Cat traieste o furnica

Locul lui Tudor Arghezi in literatura romana

Arghezi in timpul vietii sale a scris atat poezii, cat si proza. Din cadrul operelor in proza amintim lucrari mai mici ca: Icoane de lemn (1929), Poarta neagra (1930), Tablete din ora de Kuty (1933), Bilete de papagal (1946), Pagini din trecut (1955), Lume veche, lume noua (1958), Tablete de cronicar (1960), Cu bastonul prin Bucuresti (1962), Razlete (1967); si romane ca: Ochii maicii Domnului (1934), Cimitirul Buna-vestire (1936), Lina (1967).

Nivel: Liceu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 2516
Materia: Romana

Tudor Arghezi - opera

Referat despre Tudor Arghezi - opera
Tudor Arghezi (pseudonim luat de la numele vechi al raului Argses , Arghesis) , pe numele adevarat Ion N. Theodorescu , s-a “nascut in Bucuresti, la 21 mai 1880, cu origini parintesti din Gorj” . Vede lumina zilei in strada Tarani , nr 46, in casa parintilor sai : “Fiu legitim al domnului Nae Theodorescu, de ani treizeci si unu, comersant , si al doamnei Maria, de ani optsprezece “( certificat act de nastere nr 542 ) . Urmeaza scoala primara “Petrache Poenaru”, situata in apropierea Pietei Amzei .

Alte referate despre: testament de tudor arghezi, tudor arghezi, cuvant de tudor arghezi

Tudor Arghezi - biografie

Volumul de versuri Cuvinte potrivite (1927) , sinteză a creaţiei sale lirice de până atunci , este întâmpinat de critica literară ca un eveniment.Din acest moment Arghezi dă la tipar , cu o întrerupere între 1947 şi 1954 , numeroase volume de poezii şi de proză , până către sfârşitul vieţii , înnoindu-şi în repetate rânduri viziunea poetică.Este unul dintre marii scriitori români , a cărui personalitate se lasă greu definită.

Alte referate despre: tudor arghezi biografie, tudor arghezi biografie pe scurt, tudor arghezii biografie

Tudor Arghezi - Universul poetic

Poezia filozofica argheziana se adapa din singuratatea, ca fiinta ganditoare, omului pe pamant. Sursa ei se afla in permanenta cautare a unui Dumnezeu, care refuza a se arata si determina o stare sufleteasca caracterizata de permanenta pendulare intre credinta si tagada.
Reprezentativi pentru aceasta tema a liricii argheziene sunt “Psalmii”, in care poetul accepta si refuza succesiv existenta dumenzeirii: “Vreau sa te pipai si sa urlu: “Este!””.
Conceptia artistica a lui Arghezi, asa cum se contureaza ea inca de la inceput, este una de angajare sociala. Marele poem ciclic din 1956 “Cantare omului” este o sociogonie urmarind evolutia omului din momentul ridicarii in picioare, pana la dscoperirea tainei tainelor, atomul. Volumul “1907 - Peisaje” (1955) evoca marea zguduire sociala din Romania de la inceputul veacului. In fine, sa nu uitam proza, fie cea pamfletara, fie cea romanesca, avand un si mai vadit caracter social. Dar cel mai reprezentativ volum de versuri pentru ...

Alte referate despre: tudor arghezi universul poetic, tudor arghezi univers poetic, tudor arghezi-universul poetic

Tudor Arghezi - eul poetic

Exista, însa, un Arghezi foarte actual, recuperat de catre poetii
optzecisti; este vorba de poetul acelui prozaism ludic ce a stat la
originea discursului anti-metafizic al noilor promotii. Din poetica
"cuvintelor potrivite", asumata programatic, s-a putut desprinde
aproape o metoda "prozaica"; aceasta se refera fie la materialul
lingvistic cotidian ce poate fi investit necenzurat în discursul
poetic, fie la dimensiunea ludica a poetizarii propriu-zise.

Alte referate despre: cuvant de tudor arghezi eul poetic, cuvant tudor arghezi eul poetic, tudor arghezi eul poetic

Tudor Arghezi - tabel cronologic

1905-1910
Calatorie în strainatate. Putin timp la Paris, apoi la Manastirea Cordelierilor, unde e asaltat sa devina catolic. Plictisit de insistente, se muta la Geneva, unde scrie poezii, asista la cursurile Universitatii si, ca sa-si câstige existenta, lucreaza într-un atelier dinti de aur, inele si capace de ceasornice. În 1909 viziteaza Italia.

1912-1916
Revine în România. La Facla, Viata româneasca, Teatru, Rampa publica versuri, pamflete, articole polemice s.a.

1918-1919
În timpul realizarii României Mari, e închis doi ani, împreuna cu 11 ziaristi si scriitori (între care si Ioan Slavici), la penitenciarul Vacaresti, acuzat de tradare, pentru ca se pronuntase pentru neutralitatea României.

1927
Apare cu mare întârziere prima sa carte de poezie Cuvinte potrivite.
1928
Sub directia sa, apare ziarul Bilete de papagal.
1929
Prima carte în proza Icoane de lemn.

1931
Placheta de versuri Flori de mucigai legata, ca si Poarta ...

Alte referate despre: tudor arghezi tabel cronologic, tudor arghezii-tabel cronologic, tudor arghezi date cronologice

Tudor Arghezi - date biografice

În 1943 publică în ziarul ,,Informatia zilei” articole şi pamflete. La 30 septembrie apare pamfletul ,,Baroane” care viza persoana ambasadorului Germaniei hitleriste. Ziarul e confiscat, iar Arghezii arestat şi trimis în lagărul de deţinuţi politici de la Târgul Jiu.
În 1947 apare volumul de versuri ,,Una sută una poeme”.
În 1954 reapare presa literară, publicând în ,,Viaţa românească”, ,,Gazeta literară”, ,,Contemporanul” etc.

Alte referate despre: tudor arghezi date biografice, tudor arghezii date biografice, tudor arghezi-date biografice

Tudor Arghezi - viata si opera

Tudor Arghezi (pseudonim luat de la numele vechi al raului Argses , Arghesis) , pe numele adevarat Ion N. Theodorescu , s-a “nascut in Bucuresti, la 21 mai 1880, cu origini parintesti din Gorj” . Vede lumina zilei in strada Tarani , nr 46, in casa parintilor sai : “Fiu legitim al domnului Nae Theodorescu, de ani treizeci si unu, comersant , si al doamnei Maria, de ani optsprezece “( certificat act de nastere nr 542 ) . Urmeaza scoala primara “Petrache Poenaru”, situata in apropierea Pietei Amzei .

Alte referate despre: tudor arghezi viata si opera, tudor arghezi viata si activitatea literara, tudor arghezi viata si activitatea

Tudor Arghezi intre credinta si tagada

2. Disconcordanta dintre psalmii biblici si cei filosofici
3. Greutatea regasirii lui Dumnezeu
4. Calea Crucii
5. Via dolorosa a lui Arghezi
6. Ipostazele eului liric în psalmii arghezieni

Alte referate despre: tudor arghezi intre credinta si tagada, arghezi intre credinta si tagada, intre credinta si tagada tudor arghezi

Furnicile

Furnicile traiesc pe Pamant de peste 100 de milioane de ani, fiind considerata specia care a evoluat si s-a adaptat cel mai bine la conditiile aparute de-a lungul timpului in evolutia Terrei. Sunt descoperite peste 20.000 de specii, dintre care cele mai cunoscute sunt cele negre si rosii, precum si furnicile albe, sau termitele.

Alte referate despre: o furnica de tudor arghezi, tudor arghezi o furnica, tudor arghezi-o furnica

Cate ceva despre energie

Cunoastem doar cateva din formele de energie existente. Pe unele le putem chiar descrie. Dar originea lor adevarata si puterea lor de actiune raman in continuare un semn de intrebare pentru stiinta care se ocupa de materie. Daca e vorba de originea energiei, ajungem la numele unor oameni de stiinta contemporani, precum Boronowsky sau Einstein, care au avut curajul sa declare ca, cu cat descopera mai multe lucruri cu atat apar mai multe necunoscute, atunci cand ei se ocupa exclusiv de materie. Dr. Kozarev, un cercetator rus, a izbutit sa masoare densitatea "timpului"; el numeste "timp" energia universala existenta pe Pamant.

Alte referate despre: cate forme de energie mecanica sunt, cate ceva despre fiecare judet, cate ceva despre jing

Pacatul

Păcatul este o infidelitate si o nedreptate fată de Dumnezeu si semenii nostri. Păcatul este despărţirea de Dumnezeu, ieşirea din comuniunea cu El, este îndepărtarea de viaţa dumnezeiască şi veşnică pentru care a fost creat omul. Păcatul este o stare nenaturală, el nu ţine de fiinţa omului pentru că Dumnezeu nu l-a făcut pe om păcătos. Sfânta Scriptură numeşte păcatul "fărădelege", "nedreptate", "cădere", termeni care presupun o stare primordială dreaptă şi bună a omului.

Alte referate despre: nuvela pacat-rezumat, pacat de i l caragiale rezumat, pacatul de tudor arghezi

Cate ceva despre energia piramidei

Osteneala i-a fost rasplatita. S-a dovedit ca pisica nu prezenta nici cea mai mica urma de descompunere, nu raspandea nici un miros si se pastra intacta ca si cum ar fi fost mumificata. Ne putem reprezenta entuziasmul experimentatorului.Acest entuziasm il cuprindea pe oricine la prima experienta reusita cu energia piramidei.

Alte referate despre: energiile piramidei, cat de pretioasa energia, cate ceva despre vlad tepesi

Cat de compatibila esti cu sotul tau?

Ati reusit sa va acceptati defectele, sa va apreciati calitatile, sa va tolerati asa cum sunteti. Orice problema se rezolva in doi. Stiti sa faceti haz de necaz si primiti nota zece la comunicarea in cuplu. Casa voastra este un adevarat camin, cald si primitor. Fara indoiala faci parte din categoria "dragoste pentru totdeauna". Idealul tau se apropie de absolut.

Alte referate despre: succesul tau depinde cat de destep esti si cit de greu lucrez, succesul tau depinde cat de destept esti si cit de greu lucrezi, cat de frumoasa esti pot spune eminescu

Cat de retrograd este Eminescu - Radu Mihai Crisan

•este mesajul militant eminescian, alcătuit din înseşi cuvintele lui Mihai Eminescu, aşa cum le-a încredinţat el eternităţii, prin scrisul său jurnalistic;
•constituie, deopotrivă, atât o analiză lucidă a vieţii politice din România, cât şi o mărturisire decredinţă făcută de Mihai Eminescu neamului său;
•dezvăluie, fără menajamente, bolile politice şi economice care macină organismul ţării şi formulează direcţii de acţiune realiste, menite să-l însănătoşească.

Alte referate despre: radu mihai crisan, radu mihai crisan despre revolutia romana, radu mihai crisan mason

Alice in Wonderland

Chapter 11
This chapter concerns a trial started to find out if the Knave of Hearts was guilty for having stolen the Queen of Hearts' tarts. The King plays judge, and an assortment of animals are the jury. As always, the Queen's obsession with death threats puts the rules of justice in jeopardy, making all of the witnesses and the Jury very afraid to do their duty. Again, the message seems to be that rules administered by a tyrant are worse than no rules at all; a reasonable attitude towards rules is the hallmark of adult behavior, not just rules themselves.
In the middle of things, Alice starts to grow. The trial goes on a bit longer as Alice grows, until finally she is the one who is called to the stand, which takes us to the final chapter of the book.
The Hatter and his group are called as witnesses. Little Bill is a member of the jury. All in all, this chapter has gathered together a lot of the main players from the book together. It seems the point of this is to bring together ...

Alte referate despre: alice in wonderland rezumat, rezumat alice in wonderland, alice in wonderland referat

Secunda cat mileniul

Arata scurgerea unui timp sa zicem de 5 ani iar observatorul de pe
racheta a îmbatrânit cu 50 de ani. Este absolut normal ca
experimentatorul (observatorul de pe racheta) sa obtina aceleasi
rezultate, în orice fel de experimente fizice sau biologice, fie ca el
ar activa pe o platforma în miscare (racheta), fie pe una în repaus
(Pamântul). Aceasta ar corespunde întru totul principiului
relativitatii miscarii, atât în domeniul vitezelor mici, cât si în
acela al vitezelor apropiate de viteza luminii.

Alte referate despre: secunda cat mileniul, 3 ore 30 de minute cat e in secunda, cate milisecunde are o secunda

Reglementarea concurentei

Baza mediului economic o reprezinta sistemul de proprietate asupra bunurilor economice, modul de repartizare a rezultatelor si de adoptare a solutiilor privind problema fundamentala a economiei. La baza proprietatii private, stau doua elemente: piata si concurenta. De modul in care acestea isi indeplinesc functiile depinde calitatea mediului de afaceri concurential.

Alte referate despre: reglementarea concurentei procedura obtinerii unei locuinte, reglementarea concurentei economice in romania, reglementarea concurentei

Creativitatea

3.Caracteristicile persoanelor creative:
Coeficient intelectual (IQ) deasupra mediei.Gandirea creatorului este caracterizata prin productie divergenta, pe care Guiford o caracterizeaza ca flexibila in sensul ca gaseste variante diferite de abordare si de rezolvare a problemelor prin schimbarea prompta a directiei daca este necesar.

Alte referate despre: creativitatea, creativitate, creativitatea referat
Referate afisate : 19
Medie note: 8.41 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles