Carlo collodi-pinocchio

Carlo Collodi - Pinocchio

Carlo Collodi este bine cunoscutul pseudonim al scriitorului şi jurnalistului italian Carlo Lorenzini, "tatăl" lui Pinocchio. Carlo s-a născut la Florenţa in anul 1826 şi a trăit în acest superb oraş toscan până în anul 1890.Până la vârsta de 17 ani, Carlo a fost elevul mai multor şcoli conduse de ordine călugăreşti catolice şi a adunat acolo variate cunoştinţe literare şi o foarte bună cultură muzicală. Cultura lui a fost perfecţionată prin frecventarea cercurilor literare şi prin călătorii numeroase. În vremea copilăriei lui Marele Ducat al Toscanei era încă sub stăpânirea Imperiului austriac, dar el a avut privilegiul să trăiască anii Revoluţiei de la 1848, ai eliberării şi unificării Italiei, ai formării naţiunii italiene.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 19kb
Downloads: 7432
Materia: Romana

Craiasa din povesti

,,Craiasa din povesti” are profunde vibratii folclorice, poezia valorificand povestile populare cu personajele lor fabuloase si mitologice. Titlul trimite la un personaj de basm, craiasa fiind aici o metafora pentru iubirea armonizata perfect cu natura mirifica, impresionant de frumoasa, care este personificata, deoarece i se atribuie insusiri omenesti de simtire si sensibilitate.

Alte referate despre: craiasa zapezii rezumat, craiasa zapezii, referat scurt craiasa zapezii

La conac - povestire

Merg ei astfel domol alături în buiestru ţăcănit, vorbind mai de una mai de alta, şi rămâne lucru hotărât că se opresc împreună la conac pentru o gustare; şi din vorbă-n vorbă, nici nu prind de veste când ajung aci aproape să intre-n Sălcuţa. Cotind la stânga, de după tufişul movilei pe care stă biserica, li se arată, ca la o bătaie de glonţ, coperişul nou de tinichia al turnului strălucind în soare.
Tânărul îndeamnă calul ţinând scurt zăbala. Tot aşa şi negustorul. Calul ia vânt. Trecând prin faţa bisericii, flăcăul îşi face cruce. Atunci aude pe tovaroşul, rămas câţiva paşi înapoi, râzând grozav. Întoarce capul: tovaroşul, nicăieri... Mare minune!... Unde a putut pieri? A intrat în pământ?

Alte referate despre: la conac rezumat, la conac de ion luca caragiale, la conac

Carlo Collodi - Pinocchio

Până la vârsta de 17 ani, Carlo a fost elevul mai multor şcoli conduse de ordine călugăreşti catolice şi a adunat acolo variate cunoştinţe literare şi o foarte bună cultură muzicală. Cultura lui a fost perfecţionată prin frecventarea cercurilor literare şi prin călătorii numeroase. În vremea copilăriei lui Marele Ducat al Toscanei era încă sub stăpânirea Imperiului austriac, dar el a avut privilegiul să trăiască anii Revoluţiei de la 1848, ai eliberării şi unificării Italiei, ai formării naţiunii italiene.

Alte referate despre: carlo collodi pinocchio, carlo collodi pinocchio rezumat, carlo collodi-pinocchio

Cainele si Catelul - povestire

Cainele si Catelul .Desi se face referire la cadrul actiunii indicandu-se locul actiunii (intr-o curte) si timpul desfasurarii (adverbul deunazi), totusi fabula incepe cu intriga ,cu discursul lui Samson, un monolog despre egalitate intre dobitoace.Cainele si Catelul

Alte referate despre: cainele si catelul, fabula cainele si catelul, cainele si catelul fabula

Praslea cel voinic si merele de aur - Povestire

Era odata un imparat care avea in fundul gradinii un mar care facea mere de aur.Dar niciodata nu a putut sa le guste,deoarece chiar cand se coceau venea cineva noaptea si le fura.Nici vitejii din imparatie, nici fii cei mari ai imparatului nu au reusit sa-l prinda pe faptas. Praslea,mezinul familiei, reuseste sa-l raneasca pe hot cu a treia sageata.Ii duce tatalui sau din merele de aur si porneste in cautarea hotului impreuna cu cei doi frati ai sai.

Alte referate despre: praslea cel voinic si merele de aur, praslea cel voinic si merele de aur povestire, rezumat praslea cel voinic si merele de aur

Iluminismul

Originea Iluminismului este in Renastere ,dar aduce in plan dorinta de intemeiere a unei noi ordini sociale si spirituale ; cautatori ai idealului.Iluministii au elaborat conceptul de "cetatean al lumii".Jean-Jacques Rousseau teoretizeaza contractul social dupa care oamenii traiesc pe baza unei intelegeri cu monarhul iluminat .Din punct de vedere cultural Iluminismul a dus la formarea unui nou spirit filozofic ,la o bogata literatura ,la dezvoltarea eticii si a pedagogiei ,a stiintei.

Alte referate despre: iluminismul, iluminismul romanesc, iluminism

Incipit vita nova - Autobiografie Mircea Eliade

Incipit vita nova - Autobiografie Mircea Eliade
Vara 1946 a lucrat foarte mult la studiul „Le probleme du chamanisme” cerut de H. Ch. Puech. In toamna 1946 se confrunta cu spectrul saraciei si este nevoit sa-si vanda o parte din hainele aduse din Portugalia.Cu toata saracia, lucra la ultimele capitole din „Traité”. In iarna 1947 si primavara aceluiasi an lucreaza la „Traité”. In toamna il cunoaste pe Antonio Bibesco, de asemenea este invitat de Maruca Contacuzino si George Enescu in casa lor din Bellevue.

Incipit vita nova - Autobiografie Mircea Eliade
Pentru romani, omul 1947 se incheiase cu abdicarea fortata a Regelui Mihai, iar anul care urma se intrevedeau tensiuni politice. De primavara anului 1948 se leaga amintirea primelor incercari de organizare culturala a exilului. Impreuna cu cativa prieteni si colegi infiinteaza Asociatia Culturala „Mihai Eminescu”. In acelasi an 1948 o cunoaste pe Sibylle Cottescu si pe sora ...

Alte referate despre: incipit vita nova-mircea eliade, incipit vita nova, romanul adolescentului miop-incipit vita nova

Les grandes equipes de France

Autre recrue brésilienne, Paulo Cesar. A 23 ans, cet arričre droit est trčs rapide et déjŕ comparé ŕ Roberto Carlos. Il découvre l’Europe et a déjŕ séduit les supporters du PSG par ses centres millimétrés lors des différents matches amicaux. Derničre recrue sud-américaine, Martin Cardetti. Le compatriote de Heinze et Pochettino n’a pas terminé meilleur réalisateur du championnat argentin en 2001 pour rien !

Alte referate despre: les grandes equipes football en france, les grandes demeures de france poze, referat les plus grandes villes de france

Napoleon Bonaparte (1769 - 1821)

A fost imparatul Frantei, care a consolidat si initiat multe reforme ale Revolutiei Franceze. Fiind unul dintre cei mai buni conducatori militari ai tuturor timpurilor, a cucerit o mare parte din teritoriul Europei si s-a ocupat de modernizarea natiunii pe care o conducea.El s-a nascut pe 15 august 1769 la Ajaccio in Corsica, botezat cu numele de Napoleon care in franceza a devenit Napoleon Bonaparte. A fost al doilea din cei opt copii ai lui Carlo (Charles) Buonaparte si al Letiziei Ramolino Buonaparte

Alte referate despre: biografia lui napoleon bonaparte 1769-1812, napoleon bonaparte biografie, napoleon bonaparte referat

Napoleon Bonaparte

La Tilsit (1807), a facut o
alianta cu tarul Alexandru I si a redus foarte mult marimea Prusiei.
El a mai adaugat noi state imperiului : regatul Wesphaliei, sub
conducerea fratelui sau Jerome, ducatul Varsoviei, si altele. În 1807
a pus stapânire pe Portugalia iar în 1808 l-a facut pe fratele sau
Joseph regele Spaniei, lîsând regatul Napolitan sub stapânirea
fratelui sau de cruce, Joachim Murat.

Alte referate despre: napoleon bonaparte, referat napoleon bonaparte, franta in timpul lui napoleon bonaparte

Napoleon - cu imagini

Nici un membru al familiei Buonaparte nu a fost niciodata soldat profesionist. Tatăl său, Carlo, a fost un avocat care a luptat pentru independenţa Corsicii, dar după ce Franţa a ocupat insula în 1768, el a servit drept judecator şi a intrat în aristocraţia franceză drept conte. Sub influenţa familiei sale, Napoleon a fost educat pe cheltuiala regelui Louis al XVI- lea la Brienne şi la Şcoala Militară din Paris. El a terminat şcoala în 1785, iar la 16 ani s-a alăturat artileriei ca locotenent II.

După ce revoluţia a început, a devenit locotenent colonel (1791) în Garda Naţional|ă Corsicană. În 1793, Corsica declară independenţa şi Bonaparte, un patriot francez şi un republican, se alatură Franţei împreună cu familia sa. I s-a dat gradul de capitan într-o armată care se lupta cu Toulonul, o bază navala, care ajutată de flota Britanică, era in război cu Republica Franceză. Înlocuind un general de artilerie rănit, el şi-a aşezat tunurile ...

Alte referate despre: napoleon bonaparte imagini, napoleon bonaparte imagine, imagini cu napoleon bonaparte

Referat FDSA

Un sistem cu reînnoire este caracterizat de momentele de reînnoire si de intervalele între reînnoiri. Numãrul Nt de reînnoiri petrecute într-un interval precizat (0,t) se constituie ca un proces aleator discret. În ceea ce priveste relatia între variabilelele aleatoare , independenta statisticã reciprocã pentru indici diferiti este o ipotezã rationalã.

Alte referate despre: fdsa, referat fdsa

Francis Bacon

Studiu după portretul Papei Innocenţiu X de Velázquez, 1953
În 1950 are loc prima expoziţie personlă a lui Francis Bacon la Monte Carlo, urmată de o serie de expoziţii interanţionale la Londra, Veneţia, New York şi Paris. Începe o serie de studii asupra picturii lui Velázquez, inspirate de Portretul Papei Innocenţiu X. Stilizarea pictorului este rezultatul unui proces complex în care el ia ca model fotografi de oameni şi animale, fotograme din filme celebre sau imagini din documente medicale.

Alte referate despre: francis bacon referat, francis bacon, francis bacon despre invatatura

Spania

Spania este situata in sud-vestul Europei,facand parte, impreuna cu Portugalia si Gibraltar, din Peninsula Iberica. In partea de nord se invecineaza cu Andorra si Franta.Spania are o suparafata totala de 504782 km², dintre care 499574 km² reprezinta zona de uscat, iar restul de 5240 km² - apa. Spania este formata din 17 comunitati autonome impartite la randul lor in provincii.

Alte referate despre: spania, caracterizarea spanului, caracterizarea spanului din harap alb

Teroare in Timorul de Est

Republica Indonezia si-a proclamat independenta in 1945. Pana atunci arhipelagul era sub dominatie olandeza, dar dupa al doilea razboi mondial, treptat, fortele nationale au castigat teren. 13.000 de insule si pe acestea aproape 300 de grupuri etnice s-au unit pentru atingerea scopurilor comune. Au adoptat ca limba oficiala varianta indoneziana a limbii malaeziene.
Dupa plecarea portughezilor, Timorul de Est nu era expus primejdiei acapararii, dar Indonezia a privit cu nemultumire straduintele de independenta si orientarea spre stanga a FRETILIN, temandu-se ca si in Republica Indonezia vor izbucni asemenea miscari. Vecinul puternic nu a acceptat ca in zona lui de influenta sa apara un nou stat independent si a facut totul pentru a-i impiedica infiintarea.

Alte referate despre: timorul de est, timor de est, imagini din timorul de est
Referate afisate : 16
Medie note: 8.46 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles