Cauzele cruciadelor

Cruciadele intre occident si orient

Pacea relativa stabilita de fortele feudale si disparitia agresorului extern, au permis, printre alte urmari, avantul demografic al Occidentului: din secolul al XI-lea pana in al XIII-lea, de exemplu, populatia Angliei se tripleaza. Numeroase regiuni ale Frantei (Ile-de-France, Flandra etc.), ale Germaniei (tinuturile renane), ale Italiei (campia lombarda) cunoscusera, inca si mai devreme, o asemenea evolutie.

Situatia dificila a taranimii, ca urmare a exploatarii feudale, i-a determinat pe unii tarani, care voiau sa scape de ingradiri si care traiau din greu pe micul lor petec de pamant, sa contribuie si ei la amploarea acestei miscari. Oamenii simpli au alergat sub steagurile cruciadei nadajduind ca vor ajunge in tinuturi care le vor oferi posibilitati de intretinere mai bune, conditii de munca mai putin grele si scaparea de sub apasarea sarcinilor feudale.

Pe de alta parte, inca de la sfarsitul secolului al X-lea, se constata o importanta crestere a numarului de feudali mici ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 24kb
Downloads: 438
Materia: Istorie

Cruciadele

Cruciadele
La ideea de cruciadã au aderat repede si orãsenii, care întrezãreau posibilitatea unor noi piete de desfacere si aprovizionare. Participarea masivã a tãrãnimii la cruciade se explicã, pe de o parte, prin pauperizarea ei, pe de altã parte, prin spiritul de colectivitate si solidaritate foarte puternic în Evul Mediu, fapt dovedit cu prisosintã în timpul cruciadelor copiilor.

Alte referate despre: cruciadele, cruciade, cruciadele referat

Cele 4 cruciade

Cruciadele au avut ca scop ,timp de aproape patru secole ,inlaturarea dominatiei Islamului. In acest sens un moment principal a fost lupta de Reconquista din Spania , asa numita " epopee bizantina " (in anii 1064,1073,1088 ) vazuta de papalitate ca un

Alte referate despre: cruciada copiilor, referat cruciadele, politica de cruciada a voievozilor romani

Cruciadele

Ideea de cruciada a aparut intr-o Europa aflata in plina expansiune economica, insotita de un proces de colonizare, mai intai interna, in interiorul Europei, apoi externa. Era rezultatul intensificarii schimburilor, ca urmare a antrenarii Balticii in reteaua maritima comerciala, a devoltarii pietei, fapt ce a facut ca in toate clasele sociale sa aiba loc rasturnari. Incepand cu secolul 11, in Eurpa occidentala viata urbana a cunoscut o renastere ce permitea oraselor o afirmare pe plan politic si social ele primind statutul propriu , iar in secolele ce au urmat fiind inscrise in ierarhia feudala, avand dreptul la blazon. In secolele 11-13, numarul oraselor a crescut spectaculos, inflorirea lor impunand forme de viata, de cultura si de gandire noi, ce anuntau viitorul progres social.In secolul 11, orientul era cunoscut europenilor doar din povestirile pelerinilor sau ale negustorilor.Pana la cruciade , prin Orient se intelegea, propriu-zis, Orientul Apropiat, si era concentrat intr-un ...

Alte referate despre: referat cruciade, referat despre cruciade, cele 8 cruciade

Cruciadele

Cruciadele pot fi definite ca expeditii militare ale feudalilor apuseni cu scopul de a cuceri si coloniza regiuni din Orientul Apropiat, îndeosebi Palestina cu Ierusalimul. Ele au aparut într-o societate aflata în plina expansiune politica si militara si sunt o întregire a procesului de colonizare petrecut în Europa, la ele participând toate clasele si paturile sociale. Aspectul religios consta în faptul ca aceste expeditii au fost însotite, la început, de o ideologie crestina. Proclamate ca "razboaie sfinte", ele au fost organizate în numele eliberarii asa numitelor "locuri sfinte" (Ierusalimul), de sub dominatia musulmana. Caracterul religios al cruciadelor explica de ce conducerea lor a revenit papalitatii al carei rol, pe plan international, se afirma în secolul al XI-lea.

Alte referate despre: cruciada 1, cruciadele in evul mediu, despre cruciade

Cruciadele

Cruciadele au fost campanii militare ale crestinismului catolic, cu scopul de ocupare ale unor teritorii din Palestina, cu lacasuri de cult biblice, teritorii care nu au apartinut niciodata in trecut vreunei tari europene. Cruciadele

Alte referate despre: tarile romane in cruciada antiotomana in evul mediu, cruciada, cruciadele din evul mediu

Cruciadele

Ideea de cruciada a aparut intr-o Europa aflata in plina expansiune economica, insotita de un proces de colonizare, mai intai interna, in interiorul Europei, apoi externa. Era rezultatul intensificarii schimburilor, ca urmare a antrenarii Balticii in reteaua maritima comerciala, a devoltarii pietei, fapt ce a facut ca in toate clasele sociale sa aiba loc rasturnari.

Incepand cu secolul 11, in Eurpa occidentala viata urbana a cunoscut o renastere ce permitea oraselor o afirmare pe plan politic si social ele primind statutul propriu , iar in secolele ce au urmat fiind inscrise in ierarhia feudala, avand dreptul la blazon.

In secolele 11-13, numarul oraselor a crescut spectaculos, inflorirea lor impunand forme de viata, de cultura si de gandire noi, ce anuntau viitorul progres social.In secolul 11, orientul era cunoscut europenilor doar din povestirile pelerinilor sau ale negustorilor.Pana la cruciade , prin Orient se intelegea, propriu-zis, Orientul Apropiat, si era concentrat ...

Alte referate despre: cruciada tarzie, cele 4 cruciade, cruciadele tarzii

Cruciadele

Prin acestea,cruciada se situeaza în prelungirea directă a pelerinajului.A porni pe un drum lung şi greu către o ţara îndepărtată şi duşmănoasa,a suferi de foame si de sete,a înfrunta o mulţime de primejdii în numele lui Hristos,aceasta era soarta pelerinului medieval,dar şi a cruciatului”-remarcă istoricul P.A.Sigal.A suferi şi a lupta pentru Hristos :,,Valoarea purificatoare atribuita cruciadei explica faptul că ea a putut fi considerata ca o formă de penitenţă,şi chiar ca un echivalent al procesului penitenţial,ca un substitut al penitenţei”.

Alte referate despre: informatii despre cruciade, urmarile cruciadelor, cruciade referat

Cruciadele

Zelul religios, cruzimea, cavalerismul şi lăcomia, toate au deţinut un rol important în istoria dramatică a cruciadelor. Acestea erau expediţii militare, trimise din Europa medievală, cu scopul de a recâştiga de partea creştinismului Palestina şi Siria. Secolul al XI-lea Europa creştină supravieţuieşte unui număr însemnat de crize grave şi era în plină expansiune.

Alte referate despre: politica de cruciada, prima cruciada, politica de cruciada a voievozilor

Cruciadele

Tuturor care mergeau la aceste razboaie sfinte li se promitea, de
catre papa, iertarea pacatelor. Cine pleca la acest razboi, îsi punea
o cruce de postav rosu pe brat si se numeau cruciati.

Alte referate despre: referat istorie cruciadele, politica de cruciada a domnitorilor romani, cruciadele evul mediu

Caracterul si cauzele cruciadelor

Cruciadele pot fi definite ca expeditii militare ale feudalilor apuseni cu scopul de a cuceri si coloniza regiuni din Orientul Apropiat, indeosebi Palestina cu Ierusalimul. Ele au aparut intr-o societate aflata in plina expansiune politica si militara si sunt o intregire a procesului de colonizare petrecut in Europa, la ele participand toate clasele si paturile sociale.Aspectul religios consta in faptul ca aceste expeditii au fost insotite, la inceput, de o ideologie crestina. Proclamate ca "razboaie sfinte", ele au fost organizate in numele eliberarii asa numitelor "locuri sfinte" (Ierusalimul), de sub dominatia musulmana. Caracterul religios al cruciadelor explica de ce conducerea lor a revenit papalitatii al carei rol, pe plan international, se afirma in secolul al XI-lea.

Alte referate despre: rezumatul referatului caracterul si cauzele cruciadelor, cruciadele si caracterul, caracterul

Politica de cruciada a voievozilor romani

-„campania cea lunga” (1443 – 1444) s-a incheiat cu seccese si cu pacea avantajoasa de la Seghedin;
-in 1444, Iancu a fost invins de turci la Varna;
-intre 1446 – 1452, Iancu a fost guvernator al Ungariei;
-in 1448, Iancu a fost infrant la Kossovopolje (Campia Mierlei);
-in 1453 Mehmed al II-lea a cucerit orasul Constantinopol, capitala Imperiului Bizantin (azi Istanbul);
-la Belgrad, in 1456, Iancu i-a invins pe turci;
-a murit langa Belgrad si a fsot inmormantat la Alba Iulia in 1456.

Alte referate despre: politica de cruciada a voievozilor romani referat, politica de cruciada a voievozilor romani in sec xiv xvi, eseu politica de cruciada a voievozilor romani

Europa feudala

Pentru cei care au fost pentru prima oara confundati cu aceasta
provocare,nu a fost deloc usor sa creeze iluzia de spatialitate,sa
para ca scena pictata de ei era una reala.Aceasta implica nu doar
redarea fidela a amanuntelor,cu multa acuratete,ci si acordarea unei
anumite greutati personajelor,cât mai apropiata de cea a corpurilor
reale.Totodata fondul tabloului avea o foarte mare însemnatate,el
redând de fapt,senzatia de adâncime. Astfel a aparut viziunea aparent
îndepartata(arta perspectivei).Artistilor italieni le-au trebuit
generatii întregi pentru a stapâni aceste tehnici,ei fiind deseori
atrasi de alte amanunte cum ar fi de exemplu,crearea unor motive
decorative migaloase.

Alte referate despre: europa feudala, despre europa feudala, agricultura din europa feudala

Efectele Cruciadelor asupra Tarilor Romane

Avansarea spre Răsărit a forţelor militare cruciate a fost întâmpinată în cel de-al patrulea deceniu al secolului XIII de o mişcare de contrabalansare a acestor acţiuni aparent invincibile, demers venit din direcţia Imperiului mongol, aşa-numitul „Imperiu al stepelor”. Astfel, în anul 1241, ca urmare a unor operaţii militare şi strategice de anvergură, armatele mongole vor pătrunde în centrul Ungariei, zdrobind forţa militară a regatului, acţiune ce avea să stea sub semnul unui simbol, acela al faptului că acţiunea cruciadelor şi spiritul în care au fost proiectate au suferit o gravă înfrângere, nepermisă din perspectiva înaltului ideal cruciat .

Alte referate despre: efectele globalizarii asupra tarilor in curs de dezvoltare, efectele globalizarii asupra tarilor dezvoltate, efectele globalizarii asupra tarilor slab dezvoltate
Referate afisate : 14
Medie note: 8.32 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK