Cantecul gintei latine

Vasile Alecsandri

Vasile Alecsandri este scriitor si om politic. Participant la Revolutia din 1848, promotor al luptei pentru Unirea principatelor, sprijinitor al Razboiului de Independenta. A ramas in constiinta posteritatii ca deschizator de drumuri, innoitor de modalitati literare, avind merite deosebite in oreintarea literaturii romanesti pe fagasul national si popular.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 8649
Materia: Romana

Vasile Alecsandri - note bibliografice

1847 Scrie piesa Piatra din casa.
1848 Martie începe miscarea revolutionara din capitala Moldovei. Alecsandri scrie Desteptarea României si redacteaza împreuna cu alti patrioti petitia cuprinzând revendicarile ce trebuiau aduse la cunostinta domnitorului Mihail Sturza. Dupa înabusirea miscarii se refugiaza în munti, apoi trece la Brasov. Evocarea acestor întâmplari o face în fragmentul de proza Un episod din anul 1848.

Alte referate despre: vasile alecsandri note biografice, vasile alecsandri note bibliografice, vasile alecsandri-note biografice

Argumentarea pe strofe a poeziei Iarna de Vasile Alecsandri

Argumentarea pe strofe a poeziei Iarna de Vasile Alecsandri
Criticii literari au impartit ciclul pastelurilor in doua mari parti:o zona centrala,unitara si masiva, alcatuita din 30 de poezii inspirate din peisajul autohton si o zona marginala, alcatuita din 10 piese cu simbolism exotic: “Mandarinul”, “Pastel chinezesc” …O categorie aparte o formeaza pastelurile inspirate din peisajul iernii:”Sfarsit de toamna”, „Iarna”, „Miezul ierniei”, „Gerul”, „Viscolul”.

Alte referate despre: peisaj din prima strofa din poezia iarna de vasile alecsandri, caracterizarea la a treia strofa din poezia iarna de vasile alecsandri, comentarii pe strofe la poezia iarna de vasile alecsandri

Vasile Alecsandri - viata si activitatea literara

A participat activ la actiunile revolutionare din anul 1848. Atunci apare si renumita sa poezie "Desteptarea Romaniei". In ianuarie 1885 Vasile Alecsandri este ministru plenepotential la Paris, post pe care l-a ocupat pina la sfirsitul vietii. Incepind cu anul 1888 pe scriitor tot mai des il incearca simptomele unei boli grave, care va deveni fatala pentru el.

Alte referate despre: vasile alecsandri viata si activitatea literara, referat romana vasile alecsandri - viata si activitatea literara, vasile alecsandri - viata si activitatea literara a lui alecsandri

Vasile Alecsandri

1848 -Scrie Desteptarea României ( initial cu titlul Catre români);
redacteaza, împreuna cu altii, petitia catre domnitorul Mihail Surza.

Alte referate despre: vasile alecsandri-balta alba-rezumat, balta alba de vasile alecsandri, chirita in provincie de vasile alecsandri-rezumat

Viata si activitatea literara a lui V.asile Alecsandri

• 1828 - 1834 Internat la pensionul francez al lui Victor Cuénim, unde i se predă trei limbi şi discipline umanistice. Îl are colegi pe Matei Millo, Mihail Kogălniceanu.
• 1834 august Capătă primul rang de boierie, fiind făcut comis.
• august Pleacă la studii, la Paris, sub îngrijirea lui Filip Furnaraki, împreună cu Alexandru I. Cuza, Nicolae Docan, Panait Radu, I. Negulici.
• 1834 - 1835 la lecţii cu profesorul Cotte, îşi trece bacalaureatul „ès lettres".
• 1836 Se pregăteşte în laboratorul profesorului Gaultier de Claubry pentru a intra la medicină. Îl înduplecă pe tatăl său, venit la Paris, să-i îngăduie să urmeze dreptul.
• noiembrie - 14 aprilie 1837 înscris la Facultatea de Drept.
• 1837 - 1838 Părăseşte dreptul spre a se prepara cu Bonin pentru bacalaureatul în ştiinţe, la care este respins. Îşi completează ...

Alte referate despre: mihai eminescu viata si activitatea literara, ion creanga viata si activitatea literara, tudor arghezi viata si activitatea literara

Vasile Alecsandri - biografie

In anul 1827 are primele lui notiuni de invatatura cu calugarul maramuresean Gherman Vida (care facea lectii si cu Mihail Kogalniceanu), in timpul unei copilarii fericite petrecute la Iasi si la Mircesti, una din multele mosii ale tatalui sau. Intre anii 1828-1834 este intern la pensionul Victor Cuenim avand colegi pe Mihail Kogalniceanu swi pe Matei Millo.

Alte referate despre: vasile alecsandri biografie, vasile alecsandri biografie pe scurt, vasile alecsandri biografia

Limba latina

A treia perioada - epoca de argint - 14 d.Hr.-130 d.Hr. - caracterizata prin scrierile dramatistului Seneca si ale istoricului Tacitus.

Alte referate despre: latinitate si dacism, latinitate si dacism studiu de caz, latina

Evolutia literaturii latine

Si literatura latina isi datoreaza inceputurile - si in mare masura evolutia sa ulterioara - literaturii grecesti. Capodopera lui Ovidiu, Metamorfozele, foloseste aproape exclusiv teme literare grecesti. Toate operele lui Vergiliu au titluri grecesti. Iar in epoca de aur a literaturii latine Horatiu va recunoaste ca Grecia invinsa l-a cucerit, sub raport cultural, pe invingatorul ei.

Alte referate despre: evolutia literaturii latine, evolutia literaturii latine wikipedia, evolutia literaturii latine scribd

Latinitate si dacism - Studiu de caz

Susţinută de istorici şi de filologi (A. D. Xenopol, N. Iorga, S. Puşcariu, Al. Rosetti), ipoteza apariţiei şi dezvoltării limbii române în spaţiul romanizat nord şi sud dunărean este confirmată de diversitatea dovezilor istorice, arheologice şi lingvistice.

Alte referate despre: latinitate si dacism - studiu de caz, latinitate si dacism studiu de caz si bibliografie, latinitate si dacism-studiu de caz

Latinitate si dacism

Ca orice neam indo-european, şi geto-dacii aveau o religie politeistă. Zeul cel mai frecvent menţionat la autorii vechi este Zalmoxis, “zeul carpatic al nemuririi”. Unii susţin că este o divinitate chtoniană, alţii că este uraniana. Potrivit scrierii lui Herodot “acest Zalmoxis, fiind om ca toţi oamenii, ar fi trăit în robie la Samos ca sclav al lui Pytharoras.

Alte referate despre: latinitate si dacism referat, studiu de caz latinitate si dacism, referat latinitate si dacism

Hronicul si cantecul varstelor

Capitolul 8 -Toti se gandeau cum era sa fie morti deoarece in fiecare vara cand un copil se ducea la moara murea . In aceea vara moara a luat viata unui biete fetite constiincioase .

Alte referate despre: hronicul si cantecul varstelor rezumat, hronicul si cantecul varstelor, hronicul si cantecul varstelor de lucian blaga comentariu

Latinitate si dacism - studiu de caz

Care este originea poporului si a limbii romane?
Originea latina ce atrage prin prestigiul istoric al Imperiului Roman si care compenseaza o serie de complexe de inferioritate fata de puterile din jur?
SAU
Originea daca a carei popularitate se explica prin misterul unei civilizatii prea putin cunoscute dar si prin fascinatia arhaicului?

Alte referate despre: latinitate si dacism studiu de caz referat, latinitate si dacism -studiu de caz, referat latinitate si dacism studiu de caz

Gramatica limbii latine

TEMA PERFECTULUI :se obţine de la forma a III-a de dicţionarprin înlăturarea terminaţiei i de la cele 3 conjugări(I,II,III)

Alte referate despre: gramatica limbii latine, gramatica lb latine, gramatica limbi latine

Latinitate si Dacism

In ceea ce priveste romana literara propriu zisa G.Ivanescu sustine ca aceasta incepe a se construi abia pe la sfarsitul secolului al XVIII lea dupa 1870 si in prima jumatatea a seculului trecut.

Alte referate despre: latinitate si dacism referat romana, latinitate si dacism eseu, latinitatea si dacismul

Sallustius, reprezentant al istoriografiei latine

"Sallustius, reprezentant al istoriografiei latine"
Formula salustiană ,,carptim’’ este semnificativă pentru tehnica monografiei.Referitor la aceasta, istoricul declară,,mă hotărâi să povestesc faptele poporului roman pe alese, după cum unele mi se păreau vrednice de aducere aminte.’’(Conspiraţia lui Catilina,4,2).

"Sallustius, reprezentant al istoriografiei latine"
În concepţia lui Sallustius, factorul cauzal al istoriei este de ordin moral, istoria se schimbă o dată cu moravurile . Ceea ce a dus la criza Republicii în secolul I a. Chr. sunt ,,ambitio’’(setea de putere), ,,avariţia’’(lăcomia) şi ,,luxuria’’(dezmăţul). De aceea , scopul istoriei este cel educativ-,,historia magistra vitae’’.

"Sallustius, reprezentant al istoriografiei latine"
Totodată , avându-l ca model pe istoricul grec Tucidide , Sallustius nu expune numai faptele şi întâmplările, ...

Alte referate despre: istoriografia latina, conceptul de razboi la istoriografii latini, istoriografii latini

Istoriografia latina

Din secolul al V i.e.n. am putea vorbi de o traditie istoriografica prin notatii autentice, iar cu un secol mai tarziu s-a ajuns la anale, inregistrarea anuala a celor petrecute are un aspect pozitiv, ca ordine de succesiune a faptelor, si unul negativ, legat de lipsa spiritului de selectie si de insuficienta elaborarii literare a scrisului.
Maturizarea istoriografiei latine, produsa in perioada de ascensiune a Republicii si de grandoare a Imperiului, da istoriografiei cateva trasaturi distinctive:

Alte referate despre: cucerirea orientului istoriografia latina, istoriografia latina titus livius tacitus, istoriografia comunista despre latinitatea
Referate afisate : 17
Medie note: 8.40 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK