Carol robert de anjou

Razboiul lui Basarab I cu Carol Robert

Dupa stingerea dinastiei Arpadiene urmeaza in Ungari lupte pentru tron, dar in cele din urma tronul este castigat de Carol - Robert din familia franceza de Anjou, care domnea la Neapole. Carol - Robert porneste in 1330, o expeditie armata impotriva lui Basarab I. Aceasta expeditie este povestita in toate amanuntele ei, intr- o cronica ungureasca numita " Chronicon Pictum ", cronica cu imagini si ilustratii facute de cronicari in care se vad luptele romanilor cu ungurii si aspectul luptatorilor lui Basarab.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 10
Materia: Istorie

Razboiul cel Mare

Primul Razboi Mondial s-a dovedit a fi o ruptura decisiva cu vechea ordine mondiala, marcand incetarea finala a absolutismului monarhic in Europa. Patru imperii au fost doborate: German, Austro-Ungar, Otoman si Rus. Cele patru dinastii ale lor, Hohenzollern, Habsburg, Otoman si Romanov, care au avut radacini ale puterii inca din timpulcruciadelor, au cazut dupa razboi.

Alte referate despre: razboiul rece, razboiul de 100 de ani, razboiul de 30 de ani

Razboiul Peloponeziac

Cauzele razboiului , au fost ruperea pacii de 30 de ani (dintre Atena si Sparta), care a fost provocata de puterea economica a Atenei si concurenta economica cu Sparta.Incidentul din Corcyrya ; cind Atena sprijina Corcyrya , iar Sparta Corintul. Cele 2 forte erau Atena si Sparta. ATENA era marea forta a Greciei in acea vreme , avind o putere economica foarte mare , apartinand ligii maritime ateniene , si detinea teritorii in Sicilia si alte zone din bazinul mediteeranean in care isi putea sporii agricultura. Din punct de vedere militar , avea o armata numeroasa si bine pregatita si o flota gata de orice razboi maritim.

Alte referate despre: razboiul peloponeziac, referat razboiul peloponeziac, crizele din razboiul peloponeziac

Primul razboi mondial

Dupa inedita aparitie in "Berliner Tageblatt", in 1940 in urma armistitiului cu Franta, Werner a fost exclus din armata sub ordinul lui Adolf Hitler din 08 aprilie 1940, care a declarat ca toti Mischlinge (cei proveniti din familii mixte)urmau sa fie scosi din evidentele militare.

Alte referate despre: primul razboi mondial, primul razboi mondial referat, referat primul razboi mondial

Razboiul rece

SUA a fost de acord sa sprijine natiunile libere care ,,luptau impotriva incercarilor de subjugare din partea minoritatilor inarmate sau a presiunilor externe". Aceasta a insemnat ca SUA va actiona pentru restrangerea expansiunii comunismului: dictaturile non-comuniste asupra ,,popoarelor libere"erau tolerate si intr-adevar au fost adese ori sprijinite de SUA in timpul Razboiului Rece, mai ales in tarile sarace, unde ploiticile democratice ar fi putut aduce la putere un guvern comuniste sau procomuniste.

Alte referate despre: razboiul rece referat, referat razboiul rece, perioada razboiul rece 1945-1989

Basarab I

Acest fapt a slabit exercitarea suzeranitati maghiare asupra formatiunilor politice de la sud de Carpati.La aceasta se adauga si scadearea autoritati tatatilor(de la Nordul Mari Negre) asupra acestor teritorii,ca urmare a conflictelor pe care acestiea le aveau cu cnezatele rusesti si Lituania.Acestea au fost imprejurarileexterne favorabile unificari statele de la sud de Carpati.

Izvoarele istorice sunt sarace in privinta modului in care s-a realizat acest eveniment.Cert este ca in 1324.Carol Robert de Anjou il recunoaste pe Basarab(urmasul al lui Seneslau si Tihomir) ca domn.Autoritatea lui Basarab se intintea asupra Banatului de Severin,Olteniei,Munteniei,Munteniei de Vest si a unui teritoriu de la nordul gurilor Dunari(intregul teritorul dintre Nistru si Prut primind mai tarziu,numele de Basarabia).

Alte referate despre: basarabia de la autonomie la gubernie ruseasca, colonizarea basarabiei, matei basarab

Intemeierea Tarii Romanesti

La sfarsitul secolului al XIV- lea si in sec. al XV- lea a avut loc consolidarea Tarii Romanesti, fara formarea statelor feudale centralizate. Primele formatii statale in teritoriile din jurul Dunarii si ale Carpatilor au luat nastere relativ tarziu, cand ele ajunsesera a fi inconjurate de state feudale puternice, care urmareau sa- si largeasca hotarele pe seama teritoriilor statelor vecine.

Alte referate despre: intemeierea tarii romanesti, intemeierea tarii romanesti-transilvania moldova si dobrogea, intemeierea tarii romanesti referat

Voievodul Bogdan - inteleietorul Moldovei

"Voievodul Bogdan - inteleietorul Moldovei"
La fel ca majoritatea ţărilor europene, statul modern român s-a făurit prin unificarea provinciilor istorice locuite de români. Meritul întemeierii politice şi militare a voievodatului Moldovei aparţine maramureşeanului Bogdan din Cuhea, la mijlocul sec. al XIV-lea.
Prin faptele sale, consemnate în cronicile vremii şi acţiunile întreprinse, el s-a detaşat net faţă de toţi ceilalţi stăpânitori de sate şi noroade, preocupaţi mai degrabă să-şi apere proprietăţile şi privilegiile în faţa tendinţei expansioniste a regalităţii maghiare.
"Voievodul Bogdan - inteleietorul Moldovei"

Alte referate despre: voievodul bogdan - inteleietorul moldovei, voievodul bogdan, bogdan al moldovei

Carol al V-lea (Quintul)

În ciuda avantajelor enumerate anterior, sarcina lui Carol nu era tocmai uşoară; imperiul nu numai că are vast, dar şi inaccesibil. Căile de comunicare între majoritatea regiunilor sale – Spania, Italia, Austria şi Olanda – erau lente şi dificile, chiar şi atunci când nu erau ameninţate de puteri învecinate. De asemenea, datorită dimensiunilor imperiului, existau forţe ostile – francezii, prinţii germani, luteranii, turcii – la tot pasul. Cheltuielile excesive pe care Carol le făcea în scopul finanţării de războaie au devenit şi mai mari datorită inflaţiei din secolul XVI, iar prosperitatea Indiilor şi a Ţărilor de Jos nu era de ajuns pentru a-l împiedica pe acesta să se afunde în datorii.

Alte referate despre: carol al v-lea quintul, poze carol al v-lea quintul, referat carol al v lea quintul

Carol al II - lea

Acolo cei doi s-au casatorit pe ascuns. Inevitabil, un imens scandal s-a iscat. Carol a fost trimis in "arest" la Manastirea Horaita-Neamt, iar casatoria a fost ulterior anulata de catre Tribunalul Ilfov. Cu toate acestea, Carol a continuat sa se intalneasca cu iubita lui, astfel ca, in 1920, Ioana Lambrino a ramas insarcinata. In 1920 se nastea Mircea, fiul nelegitim al lui Carol. Toate acestea au dus la trimiterea lui Carol intr-o lunga calatorie in jurul lumii, pentru a o uita pe Ioana Lambrino.

Alte referate despre: carol al 2 lea, carol al ii-lea, carol al 2-lea

Carol cel Mare

Prieteni folositori
Papalitatea ii privea pe franci ca pe niste aliati naturali. Aceasta relatie a aparut dupa ce fiul lui Carol Martel, Pepin, a devenit rege al francilor in 751, fondand dinastia carolingiana. Dand dovada de istetime, Pepin a cerut aprobare din partea papei inainte sa-1 inlature pe ultimul rege merovingian. Intre anii 754-756, raspunzand unei invitatii a papei, Pepin a invadat nordul Italiei, organizand doua campanii militare impotriva lombarzilor care amenintau independenta papala, obligandu-i sa recunoasca suveranitatea franca.

Alte referate despre: carol cel mare, carol 1, carol 1 referat

Carol I

Carol–Eitel–Frederic–Zefirin–Ludovic, cel de-al doilea fiu al principelui Carol–Anton de Hohenzollern–Sigmaringen şi al Josephinei–Frederica–Luisa, principesă de Baden, s-a născut în aprilie 1839, la Sigmaringen (Germania).

Alte referate despre: carol cel mare referat, carol i referat, referat carol 1

Carol cel Mare

Carol cel Mare s-a născut la 2 aprilie 742. Tatăl său , Pepin cel Scurt , a fost cel care , în anul 751, a instaurat în statul franc o nouă dinastie, dinastia carolingiană. Carol cel Mare

Alte referate despre: carol i, carol i stuart, carol

Evolutia puterii militare romanesti sub Carol I pana la razboiul de independenta

Puterile europene au fost puse in fata unui nou "fapt implinit" - de certa independenta (de altfel Constitutia nici nu mentiona dependenta de Poarta otomana) - si in pofida unor tentative de impotrivire (Rusia, Austria, Imperiul otoman) vor fi nevoite sa recunoasca alegerea lui Carol I si astfel sa accepte definitiv existenta statului roman format la 1859. Alegerea printului strain - deziderat exprimat de altfel inca de Adunarile ad-hoc din 1857 - a fost apreciata in acel context intern si extern ca o chezasie a realizarii stabilitatii interne (evitandu-se disputele intre familiile autohtone pretendente la. tron) si a intaririi pozitiilor Romaniei in arena internationala.

Alte referate despre: evolutia puterii militare de la cuza pana la razboiul de independenta, evolutia dezvoltarii economice romanesti pana in 2009, cauzele infrangeri militare romanesti 1916

Buckingham si Carol I

III. Politica externa a lui Buckingham, care nu era nici diplomat, nici general, fu pe cat de incoeAZrenta pe atat de imprudenta. In momentul invrajAZbirii cu Spania se complacuse catva timp in rolul de campion al natiunilor protestante, ceea ce i atrase din partea Londrei vii aclamatii. Dar, pentru a juca realmente rolul acesta in Europa, era nevoie de o armata puternica. Or, Anglia era o tara mica si nu voia sa fie o natiune militara. Expeditiile pe care le a incercat Buckingham in Olanda si la Cadix s au terminat toate, din lipsa de organizare, in mod dezastruos.

Alte referate despre: referat carol i, referat carol cel mare, carol intai

Urmasii lui Basarab

In timpul lui Alexandru se intemeiaza metropolia Tarii Romanesti. Alexandru ceruse patriarhului de la Constantinopol sa numeasca un mitropolit in tara lui si acesta muta in anul 1359 pe mitropolitul Iacint Kritopol, un grec de la Vicina, orasel in Dobrogea, astazi disparut.

Alte referate despre: referat consolodarea statului sub urmasi lui basarab, basarab 1, basarab i

Batalia de la Posada

MIHAIL KOGALNICEANU
Dupa marturia Cronicii pictate de la Viena (Chronicon Pictum Vindobonese), document contemporan cu evenimentele pe care le descrie, in luna septembrie 1330, in fruntea unei armate puternice de tip clasic feudal, regele Ungariei, Carol Robert de Anjou (1308-1342), a patruns in Tara Romaneasca, cu gandul "sa alunge din tara aceasta pe Bazarad (Basarab) sau cel putin sa dea in posesiune tara acestuia unuia dintre curtenii sai".

Alte referate despre: batalia de la posada, batalia de la posada referat, batalia de la posada 1330

Regimul autoritar al lui Carol al II-lea

Regimul autoritar al lui Carol al II-lea
Suveranul Carol la II-lea, de la începuturile sale şi până la sfarşit, nu a fost altceva decât un ins care a incercat sa-şi impuna ideile si personalitatea, nu cea mai fara cusur, într-o lume dominată de o clasă politică departe de perfecţiune.

Alte referate despre: regimul autoritar al lui carol al 2-lea, regimul autoritar al lui carol al ii-lea, regimul autoritar al lui carol al 2 lea

Comoara din insula de Robert Lois Stevenson

Jim Hawkins locuia cu parintii lui. Intr-o seara, tatal lui murise si, ramasese doar cu mama lui. Urmatoarea zi, dimineata, sosise un om ciudat care isi spunea “Caine Negru”. Acesta vroia sa il vada pe Bill, capitanul. Cand l-a vazut, “Caine Negru l-a lovit si a luat-o la fuga. Fiind lovit grav, Doctorul Livesey ii spuse sa nu iasa din pat si sa nu bea rom, dar acesta nu il asculta si il rugase pe Jim sa ii aduca rom. Dupa inca cateva ore dup ace Bill se scula din pat il apucara ametelie, Jim ducandu-se sa-I dea pastilele.

De dimineata la Amiral Benbow sosi un orb batran care il oblige pe Jim sa il duca la Bill. Ajuns la Bill, orbul nu pierdu timpul si ii infipse un cutit in piept, luand-o la fuga, desi nu vedea.Jim, desi nu simtea nimic pentru el, plansese ca niciodata. Acum cand Bill murise, orbul se pregatea sa ii fure comoara. Mama lui Jim vroia sa ia din comoara doar ceea ce i se cuvine, plecand la Amiral Benbow. Acolo se duse si orbul, care, vroia sa fure lada capitanului.Jim ...

Alte referate despre: comoara din insula de robert lois stevenson, comoara din insula de robert lois stevenson referat, comoara din insula de robert lois stevenson rezumat
Referate afisate : 19
Medie note: 7.84 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles