Caracterizarea lui hagi tudose

Hagi Tudose de Barbu Stefanescu Delavrancea

In nuvela Hagi Tudose de Barbu Stefanescu Delavrancea se povesteşte despre biserica ,, Sfînta Troiţă” pomenita ca o biserica din vechime. Bătrînii troieţeni în dialogul lor ridică biserica în ,, slava cerurilor”.Dacă cineva nu este din împrejurimi, bătrînii cum îl zăresc că este străin şi nu ştie nimic despre lăcaşul lor sfînt caută prilejul de vorbă. Dacă te împinge păcatul să spui ceva de sfinţii ,,uscaţi şi drepţi” bătrînii pe loc îţi suflă cuvăntul din vîrful limbii şi îţi povestesc că mai sînt zugravi, dar ca la ei nu întîlneşti nicăieri.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 20187
Materia: Romana

Hagi Tudose

Caracterizarea personajului se realizeaza atat direct, cat si indirect. Cele mai semnificative raman insa faptele si vorbele personajului. Portretul personajului schitat sumar de autor se completeaza treptat cu detalii semnificative:” purta pe umeri o scurteica din lastic, galbena, spalacita, patata de untdelemn si picata cu ceara.” Desi acasa „ingroapa mereu cazanele” cu galbeni, hagiului nu-i placea sa cheltuiasca nimic.

Alte referate despre: hagi tudose rezumat, hagi tudose, hagi tudose de barbu stefanescu delavrancea rezumat

Caracterizarea lui Hagi Tudose

Nuvela este o specie a genului epic in proza,cu un singur fir narativ si cu un conflict care implica un numar redus de personaje.Dimensiunile nuvelei se situeaza intre schita si roman.Nuvela este o naratiune in care se relateaza o intamplare inedita,surprinzatoare.Scriitorul intervine relativ putin,prin consideratii personale,iar descrierile sunt minime,In nuvela,participarea afectiva a naratorului este redusa;totodata,se acorda,de obicei o importanta mai mare caracterizarii complexe a personajelor decat actiunii propriu-zise.

Alte referate despre: hagi tudose-rezumat, rezumat hagi tudose, caracterizarea lui hagi tudose

Barbu Stefanescu Delavrancea

Barbu Stefanescu DelavranceaBarbu Stefanescu Delavrancea
1866-1869 Dupa ce ia primele lectii de scris si citit de la dascalul Ion Pestreanu, Barbu Stefanescu urmeaza cursurile primare la Scoala sucursala de baieti nr. 4 (astazi Scoala, "Barbu Stefanescu Delavrancea") primele doua clase si la Scoala domneasca ultimile doua clase.

1869-1877 Barbu Stefanescu este elev la liceele "Gh. Lazar", prima clasa, si "Sf. Sava" celelalte sapte clase.
1877 debutul în literatura al lui Barbu Stefanescu, elev în ultima clasa de liceu.

1878 Barbu Stefanescu se înscrie la Facultatea de Drept din Bucuresti. Tot în acest an debuteaza cu volumul de poezii intitulat Poiana lunga, semnat Barbu. Începe sa tina prelegeri de literatura si filosofie la pensionul particular condus de Elena Miller - Verghy.

1880-1882 Barbu Stefanescu publica în ziarul "România Libera" mai multe foiletoane ...

Alte referate despre: hagi tudose de barbu stefanescu delavrancea, neghinita de barbu stefanescu delavrancea, rezumat hagi tudose de barbu stefanescu delavrancea

Apus de soare de Barbu Stefanescu Delavrancea

El a fost recunoscător faţă de eroii morţi în bătăliile de la Orbic, Chilia, Baia, Lipnic, Soci, Teleajen, Racova, Războieni, Cetatea-Albă, Cătlăbugi, Scheia, Cosmin, spunând despre aceştia că „pe oasele lor s-a aşezat tot pământul Moldovei, ca pe umerii unor uriaşi!”

Alte referate despre: apus de soare de barbu stefanescu delavrancea rezumat, apus de soare de barbu stefanescu delavrancea, rezumat apus de soare de barbu stefanescu delavrancea

Les trois Graces

Nuvela debutează cu un dialog înfiripat la câteva ore după moartea doctorului Aurelian Tătaru, între prietenii săi: inginerul Hagi Pavel, botanistul Filip Zalomit şi un alt medic, Nicoleanu. Toţi trei meditează la posibila semnificaţie a ultimelor cuvinte ale prietenului lor care au fost: “Les trois Graces”.

Alte referate despre: les trois graces rezumat, les trois graces, les trois graces de mircea eliade

Priveghi de Eugen Barbu

Il cunosteau si copiii. Era un om fara varsta, cu un ochi alb, scurs, care nu vedea. Inalt de atingea stresinile, puternic, isi tinea toporul infipt intr-o buturuga, ca pe un pai. Calca rar, ca si cand nu s-ar fi grabit niciodata. Nu-si aminteau multi sa-l fi vazut taind lemne. Muierile ii dadeau de pomana si inchideau repede portile. La sambata mortilor, Tudose se aseza pe treptele bisericii, isi lasa scula alaturi si astepta. Nu scotea un cuvant. Privea cu ochiul sau beteag multimea. Femeile ii faceau portie din coliva si-l rugau sa se inchine. Spargatorul de lemne manca lacom graul dulce, presarat cu bomboane, se stergea la gura cu maneca hainei zdrentuite si, cand se satura, se ridica, isi salta toporul pe umar si pleca.

Alte referate despre: eugen barbu groapa, eugen barbu groapa rezumat, eugen barbu principele

Ilustreaza conceptul operational personaj tipic folosind ca suport un roman de George Calinescu

Prin romanele lui, Călinescu modernizează tehnica narativa, foloseşte detaliul în descrieri arhitecturale şi în analiza personajelor, creează caractere dominate de o singură trăsatură definitorie, realizând tipologii, înscriindu-se astfel în realismul modern al secolului al XX-lea.

Personaj central al romanului, a cărui avere polarizează apariţia celorlalte personaje, Costache Giurgiuveanu întruchipează tipul avarului, înscriindu-se în descendenţa lui Hagi-Tudose al lui Delavrancea sau Harpagon al lui Moliere.

Mediul îl caracterizează indirect, aspectul exterior şi interior al casei părăginite, aflate aproape în ruină, trimiţând, cu toate detaliile descriptive, către avariţia personajului. Arhitectura casei dezvaluie intenţia de a „executa grandiosul clasic în materiale nepotrivite”.

Caracterizarea indirectă a personajului se face prin acumularea de fapte, întâmplari, vorbe, gesturi, gănduri şi atitudini. Micile favoruri băneşti ...

Alte referate despre: caracteristici conceptului operational personaj-narator ultima noapte, concepte operationale personajul, ilustreaza conceptul operational de monolog

Enigma Otiliei - G.Calinescu

Azul central al naratiunii este historia unei mosteniri, fapt pt care
Costache Giurgiuveanu este considerat personajul central al romanului
deoarece direct sau indirect el hotareste destinul celorlalte fiinte
de hartie. Personajul nutriste atributele tipului variului, dar
originalitatea naratorului il distanteaza de ceilalti avari din lic
rom: Hagi Tudose si chiar daca ac lucru este sortit esecului, sa isi
depasesca umila oncditie. Este o aparitie bizara inca din icipitul
romanului cand Felix suna la usa casei sale. Aspectul interior si
exterior al casei paraginite, reactia in fata lui Felix cand aceasta
il intreaba de Costache G. constituie de la inceput indicio sigure
asupra psihologiei avarului. El se teme de un intrus, un potencial hot
al averii sale, virtual de oricine ar putea sa ii rapeasca banii.

Alte referate despre: enigma otiliei george calinescu, enigma otiliei-george calinescu, enigma otiliei g calinescu

Caraterizarea lui Costache Giurgiuveanu din romanul Enigma Otiliei

Romanul “Enigma Otiliei”, publicat pentru intaia oara in anul 1938, a fost scris dintr-o intentie polemica, scopul lui Calinescu fiind acela de a demonstra atat criticii literare, cat si publicului larg, ca in plina perioda de modernizare a romanului romanesc se poate scrie un roman clasic, balzacian.

Alte referate despre: caracterizarea lui costache giurgiuveanu din romanul enigma otiliei, caracterizarea lui costache giurgiuveanu din opera enigma otiliei, costache giurgiuveanu caracterizare din enigma otiliei

Tratatul de la Maastricht

În Spania şi Portugalia a fost necesară, în prealabil, modificarea pe cale parlamentară a Constituţiei. Franţa a organizat un referendum (20 septembrie 1992) în care s-a înregistrat un procent de 51, 05% în favoarea tratatului. In Danemarca, cel de al doilea referendum (18 mai 1993) a aprobat Tratatul cu un procent de 56, 8%. În Marea Britanie, ţara care a ridicat o serie de
probleme încă din timpul negocierii tratatului şi căreia partenerii i-au făcut numeroase concesii, ratificarea tratatului a întâmpinat numeroase opoziţii.

Alte referate despre: tratatul de la maastricht, tratatul de la maastricht referat, referat tratatul de la maastricht

Eugen Cristescu

Cu toate acestea, pozitia sa a fost puternic zdruncinata la începutul anului 1934, ca urmare a transferului din functia de director general al Sigurantei într-o functie de conducere în Administratia Ministerului de Interne. Motivul acestei „promovari” se pare ca l-a constituit refuzul de a se preta la amestecul în combinatiile politice ale partidelor, actiune sugerata de cercurile Palatului Regal. În aceasta situatie, doar cunoasterea exacta a menirii sale de justitiar si necesitatea de a se situa permanent deasupra oricaror intrigi politice l-au determinat sa ia o astfel de pozitie. Cristescu si-a dat „demisia de onoare” din functia de director general al Politiei de Siguranta, luând asupra sa „lipsa de vigilenta a organelor Sigurantei” ca urmare a asasinatului realizat de legionari asupra primului ministru I.G. Duca.

Alte referate despre: eugen cristescu, eugen cristescu ssi, cartea despre eugen cristescu

La Bretagne

Première région touristique
C'est la première région touristique de France pour les séjours à la mer. Le littoral breton est donc un enjeu de toute première importance pour la région. Placé en bordure du rail d'Ouessant -l'une des routes maritimes les plus fréquentées au monde-, il est aussi fragile. Les nombreuses marées noires, favorisées par une météorologie parfois tournée à la tempête, sont là pour en témoigner.

Alte referate despre: bretagne, la bretagne, bretagne referat

Grigore Gafencu

Ministru de externe adjunct in perioada guvernarii din 1928 si ministru de externe al Romaniei intr-un moment dramatic - retragerea trupelor romane din Basarabia si Bucovina de Nord (1938-1940), bun cunoscator al politicii externe romanesti si internationale, considerat in mediile Occidentale drept unul dintre cei mai buni analisti politici ai epocii, Grigore Gafencu este cel care a sustinut, in ultima parte a celui de-al Doilea Razboi Mondial, conferinte publice in principalele capitale europene, pledand interesele Romaniei.

Alte referate despre: grigore gafencu unitatea europeana, grigore gafencu si unitatea europeana, grigore gafencu
Referate afisate : 15
Medie note: 8.33 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles