Castelul feudal din maramures

Cetatile si castelele feudale din Maramures

"Cetatile si castelele feudale din Maramures"
După 1662, Mihai Teleki este numit în funcţia de căpitan al Cetăţii Chioar, ulterior familia extinzându-şi influenţa asupra întregului ţinut. Spre sfârşitul secolului, răs¬coala lui Rákoczi mătură Transilvania, iar chiorenii profită de ocazie şi se ridică împotriva lui Teleki. După Pacea de la Satu Mare (1711), „autorităţile nobiliare austriece hotărăsc dărâmarea Cetăţii Chioar, pentru a se evita regruparea aici a forţelor antihabsburgice”, fiind aruncată în aer în 1718 (vezi Graiul... zonei Chioar, 1983).

"Cetatile si castelele feudale din Maramures"
Castelul Teleki din Pribileşti

Localitatea Pribileşti, comuna Satulung, a aparţinut domeniului Cetăţii Chioar şi a făcut parte din proprietăţile căpitanului Mihai Teleki. Castelul a fost construit ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 1045
Materia: Istorie

Cetatile Republicii Moldova

iar in vremea domniei lui Petru Rares, cam intre anii 1543-1546 mesterii moldoveni au durat zidurile inalte si sigure de piatra de 15-20 metri, incununate de niste creneluri, care mai stau si pina astazi ca o coroana a demnitatii, profilata pe cerul albastru ai vremurilor de pace. Cetatea Sorocii are un plan circular cu diametrul de 37,5 metri, patru turnuri la fel circulare si un al cincilea turn patrat la intrare. Turnurile sint cu trei nivele, cu metereze si niste ambrazuri rotunde pentru tunuri. Grosimea zidurilor e de 3,5 metri si erau menite sa-i apere pe ostenii garnizoanei, paraclisul, incaperile si ele in trei nivele, depozitele de armament si provizii.

Alte referate despre: cetatile republicii moldova, cetatile republici moldova, cetati republica moldova

Europa feudala

Relatia feudala in evul mediu insemna o interdependenta personala. Feudalul se angaja sa-si apere vasalul, in schimb vasalul jura fidelitate feudalului. Acesta din urma isi castiga astfel adepti, dar spre a-si asigura propria securitate, el devenea vasalul unui feudal si mai mare. In varful ierarhiei de putere formate din feudali si vasali, se situa regele ca feudalul suprem, pentru care cei mai insemnati feudali depuneau juramant de loialitate (fidelitate).

Alte referate despre: europa feudala, despre europa feudala, agricultura din europa feudala

Istoria Cetatii Neamtului

Câţiva ani mai târziu, Antioh Cantemir (1705-1707), pentru a grăbi plecarea polonilor a trimis o armată în frunte cu Lupu Costachi la Suceava şi la Neamţ şi "scoaseră pre toţi leşii din ţară". În timpul luptelor, oraşul de la poalele cetăţii a suferit mari distrugeri, atât în ceea ce priveşte construcţiile civile, cât şi cele religioase: Biserica Domnească "Sf. Dumitru", Biserica "Adormirea Maicii Domnului" ridicată de Gheorghe Ştefan şi biserica catolică.

Alte referate despre: istoria cetatii neamtului, istoric cetatea neamtului, istoria cetatii neamt

Cavaleri si cavalerism - lumea feudala

Faţă de acestă luptă permanentă, care dezorganizează societatea şi îi distruge resursele, Biserica, singura instituţie a autoriăţii în epocă, a luat atitudine.Creştinarea cavalerilor, îndepartarea lor de atât de costisitoarele conflicte fraticide şi dirijarea lor spre razboiul sfânt este cea mai impotantă opera a sa în secolul al XI-lea.

Alte referate despre: cavaleri si cavalerism - lumea feudala nobilimea, cavalerii-lumea feudala, lumea feudala

Economia feudala in Teritoriile Romanesti

Orasul medieval, centru de productie mestesugareasca si comerciala, a reprezentat un pas mai departe fata de orasul din antichitate, prin nivelul mai înalt al dezvoltarii mestesugurilor, prin reglementarea productiei de catre bresle sau corporatii, prin existenta unor variate forme de autonomie municipala, prin dezvoltarea unei culturi orasenesti.

Proprietatea feudala constituie elementul fundamental al ansamblului feudal. Odata cu formarea statelor feudale si organizarea institutiei domniei, unei parti a nobilimii prestatale i s-au confirmat, prin acte scrise emise de cancelaria domneasca, drepturile sale funciare.

Alte referate despre: economia feudala in teritoriile romanesti, economie feudala in teritoriile romanesti, economia moderna in teritoriile romanesti

Epoca monastica si feudala

Multi preoti erau casatoriti sau traiau in conditii maritale. in majoritate, ei exercitau cite o meserie: la tara, ei lucrau pamintul care constituia zestrea funciara a bisericii parohiale si traiau la un loc cu taranii, in orase, la Milano de exemplu, la jumatatea secolului al Xl-lea, se dedau la tot felul de activitati profane, cum sint traficul de bani, jocurile de noroc, vinatoarea etc. PrograAZmul de viata comuna impus de reformatorii carolingieni clerului urban nu a fost complet abandonat, dar in multe locuri disciplina comunitara slabeste considerabil.

Alte referate despre: dreptul penal in epoca primitiva sclavagista feudala si moderna, practica medicala din comuna primitiva pana la epoca feudala, practica medicala in epoca feudala

Europa feudala

Toti acesti factori au hotarât în mare parte structura societatii
europene înaintea erei feudale clasice. Epocile urmatoare au numit
rezultatul acestui proces feudalism, dar nu a fost nimic sistematic în
formarea lui. Individul în cautarea securitatii a cerut protectie de
la un lider local, acceptând rolul de supus al acestuia.

Alte referate despre: europa-feudala, tirgurile si orasele moldovei in europa feudala chisinau 1991, comertul in europa feudala

Castelele de pe Loara

Montoreau, Usse,Langeais şi Chambord sunt ultimile castele - fortăreaţă construite între 1450 – 1470. Construcţiile următoare ca Amboise, Blois şi Meillant arată forme diversificate şi arborează un alt decor. Puţin câte puţin, sobrietatea cedează locul luxului arhitecturalnumărul ferestrelor este tot mai mare, castelul devenind un loc al plăcerilor. Campaniile din Italia permit francezilor să descopere Renaşterea italiană. Între timp de la începutul secolului XIV, se făcuseră totuşi schimburi culturale cu această ţară. În această perioadă, pictori din Sienna au lucrat Dijon. Artizani italieni au lucrat de asemeni pentru regii Franţei Rene D - Anjou, Carol Temerarul şi Ludovic al XI lea.

Războaiele italiene au constituit şi pentru nobili ocazia de a descoperi rafinamentul italian.La întoarcerea în Franţa aceştia doresc să construiască locuinţe care să exprime poziţia lor socială. Primii ani ai secolului XVI sunt marcaţi de ...

Alte referate despre: castelele de pe loara, referat franceza castelele de pe loara loara este, www castelele de pe loara ro

Potentialul de dezvoltare al comunei Coas, Judetul Maramures

Suprafata este deluroasa, fragmentata de vai, dispusa in trepte situate la altitudini intre 200 si 800m.Forma de relief dominanta in teritoriu o constituie versantii, alaturi ae care intalnim platouri, terase(I si II) si lunca Lapusului.Suprafata de versanti are diferite inclinatii si expozitii. Panta terenului variaza intre 8-18%, iar pe portiuni mici depaseste 25-30%.

Alte referate despre: potentialul turistic al judetului maramures, dezvoltarea durabila a judetului maramures, potentialul turistic al judetului maramures referat

Castelul Peles

Date istorice generale, arhitectura, componente artistice, interventii in timp asupra ansamblului si a componentelor, cauzele degradarilor.

Alte referate despre: castelul peles referat, referat castelul peles, castelul peles

Muzica traditionala din Maramures

„În fruntea horelor maramureşene se cere aşezată, fără nici un dubiu, horea lungă - horea frunzei” (M. Pop, 1980). Ea a fost semnalată de etnomuzicologul de talie mondială, Bela Bartok (1923), în Maramureşul istoric, dar ea persistă în prezent doar în Ţara Lăpuşului. Melodia nu are o formă fixă conturată, iar durata este limitată doar de context, de starea sufletească a interpretului.

Alte referate despre: muzica traditionala din maramures, muzica-traditionala-din-maramures, muzica traditionala din maramures download

Biserici din Maramures

Cu toate acestea, mici „catedrale post-renascentine” întâlnim şi în Chioar, Codru şi Lăpuş, ceea ce recomandă întreg arealul administrativ-teri¬torial al judeţului Maramureş, ca o locaţie importantă a turismului religios.
Un repertoar al specificităţii bisericilor din fiecare zonă indică următoarele ca¬racteristici (Grigore Man, 2005, pag. 8): monumentalitate (Maramureşul istoric); spectaculozitatea turlelor şi frumuseţea şarpantelor (Chioar); construcţii de mai mici dimensiuni, dar perfect proporţionate, cu ornamente interioare de mare acurateţe (Codru); frumuseţea pridvoarelor şi prispelor func¬ţionale (în Ţara Lăpuşului).

Alte referate despre: biserici din maramures, bisericile din maramures, biserica din maramures

Castelul Bran

Castelul Bran este situat la 30 km de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, Castelul Bran este un important monument national si punct de reper al turismului din Romania, datorita atat frumusetii lui, a peisajului, cat si a legendei contelui Dracula, al carui spirit bantuie inca aceste locuri stravechi.

Alte referate despre: castelul bran referat, referat castelul bran, castelul bran descriere subiectiva

Descriere stiintifica pt. Castelul Peles

În noiembrie 1869 ,la îndemnul miniştrilor săi Carol 1 se căsătoreşte cu principesa Elisabeta de Wield ,fiica lui Albreght Duce de Prusia .În aceste condiţii se punea problema unei reşedinte de familie .

Alte referate despre: descriere stiintifica a castelului peles, descrierea stiintifica a castelului peles, descrierea stiintifica pt castelul peles

Dreptul penal si procesual penal in epoca feudala

I. INFRACŢIUNEA
In dreptul penal feudal român constituia infracţiune fapta considerată periculoasă de către clasa dominantă si sancţionată de puterea publica cu pedeapsa penală.

Alte referate despre: dreptul penal si procesual penal in epoca feudal, dreptul penal si procesual penal in epoca feudala, drept penal si procesual penal

Castelul de la Hunedoara

Castelul Corvinestilor din Hunedoara este unul dintre cele mai valoroase monumente ale arhitecturii medievale din Romania.Este atestat in documente inca de la inceputul secolului al-xiv-lea. In 1409 Sigismund de Luxembourg, daruieste acest castel cu tot domeniul ce-l inconjoara printului Voicu ca dovada a recunostintei pentru actele sale de curaj.

Alte referate despre: castelul de la hunedoara, castelul iancu de hunedoara, castelul huniazilor din hunedoara fatada din interior

Economia romaneasca in epoca feudala

Astfel de materiale au fost descoperite in asezarile de la Dridu, Buftea, Bucov, Ciurelu si Garvan. In sec. X populatia tarii noastre practica mestesugurile menite sa satisfaca nevoile primordiale ale oamenilor: de imbracaminte, locuinta, aparare si nevoile gospodaresti. Prelucrarea metalelor este atestata de numeroasele obiecte de fier descoperite in numeroase asezari: cutite, topoare, clesti, ciocane, foarfeci, dalti, seceri, cirlige de undita, catarame, sfredele, cuie, virfuri de sageti. Olaritul a constituit unul dintre mestesugurile importante in asezarile feudale timpurii.

Alte referate despre: economia romaneasca in epoca moderna, economia urbana in epoca feudala, economia romaneasca in epoca contemporana
Referate afisate : 18
Medie note: 8.61 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles