alecsandri ) s-a nascut in anul 1793, iar mama (Elena) s-a nascut in anul 1800.

Alte referate despre: vasile alecsandri biografie, vasile alecsandri biografie pe scurt, vasile alecsandri biografia

Ioan Slavici - tabel cronologic

,, In cele mai importante nuvele, ca si mai tarziu in romanul ,,Mara”, Slavici se dovedeste fidel metodei sale de creatie realista, oglindind viata societatii transilvanene pe care o cunoaste indeaproape, transmitand nealterata nota specifica vietii satului de peste munti intr-un anumit moment istoric. De aici izvoraste spiritul popular care pulseaza puternic in opera sa; respectand realitatile si pastrand culoarea locala a mediului social descris in aceeasi maniera artistica pe care o vor dovedi marii scriitori ardeleni: George Cosbuc, Octavian Goga, Liviu Rebreanu; Ioan Slavici se dovedeste si in acest sens un deschizator de drum.” (Domnica Filimon-Stoicescu)

Alte referate despre: ioan slavici tabel cronologic, ioan slavici-tabel cronologic, ion slavici tabel cronologic

Ion Creanga

1837 Ion Creanga se naşte pe 1 martie în Humuleşti. Alţii consideră ziua de 10 iunie data de naştere a scriitorului. Această ezitare se datorează lipsei unui document care să ateste ziua de naştere a lui Creangă. El îşi petrece copilăria în satul natal, ceea ce va inspira Amintirile din copilărie, capodopera sa.

Alte referate despre: date despre ion creanga, ion creanga biografie, ion creanga-fisa bibliografica

Ion Luca Caragiale

In toamna anului 1878 ,T.Maiorescu il ia la Iasi pt a citi piesa „O noapte furtunoasa”.Face o calatorie la Viena.
Au loc premierile capodoperelor „O scrisoare pierduta”, „D-ale carnavalului”.

Alte referate despre: ion luca caragiale, date despre ion luca caragiale, rezumat o scrisoare pierduta de ion luca caragiale

Ion - personajul principal

Inca de la inceputul romanului este prezentata viata personajului principal prin drumurile satului.Ezitarile din drumul lui Ion dintre dragoste si avere.Drumul ce duce spre satul Pripas este un drum oscilatoriu ca si viata lui Ion , marcand ezitarile din viata lui.Imaginea unui sat care a uitat probabil de Hristos , tocmai prin imaginea crucii de la intrare, e un fel de anticipare a crimei si chiar prin ideea lui Ion de casatorie cu Ana si sa o distruga.

Alte referate despre: ion personaj principal, ion personajul principal, caracterizare ion personaj principal

Baltagul - Demonstratie ca e roman

Baltagul”, de Mihail Sadoveanu este o opera epica deoarece are actiune, autor, personaje si un narrator. Prin intermediul actiunii autorul isi exprima in mod indirect sentimentele de admiratie fata de eroina romanului, Vitoria Lipan, fata de fiul acesteia, Gheorghita, dar si sentimente de condamnare fata de ucigsii lui Nechifor Lipan, Calistrat Bogza si Ilie Cutui.

Alte referate despre: baltagul demonstratie, baltagul demonstratie ca e roman, baltagul demonstratie roman

Hanu Ancutei - prezentare generala

Barbatul povesteste cum a aflat ca nevasta il inselasa cu un boier din
sat. Acesta a batut-o, dar a doua zi boierul, amantul femeii l-a batut
ingrozitor, chiar torturat si l-a izgonit din sat. Acesta s-a retras
in munti Rarau, dar dupa un timp el a revenit in sat si si-a facut
dreptate, omorandu-l pe boier. Crima savarsita, pare la acea vreme o
judecata dreapta.

Alte referate despre: hanu ancutei rezumat, hanu ancutei, negustor lipscan-hanu ancutei

Mihai Eminescu - proza fantastica si filozofi

Ideea este în evidentă legătură cu teoria arheului, schiţată în celelalte fragmente în proză, aici însă ca introducere la o acţiune care reluată în construcţia ei epică, va fi acţiunea din Sărmanul Dionis. Un ,,somn"de fapt, care va substitui realitatea, după cum şi eroul lui Novalis, H.von Ofterdingen, credea că visul e mai real decât realitatea, dând vieţii sale o ţintă prin visul ,,florii albastre". Clarul de lună creează acea armonie de vis şi spectacol vizibil în viziunea poetului german, ceea ce se potriveşte şi tabloului eminescian.
Idealismul kantian nu este un iluzionism, întrucât timpul şi spaţiul, deşi forme subiective ale sensibilităţii, sunt forme universale, se raportează la lumea obiectivă, dată simţurilor noastre.

Alte referate despre: mihai eminescu - proza fantastica si filozofi scurta, mihai eminescu proza fantastica, mihai eminescu-proza fantastica

Finalitatile educatiei

Referat despre Finalitatile educatiei
Finalităţile circumscriu modelul de personalitate pe care educaţia urmează să-l formeze. Ele se diferenţiază şi integrează într-un tot unitar în funcţie de cerinţele sociale şi descifrarea macanismului psihologic al învaţării umane. Finalităţile acţiunii educaţionale îmbracă forma idealului educaţional, scopurilor şi obiectivelor educaţionale. Ele se constituie într-un sistem cu o funcţionalitate internă bine conturată , conferindu-i acest rol director şi reglator propriu, oricărei acţiuni educaţionale.

Alte referate despre: finalitatile educatiei, finalitatile educatiei timpurii, finalitatile educatiei referat

Drumuri minime si maxime cu grafuri orientate

- dacă suma dintre costul drumului de la i la j şi costul drumului de la k la j este mai mică decât costul drumului de la i la j {a[i, k]+a[k, j]

Alte referate despre: drumuri minime si maxime in grafuri orientate atestat, drumuri minime si maxime in grafuri, notiuni elementare drumuri minime si maxime in grafuri

Arhitectura Romana

Arta trebuie sa starneasca admiratie pentru statul si poporul roman si sa indeplineasca un scop de utilitate publica. Totodata ea servea pe aristocratii imperiului roman, pe conducatorii din Italia si din provinciile noi, cucerite de romani, pe proprietarii de pamanturi si pe proprietarii sclavilor adusi in Italia ca prizonieri de razboi, pe aceia care se imbogateau de pe urma comertului, etc.

Alte referate despre: arhitectura romana, arhitectura calculatorului, arhitectura orientala

Managementul salarizarii - licenta

Resursele sunt totalitatea elementelor sociale, economice, naturale de care se dispune la un moment dat utilizate sau utilizabile pentru obţinerea de bunuri sau servicii.
Resursele umane sunt o categorie a resurselor economice care sintetizează potenţialul de muncă a unei ţări, zone geografice. Se apreciază cu ajutorul unor indicatori ca: populaţia activă disponibilă, populaţia în vârstă de muncă şi aptă, dar şi a elementelor calitative: stare sănătate, nivel de pregătire, etc.
Managementul resurselor umane se poate defini din două puncte de vedere: ca ativitate şi ca disciplină. Managementul resurselor umane, ca activitate, este ansamblul de activităţi privitoare la asigurarea, dezvoltarea, folosirea eficientă a personalului din cadrul unităţii. Ca disciplină, managementul resurselor umane este menită să creeze şi să mobilizeze cunoştinţele necesare în înţelegerea şi rezolvarea problemelor privind ...

Alte referate despre: licenta despre managementul salarizarii, managementul salarizarii, management strategic licenta

Combaterea poluarii solului

Solul este spatiul de viata pentru numeroase vietuitoare,dar si baza de constructie pentru asezarile umane,drumuri etc.Poluarea solului este strans legata de poluarea aerului si a apei.Ea se produce insa,mai ales,cu pesticide si ingrasaminte chimice pe baza de azot si fosfor.O parte dintre acestea ajung in corpul animalelor si al omului,alterand functia diferitelor organe.

Alte referate despre: combaterea poluarii solului, prevenirea si combaterea poluarii solului, combaterea poluari solului

Analiza comparativa a activitatilor turistice din regiunea Sud Romania si regiunea Midi Pirinei Franta

Potenţialul turistic: natural şi antropic. Regiunea Sud România este una din cele mai cunoscute şi bine conturate regiuni turistice cu caracter complex. Cuprinde ansamblul dealurilor dintre raurile Topolog şi Prahova, sectorul sudic al munţilor limitrofi, precum şi de oraşele de la contactul cu câmpia (Piteşti, Târgovişte, Ploieşti) şi de-a lungul ei până la lunca Dunării (Giurgiu, Călăraşi). Potenţialul natural este pus în evidenţă mai întâi prin varietatea peisajelor din regiunile deluroase şi de la contactul cu spaţiul montan, iar pe de altă parte de unele obiective aparţinând reliefului, hidrografiei şi vegetaţiei.

Alte referate despre: analiza comparativa a activitatilor turistice din regiunea centru, analiza comparativa a activitatilor turistice din retezat, analiza comparativa a activitatilor turistice

Confortul si siguranta automobilului Mercedes

Noua clasa S beneficiaza de 4 sisteme noi de siguranta :
-Sistemul Perform-Safe. Acest sistem cuprinde măsuri care contribuie la siguranţa în conducere: confortul pentru destinderea şoferului, cum ar fi LINGUATRONIC sau conceptul de afişare şi comandă, care minimizează abaterile de la trafic. Se adaugă sistemele care sensibilizează, avertizează şi asistă şoferul la apariţia potenţialelor pericole. Exemplificatoare în acest sens sunt DISTRONIC PLUS, asistentul pentru vedere de noapte, precum şi programul electronic de stabilitate ESP®.

Alte referate despre: sistemul de confort si siguranta ale automobilului, sistemul de confort si siguranta la automobil, cresterea factorilor de confort se siguranta a unei masini
Referate afisate : 17
Medie note: 8.42 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK