Caracterizarea lui leonida pascalopol

Leonid Pascalopol - caracterizare

În ambianţa casei din strada Antim, prezenţa lui Leonida Pascalopol e un lucru straniu. Moşierul bogat şi manierat e într-o neconcordanţă prea izbitoare (pentru a observa el însuşi) cu Costache şi rudele sale. Privindu-l pe moşier, băiatul constată că „era un om cam de vreo cincizeci de ani oarecum voluminos, totuşi evitând impresia de exces, cărnoc la faţă şi rumen ca un negustor, însă elegant prin fineţea pielii şi tăietura englezească a mustăţilor cărunte. Părul rar, dar bine ales într-o cărare care mergea din mijlocul frunţii până la ceafă, lanţul greu de aur cu breloc la vestă, hainele de stofă fină, parfumul discret în care intra şi o nuanţă de tabac, toate acestea reparau cu desăvârţire, în apropiere, neajunsurile vârstei şi ale corpolenţei”.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 20
Materia: Romana

Tema familiei - Enigma Otiliei

A doua familie, înrudită, care aspiră la moştenirea averii bătrânului este familia surorii lui moş Costache, Aglae. Clanul Tulea este alcătuit din soţul, Simion Tulea, şi cei trei copii ai lor: Olimpia, Aurica şi Titi. În această familie pătrunde Stănică Raţiu, care este căsătorit cu Olimpia şi care doreşte să obţină zestrea soţiei sale.
Pe fondul infinitelor răutăţi împotriva Otiliei şi a luptei acerbe pentru moştenire, clanul Tulea cunoaşte declinul familiei. Aglae nu reuşeşte să pună mâna pe averea lui Costache, deoarece Stănică fură banii bătrânului de sub saltea, provocând moartea acestuia. Stănică renunţă la Olimpia, care-l plictisea şi nu putea ţine pasul cu ritmul său alert de arivist. El foloseşte ca pretext faptul că Olimpia nu putea să-i dăruiască copii. Stănică o preferă pe Georgeta, o femeie „uşoară”, ...

Alte referate despre: tema familiei enigma otiliei, tema familiei-enigma otiliei, eseuri romana pentru bac tema familiei enigma otiliei

Felix Sima - caracterizare

Camera Otiliei devine un tărâm al visului şi al misterului feminin. Felix descoperă fiecare detaliu cu uimire dar şi cu curiozitate.
După ce cunoaşte, surprins preocupările fetei pentru literatură, după ce studiază în amănunt camera Otiliei, „Felix se lăsă pe marginea patului, neîndrăznind încă să profaneze cu somnul său acest ascunziş feminin.”
Deja prima noapte în casa lui moş Costache stă sub semnul visului şi al imaginii fetei: „Prin minte i se perindau toate întâmplările din cursul acestei seri ciudate, figura spână a bătrânului, scările scârţâitoare, chipurile din odaie.” „Felix se lăsă în voia braţelor şi se cufundă cu ele în visuri”.
Faţă de cei din clanul Tulea, trăind în strâmtoarea unor meschinării zilnice, Felix şi Otilia sunt atraşi de felurite preocupări intelectuale. Existenţa lor, a fiecăruia în parte, ...

Alte referate despre: caracterizarea lui felix sima, felix sima, felix sima caracterizare

Aglae Tulea - caracterizare

Acelaşi personaj, Otilia face prezentările:
„– E tanti Aglae, sora lui papa, explică Otilia lui Felix, văzându-l cam nedumerit.
– De unde să mă cunoască? întrebă Aglae. Când a murit mă-sa, era numai atât. De atuncea nu l-am mai văzut.”
Prima impresie urâtă pe care o provoacă lui Felix se leagă de limbajul ei, ce caracterizează perfect femeia crescută la mahala şi educată la periferia oraşului.
Prezenţa continuă a Aglaei în casa lui moş Costache e motivată, la prima vedere, de gradul de rudenie şi de poziţia casei, familiei Tulea, aflată în imediata vecinătate a casei Giurgiuveanu, dar mai ales, de dorinţa aprigă, chiar nestăpânită, a femeii de a pune mâna pe averea bătrânului. Ea este convinsă că numai banii pot aduce stabilitatea unei familii şi-i doreşte cu atâta putere încât tot ...

Alte referate despre: aglae tulea caracterizare, caracterizare aglae tulea, aglae tulea

Costache Girgiuveanu - caracterizare

„– Nu - nu - nu ştiu... nu-nu stă nimeni aici, nu cunosc...”. Băiatul se miră nespus şi „ieşi ameţit pe uşa gotică şi apoi pe poarta ruginită trecu prin faţa muscalului, care sforăia mereu, şi porni dezorientat înainte.”
Încă de la începutul romanului, apariţia sa este bizară, deconcertându-l pe Felix atunci când îi spune: „nu-nu stă nimeni, aici”, răspuns de domeniul absurdului. Felix îşi imaginase că tutorele său e un om masiv, „de o greutate extraordinară”, având în vedere că ştia despre el că este bogat, deţine mai multe imobile, îi fusese lăsat în grijă, argumente pentru a-şi închipui că giurgiuveanu are forţă. Însă îi apare în faţă un om mititel, puţin adus pe sapte, cu o chelie de porţelan, cu faţa spână, buzele galbene de prea mult fumat, cu ochii clipind rar şi moale.

Alte referate despre: costache girgiuveanu, caracterizarea lui costache girgiuveanu, avaritia lui costache girgiuveanu fata de otilia

Otilia Marculescu - caracterizare

Cititorului îi este prezentată prin intermediul lui Felix Sima, care, abia sosit în casa lui moş Costache şi neprimit cum s-ar fi aşteptat, dă să plece. Înainte de a-i vedea chipul, Felix îi aude vocea „cristalină”.
„– Dar, papa, e Felix!
Felix privi spre capătul scării ca spre cer deschis.” Apoi i se desenează înaintea ochilor „fata, subţirică, îmbrăcată într-o rochie foarte largă la poale, dar strânsă tare la mijloc şi cu o mare colorată de dantelă pe umeri”.
Modul în care i se prezintă lui Felix, e simplu şi direct:
„– Ce bine-mi pare, ce bine-mi pare că ai venit! zise ea volubil. Eu sunt Otilia.
Apoi, părându-i-se că tânărul nu reacţionează destul de călduros, întrebă, întorcând adânc faţa spre el:
– Oare nu-ţi pare bine?”

Alte referate despre: caracterizarea otiliei marculescu, caracterizare otilia marculescu, otilia marculescu caracterizare

Aurica Tulea - caracterizare

Din arsenalul armelor de atac îndreptate asupra oricărui bărbat, face parte şi compoziţia ţinutei, prin care Aurica speră să convingă pe toată lumea de nenumăratele ei calităţi. Aurica „arăta faţă de Felix din ce în ce mai multă familiaritate. În fiecare zi după orele cinci, Aurica se îmbrăca pretenţios în bluze albe şi foi negre, minuţios plisate, şi se pudra pe faţă în chip bătător la ochi, carminându-şi prea tare pomeţii slabi ai obrajilor, ceea ce în acea epocă se socotea încă scandalos.” Mergea pe Calea Victoriei străbătând acelaşi itinerar cu speranţa de a avea o aventură, care însă întârziase să se întâmple. „De la stadiul apatic, personajul trece dintr-o dată la o atitudine de adevărat atac al bărbaţilor, vulgaritatea nemaifiind în nici un fel acoperită”.

Alte referate despre: aurica tulea, caracterizare aurica tulea, aurica tulea caracterizare

Enigma Otiliei Leonida Pascalopol - caracterizare

Grija pentru biografia personajului il determina pe autor sa interpuna in momentul vizitei si scurte lamuriri pe care Pascalopol le da lui Felix si care, pentru cititor sunt rezumate de insusi creatorul personajului. Aflam astfel ca Pascalopol "se plimbase prin mai toata Europa si fusese casatorit, inainte de a-si sfarsi studiile, cu o femeie de care se despartise sau ramasese vaduv (nu spunea limpede lucrurile)".

Alte referate despre: enigma otiliei- leonida pascalopol si tipul de om, enigma otiliei leonida pascalopol, enigma otiliei leonida pascalopol caracterizare

Rezumat Enigma Otiliei

Rugat de Aglae,Felix il mediteaze pe Titi care a ramas corigent,si in aceste imprejurari sora sa Aurica se ataseaza de tanar. El,insa, se simte tot mai atras de Otilia pe care o admira si cu care petrece din ce in ce mai mult timp.Vede insa in Pascalopol un rival.
La inceputul lunii august, Olimpia, cel mai mare copil al Aglaei isi face aparitia acasa impreuna cu Stanica, concubinul ei, cu care are un copil. Simion nu-si recunoaste fiica si refuza sa-i dea o casa de locuit si zestrea sa.

Alte referate despre: enigma otiliei rezumat, enigma otiliei, rezumat enigma otiliei

Enigma Otiliei - rezumat pe capitole

In acest capitol este prezentata vizita lui Felix si a Otiliei la mosia lui Pascalopol, mosie situata la jumatatea distantei intre Calarasi si Fetesti. La mosie, Felix observa acelasi rafinament, de aceeasta data mai rustic si Pascalopol ii devine din ce in ce mai familiar, ajungand sa il considere un prieten. In timpul vizitei, Otilia si Felix invata sa calareasca, se urca pe capitele de fan, petrecand doua saptamani de vis. Totodata, din ziar, cei trei afla de cununia dintre Olimpia si Stanica dar si de moartea copilului lor de 2 luni (moarte cauzata de neglijenta parintilor).

Alte referate despre: enigma otiliei rezumat pe capitole, enigma otiliei povestire pe capitole, enigma otiliei-rezumat pe capitole

Enigma Otiliei - rezumat pe capitole

Capitolul VII
Acum Felix era student in anul I la Medicina, spre nemultumirea Aglaei care il indemna sa “isi gaseasca un rost” in acest fel incercind sa il jigneasca pe tanar. Stanica incearca sa creeze intrigi intre Otilia si Pascalopol, dovedind un caracter infect. Otilia ii propune tatalui ei sa se mute intr-o alta casa din Stirbey-Voda, insa Aglae se opune, aratand felul in care Costache era manipulat de sora sa. Totodata, Titi incepe sa se simta atras de Otilia, fata de care incepe sa aiba un comportament necuviincios, Otilia indepartandu-l de ea, facand-o pe Aglae sa se planga lui Costache, rostind cuvinte grele la adresa fetei. Otilia il pune pe Costache sa alega intre ea si Aglae, si astfel matusa sa nu mai calca in casa fratelui sau. Stanica aduce un fals doctor la Costache cu scopul ascuns de a-l face pe acesta sa creada ca este bolnav. Pascalopol, Otilia si Felix hotarasc sa fie mai atenti la comportamentul avocatului.

Alte referate despre: enigma otiliei referat pe capitole, george calinescu enigma otiliei rezumat pe capitole, enigma otiliei rezumat pe capitole pe scurt

Caracterizarile personajelor - Enigma Otiliei

Felix si Otilia apar in roman, dupa marturisirea lui G. Calinescu, "in
calitate de victime si de termeni angelici de comparatie". Orfani, ei
au nevoie de afectiune paterna, pe care, negasind-o in integritatea ei
morala si fara sa le jeneze individualitatea, si-o acorda reciproc.
Dragostea lor are si aceasta nuanta de sprijin mutual pentru a iesi
demni de sub tutela venita din afara, fie de la mos Costache, fie de
la Pascalopol. Dar in puritatea dragostei lor adolescentine s-au
infiltrat umbriri ale mediului social - luat ca termen general -
precum si particularitati ale propriilor temperamente: "Otilia nu
spunea lui Felix ca nu-l iubeste, ci numai se apara de invinuirea ca
nu-1 iubeste. Nu da nici un curs sentimentului, nu in forma brutala pe
care, demult, Felix o gonise din mintea lui, ca absolut incompatibila
cu draaostea adânca, dar sub cilipul proiectelor, al visarii impreuna.
Felix ar fi voit ca Otilia sa spuna: "Mai tirziu, când vom fi
impreuna", ...

Alte referate despre: caracterizari personaje enigma otiliei, caracterizarile personajelor - enigma otiliei, caracterizarile personajelor enigma otiliei

O scrisoare pierduta - comedia

masura.De acea , Zoe este mai barbata decat toti , nepierzandu-si cumpatul si stiind sa iasa din orice situatie dificila.Caracterizata ambiguu drept » o dama buna » , « coana Zoitica » va afla mijlocul potrivit sa-l intgreze si pe Dandanache pe orbita ei de influenta seducandu-l ori compromitandu-l politic , dupa imprejurari.  
«Mie-mi place sa ma serveasca functionarul cu tragere de inima . »
Coruptia aparatului de stat si aservirea organelor de ordine intereselor potentialilor vremii sunt alte doua racile , criticate cu umor de catre dramaturg.Organele de ordine nu apara drepturile , nici interesele cetateanului , dimpotriva , le pericliteaza prin amenintari si desfasurari de forta , Pristanda il aresteaza si il perchezitioneaza fara mandat pe directorul ziarului « Racnetul Carpatilor » , cerandu-i abil scuze , invocand obligatiile « misiei ».
« In sanatatea alegatorilor cari… au probat patriotism … »
Electoratul constituie pentru politicienii de ...

Alte referate despre: o scrisoare pierduta comedie, o scrisoare pierduta-comedie, o scrisoare pierduta comedie demonstratie

Caracterizare Aglae Tulea

Personajul este definit şi prin fapte: îşi abandonează sora într-un spital, îşi internează soţul în ospiciu, nu e deloc impresionată de atacurile lui moş Costache. Când i se face rău lui Simion, Aglae se dovedeşte a fi din nou veninoasă, rea prin vorbe: „A mâncat ca un bivol. Asta e tot”.

Alte referate despre: caracterizarea lui aglae tulea, caracterizarea lui aglae tulea din enigma otiliei, caracterizarea aglae tulea

Portofoliu-Caragiale

O noapte furtunoasa ,Conul Leonida fata cu rectiunea,O scrisoare pierduta,
D-ale Carnavalului- cine din cei ce se duc la tetrul roman nu a vazut una sau alta din aceste comedii?Publicul primelor reprezentari a judecat astfel:Scrisoarea pierduta a avut un mare succes, dar Conul Leonida ,jucat pe o scena de a doua mana, nu a placut,deasemenea si D-ale Carnavalului a fost fluierata(...)

Alte referate despre: portofoliu caragiale, portofoliu caragiale bubico, cerinte portofoliu caragiale

Enigma Otiliei - George Calinescu

Condamnând avaritia si pe mos Costache, - purtatorul ei - autorul romanului condamna societatea epocii, care a generat oameni cu asemenea vicii fatale, dezumanizante. Leonida Pascalopol e mosierul care-si ingaduie lux si rafinament spiritual. Traieste si el un sentiment complex de paternitate, caruia i-a gasit un paleativ in familia lui mos Costache. Se cunoaste prea bine pe sine precum o cunoaste si pe Otilia. Marturisirea sa autobiografica este si o caracterizare bine stapinita : "Eu, domnule Felix, da-mi voie sa ma marturisesc dumitale ca unui prieten, n-am fost fericit in casnicie. Intâia sotie nu mi-a dat cinstea ce mi se cuvenea.

Alte referate despre: enigma otiliei george calinescu, enigma otiliei-george calinescu, enigma otiliei george calinescu rezumat

Dimitrie Leonida - Evocare

Scoala primara a urmato, in perioada 1890-1894, in orasele Galati, Buzau si bucuresti. La Bucuresti a locuit in aceeasi curte cu poetul G. Cosbuc, avand ocazia de ai cunoaste unele poezii, in manuscris, lasate propietaresei ca amanet pana la achitarea chiriei.La terminarea cursului primar Dimitrie Leonida candideaza la o bursa ca intern la liceul Sf. Sava dar este repins pe motiv ca era debil fizic, astfel ca primele 2 clase gimnaziale le-a frecventat ca extern.

Alte referate despre: dimitrie leonida, dimitrie leonida referat, referat muzeul dimitrie leonida
Referate afisate : 17
Medie note: 8.18 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles