Caracterul latin al limbii romane

Titu Maiorescu In chestia poeziei populare

La el nu era si nu putea fi vorba de preocuparile folcloriste; miscarea folclorista, desteptata pe la 1864 in Anglia, de unde si-a primit si numele, nu a razbit pana la noi decat dupa incetarea activitatii lui Alecsandri. Si nici spre vreo amintire a caracterului latin pastrat in poporul roman, cum il intelegi d-ta, nu l-a purtat gandul pe atunci.

Poet mai intai de toate, poet national indeosebi, nu in intelesul latinitatii, dar desigur in intelesul luptei in contra protectoratului rusesc si a coruptiunii fanariote, Vasile Alecsandri este entuziasmat de partea frumoasa, omeneste frumoasa a poeziilor noastre populare, simte un fel de mandrie patriotica de a le arata in aceasta frumusete oarecum generala a lor nu numai francezilor, ci si germanilor si englezilor.Caci suntem in epoca dintre 1855 si 1866, epoca renasterii politice a Romaniei, care, dupa congresul de la Paris, este in mod asa extraordinar caracterizata prin solicitarea poporului roman de a-si exprima dorintele sub auspiciile ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 23kb
Downloads: 115
Materia: Romana

Titu Maiorescu- Critic Literar

Această “contradicţie” rezidă în vocaţia lui pentru început, care se opune “imposibilităţii” de a se desprinde de trecut: “Structura însăşi a operei lui Maiorescu este contradictorie: spiritului al întemeietorului îi răspunde spiritul al celui care neagă.”3
Parafrazând argumentele maioresciene din Direcţia nouă…, afirmarea prin negaţie asigură progresul culturii şi universalitatea acesteia, căci “începutul adevărat”, ca desprindere de trecut, se realizează prin negarea “formelor” culturii anterioare, ceea ce deschide perspectiva “fundamentului dinlăuntru”, care doar datorită acestei negaţii devine, în ordine istorică, o afirmare:

Alte referate despre: titu maiorescu critic literar, titu maiorescu-critic literar, titu maiorescu critica literara

Titu Maiorescu - indrumator al culturii

Asupra poeziei noastre populare (1868), O cercetare critica asupra poeziei noastre (1867), Directia noua în poezia si proza româna (1876), Comediile lui I.L.Caragiale (1885), Poeti si critici (1886), Eminescu si poeziile lui (1889)

Alte referate despre: titu maiorescu indrumator al culturii si literaturii romane, titu maiorescu indrumator al culturii, titu maiorescu indrumator al culturii romane

Titu Maiorescu in literatura romana

Ca rod al discutiilor de la Junimea, se nasc studiile maioresciene, dintre care: "Despre scrierea limbei romane", "O cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867", "Asupra poeziei noastre populare", "Limba romana in jurnalele din Austria", "In contra directiei de astazi in cultura romana", "Directia noua in poezia si proza romana", etc.
Revista "Convorbiri literare" apare la Iasi la 1 martie 1867, fiind revista cu cea mai larga aparitie din literatura romana (1867-1944). Iacob Negruzzi este secretarul, adevaratul conducator fiind Titu Maiorescu. activitatea Junimii se reflecta in paginile revistei.

Alte referate despre: rolul lui titu maiorescu in literatura romana, titu maiorescu in literatura romana, importanta lui titu maiorescu in literatura romana

Titu Maiorescu - Cenaclul Junimea

Titu Maiorescu - Cenaclul Junimea - In 1862 la un an dupa intoarcerea in tara , este numit rector al facultatii din Iasi.

Alte referate despre: titu maiorescu cenaclul junimea, titu maiorescu si junimea, titu maiorescu mentorul junimii

Titu Maiorescu - Eminescu si poeziile lui

Cine-si da seama de o asemenea figura, întelege îndata, ca nu-l puteai prinde pe Eminescu cu interesele, care ademenesc pe cei mai multi oameni. Luxul starii materiale, ambitia, iubirea de glorie nu au fost în nici un grad obiectul preocuparilor sale. Sa fi avut ca redactor al TTimpuluit mai mult decât a avut, sa fi avut mai putin; pentru micile lui trebuinte materiale tot atât era.

Alte referate despre: titu maiorescu eminescu si poeziile lui, titu maiorescu eminescu si poeziile lui rezumat, titu maiorescu-eminescu si poeziile lui

Titu Maiorescu - Eminescu si poeziile sale

Prin urmare legenda, ca mizeria ar fi adus pe Eminescu la nebunie, trebuie sa aiba soarta multor alte legende: sa dispara înaintea realitatii.

Alte referate despre: titu maiorescu eminescu si poeziile sale, titu maiorescu - eminescu si poeziile sale, referate titu maiorescu eminescu si poeziile sale

Titu Maiorescu

Revista "Convorbiri literare" apare la Iasi la 1 martie 1867, fiind revista cu cea mai larga aparitie din literatura romana (1867-1944). Iacob Negruzzi este secretarul, adevaratul conducator fiind Titu Maiorescu. activitatea Junimii se reflecta in paginile revistei.

Alte referate despre: titu maiorescu, eminescu si poeziile lui de titu maiorescu, eminescu si poeziile lui de titu maiorescu rezumat

Contradictia lui Titu Maiorescu

Reuseste sa-si aprecieze foarte bine contemporanii si sa le gaseasca adevarata valoare. Unul dintre studii este “Comediile domnului I. L. Caragiale”. Altul este “Eminescu si poeziile lui” (1884). In acesta reuseste sa-si dea seama ca secolul XX va fi marcat de opera lui Eminescu si ca acesta va fi foarte apreciat. De asemenea, considera ca Eminescu a fost produsul propriului geniu si ca, oriunde s-ar fi nascut, viata lui ar fi fost aceeasi, air creatia la fel de valoroasa. Pune deci bazele mitului eminescian.

Alte referate despre: contradictia lui titu maiorescu, titu maiorescu -in contradictiei de astazi in cultura romana, titu maiorescu in contradictie de azi

Junimea - Titu Maiorescu

Titu Maiorescu, mentorul Junimii, s-a format in spiritul culturii germane, prin studii la Viena si apoi la Paris, si a jucat un rol insemnat in toate evenimentele culturale si politice si cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Baza criticii maioresciene a fost, in primul rand, lupta pentru adevar, si, ca o prelungire a momentului 1848, lupta pentru propasire culturala. Si Maiorescu a pus accent pe crearea unei literaturi nationale,care sa impuna prin tinuta artistica.Junimea

Alte referate despre: junimea titu maiorescu, junimea titu maiorescu referat, junimea-titu maiorescu

Titu Maiorescu Bacalaureat

Societatea literară „Junimea” este cea mai de seamă grupare literară din a doua jumătate a secolului XIX. Ea a promovat o literatură autentică şi a impus nume sonore care au devenit ulterior reprere clasice: Eminescu, Creangă, Caragiale, Slavici.

Alte referate despre: titu maiorescu bacalaureat, titu maiorescu bacalaureat 2009, junimea titu maiorescu bacalaureat

Cuvinte de origine latina

In afara granitelor imperiului putem asista la invatarea limbii latine de catre o patura mai mult sau mai putin larga a populatiei,dar in la cel de al doilea element definitoriu al romanizarii,uitarea limbii autohtone. Romanizarea,inteleasa ca unitate a celor doua aspecte ale sale,este un fenomen de lunga durata,dar odata declansata este ireversibila(datorita insasi uitarii limbii autohtone),continuand si dupa dezmembrarea imperiului.

Alte referate despre: cuvinte de origine latina, cuvinte cu origine latina, cuvinte de origine latina in limba romana

Limba latina

A treia perioada - epoca de argint - 14 d.Hr.-130 d.Hr. - caracterizata prin scrierile dramatistului Seneca si ale istoricului Tacitus.

Alte referate despre: latinitate si dacism, latinitate si dacism studiu de caz, latina

Latinitate si dacism - Studiu de caz

Din acea perioadă datează toponimele şi hidronimele care au fost transmise românilor şi au rămas până astăzi (Donaris, Maris, Alutus etc). Toate acestea dovedesc faptul că dacii nu au dispărut după anul 106, ba mai mult şi-au continuat existenţa în acelaşi teritoriu.

Alte referate despre: latinitate si dacism - studiu de caz, latinitate si dacism studiu de caz si bibliografie, latinitate si dacism-studiu de caz

Latinitate si dacism

Religia geto-dacilor, ca a tuturor popoarelor din antichitate, constituie unul dintre subiectele cele mai pasionante, atât prin fascinaţia subiectului în sine, cât mai ales prin aura creată în jurul lui de către o literatură de tot felul. Deşi istoriografia noastră, (dar nu numai) a reuşit achiziţii notabile, ea este totuşi destul de departe de a avea şi a ne oferi o imagine a religiei geto-dacice cât mai completă şi general acceptată.

Alte referate despre: latinitate si dacism referat, studiu de caz latinitate si dacism, referat latinitate si dacism

Caracterul divergent al anabolismului bacterian

Caracterul divergent al anabolismului bacterian

Cea mai mare parte a rezervei de C din natură se găseşte sub formă de oligo- şi mai ales polizaharide, care sunt degradate într-o primă etapă la constituenţii lor monozaharidici.

Alte referate despre: caracterul, caracterul latin al limbii romane, caracterul uman

Variatia caracterului metalic in grupa si perioada

Magneziul formeaza o baza mai slaba decat sodiul si potasiul. Fenolftaleina in reactie cu hidroxidul de magneziu are o nuanta slaba de rosu.Aluminiul este mai slab reactiv decat magneziul, deoarece nu recationeaza cu apa nici cand aceasta este adusa la punctul de fierbere.

Alte referate despre: variatia caracterului metalic in grupa si perioada, variatia caracterului metalic in grupa si perioada teorie, caracterul metalic in grupa si perioada

Sallustius, reprezentant al istoriografiei latine

Sallustius a scris doua monografii istorice : ,,De coniuratione Catilinae’’ (Despre conjuraţia lui Catilina), redactată între 43-41 a.Chr. , care reprezintă acest moment dramatic din istoria Romei (64-63a.Chr.) şi ,,De bello Iugurthino’’ (Despre războiul cu Iugurtha, regele numizilor(111-105 a.Chr.).Din ,,Historiae’’(Istorii) s-au păstrat doar unele fragmen- te. A fost compusă după 40 a.Chr. şi relatează evenimente petrecute între 78-65 a. Chr.

Alte referate despre: istoriografia latina, conceptul de razboi la istoriografii latini, reprezentati ai istoriografiei

Istoriografia latina

Aceasta constiinta a abandonului responsabilitatilor fata de o istorie incarcata de glorie da istoriografiei latine o nota umana, ii sporeste latura morala, in comparatie cu istoriografia greaca ea are, deci, un mai mare grad de realism, de intimitate spirituala. Observa semnele decaderii, dar nu poate accepta ivirea lor. De aci dramatismul pe care il sugereaza textele antichitatii latine.

Alte referate despre: istoriografia latina titus livius tacitus, cucerirea orientului istoriografia latina, istoriografii latini

Cauzele care inlatura caracterul conventional al faptei comise

Codul Contraventional al Republicii Moldova stipuleaza expres trasaturile esentiale pe care trebuie sa le intruneasca o fapta,savarsita de catre o persoana ,pentru ca aceasta sa aiba caracter contraventional,si conditiile pe care aceasta trebuie sa le intruneasca ca sa poata fi incadrata in dispozitiile acestuia.Prezenta acestor trasaturi este strict obligatorie,iar absenta oricarei din ele conduce la excluderea caracterului contraventional al faptei.

Alte referate despre: cauzele care inlatura caracterul penal al faptei, cauze care inlatura caracterul penal al faptei, cauzele care inlatura caracterul contraventional al faptei

Caracterul

cD- Statornicia caracterului se realizeaza daca atitudinile si
trasaturile caracteriale au o semnificatie de o mare valoare morala,
acesta fundamentand constanta manifestare in comportament.

Alte referate despre: caracterul metalic, trasaturi de caracter, caracterul unei persoane
Referate afisate : 22
Medie note: 8.09 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles