Caracterizarea lui costache girgiuveanu

Costache Girgiuveanu - caracterizare

„– Nu - nu - nu ştiu... nu-nu stă nimeni aici, nu cunosc...”. Băiatul se miră nespus şi „ieşi ameţit pe uşa gotică şi apoi pe poarta ruginită trecu prin faţa muscalului, care sforăia mereu, şi porni dezorientat înainte.”
Încă de la începutul romanului, apariţia sa este bizară, deconcertându-l pe Felix atunci când îi spune: „nu-nu stă nimeni, aici”, răspuns de domeniul absurdului. Felix îşi imaginase că tutorele său e un om masiv, „de o greutate extraordinară”, având în vedere că ştia despre el că este bogat, deţine mai multe imobile, îi fusese lăsat în grijă, argumente pentru a-şi închipui că giurgiuveanu are forţă. Însă îi apare în faţă un om mititel, puţin adus pe sapte, cu o chelie de porţelan, cu faţa spână, buzele galbene de prea mult fumat, cu ochii clipind rar şi moale.

Aspectul exterior şi ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 15kb
Downloads: 11
Materia: Romana

Aglae Tulea - caracterizare

Aglae e prezentă în casa lui moş Costache şi cu speranţa că, dacă moartea bătrânului ar surveni la un moment dat ea să se afle cât mai pe aproape. Spre a obţine moştenirea, femeia e în stare de orice, e de acord să declare chiar că fratele ei e nebun:
„Te duci dumneata, ca soră, să declari că fratele dumitale e nebun?
– Mă duc! zise furioasă.[...]
– Nu mai rămâne altă soluţie decât să te iei bine cu el şi mai ales cu Otilia!
– Eu cu Otilia? Niciodată!”
Discuţia aceasta dintre Stănică şi Aglae lămureşte multe laturi ale personajului. Este pentru prima dată când femeia mărturiseşte deschis avesiunea ei pentru Otilia.

Alte referate despre: aglae tulea caracterizare, caracterizare aglae tulea, aglae tulea

Leonid Pascalopol - caracterizare

Preocupările lui sunt variate. Nu rămăsese rob al moşiei, ci „cultiva muzele”, citea, dar mai ales, se bucura văzându-i pe cei tineri. Biblioteca îl impresionează pe Felix ce privea cu „aviditate rafturile, lucru ce părea a încânta pe Pascalopol”.
Privindu-l, Felix constată „purtările blânde ale moşierului, apicureismul lui de om cult”. Era evident pentru Felix şi pentru toţi ai casei că Pascalopol nu cultivă relaţia cu bătrânul Giurgiuveanu decât pentru a fi aproape de Otilia.
Pentru Felix, Pascalopol e un rival, gelozia băiatului luând uneori forme ciudate, pentru Otilia este „un bărbat <> şi <> pe care-l compătimeşte sincer”. „Un om pe lume” care-i place fiindcă „e aşa bun”. Tot ea adaugă: „E de o răbdare nemaipomenită. E politicos cu tanti Aglae şi cu toţi, numai ca să aibă sentimentul că se află într-o familie. ...

Alte referate despre: leonida pascalopol, leonida pascalopol caracterizare, caracterizarea lui leonida pascalopol

Enigma Otiliei - caracterizarea

ENIGMA OTILIEI: A aparut in martie 1938 si este un roman de factura balzaciana. Romaul prezinta viata burgheziei bucurestene din prima jumatate a secolului nostru. Titlul original al romanului a fost „Parintii Otiliei” scriitorul avind in vedere ideea paternitatii. Romanul devine o satira vehementa la adresa burgheziei in care relatiile copii-parinti s-au degradat datorita banului. Romanul are in centru istoria luptei pentru mostenirea averii lui mos Costache. Desfasurarea epica este lenta, conflictul este determinat de incercarile membrilor clanului Tulea de a pune mina pe averea lui Costache Giurgiuveanu.

Alte referate despre: enigma otiliei, enigma otiliei rezumat, rezumat enigma otiliei

Caraterizarea lui Costache Giurgiuveanu din romanul Enigma Otiliei

Ca orice avar, Costache Giurgiuveanu se teme de orice nou venit, ca de un intrus nedorit, un potenţial atentat la averea sa, si, tocmai de aceea, el incearca sa scape de Felix si de indatoririle sale in calitate de tutore al baiatului.

Tot ceea ce urmeaza, toate intamplarile, toate reactiile personajului contribuie la conturarea personalitatii sale. Astfel, pe mos Costache il bucura pana si cea mai mica “ciupeala”, lucru care o deranjeaza nespus pe Otilia, il distreaza pe Pascalopol, dar il deruteaza pe Felix. Elocvent in acest sens este episodul in care mos Costache ii cere lui Felix bani imprumut inca din cea de-a doua zi de sedere a acestuia in casa batranului : ”A-a-ai bani? M-m-mai da-mi cinci lei.N-am acum la mana, sunt stramtorat!”.

Alte referate despre: caracterizarea lui costache giurgiuveanu din romanul enigma otiliei, caracterizarea lui costache giurgiuveanu din opera enigma otiliei, costache giurgiuveanu caracterizare din enigma otiliei

Enigma Otiliei

Sunt realizate portretele fizice ale personajelor,cu detalii vestimentare si fiziologice care sugereaza,in maniera clasica,trasaturi in familie,elemente de biografie. Toate aceste aspecte configureaza atmosfera neprimitoare,imaginea mediului in care patrunde tanarul si prefigureaza cele 2 planuri narative si conflictul.

Intriga se dezvolta pe 2 planuri care se intrepatrund:
1-Istoria mostenirii lui Costache Giurgiuveanu;
2-Destinul tanarului Felix Sima

Competitia pt. mostenirea batranului avar este un prilej pt.observarea efectelor,in plan moral,ale obsesiei banului. Batranul avar,proprietar de imobile,restaurante,actiuni,nu trezeste iluzia longevitatii si nu pune in practica nici un proiect privitor la asigurarea viitorului Otiliei,pt. a nu cheltuii bani. Personajul sustine in fond intriga romanului,pana la rezolvarea in deznodamant:Olimpia e parasita de Stanica,Aurica nu-si poate face o situatie,Felix o pierde ...

Alte referate despre: enigma otiliei rezumat pe capitole, caracterizarea otiliei din enigma otiliei, enigma otiliei comentariu

Aurica Tulea - caracterizare

Personajul trăieşte pe treapta cea mai de jos a umanului, foarte aproape de câmpul instinctualităţii. Lumii îi îngăduie o singură latură, cea erotică. „Aurica avea despre bărbaţi o concepţie misitcă, în care şi impertinenţele deveneau calităţi. Simpla prezenţă a unui bărbat, mai cu seamă tânăr şi necăsătorit o emoţiona”.

Alte referate despre: aurica tulea, caracterizare aurica tulea, aurica tulea caracterizare

Costache Negruzi - fisa biografica

Costache Negruzzi s-a născut în 1808 la Trifeştii Vechi, în judeţul Iaşi.
Tatăl său, paharnicul Dinu Negruţ, om iubitor de cultură, avea o bibliotecă bogată pentru vremurile acelea, alcătuită din tipărituri şi manuscrise.

Alte referate despre: costache negruzi fisa biografica, costache negruzzi fisa biografica, costache negruzzi-fisa biografica

Costache Negruzzi

Adolescentul trece, in 1821, cu tatal sau, in Basarabia (rapita Moldovei de rusi, in 1812) si incepe primele traduceri la 13 ani, pe când zabovea in satul Sarauti, raiaua Hotin. In 1822, tânarul il cunoaste, la Chisinau, pe poetul rus Puskin (va traduce "Salul negru"). Revenit la Iasi, a ocupat multe functii, intre care si cea de primar (1840).

Alte referate despre: costache negruzzi, rezumat alexandru lapusneanu de costache negruzzi, costache negruzzi biografie

Demostratie nuvela - Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi

”Daca voi nu ma vreti ,eu va vreau….”—„Ai sa dai sama, doamna! ....” —„Capul lui Motoc il vrem…”—‚De ma voi scula,pre multi am sa poposesc si eu….”. Capitolul I cuprinde expozitiunea (intoarcerea lui Lapusneanul la tronul Moldovei,in fruntea unei armate turcesti si intalnirea cu solia formata din cei patru boieri) si intriga (hotararea domnitorului de a-si relua tronul si dorinta sa de razbunare fata de boierii tradatori).

Alte referate despre: nuvela alexandru lapusneanul de costache negruzzi, nuvela alexandru lapusneanul de costache negruzzi rezumat, nuvela alexandru lapusneanul de costache negruzzi-comentariu

Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi

Prin dialog sunt dezvaluite unele dintre trasaturile personajelor: blandetea doamnei Ruxanda, viclenia lui Motoc, vointa lui Alexandru.
Pasajele descriptive sunt destul de rare aparand in capitolul al- II- lea si al- III- lea in care sunt prezentate vestimentatia domnitorului si a sotie sale sau ospatul.

Alte referate despre: alexandru lapusneanul de costache negruzzi, comentariu alexandru lapusneanul de costache negruzzi, caracterizarea lui alexandru lapusneanul de costache negruzzi

Alexandru Lapusneanu de Costache Negruzzi - caracterizarea personajului principal

Alexandru Lapusneanu:Costache Negruzzi anunta arta moderna a portretului, prin conturarea personajului de exceptie “Alexandru Lapusneanul”, proiectat in constiinta generatiilor ca tipul despotului devenit tiran.

Alte referate despre: alexandru lapusneanu de costache negruzzi caracterizarea personajelor, alexandru lapusneanu de costache negruzzi caracterizarea personajului, alexandru lapusneanu de costache negruzzi personaje

Costache Negruzzi - opera

Prin nuvela Alexandru Lapusneanul, C. Negruzzi a devenit un scriitor clasic.Nuvela a apărut în 1840 în revista Dacia literară, în primul număr, cu titlul Scene istorice din cronicele Moldaviei, Alexandru Lapusneanul , confirmând dezideratul exprimat de Mihail Kogălniceanu în articolul-program (Introducţia).

Aprecieri critice
„Negruzzi era un burghez cu legături în lumea feudală prin moşie, relaţii de familie şi raporturi sociale, situat ca înalt slujbaş într-o poziţie de dependenţă faţă de autoritate; în ordinea spiritului, el încearcă să se elibereze, însă, de ingerinţele puterii şi de lestul inerţiei conservatoare; voia să meargă cu veacul şi înţelegea că înaintarea spre o orânduire nouă e inevitabilă;

Alte referate despre: istoria unei placinte de costache negruzzi, alexandru lapusneanu de costache negruzzi, rezumat sobieski si romanii de costache negruzzi

Enigma Otiliei - rezumat

Simion nu-si recunoaste fiica si refuza sa-i dea o casa de locuit si zestrea sa. Stanica, prin minciuni si scrisori adresate domnului Pascalopol cum ca se împusca, reuseste sa strânga ceva bani de la toti si sa-l înduplece pe Simion cu motivarea ca mai are câteva luni de trait,sa-i dea zestrea Olimpiei. La invitatia lui Pascalopol,Felix si Otilia se duc la mosia acestuia,unde tinerii profita de timpul petrecut impreuna,iar dupa doua saptamâni revin acasa. Între timp, fiul Olimpiei si al lui Stanica, Aurel Ratiu, moare, iar tatal înduiosat îi publica în ziar decesul amintind toate rudele, în speranta de a obtine cât mai mult sprijin financiar. Stanica este interesat de averea lui mos Costache si în acest scop îl aduce pe un oarecare doctor Vasiliade pentru a-i pune diagnosticul ca este bolnav. Singurul care descopera planul este Pascalopol, si-l avertizeaza pe batrân. Între Felix si Otilia se cladeste o relatie de profunda ...

Alte referate despre: enigma otiliei momentele subiectului, enigma otiliei caracterizarea personajelor, enigma otiliei caracterizarea otiliei

Istoria unei placinte de Costache Negruzzi

Scrisoarea XXII, intitulată Istoria unei plăcinte, este o schiţă anecdotică despre acordarea arbitrară a rangurilor boiereşti în epoca fanariotă. Domnitorul lacom, abuziv şi superficial. Curteanul oportunist, carierist, abil, şiret, care speculează slăbiciunile domnitorului pentru a-şi atinge scopul – obţinerea demnităţii de vornic, pe care nu o putea deţine altfel şi pentru care nu era pregătit.

Alte referate despre: rezumat istoria unei placinte de costache negruzzi, istoria unei placinte de costache negruzzi rezumat, istoria unei placinte de costache negruzzi povestire in rama

Costache Negruzzi

Negruşeştii, cu numele italienizat ulterior în Negruzzi, după un procedeu pe care-l va folosi şi Vasile Alecsandri, erau de provenienţă probabil răzăţeacă, deoarece întîiul înaintaş, Ianache, căruia i s-a dat porecla Negruţ, după culoarea obrazului, moştenită în familie, nu apare cu vreun rang cît de mic de boierie în actele cunoscute şi a trebuit să i se născocească o legătură cu marele logofăt Neniul din 1661 şi Gavrilaş Neniu, vtori logofăt în 1667 sub Alexandru Iliaş.

Alte referate despre: date despre costache negruzzi, costache negruzzi alexandru lapusneanu rezumat, alexandru lapusneanu de costache negruzzi rezumat

Enigma Otiliei - rezumat pe capitole

Felix isi da seama ca o iubeste pe Otilia si incearca sa fie din ce in ce mai aproape de fata, considerand chiar si unele gesturi marunte (cum ar fi coaserea unui nasture) un adevarat deliciu. Ii scrie o scrisoare de dragoste, pe care i-o lasa pe pat, insa fata pare sa nu o fi citit. Dupa un timp ii marturiseste dragostea si Otilia ii spune ca si ea il iubeste, insa trebuie sa astepte. La rugamintea lui Felix, Otilia nu il mai primi un timp pe Pascalopol, acesta purtand o discutie cu studentul. In timpul acestei discutii, Felix isi da seama de caracterul minunat al mosierului, rugand-o pe Otilia sa il primeasca din nou pe Pascalopol. In acelasi timp, Titi face cunostinta cu Ana, sora unui coleg si se casatoreste cu aceasta, casnicia esuand in mod lamentabil.

Alte referate despre: enigma otiliei povestire pe capitole, enigma otiliei-rezumat pe capitole, george calinescu enigma otiliei rezumat pe capitole
Referate afisate : 17
Medie note: 8.25 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles