Caracterizare lica samadaul

Lica Samadaul

Portretul fizic al lui Lica este detaliat, “ “lica era un om de 36 de ani , inalt, uscativ si supt la fata, cu mustata lunga, cu ochii mici si verzi si cu sprancenele dese si impreunate la mijloc”. Desi tot porcar, Samadaul purta “ camasa subtire si alba”.

De la prima aparitie, Lica se comporta ca un stapan absolut peste oameni si locuri, autoritar, apoi se prezinta cu cinism si brutalitate: “ eu sunt Lica Samadaul, multe se zic despre mine, si multe vor fi adevarate si multe scornite(…) de la mine nimeni nu cuteaza sa fure, bas a-l fereasca Dumnezeu pe acela care as crede ca-l pot banui.

Eu voiesc sa stiu totdeauna cine umbla pe drum, cine trece pe aici, ce zice si ce face si voiesc ca nimeni afara de mine sa stie. Cred ca ne-am inteles!”. Simbol al degradarii morale, Lica se conduce dupa legi proprii, care sunt altele decat cele ale statului.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 7772
Materia: Romana

Moara cu noroc - fisa lectura

Capitolul III
Soseste la Moara cu noroc Lica Samadaul, "un om ca de treizeci si sase de ani, inalt, uscativ si supt la fata, cu mustata lunga, cu ochii mici si verzi si cu sprancenele dese si impreunate la mijloc". Numele de "Samadaul" este de fapt o porecla, insemnand cel care raspunde de turmele de porci date porcarilor la pascut.

Alte referate despre: moara cu noroc fisa lectura, moara cu noroc - fisa lectura, moara cu noroc fisa de lectura

Moara cu Noroc

Definitorie pentru arta realizarii personajelor la Slavici este o mare
putere de interiorizare. Aceasta a facut ca eroii sai sa fie
infatisati in zbuciumul lor launtric, nu numai in manifestarile lor
exterioare. Originalitatea artei portretistice consta in faptul ca
personajele au insusiri numeroase, pozitive si negative, cu vointa si
slabicini, se comporta asemeni unor fiinte reale. Desi portretul fizic
este concis, redus la esential, accentul cade pe adjectivele cu rol de
epitet caracterizator ("Ana era inteleapta si asezata... Ana era
tanara si frumoasa, Ana era frageda si subtire, Ana era sprintena si
mladioasa").

Alte referate despre: moara cu noroc, moara cu noroc rezumat, rezumat moara cu noroc

Conflictul in Moara cu noroc

Expozitiunea il prezinta pe Ghita alaturi de familia sa,infruntand situatia sociala si economica grea in care se afla.Nemultumit de statutul sau de cizmar, in imposibilate de a asigura un trai decent familiei, el decide, impotriva sfatului soacrei ,sa ia in arenda hanul “Moara cu noroc” .
Un timp afacererile prospera, iar familia pare sa traiasca idilic in acest nou mediu, neprimitor (“pusta aradeana”)insa cu potential.
Intriga este reprezentata de aparitia lui Lica Samadaul, pesonaj negativ, care va declansa un sir de evenimente ,in urma carora Ghita se va degrada pana la dezumanizare, si va sfarsi tragic.

Alte referate despre: conflictele din moara cu noroc, conflictul in moara cu noroc, conflictul din moara cu noroc

Ioan Slavici - Moara cu noroc

Coninut si semnificaii:
Tema:
- patimei banilor i permite autorului s dezvluie consecinele nefaste pe care setea de navuire le are asupra omului.

Alte referate despre: ioan slavici moara cu noroc, ioan slavici-moara cu noroc, ioan slavici moara cu noroc comentariu

Moara cu noroc - aprecieri

- oper epic de mare ntindere , "o nuvel solid cu subiect de roman" cum o aprecia George Clinescu, "Moara cu noroc" este o capodoper a nuvelisticii romneti, un moment de referen n evoluia nuvelei romneti. Prin ea, Slavici, asemenea lui I.L. Caragiale, este considerat creatorul nuvelei realist-psihologice.

Alte referate despre: moara cu noroc aprecieri critice, moara cu noroc aprecieri, referate moara cu noroc aprecieri

Moara cu noroc - prezentare generala

Moara cu noroc
Este o nuvelă psihologică şi realistă remarcabilă prin complexitatea personajului principal, prin compoziţie, prin observaţie psihologică şi socială.

Alte referate despre: moara cu noroc comentariu, caracterizarea lui ghita din moara cu noroc, moara cu noroc-povestire pe momentele subiectului

Lica samadaul

Toate incercarile hangiului de al tine pe Lica departe se dovedesc ineficiente. Puterea lui Lica e covarsitoare. „personajul este polul de referinta al problematici autentice a operei: Lica reprezinta forta in stare sa sfideze legile divine si umane...” (Mircea Zaciu ). Puterea lui sta in nepasarea cu care actioneaza in as atinge scopurile. Lica e obisnuit sa domine oamenii si acestia sa i se supuna.

Alte referate despre: caracterizarea lui lica samadaul, caracterizare lica samadaul, lica samadaul caracterizare

Moara cu noroc de Ion Slavici - comentariu literar

Moara cu noroc de Ion Slavici - In povestirea Moara cu noroc , Ion Slavici povesteste despre o moara care se afla intre munti . Zona aceea era foarte periculoasa si atunci cand ajungeai la moara scapai de orice teama fiind un loc sigur si toti drumetii cand o vedeau o considerau o moara cu noroc .Moara cu noroc de Ion Slavici

Alte referate despre: moara cu noroc de ion slavici- comentariu literar, de ce nu mi-a placut opera literara moara cu noroc de ion slavici, comentariu literar moara cu noroc de ion slavici

Concert din muzica de Bach - Rezumat

Lina afla despre legatura lui Rim cu Sia si se supara. Dupa aceea ii
spune lui Sia ca ea e mama ei si Lica tatal. Ea se duce si la Rim si
ii cere socoteala, apoi, vazand ca nu-l intereseaza, ii spune si lui
despre Sia. Acesta ramane mirat, nebanuind nimic, dar nu se manifesta.
Dupa un timp in care nu isi vorbesc, Lina vine la Rim si ii spune ca
vrea sa plece Sia. Acesta nu e de acord. De atunci Rim se ferea de
Lina.

Alte referate despre: concert din muzica de bach, concert de muzica de bach, concert din muzica de bach rezumat

Caracterizarea lui Ghita din Moara cu noroc

Ghita traieste o drama psihologica concretizata prin trei infrangeri/ pierderi: increderea in sine, increderea celorlalti in el si increderea Anei, sotia lui, in el. Consecintele nefaste ale setei de inavutire si procesul instrainarii de familie sunt magistral analizate de Slavici, autorul aducand in prim-plan conflictul dintre fondul uman cinstit al lui Ghita si dorinta de a face avere alaturi de Lica.

Alte referate despre: caracterizare lui ghita din moara cu noroc, caracterizarea personajului ghita din moara cu noroc, caracterizarea lui ghita din moara cu noroc de ioan slavici

Amurgul gandurilor - cartea

EMIL CIORAN s a nascut în 8 aprilie 1911 la Rasinari (Sibiu), ca al doilea fiu al lui Emilian Cioran — preot în Rasinari — si al Elvirei (Comaniciu) Cioran. Frecventeaza, începînd din 1921, Liceul Gheorghe Lazar din Sibiu, oras în care se va muta întreaga familie în 1924. Între 1928 si 1932 urmeaza cursurile Facultatii de Litere si Filozofie din Bucuresti. În ultimul an de facultate publica articole în periodicele Calendarul, Floarea de foc, Gândirea, Vremea, Azi. Îsi încheie studiile universitare cu o teza de licenta asupra intuitionismului bergsonian. În acelasi an (1932) se înscrie la doctorat, sperînd sa obtina astfel o bursa în Franta sau Germania.

Alte referate despre: amurgul gandurilor cartea, emil cioran-amurgul gandurilor download cartea, emil cioran amurgul gandurilor

Emil Racovita

Rezultatele programului sau biospeologic sunt exceptionale: 1200 de
pesteri explorate in Europa si Africa O colectie incluzand 50.000 de
animale de pestera 66 tratate publicate despre fauna subterana
totalizand 6000 de pagini.

Alte referate despre: emil racovita, emil racovita referat, informatii despre emil racovita

Serban Cioculescu

S-a nascut la 7 septembrie 1902, in Bucuresti. Urmeaza cursurile liceului "Traian" din Turnul-Severin. Licentiat in literatura franceza la Universitatea din Bucuresti (1923). Intre 1926 si 1928 face studii de specializare in filologie romanica la Paris. Din 1924 pana in 1946, cu unele intreruperi, este profesor secundar, obtine doctoratul in 1945, cu o teza despre Dimitrie Anghel. Membru al Academiei Romane.

Alte referate despre: serban cioculescu, serban cioculescu introducere in poezia lui tudor arghezi, serban cioculescu-introducere in poezia lui tudor arghezi

Moara cu noroc-rezumat pe capitole

Carciuma este un loc unde se castiga bine deoarece orice drumet ce trece prin zona se opreste acolo pentru a bea un pahar sau sa stea la vorba. Clientii carciumei erau foarte multumiti pentru ca nu erau tratati ca niste straini, ci camembri ai unei familii.

Alte referate despre: moara cu noroc rezumat pe capitole, moara cu noroc-rezumat pe capitole, moara cu noroc povestire pe capitole

George Bacovia

Colaboreaza la Romanul literar al lui Caion in 1912. Suplinitor la Scoala Primara din Bacau si la Calugara, suburbie a Bacaului. Colaboreaza la Flacara. Copist la Prefectura din Bacau. Din 1913 devine ajutor contabil la aceeasi prefectura dar se imbolnaveste si demisioneaza.

Alte referate despre: george bacovia-gri semnificatia titlului - 51k, george bacovia, sonet de george bacovia

Ion Barbu - Fisa de autor

în ultimii ani ai vieţii, lucrează la o traducere a tragediei shakespeariene, Richard a lII-lea, rămasă neterminată;
volume apărute post-mortem sunt Ochean (1966), Pagini de proză (1968);
caracterizat adesea drept obscur în poezie, Ion Barbu este de fapt un poet solar, iar ermetismul versurilor sale reprezintă o încercare neegalată până azi, de esenţializare extremă a liricii. „Dificila libertate” a poeziei sale este astfel lecţia poetică exemplară a unuia dintre cei mai mari scriitori români.

Alte referate despre: ion barbu fisa de autor, ion barbu- fisa de autor, ion barbu-fisa de autor

Madonna - biografie

MADONNA Louise Veronica Ciccone s-a nascut pe data de 16 August 1958 in Rochester, Statul Michigan, SUA. Mama ei, Madonna Fortin Ciccone, a decedat din cauza unui cancer la san cand Madonna avea numai 6 ani. In liceu, Madonna a fost o eleva de nota 10. A urmat cursuri de dans si teatru si, pentru o scurta perioada, a urmat cursurile Universitatii din Michigan deoarece a castigat o bursa la terminarea liceului.

Alte referate despre: madonna biografie, madonna-biografie, biografia lui madonna

Proiect pentru infiintarea unei sali de expozitie

Sansa mai mare a elevilor cu talent, de afirmare, o imagine mai buna a elevilor in fata profesorilor, organizarea de concursuri in care sa fie premiati.-Organizarea de activitati(concursuri)cu elevi de la alte licee deoarece competitia stimuleaza si motiveaza creativitatea si dorinta de a munci mai mult si a obtine rezultate cat mai bune.

Alte referate despre: plan de afaceri -infiintarea unei sali de calculatoare, infiintarea unei sali de calculatoare, plan de afaceri ptr infiintarea unei sali de calculatoare
Referate afisate : 19
Medie note: 8.39 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles