Cat traieste o maimuta

Locul lui Tudor Arghezi in literatura romana

Poeziile sale au aparut in volume ca: Cuvinte potrivite (1927), Flori de mucigai (1931), Versuri de seara (1935), Hore (1939), Una suta una poeme (1947), 1907-Peizaje (1955), Cantare omului (1956), Stihuri pestrite (1957), Frunze (1961), Poeme noi (1963), Cadente (1964), Silabe (1965), Ritmuri (1966), Noaptea (1967). In aceste poezii scriitorul abordeaza mai multe teme.
In cadrul poeziei filozofice urmareste ars poetica in poeziile Ruga de seara, Testament, Portret; lirica sociogonica in “Cantarea omului”; si lirica existentiala in cautarea lui Dumnezeu si in confruntarea cu moar-tea.

In Psalmi poezia filozofica argheziana se adapa din singuratatea, ca fiinta ganditoare a omului pe pamant. Sursa ei se afla in permanenta cautare a unui "Dumnezeu" care refuza a se arata si care determina o stare sufle-teasca de permanenta pendulare intre credinta si tagada. Poetul accepta si refuza succesiv existenta dumnezeu-lui, trecand prin cele mai felurite si contradictorii stari de spirit .Esecul ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 2515
Materia: Romana

Tudor Arghezi - opera

In 1955 publica volumul de versuri 1907 – Peizaje si culegerea de publicistica literara intitulata Pagini din trecut . Cu prilejul implinirii varstei de 75 ani , este ales membru al Academiei . In 1956 apare Cantarea Omului, in 1957 volumul Stihuri pestrite, in 1958 , volumele Lume veche , lume noua publicisitica , si Cartea mea frumoasa , versuri pentru copii . In 1959, publica editia bibliofila Verusir , care cuprinde inrteaga lirica argheziana . In 1960, apare volumul Tablete de cronicar , culegere de articole . Academia si Uniunea Scriitorilor il sarbatoresc pe Tudor Arghezi , la implinirea varstei de 80 ani .

Alte referate despre: testament de tudor arghezi, tudor arghezi, cuvant de tudor arghezi

Tudor Arghezi - biografie

După o serie de gesturi de frondă-vinde în piaţă cireşe din grădina sa de la Mărţişor-se împacă cu oficialităţile.Din 1957 se bucură din nou de onoruri.Este ales membru al Academiei Române şi al Marii Adunări Naţionale.Opera lui câştigă tot mai multă preţuire după 1970 încoace.
Arghezi începe să pubilce la 16 ani , dar debutează editorial mai târziu , la 47 de ani , când era deja bine cunoscut prin scrierile apărute în reviste.

Alte referate despre: tudor arghezi biografie, tudor arghezi biografie pe scurt, tudor arghezii biografie

Tudor Arghezi - Universul poetic

Poezia filozofica argheziana se adapa din singuratatea, ca fiinta ganditoare, omului pe pamant. Sursa ei se afla in permanenta cautare a unui Dumnezeu, care refuza a se arata si determina o stare sufleteasca caracterizata de permanenta pendulare intre credinta si tagada.
Reprezentativi pentru aceasta tema a liricii argheziene sunt “Psalmii”, in care poetul accepta si refuza succesiv existenta dumenzeirii: “Vreau sa te pipai si sa urlu: “Este!””.
Conceptia artistica a lui Arghezi, asa cum se contureaza ea inca de la inceput, este una de angajare sociala. Marele poem ciclic din 1956 “Cantare omului” este o sociogonie urmarind evolutia omului din momentul ridicarii in picioare, pana la dscoperirea tainei tainelor, atomul. Volumul “1907 - Peisaje” (1955) evoca marea zguduire sociala din Romania de la inceputul veacului. In fine, sa nu uitam proza, fie cea pamfletara, fie cea romanesca, avand un si mai vadit caracter social. Dar cel mai reprezentativ volum de versuri pentru ...

Alte referate despre: tudor arghezi universul poetic, tudor arghezi univers poetic, tudor arghezi-universul poetic

Tudor Arghezi - eul poetic

Primul pas decisiv în constituirea unui eu poetic empiric este facut
de Eminescu si anume de acel Eminescu ce reuseste sa se exprime plenar
printr-o emisie lirica directa, în versul coparticipativ "Nu credeam
sa-nvat a muri vreodata". Prin sfortarea agonala dusa pâna la
paroxismul trairii, actantul eminescian îsi asuma individual aici
conditia ontologica, transgresând orfismul originar din textul
mioritic. Dar poeticitatea discursului romantic, în general, nu
propune decât un subiect abstract, autocontemplativ, ce-si cauta înca
în exterior ratiunea unui statut ambiguu; de fapt, "continuturile"
paradigmatice ale textului premodern sunt actualizate prin figurarea
unui subiect mai mult diegetic decât poetic. Versul citat, ce
reprezinta interiorizarea viscerala a conditiei ontologice, îl înscrie
pe Eminescu în perimetrul restrâns al poeticitatii moderne, salvându-l
de desuetudinea diacronicitatii ...

Alte referate despre: cuvant de tudor arghezi eul poetic, cuvant tudor arghezi eul poetic, tudor arghezi eul poetic

Tudor Arghezi - tabel cronologic

1880, 23 mai Vede lumina zilei, la Bucuresti, Ion N. Theodorescu. Pseudonimul sau Arghezi e explicat de catre scriitor în legatura cu Argesis (numele vechi al râului Arges).
1891-1896 Cursurile liceului Sf. Sava.
1896 Debut literar sub influenta "magistrului" Macedonski, în Liga ortodoxa, semnând Ion Theo.
1900-1904 Poetul e câtiva ani calugar la Cernica.

Alte referate despre: tudor arghezi tabel cronologic, tudor arghezii-tabel cronologic, tudor arghezi date cronologice

Tudor Arghezi - date biografice

În 1960 apare culegerea de articole ,,Tablete de cronicar”.
În 1962 apare primul volum din ediţia definitivă ,,Scrieri”.
În 1963 publică placheta ,,Poeme noi” şi volumele 2, 3, 4 din ,,Scrieri"

Alte referate despre: tudor arghezi date biografice, tudor arghezii date biografice, tudor arghezi-date biografice

Tudor Arghezi - viata si opera

In 1935, ii apare o noua carte de versuri , a treia ,intitulata “Carticica de seara “.In anul 1936 apare volumul de proza “ Cimitirul Buna-Vestire .In 1939 pregateste un nou volum de versuri “ Hore” . Se imbolnaveste foarte grav . Cosultat de toate somitatile medicale, nu I se acorda nici o sansa, Este vindecat in mod miraculos, de doctorul Grigoras –Argesc. In 1942 apare romanul “Lina” , sub intitulat poem.In anul 1943 colaboreaza la diverse reviste , si la rubrica “Bilete de papagal “ , publica zilnic , in ziarul “Informatia zilei “, cate o tableta . In ultimul articol, pe data de 30 septembrie, cunoscutul antifascist Baroane , ii atrage arestarea si internarea in lagarul de detinuti politici de la Targu Jiu . Aici VA scrie piesa Seringa.

Alte referate despre: tudor arghezi viata si opera, tudor arghezi viata si activitatea literara, tudor arghezi viata si activitatea

Tudor Arghezi intre credinta si tagada

Cei 151 psalmi ai lui David sunt, in general, imnuri de lauda sau
multumire adresate lui Dumnezeu. Pe de alta parte, psalmii filosofici,
în sfera carora se încadreaza si psalmii lui Arghezi, sunt scrieri cu
un caracter laic, monologuri adresate Divinitatii în care se exprima,
de obicei, dileme legate de relatia omului cu Dumnezeu.

Alte referate despre: tudor arghezi intre credinta si tagada, arghezi intre credinta si tagada, intre credinta si tagada tudor arghezi

In vacanta - compunere

In vacanta eu am fost la munte pe Retezat impreuna cu familia mea.In timp ce soarele turna peste oras jar, eu eram la munte facand o plimbare. Muntii erau atat de inalti de parca varfurile lor strapungea cerul senin.Cu cat intrai mai adinc in inima muntelui cu atat erai mai aproape de misterul apei si de noi povesti care ti le spunea padurea.Soapta padurii si susurul apei imi mangaia auzul

Alte referate despre: o zi de vacanta la munte compunere, a venit vacanta-compunere, jules verne- doi ani de vacanta- rezumat

Maimutele

La hamandrili, maimute din familia pavianilor, care seamana la forma capului si la latrat cu un caine(de aceea li se spune si maimuta cinocefale), biologul sovietic P. Pajaritkaia a remarcat chiar o forma de ritual al comportamentului de supunere: “Intalnind pe conducator sau pe un personaj de rang superior hamadrili executa cateva genuflexiuni si scot niste sunete asemanatoare unui oftat In colectivitate, de asemenea, hamadrili stiu sainteleaga si din priviri sau din gesturi . Privirile conducatorului cetei sunt la fel de eficace semnalele sonore. Ele actioneaa chiar de la o distanta respectabila. Secretul rezida in culoarea alba a pleoapelor. Cand isi ridica spancenele, semn de suparare, pleoapele se inchid si culoarea lor alba devine vizibila de departe ”.

Alte referate despre: despre maimute, referat maimute, informatii despre maimute

Gibonii-maimute antropoide

Împerecherea are loc la aproximativ 2-3 ani. Gestaţia durează 7-8 luni, iar după aceea femela naşte un singur pui, pe care îl ţine un timp agăţat de corpul ei. Mama îl alăptează regulat în primul an, de-abia la începutul celui de-al doilea an ea separându-se de el şi lăsându-l “pe cont propriu”. Deşi puiul încă de la 2-3 ani începe să umble singur, se desparte de familie tocmai la 6-7 ani, iar după aceea îşi caută o pereche şi îşi întemeiază propria familie.

Alte referate despre: maimute antropoide, maimutele antropoide, maimuta antropoida

Cate ceva despre energie

Exista cateva tipuri de energie carora li s-a atribuit o denumire in limbajul curent; nimeni insa nu le poate explica originea, esenta sau puterea de actiune.Vorbim, spre exemplu, despre forta iubirii. Nimeni nu poate sa-i conteste existenta. Cu ajutorul ei oamenii ajung la rezultate incredibile. Absenta ei distruge insa fiinta umana.
Care este substanta acestei energii?

Alte referate despre: cate forme de energie mecanica sunt, cate ceva despre fiecare judet, cate ceva despre jing

Pacatul

Păcatul este tot ceea ce e în afara lui Dumnezeu, este căutarea împlinirii în afara lui Dumnezeu a dorului după veşnicie sădit de Dumnezeu în om şi care nu poate fi împlinit decât în Dumnezeu. De aceea păcatul nu ne împlineşte.

Alte referate despre: nuvela pacat-rezumat, pacat de i l caragiale rezumat, pacatul de tudor arghezi

Pilde religioase

Cu totii cunoastem din mass-media diferite cauze ajunse in fata
completului de judecata. Va iau cu mine la o "judecata" in ceruri.
Acuzarea iese in fata si spune:
- Onorata instanta, iata acuzarea ce i se aduce doamnei Ana. Duminica,
dupa incheierea serviciului religios, a stat de vorba cu doamna Maria.
Doamna Maria a facut observatia ca predica pastorului despre virtutea
umilintei a fost foarte frumoasa. Doamna Ana a raspuns citam: "
Predica este foarte potrivita chiar pentru pastorul nostru in
persoana!
N-ai observat niciodata cat este de mandru si de arogant? " - Aceasta
observatie se include la purtarea de vorbe urate, adica barfa.
Propunem o pedeapsa de ...
- Stati! se aude o alta voce. Avocatul apararii iese in fata. Acuzatia
adusa este conforma cu realitatea, dar am proiectat raza unui
reflector in inima doamnei Ana, ca sa se cerceteze. Ea si-a recunoscut
pacatul si ii pare foarte rau de cele intamplate. Tocmai este in drum
...

Alte referate despre: pilde religioase, pilde religie, referate pilde religioase

Funny cats

Doar pisicile domestice tin coada in sus cand merg, cele salbatice niciodata.Bataile inimii de pisica sunt de circa doua ori mai rapide decat la om (110 - 140 pe minut).Lungimea mustatilor pisicii este egala cu latimea corpului.Pisicile pot face salturi de cinci ori mai inalte decat corpul lor.Temperatura normala a corpului pisicii este de 38,8ºC.Simtul auzului si al mirosului este de trei pana la patru ori mai dezvoltat decat la om, iar cel al vazului de 6 ori.

Alte referate despre: funny, cats, funny story

Cat de retrograd este Eminescu - Radu Mihai Crisan

Eminescu să se fi ocupat şi de politică? Şi încă nu oricum, ci chiar pe tărâmul elaborărilor doctrinare? Poate fi cu putinţă aşa ceva? Şi, dac-o fi, atunci de ce nici unul din dascălii mei nu mi-a pomenit niciodată nimic despre asta?
Intrigată, am pus mâna pe telefon şi, după ce-am luat de la Informaţii numărul, am sunat la Cartea Universitară, rugându-i să-mi înlesnească un dialog cu autorul, domnul doctor în economie Radu Mihai Crişan, prezent astăzi, alături de mine, în studio.

Domnule Crişan, aţi auzit tot ceea ce am spus şi, cu siguranţă, intuiţi rugămintea mea… Aveţi cuvântul.
Mai întâi, vă mulţumesc pentru invitaţie şi vă mărturisesc că emoţia îmi gâtuie glasul. În foarte puţine cuvinte spus, consider că lucrarea Testamentul politic al lui Mihai Eminescu:

Alte referate despre: radu mihai crisan, radu mihai crisan despre revolutia romana, radu mihai crisan mason

Alice in Wonderland

Chapter 3
Alice and the assembly of birds and the mouse are all wet upon the shore. A good deal of confusion erupts over how they should get dry. Finally the Mouse decides the best way to make everyone dry is to tell a very dry story (that is, he tells an exceptionally boring story about English history). This ironic play on words, however, does little to dry anyone so a new plan is devised by the Dodo to hold what he calls a Caucus Race, where there is little or no course and everyone can start whenever they want. The whole group participates and they run and run and run until they are dry, at which point the Dodo declares the race over and everyone a winner. Then he demands that Alice award the prizes. She finds a box of snacks in her pocket and hands one piece out to each winner, though she has no prize left for herself. The Dodo asks her if she has anything else, and she produces a thimble. In a brief but solemn ceremony the birds bestow her thimble back upon her as a prize.
Now ...

Alte referate despre: alice in wonderland rezumat, rezumat alice in wonderland, alice in wonderland referat

Secunda cat mileniul

Admitem, pe de o parte, ca ceasul de pe racheta bate secunda mai lent ca pe Pamânt, în conformitate cu teoria relativitatii, iar pe de alta parte, ca toate procesele de pe bordul rachetei, fizice si biologice,se desfasoara conform indicatiilor acestui ceas si nu al ceasului ramas pe Pamânt. Încetinirea scurgerii timpului si în aceeasi masura a tuturor proceselor de la bordul rachetei vor fi inobservabile echipajului, si numai dupa întoarcerea pe Pamânt echipajul ar putea sa compare indicatiile orologiilor si calendarelor de bord cu cele de pe Pamânt: orologiile si calendarele de pe racheta vor fi în întârziere
fata de cele terestre, iar acest lucru va putea fi constatat cu toata
precizia.

Alte referate despre: secunda cat mileniul, 3 ore 30 de minute cat e in secunda, cate milisecunde are o secunda
Referate afisate : 19
Medie note: 8.22 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK