Caracterizare vlad tepes a treia teapa

Vlad Tepes

Aceasta perioada de captivitate a jucat un rol important in formarea si ascensiunea la putere a lui Vlad. Turcii l-au eliberat, in 1447, dupa moartea tatalui sau - asasinat la comanda lui Vladislav al II-lea, rival la tronul Tarii Romanesti. Tot atunci, Vlad a aflat si de moartea fratelui sau mai mare, Mircea, torturat si ingropat de viu de boierii din Targoviste.

La varsta de 17 ani, sustinut de un corp de cavalerie turceasca si de un contingent de trupe imprumutate lui de pasa Mustafa Hassan, Vlad Draculea a luat pentru prima data domnia Valahiei. Dar, doua luni mai tarziu, a fost infrant de Vladislav al II-lea, care si-a recapatat tronul. Pentru a-si asigura a doua si cea mai lunga domnie, Vlad al III-lea a trebuit sa astepte pana in 20 august 1456, cand a reusit sa-si ucida dusmanul de moarte.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 3784
Materia: Istorie

Vlad Tepes

Vlad Dracul isi stabileste resedinta la Sighisoara.In numele marelui sau protector el isi exercita autoritatea asupra sudului Transilvaniei,asupra tarii Fagarasului,Amlasului si Barsei,dar si a celor mai insemnate orase: Sibiu,Brasov,Medias si Sebes.Vlad Dracul prin casatoria sa cu una din fiicele lui Alexandru cel Bun s-a legat prin rudenie cu dinastia musatinilor.

Intre anii 1428-1429 i se naste un fiu,care,dupa botez,se va numi Mircea.Lascurt timp ii urmeaza altul,botezat cu numele sau-Vlad.In ciuda faptului ca viitorul voievod Vlad Tepes-Dracula se nascuse ca fiul unui nobil emigrant in Transilvania, dupa ce tatal sau, in 1436, aliat cu cei doi fii ai lui Alexandru cel Bun(Ilias si Stefan), si avnd de partea sa si oastea Transilvaniei, cat si sprijinul lui Iancu ...

Alte referate despre: vlad tepes, vlad tepes referat, referat vlad tepes

Vlad Tepes intre realitate si legenda

,,În mediul intelectual din sud-estul Transilvaniei, a învăţat să scrie şi să citească în limba latină şi a deprins tainele limbilor germană şi maghiară. În ani 1436-1442, ca fiu de domn, a fost iniţiat la Târgovişte, la curtea tatălui său, ajuns principe al Ţării Româneşti, în meşteşugul armelor.

Alte referate despre: vlad tepes intre legenda si realitatea istorica, legenda vlad tepes, legende vlad tepes

Vlad Tepes

Vazand acest lucru sultanul a venit in acelasi an in fruntea unei
ostiri numeroase.Ne-mai avand forta sa i se opuna, Tepes pleaca in
Transilvania si da acolo de regele Ungariei Matei Corvin cu care avea
tratat de alianta.Acesta crede in acuzatile negustorilor sasi care lau
parat regelui ca a trecut de parte turcilor.

Alte referate despre: domnia lui vlad tepes, referat despre vlad tepes, vlad tepes referat istorie

Vlad Tepes - un domnitor viteaz si drept

dar în aceleasi an cade victima unui complot al boierilor.Se pare ca
mormântul viteazului domnitor se afla la Snagov.

Alte referate despre: vlad tepes devine domnitor, vlad tepes ca domnitor militar, domnitorii tarii romanesti mihai viteazul mircea cel batran vlad tepes

Domnia lui Vlad Tepes

Relatiile cu Transilvania si Ungaria
Aceste relatiiau format unul din principalele aspecte ale politicii a lui Vlad Tepes, cu implicatii si in politica sa interna. Hotarat sa ramana alaturi de Ungaria si Transilvania pe care spera ca se va putea sprijini in lupta contra turcilor, la scurta vreme dupa ocuparea tronului, inainte de 6 septembrie 1456, Vlad Tepes a facut o declaratie de fidelitate fata de regele Ungariei, Ladislau. Acesta cerea sasilor sa ajute cu bani si oameni pe Dan, voievod, care mergea sa-l alunge pe Vlad Tepes din tara sa. Tepes ii ruga pe sibieni sa renunte la asemenea actiuni ostile avertizindu-i ca altfel va fi silit sa ia masuri impotriva lor.Atacurile lui Vlad impotriva Sibiului s-au impletit cu actiunile lui Mihai Szilagyi indreptate impotriva partizanilor regelui Ladislau.Iarna anului 1458-1459 aduce brusc o inasprire a relatiilor dintre Vlad Tepes si orasele din sudul Transilvaniei deoarece Vlad Tepes a interzis patrunderea negustorilor in interiorul tarii.Aceasta ...

Alte referate despre: domniile lui vlad tepes, viata si domnia lui vlad tepes, domnia lui vlad tepes referat

Istoria lui Vlad Tepes si Legenda lui Dracula

Atunci cand Imperiul Otoman cucerise Chilia, Cetatea Alba(1484) si Belgradul(1521), zdrobise regatul Ungariei la Mohacs(1526) si ameninta direct centrul Europei, toate detaliile legate de personalitatea lui Vlad Tepes, inclusiv problema celui de-al doilea nume -"Dracula"- se regaseau in mod necesar sub proiectia aceluiasi fasccicul de lumina favorabila, personalitatea lui devenind vrednic de invidiat.

Alte referate despre: istoria lui vlad tepes si legenda lui dracula, legende istorice despre vlad tepes, istoria lui vlad tepes si dracula

Vlad Tepes - Mit si Adevar

Bram Stoker crede ca acesta nu a fost un om obisnuit „caci de-a lungul secolelor s-a vorbit de el ca de cel mai iscusit, cel mai viclean dar si cel mai viteaz dintre fiii tarii de dincolo de padure, spiritul lui ager si vointa lui de fier au intrat cu el in mormant si lupta si acum”.

Alte referate despre: vlad tepes mit sau realitate, vlad tepes fictiune si adevar, vlad tepes mit

Vlad Tepes

Vlad Dracul isi stabileste resedinta la Sighisoara.In numele marelui sau protector el isi exercita autoritatea asupra sudului Transilvaniei,asupra tarii Fagarasului,Amlasului si Barsei,dar si a celor mai insemnate orase: Sibiu,Brasov,Medias si Sebes.

Vlad Dracul prin casatoria sa cu una din fiicele lui Alexandru cel Bun s-a legat prin rudenie cu dinastia musatinilor.Intre anii 1428-1429 i se naste un fiu,care,dupa botez,se va numi Mircea.Lascurt timp ii urmeaza altul,botezat cu numele sau-Vlad.

Alte referate despre: viata lui vlad tepes, vlad tepes biografie, vlad tepesi

Vlad Tepes

Asemeni tatălui său, primeşte o educaţie aleasă, cunoscând multe limbi.
În primii ani ai domniei tatălui său îl găsim la Târgovişte împreună cu fratele său Mircea. Între 20 ianuarie şi 2 august 1439 se naşte şi fratele său mezin Radu (viitorul Radu cel Frumos).

Alte referate despre: vlad tepes istorie, luptele lui vlad tepes, referate vlad tepes

Lupta antiotomana sub conducerea lui Iancu de Hunedoara si Vlad Tepes

Avand o bogata experienta militara, lancu a organizat o armata puternica, pe care a inzestrat-o cu arme de foc, a intarit-o cu unitati de cavalerie. Prima etapa a actiunii antiotomane a lui lancu s-a desfasurat in cadrul international creat de doua evenimente importante: proclamarea de catre Sinodul de la Florenta (1439) a unirii Bisericilor de la Roma si Constantinopol (nerecunoscuta de patriarhul de la Constantinopol) si realizarea uniei personale intre Ungaria si Polonia prin alegerea comuna a regelui Vladislav lagiello (1440). Aceste evenimente contribuiau la crearea unei coalitii a tuturor fortelor amenintate de expansiunea otomana.

Alte referate despre: lupta antiotomana sub conducerea lui mihai viteazu, lupta antiotomana sub conducerea lui mircea cel batran, tarile romane in lupta antiotomana sub conducerea lui mihai viteazul

Arhiectura din a treia generatie (romantica)

Dezvoltare constructiilor metalice

Revolutia industriala de la sfarsitul sec. XVIII ai inceputul secolului XIX a stimulat si fabricarea otelului pudlat, malt mai indicat pentru executarea constructiilor decat fonta, folosita pana atunci in diverse constructii dintre care mentionam podul cu arce din fonta peste raul Severn in Anglia (1779) si cupola catedralei Sf. Isaac din St. Petersburg in Imperiul Tarist. Podurile suspendate construite incepand din 1796 in S.U.A. si din 1824 din Franta, Anglia si Germania (podul de la Freiburg cu 256 m deschidere, 1834), podurile lui G. Eiffel peste Duero in Spania (1877), viaductul de la Garabit din Franta (1880-1884), cum si uriasa Galeria a Masinilor de la Expozitia Universala din Paris au demonstrate posibilitatile aproape nelimitate ale utilizarii otelului in constructii.
Intre anii 1869-1883 s-a construit podul suspendat Broklyn din New York cu o deschidere de 486 m, iar in 1890 s-a inaugurat celebrul ...

Alte referate despre: generatia romantica, roboti generatia a treia, motive romantice scrisoarea a treia

A treia lovitura de stat evreiasca

2. Silviu Brucan (Brukner). Evreu bolsevic care prin presa vremii de dupa 23 august 1944 intretinea cultul dictatorial al Anei Pauker si a trimis in puscarii si la Canal elitele romanilor. Atasat atat bolsevicilor evrei adusi in Romania pe tancurile Armatei Rosii, cat si urmasilor acestora, fapt ce reiese cu usurinta din activitatea sa de coordonator in procesul de preluare a puterii politice, in luna decembrie 1989, de catre acestia si in cadrul Guvernului Petre Roman. "Mie mi s-a parut, marturiseste Mihail Sora, ministrul invatamantului, 1989-1990, ca intotdeauna, Brucan a avut mai multe orientari, in functie de interes. Cand am ajuns eu ministru, Brucan era, oficial, doar un fel de consilier. De fapt avea o influenta imensa, facea figura unei eminente cenusii"(Toma Roman-jr., Mihai Sora, Rosu de Paris(II), www. plai cu boi, 10/31/05).

Alte referate despre: lovitura de stat de la 23 august 1944, lovitura de stat 23 august 1944, lovitura de stat a lui cuza

Vlad Tepes - erou al romanilor

Tatăl său Vlad Dracul a dobândit această poreclă prin faptul că a fost învestit cu ordinul de Cavaler Cruciat al Dragonului pentru meritul în apărarea creştinismului împotriva turcilor. Acesta simbolizează victoria creştinilor împotriva păgânilor. Fiul său Vlad al II-lea a fost numit Drăculea sau Dracula, adică “fiul Dracului”. Precla “Ţepeş” i s-a dat încă din secolul al XV-lea, ca urmare a utilizării pedepsei tragerii în ţeapă. Această pedeapsă nu este produsul imaginaţiei lui Vlad,ea fiind cunoscută încă din Antichitate. De mai multă vreme Vlad Ţepeş, renunţase la ideea cuceririi scaunului domnesc cu ajutor otoman.

Vlad Ţepeş se apropie de Iancu, împărtăşeşte idealurile politice şi aşteaptă momentul potrivit pentru a trece munţii şi a lua din nou domnia cu sprijin transilvănean. Când s-a ivit acest moment, în primăvara şi vara anului 1456, el este pretendentul în care Iancu îşi pune speranţa, el este omul capabil ...

Alte referate despre: vlad tepes erou, vlad tepes un erou, caracterizarea lui vlad tepes

A treia elegie

V. Contemplare
Se arată fulgerător o lume / mai repede chiar decât timpul literei A./ Eu ştiam atât: că ea există,/ deşi văzul dinapoia frunzelor nici n-o vedea.// Recădeam în starea de om / atât de iute, că mă loveam / de propriul meu trup, cu durere,/ mirându-mă foarte că-l am.// Îmi lungeam sufletul într-o parte, şi-ntr-alta,/ ca să-mi umplu ţevile braţelor cu el./ La fel şi globul de peste umeri / şi celelalte-nfăţişări, la fel.// Astfel mă încordam să-mi aduc aminte / lumea pe care-am înţeles-o fulgerător,/ şi care m-a pedepsit zvârlindu-mă-n trupul / acesta, lent vorbitor.// Dar nu-mi pu¬team aminti nimic./ Doar atât - că am atins / pe Altceva, pe Altcineva, pe Altunde,/ care, ştiindu-mă, m-au respins.// Gravitaţie a inimii mele,/ toate-nţelesurile rechemându-le / mereu înapoi. Chiar şi pe tine,/ rob al magneţilor, gândule.//

Alte referate despre: a treia elegie, a treia elegie de rieke, nichita stanescu a treia elegie volumul 11 capitolul 4

Scrieri medievale romanesti - Macarie Efimie Azarie povestirile lui Vlad Tepes

Originalul Cronicii lui Stefan cel Mare s-a pierdut, formele sub care este astazi cunoscut fiind copiile intitulate: Letopisetul anonim al Moldovei, Letopisetul de la Putna (in cele doua variante ale sale), Cronica moldo - germana, Cronica moldo - rusa. Cu privire la
primul titlu enutat, se evidentiaza orientarea sa, comparativ cu celelalte variante, catre o relatare factuala, lipsita de inutile judecati de valoare, mentionand lapidar perioada ccuprinsa
intre anii 1359 - 1457, iar mai pe larg, anii 1457 - 1507. Cu privire la Letopisetul Putna I se remarca subtitlul pe care acesta il poarta, Povestire pe scurt despre domnii Moldovei,cuprinzand perioada 1359 - 1526, pentru ca secunda cronica redactata la aceeasi manastire
sa faca referire perioada de pana la 1518, inculzand si batalia de la Codrii Cosminului4

Alte referate despre: povestiri despre vlad tepes, povestirile lui vlad tepes, formarea statelor medievale romanesti

Genul epic - Pasa Hassan si Dreptatea lui Tepes

Antiteza intre cele doua personaje individuale se naste si din felul
in care ele se implica in lupta. Daca "voda" actioneaza direct "prin
siruri", Hassan "ramane alaturi de drum" preferand sa nu se implice in
conflict.

Alte referate despre: apartenenta la genul epic pasa hassan, genul epic pasa hassan, demonstratie gen epic pasa hassan

Bolile in Lumea a Treia

The fever should be treated by keeping the victim cool, and dehydration should also be watched for. Treatment is with ampicillin, chloramphenicol, Bactrim, or Cipro, depend ing upon the clinical circumstances. Chloramphenicol is the most effective drug for treatment of the acute illness, if the organism is not resistant. If hospital facilities are not close by, consider starting treatment with Cipro. Ampicillin and amoxicillin are effective alternatives. Fatalities are less than 1 percent with antibiotic treatment. Even after effective treatment, you may continue to carry typhoid bacteria in your intestinal tract, which can be passed to close contacts such as family members. Follow-up testing is very important. Relapses are common, and the frequency of relapse does not appear to have been changed dramatically by antibiotic therapy.

Alte referate despre: bolile in lumea a treia, bolile din lumea a treia, bolile copiilor in lumea a treia

Peru

Peru este a treia tara ca marime din America de Sud avand capitala la Lima si consta in trei regiuni orientate nord-sud. In vest se gaseste desertul Atacama, mai intins in nord, cu dune de nisip imense.

Alte referate despre: referat peru, peru, peru referat
Referate afisate : 19
Medie note: 8.68 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles