Caracterizarea marei citate

Caracterizarea Marei

Abia atunci cand Persida naste un baiat (pe care Mara accepta sa-1 boteze in religia catolica), intervine impacarea, umbrita insa de moartea lui Hubar batranul; uciderea acestuia, de catre fiul sau nelegitim, Bandi, arata ca pacatele se platesc, oricat de tarziu.
Personajul Mara este caracterizat prin mai multe mijloace:

Portretul fizic este cel al unei femei robuste, pe fata careia se citesc semnele activitatii in aer liber: „Muiere mare, spa¬toasa, greoaie si cu obrajii batuti de soare, de ploi si de vant, Mara sta ziua toata sub satra, in dosul mesei pline de poame si de turta dulce".
Frumusetea .personajului deriva din necontenitul freamat de viata care o insufleteste, animat de dorinta de a face din copiii ei, oameni de frunte in obstea locala: „Alerga biata de femeie greoaie de-ti parea usurica si unde n-o catai, acolo o gaseai, acum ici, apoi colo si iar dincolo si pretutindeni ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 19626
Materia: Romana

Mara - rezumat

In fiecare marti dimineata, Mara isi lua copii si cosurile pline si iesea in piata de pe tarmul drept al Muresului.Joi dimineata trecea Muresul si iesea in piata pe tarmul stang al acestuia.Vineri noaptea pleca la Arad pentru ca s-o prinda sambata dimineata acolo deoarece „lumea se aduna din sapta tinuturi”.Mara se intorcea acasa numai in zilele de Sfanta Maria.

Alte referate despre:

Mara - Subiectul romanului

Mara işi iubeşte foarte mult copii şi tocmai de aceea este capabilă să facă totul pentru binele lor, asfel ea srânge bani zi de zi pentru cei doi copii şi pentru înmormântare. Doreşte mereu ca fata şi băiatul ei să fie deosebiţi dar pentru aceasta trebuiau să primească o educaţie cum se cuvine şi de aceea ea decide ca pe Persida să o dea la mănăstire, iar pe băiat să-l trimită la şcoală.

Alte referate despre: momentele subiectului, subiectul, moara cu noroc-povestire pe momentele subiectului

Mara - fisa de lectura

* Mara este o femeie ramasa vaduva cu doi copii pe nume Persida si Trica, pe care îi iubea nespus de mult si pentru care era capabila
sa faca orice pentru a-i vedea sanatosi si fericiti, într-un cuvânt pentru a le fi cât mai bine.
* strângea bani zi de zi pentru ei doi si pentru înmormântare. Dorea mereu ca fata ei sa fie deosebita si baiatul la fel.
* pe fata vroia s-o trimita la manastire sa fie bine educata, ea simtind ca nu-i va putea da o buna educatie de una singura, iar pe baiat voia sa-l faca ucenic, calfa la casa lui Bocioaca.
* Maica Aegidia era foarte respectata de Mara si de aceea si-a lasat fiica în seama ei, la o manastire cu o reputatie foarte buna.
* cu timpul Persida s-a atasat mult de maica Aegidia si maica de fata, atat de mult încât se poate spune ca Persida era preferata maicii.
* Maica o ajuta pe Mara cu bani pentru ca femeia sa aiba bani pentru Trica, acesta din urma învata ...

Alte referate despre: fisa de lectura, mara ioan slavici fise de lectura, amintiri din copilarie fisa de lectura

Mara - descriere roman, caracterizare personaje

Ioan Slavici
Coordonate ale vietii si operei
Ioan Slavici s-a nascut la 18 ianuarie 1848, in comuna Siria, de langa Arad. Urmeaza scoala primara in Siria, liceul la Arad si Timisoara, iar studiile universitare de drept si stiinte la Budapesta si Viena, unde este presedintele Societatii Studentilor Romani, „Romania juna”. In aceasta calitate, stimulat de Eminescu, de care il va lega o prietenie pe viata, va organiza Serbarea de la Putna a studentilor romani din tara si din strainatate. Debuteaza in 1871 cu o comedie, „Fata de birau”, publicata in „Convorbiri literare”, dar vocatia lui este aceea de prozator si va fi confirmata in 1881, de aparitia volumului „Novele din popor”, moment de seama in evolutia prozei romanesti. La Bucuresti este ...

Alte referate despre: mara- descriere roman caracterizare personaje, descrierea a unor personaje, www descrieri din poveste personaje ro

Mara - Ioan Slavici

„Mara” este un roman realist social cu valoare etnografică şi în acelaşi timp, o extraordinară carte de dragoste „însuşirea esenţială a lui Slavici este însă de analiza dragostea, de a fi un poet şi un critic al eroticii rurale dintr-o provincie cu oameni mai propăşiţi sufleteşte (…) jumătate din roman notează încet, răbdător, aprinderea, propagarea şi izbucnirea iubirii la o fată conştientă prin frumuseţe de farmecele ei” (G. Călinescu – Istoria Literaturii Române …).

Alte referate despre: ioan slavici, rezumat popa tanda de ioan slavici, mara de ioan slavici

Mara - monografia targului ardelenesc

În Lipova şi Radna – târguşoare abia pornite pe calea urbanizării, îndeletnicirile coexistau înte ele . ,,Precupeaţa” Mara moştenise de la răposatul ei soţ o livadă cu pruni pe lunca Mureşului şi o vie în dealul dinspre Păuliş . Starostele Bocioacă şi toţi ceilalţi aveau şi ei locuri de cultură în jurul orăşelului,pe care le munceau la timpul potrivit , ca buni gospodari,paralel cu meseria. De aici şi mentalitatea lor de săteni,prezentă în legile nescrise ale colectivităţii.

Alte referate despre: monografia targului ardelenesc in romanul mara, monografia targului ardelenesc mara, monografia satului ardelenesc

Caracterizarea Marei

Portretul fizic,conturat de naratorul obiectiv in mod direct prin detalii,trimite sugestiv la trasaturile morale."Muiere mare,spatoasa,greoaie si cu obrajii batuti de soare,de ploi si de vant".Mara sta toata ziua,neobosita si energica,la tejgheaua plina de poame,de turta dulce,de peste,in timp ce copii se zbenguie "printre picioarele oamenilor".

Alte referate despre: caracterizarea marei, energia mareelor, caracterizarea marei de ioan slavici

Citate din Ciuleandra

Puiu se simtea bine,asa fără gânduri.Vremea trecea peste dânsulca o apă cugătoare,Intr-un murmur prelung,molesitor.Ochii luisorbeau numai albul lin în care se topeau începuturile de gânduri ca niste băsicutede spumă pe oglinda unui lac adânc.

Alte referate despre: citate din ciuleandra, citate despre ciuleandra, ciuleandra citate

Citate celebre

Experienta mi a confirmat ca persoanele fara vicii au foarte putine virtuti
Am observat ca tot timpul indurarea aduce rezultate mai bune decat justitia stricta descopera cine esti si fa asta singur;)
Poti sa pacalesti cativa oameni tot timpul si toti oamenii o perioada, dar nu poti sa pacalesti toti oamenii tot timpul
"Ne cufundam in detalii cautand victoria sau gasim violete cautand trandafirii?..."
Adevaratii invatati sunt caracterizati de un amestec de puritate si mister
De vreme ce consimţi să trăieşti, nu te mai plânge n deşert de toate murdăriile vieţii
Cine vrea să trăiască în mijlocul oamenilor trebuie să i accepte aşa cum sunt, iar cine vrea să le fie stăpân, trebuie să i înţeleagă nu plânge fără motiv. Şi mai ales, nu plânge când ai motive.
Eu vreau să trec prin lume, şi nu să mă strecor.
Nu e destul să fii bun. Trebuie să fii şi bun de ceva.
A nu te complace în suferinţă este prima condiţie pentru a te vindeca. ...

Alte referate despre: citate celebre, citate celebre despre eminescu, citate celebre despre matematica

Structura si limbaj in textul dramatic / comedia - citat Adrian Marino

Cel mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale a fost înţeles de critica literară atât ca un scriitor realist, interesat de social şi de epoca în care trăieşte, cât şi ca un scriitor clasic, un observator al naturii umane. De altfel, această ambivalenţă este specifică teatrului comic dintotdeauna, chiar înainte de naşterea clasicismului sau a realismului. Adrian Marino afirmă de fapt, că prin interesul ei pentru actualitate, comedia deschide drum realismului, dar fundamentele ei sunt, am putea deduce noi, clasice. Piesa O scrisoare pierdută (1884) este reprezentativă pentru această ambivalenţă.

Alte referate despre: conventii de limbaj ale textului dramatic, textul dramatic comediile lui caragiale, limbajul in textul dramatic

Doua personaje dintr-o comedie - citat Adrian Marino

Adrian Marino afirmă ca “tendinţa comediei este de a-şi reduce personajele la scheme morale abstracte, cu simpla functionalitate comică”. De asemenea, el spune că, în acest sens, comedia constituie cea mai universală compunere literară.

Un prim argument îl constituie chiar acţiunea piesei, care se desfăşoară în “capitala unui judeţ de munte”, pe fondul agitat al unei campanii electorale. Aici are loc conflictul între ambiţiosul avocat Nae Catavencu, din “opozitie”, care aspiră la fotoliul de deputat, şi grupul fruntaş al conducerii locale (prefectul Ştefan Tipătescu şi “prezidentul” Zaharia Trahanache), care conduce abuziv, în interes personal, viaţa politică a judeţului. Pentru a-i forţa să-l propună candidat în locul lui Farfuridi, Caţavencu ameninţă cu un şantaj.

Instrumentul de şantaj este o scrisoare “de amor” a lui Tipatescu trimisă doamnei Zoe Trahanache, soţia “prezidentului”. Pierdută de Zoe, scrisoarea ...

Alte referate despre: adrian marino comedia, o scrisoare pierduta afirmatie de adrian marino 2 personaje, adrian marino comedie

Fisa citat - geniu

„Graţie dilatării neobişnuite ale inteligenţei se poate smulge mai lesne din necesităţile strâmte ale voinţei?” „Este acel intelect care priveşte lucrurile în esenţa lor sub influenţa eternităţii. El degajează din fiecare exemplar individual forma tipică universală , idee platonică. Din moment ce geniul schimbă misiunea firească a intelectualului el va rămâne veşnic un mare neadaptat. El trăieşte în intemporal.”

Geniul reprezintă „talentul care imprimă regulile naturii”(Kant) El este „expresia cea mai înălţătoare a descătuşirii prin artă şi depăşirea lucrurilor în sine.” Geniul este văzut ca „o super categorie romantică, reflectând inconştient actul genezei lumii.”

Pentru Schopenhauer „geniul consistă într-un excel de inteligenţă , adică posedă într-un grad superior facultatea de a se detaşa de cotingenţe şi de a trăi în lumea ideilor generale. Pe măsură ce cunoaşte mai mult el suferă mai ...

Alte referate despre: ion de liviu rebreanu fisa citate, fisa citate baltagul, fisa citate ion

Mihai Eminescu Scrisoarea a-VI-a

Tabloul eminescian realizat prin versurile citate reda o atmosfera linistita, in acre domina armonia si misterul.Poezia se deschide cu imaginea castelului a carui umbra se oglindeste in apa clara si linistita (" in fund apei clare doarme umbra lui de veacuri").

Alte referate despre: mihai eminescu scrisoarea ii comentariu, mihai eminescu scrisoarea 1, mihai eminescu scrisoarea 3 rezumat

Mareele

Observatiile de mai sus au permis sa se dea mareelor o explicatie
stiintifica :Apa marii este atrasa de un corp cosmic . Ea se ridica
mai usor decât uscatul , moleculele apei având o coeziune mai mica
.Periodicitatea mareelor indica o legatura cu un corp cosmic care are
o miscare lunara . Acest corp este Luna , cu miscarea sa de revolutie
în jurul Pamântului în timp de o luna . Ea este aceea care trece la
meridian , cu o întârziere de 50 de minute de la o zi la alta .
Rezulta în mod logic ca Luna este corpul ceresc care atrage apa
oceanului , provocând fluxul .

Alte referate despre: mareele, caracterizarea marei din romanul mara, caracterizarea marei din romanul mara de ioan slavici

Tarmurile maritime

In Algeria, la Capul Carbon, rocile moi au fost indepartate iar din cele tari au ramas stalpi si portaluri separate de mare. Grote mai cunoscute: Azzurra in Italia in Insula Capri, Morgat in nord-vestul Spaniei in provincia Galicia si Fingal in Insulele Hebride ce apartin Marii Britanii. In zonele in care rocile sunt foarte dure, la baza tarmului se formeaza platforme de abraziune cu faleze inalte si greu de escaladat. Cea mai cunoscuta astfel de zona se gaseste pe litoralul M. Manecii in Normandia.

Alte referate despre: transporturile maritime, nave maritime, porturi maritime

Hidrodinamica si sedimentarea suprafetelor inundabile litorale

Suprafetele inundabile litorale reprezinta un tip de ecosistem specific zonei umede care margineste corpuri de apa sarata si in care cresc plante, ierburi sau arbusti scunzi. Aceste suprafete se dezvolta pe o raza intinsa de medii geomorfice. Se formeaza in partea superioara a zonei intermareeice, la latitudini mari si mijlocii, si se gasesc in regiuni ferite de actiunea intensa a valurilor, fapt care permite atat acumularea de sedimente fine, cat si constituirea vegetatiei.

Alte referate despre: suprafete inundate, hidrodinamica sedimente, inundatii
Referate afisate : 17
Medie note: 8.50 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK