Castelul iancu de hunedoara

Castelul de la Hunedoara

Castelul Corvinestilor din Hunedoara este unul dintre cele mai valoroase monumente ale arhitecturii medievale din Romania.Este atestat in documente inca de la inceputul secolului al-xiv-lea. In 1409 Sigismund de Luxembourg, daruieste acest castel cu tot domeniul ce-l inconjoara printului Voicu ca dovada a recunostintei pentru actele sale de curaj.

Iancu de Hunedoara ,fiul lui Voicu, face schimbari radicale construind un turn masiv pod mobil si zid de aparare transformand vechiul castel in fortareata militara care sa reziste asediului unei numeroase armate.

Galeria si donjonul-ultimul turn de aparare ( turnul ‘’Ne Boisa’’= nu te teme), sunt ramase neschimbate de pe timpul lui Iancu de Hunedoara ,precum si turnul Capistrano ( dupa numele unui vestit calugar de la curtea castelului) reprezinta cateva dintre cele mai semnificative parti ale constructiei. In aripa castelului numita Matia se mai desluseste destul de vag o pictura referitoare la legenda cu corbul de la care ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 494kb
Downloads: 3772
Materia: Geografie

Castelul Peles

Funcţia de reprezentare implica, în primul rând, punerea în operă a unui program arhitectural monumental, vizitele efectuate de şefi de stat, evenimentele de stat şi de familie ce au avut loc la castelul Peleş până în anul 1947.

Alte referate despre: castelul peles referat, referat castelul peles, castelul peles

Iancu de Hunedoara

Dar nu toti cei interesati de lupta antiotomana vedeau lucrurile la fel de clar ca voievodul transilvan. Pe multi, victoriile rapide ale acestuia, i-au facut sa creada ca organizarea unei noi expeditii ar fi suficienta pentru a-i scoate pe turci din Europa, printre acestia aflându-se mari nobili maghiari, legatul papal Cesarini, ducele Burgundiei , regele Alfons V si Venetia . Interesant de remarcat este faptul ca toti acestia au cerut cu multa insistenta organizarea, cât mai repede cu putinta, a unei noi expeditii cruciate, toti au facut mari promisiuni de ajutor, dar nimeni nu a trimis aproape nimic, iar atunci când s-a trimis câte ceva, ajutoarele au ajuns mult prea târziu pentru a mai fi eficiente. Într-un cuvânt, toti doreau sa-si satisfaca propriile interese politice, teritoriale, comerciale si de prestigiu, lasând însa întreaga povara a luptei antiotomane în sarcina lui Iancu de Hunedoara si a armatei sale, în care ponderea principala revenea elementului românesc. Acest ...

Alte referate despre: iancu de hunedoara, iancu de hunedoara referat, referat iancu de hunedoara

Descriere stiintifica pt. Castelul Peles

Patrimoniul artistic al castelului este divizat în mai multe categorii :decoratia din lemn ,mobilierul,vitraliile,armele şi colectia de arta(plastica si decorativa).

Alte referate despre: descriere stiintifica a castelului peles, descrierea stiintifica a castelului peles, descrierea stiintifica pt castelul peles

Castelul Peles

Cu cât înaintezi în centrul acestui impunător castel cu atât mai mult crezi că e un vis .Nu există cuvinte pentru a putea exprima sentimentele impunătoare ,de placere.

Alte referate despre: castelul peles descriere, referat despre castelul peles, descrierea castelului peles

Castelele de pe Loara

Barcagii pe Loara – Stampă de epocă
Acest mijloc de transport a cunoscut epoca sa de glorie din secolul XVII până la jumătatea secolului XIX, când a căzut în desuetudine datorită construcţiei unei reţele de căi ferate şi modernizării reţelei rutiere. Se poate spune că, pentru tot cursul mijlociu al Loarei , de la Glen la Suamur, navigaţia a fost nimicită. Aceasta a fost una din cele mai importante mutaţii economice, nu numai din regiune, ci din Franţa întreagă. Părăsit, astăzi, cursul Loarei a cunoscut, totuşi, o activitate considerabilă care i – a permis importante schimbări materiale, economice şi culturale, de – a lungul său fiind construite numeroase oraşe, unele ca Blois şi Orleans, extrem de importante.
Acestea sunt oraşe de primă mână ale Franţei, centre economice, dar, şi turistice importante, ale Franţei contemporane.

Alte referate despre: castelele de pe loara, referat franceza castelele de pe loara loara este, referat francez castelele de pe loara loara este

Giorgio Barbarelli da Castelfranco

Întîlnirea cu Leonardo da Vinci , care vizitase Veneţia la începutul anului 1500, a avut o importanţă pentru tînărul artist plastic, acesta din urmă preluînd de la celebrul maestru procedeul „sfumato”. Spre deosebire de alţi pictori veneţieni, ce modelau forma de cele mai multe ori cu ajutorul culorii, el folosea pe larg şi clarobscurul. Se cere menţionat faptul, că Djordjoni deţine un loc aproape la fel de important în dezvoltarea şcolii veneţiene, ca şi rolul jucat de Leonardo în impulsionarea artei şcolilor Italiei centrale.

Alte referate despre: giorgio barbarelli da castelfranco, giorgio del vecchio, giorgio armani

Cetatile si castelele feudale din Maramures

Construit între anii 1740-1780, castelul este renovat în 1821. Administrarea mo¬şiei a fost preluată, în 1845, de Şandor Teleki, care leagă o strânsă prietenie cu poetul Petöfi Şandor. Acesta din urmă va găsi necesar să-şi petreacă la Coltău luna de miere împreună cu tânăra lui soţie, Julia Szendrey, prilej cu care va scrie 28 de poezii.

Alte referate despre: cetati si castele feudale din maramures, castelul feudal din maramures, castel feudal maramures

Ciresarii - castelul fetei in alb rezumat

Tic il gasi pe Ursu intr-o stare groaznica si nici banuise despre Lucia si ce se intamplase cu cateva minute inainte.Pana la urma ii spuse ca era vorba de Lucia si ca a jignit-o.

Alte referate despre: ciresarii castelul fetei in alb, ciresarii castelul fetei in alb rezumat, ciresarii-castelul fetei in alb

Castelul Mihail Sebastian

Referat despre Castelul Mihail Sebastian
Intr-o zi frumoasa de toamna,m-am urcat impreuna cu parintii mei in caleasca si am plecat intr-un loc necunoscut pentru mine. Eram nerabdatoare sa ajung si sa cunosc misterele ei pline de vraja

Alte referate despre: castelul mihail sebastian, mihail sebastian castelul, mihail sebastian-steaua fara nume

Iancu Urmatecu - nepot de-al lui Dinu Paturica

La I.M.Sadoveanu, tipul arivistului, atât de frecvent apărut în romanul social, de la N.Filimon şi până la el, care a încercat să-I dea o identitate literară, a fost reabilitat de el, fireşte este vorba de o reabilitare artistică, provenită din acea tainică simpatie faţă de erou şi din stăpânirea de sine a scriitorului, care a renunţat să mai facă un proces etic şi social al tipului într-o cronică romanţată , vecină cu rechizitoriul.

Alte referate despre: caracterizarea lui dinu paturica, caracterizare dinu paturica, caracterizarea lui dinu paturica din ciocoii vechi si noi

Avram Iancu si Andrei Muresanu

Ulterior a refuzat să primească decoraţia acordată de împărat pentru meritele sale din timpul luptelor contra revoluţionarilor maghiari. Începând cu anul 1852 şi-a pierdut minţile. S-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872 la Baia de Criş, fiind îngropat la Ţebea, jud. Hunedoara, lângă "Gorunul lui Horea".
Andrei Mureşanu (n. 16 noiembrie 1816 - d. 12 octombrie 1863) a fost un poet şi revoluţionar român din Transilvania. S-a născut în Bistriţa, într-o familie de ţărani.

Alte referate despre: avram iancu, avram iancu referat, referat avram iancu

Organizarea si amenajarea turistica a spatiului din Judetul Hunedoara

zona cristalino-mezozoica apartinand Carpatilor Meridionali si Muntilor Banatului si zona sedimentar vulcanica a Carpatilor Apuseni de sud. Cristalinul autohton (danubian) este intalnit in masivele Valcan, Parang, Retezat, Tarcu iar panza getica in Muntii Godeanu, Sureanu si Poiana Rusca. Prima zona este alcatuita din sisturi cristaline, peste care se suprapun formatiuni sedimentar-mezozoice, in special calcare jurasice.

Alte referate despre: organizarea si amenajarea turistica a comunei, modele de amenajare turistica a spatiului litoral, organizarea si amenajarea turistica a teritoriului geografic

Iancu de Hunedoara

Prima cetate de seama care a trebuit cucerita a fost Belgradul, in ajutorul caruia a venit si Iancu cu armata. Strateg indraznet, Iancu a adoptat un plan menit sa anuleze coplesitoarea superioritate numerica a adversarului, care a si dat roade, obligand sultanul sa paraseasca rusinat tinutul.

Alte referate despre: referat despre iancu de hunedoara, iancu de hunedoara politica interna si externa, iancu de hunedoara neamul corvinilor

Iancu de Hunedoara

În schimb , sprijinul puterilor crestine lasându-se asteptat, Iancu, împreuna cu regele Vladislav I, a trecut la ofensiva. “Campania cea lunga”, una dintre cele mai stralucite realizari militare ale vremii, pe care voievodul transilvan a condus-o împotriva turcilor din sudul Dunarii, la sfârsitul anului 1443 si începutul lui 1444 a contribuit la declansarea rascoalei antiotomane a poporului albanez, condusa de Skanderbeg, la declansarea altor rascoale antiotomane în Balcani si la clarificarea pozitiei puterilor crestine apusene în privinta sprijinului pe care aveau sa-l acorde luptei antiotomane pe viitor.

Alte referate despre: iancu de hunedoara referat istorie, legende despre iancu de hunedoara, despre iancu de hunedoara

Avram Iancu

Referat despre Avram Iancu
Avram Iancu (1824 -1872), democrat revolutionar român, unul dintre conducatorii revolutiei de la 1848-1849 din Transilvania. S-a nascut la Vidra, in Muntii Apuseni, din parinti tarani. A studiat dreptul la Cluj. In preajma izbucnirii revolutiei facea parte dintre fruntasii intelectualitatii românesti transilvanene, luptatoare pentru eliberarea sociala si nationala a românilor. A fost unul dintre initiatorii si organizatorii adunarilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai si 15-23 septembrie 1848 si conducatorul cetelor inarmate de tarani si de mineri din Muntii Apuseni, in randurile carora si-a castigat o mare popularitate.

Alte referate despre: referat despre avram iancu, despre avram iancu, informatii despre avram iancu

Lupta antiotomana sub conducerea lui Iancu de Hunedoara si Vlad Tepes

In aceste conditii la lupta activa impotriva expansiunii otomane se ridica, in primul rand, tarile aflate nemijlocit in pericol de a fi cucerite: Ungaria si Tarie Romane, in fruntea luptei antiotomane de la mijlocul secolului al XV-lea se situeaza lancu (loan) de Hunedoara, de numele caruia sunt legate ultimele mari incercari de a respinge turcii din Europa. lancu de Hunedoara provenea dintr-o familie de mici nobili romani din Hateg, care au participat la luptele Ungariei cu Imperiul otoman. El a ocupat consecutiv functiile de ban de Severin (1438-1441), de voievod al Transilvaniei (1441-1446), de guvernator (1446-1453) si de capitan general al regatului (1453-1456).

Alte referate despre: lupta antiotomana sub conducerea lui mircea cel batran, lupta antiotomana sub conducerea lui mihai viteazu, lupta antiotomana sub conducerea lui stefan cel mare

Alhambra - castelul rosu

1.Arta musulmana si reprezentanti
Pentru a reveni la inceputul acestui proiect care a deviat la tema pe care o vom prezenta - Alhambra capodopera a artei musulmane, trebuie sa spunem cateva cuvinte despre arta musulmana in general.Arta musulmana este definita, in principal, de stilul maur denumit si Arta mudejar (pronutat mudehar), este un stil artistic dezvoltat in regatele crestine ale Peninsulei Iberice, dar care cuprinde influente, elemente sau materiale din stilul hispano-musulman.

Alte referate despre: castelul alhambra, castelul bran referat, lacul rosu referat

Biserica Balaneanu Iancu Nou

Biserica este asezamantul sfint intemeiat de Domnul nostru Iisus Hristos, prin intruparea, moartea si invierea Sa, si, apoi, desavarsit prin pogorarea Sfantului Duh si prin propovaduirea si jertfa Sfintilor Apostoli si a urmasilor lor - martiri, episcopi, preoti, diaconi, si toti sfinti. Biserica este, deci obstea tuturor crestinilor care cred in Hristos, care marturisesc aceiasi dreapta credinta in Tatal, Fiul si Duhul Sfant si care asculta slujitorii sfinti randuiti de Sfintii Apostoli si de urmasii lor.

Alte referate despre: biserica balaneanu iancu nou, biserica balaneanu iancu-nou, biserica balaneanu iancu

Cina cea de taina

Părerea care dăinuise multă vreme privitoare la rolul secundar al culorii la Leonardo, explicându-se aceasta prin formaţia sa toscană în care avea întâietate realizarea reliefului - "il rilievo" - ca obiectiv pictural, a fost infirmată prin lucrările moderne de restaurare. Două copii în mărime naturală a Cinei lui Leonardo: una se găseşte la Biserica Minorită din Viena, alta în muzeul mănăstirii din Tongerlo (Belgia).

Alte referate despre: cina cea de taina referat, cina cea de taina, referat cina cea de taina
Referate afisate : 20
Medie note: 8.38 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles