Cauzele deficientei mintale

Sindromul deficientei mintale

1. SINDROMUL DOWN – descris de J.A. Langdon şi H. Down, este determinat de aberaţia unui cromozom autosom, apărând în nucleul celulelor un cromozom în plus, în perechea 21, fapt pentru care se numeşte Trisomia 21.Cauzele apariţiei ar putea fi: vârsta mai înaintată a mamei (frecvenţa mai mare la mamele peste 45 ani), vârsta înaintată a tatălui, diferenţa mare de vârstă între cei doi părinţi, acţiunea unor factori nocivi în timpul sarcinii: oboseală intensă şi de lungă durată a gravidei, stări fizice şi afective traumatizante ale acesteia. Se poate vorbi în general despre slăbirea funcţiilor reproductive ale părinţilor.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 10kb
Downloads: 3627
Materia: Psihologie

Protectia sociala a persoanelor cu handicap

Actualitatea temei este anume problema ce ţine de persoana cu handicap mintal care este o categorie a populaţiei cu o poziţie evident dezavantajată faţă de alte categorii de oameni, aceasta fiind ca una din problemele majore şi ea poate fi soluţionată numai prin efortul comun al tuturor oamenilor de bună credinţă din domeniile: politică, social, afaceri, ştiinţă, cultură.

Alte referate despre: protectia sociala a persoanelor cu handicap, sistemul de protectie sociala a persoanelor cu handicap, principii fundamentale de protectie sociala a persoanelor cu handicap

Imaginea de sine a copilului debil mintal

Imaginea de sine a copilului debil mintal - A ne putea cunoaşte sinele, a ne cunoaşte propriul Eu şi felul cum acesta se organizează este un lucru important pentru viaţa noastră socială, dar în acelaşi timp şi o condiţie indispensabilă în procesul de formare şi dezvoltare a individului supus unor influenţe benefice sau negative sociale.

Alte referate despre: bibliografie imaginea de sine a copilului debil mintal, imaginea de sine la copilul cu debilitate mintal din clasele mici, imaginea de sine la copilul cu lucrare d elicenta

Boli psihice

- sa acceptam faptul ca boala psihica , ca orice alta boala obisnuita , este tratabila; constientizand toate acestea , putem juca un rol important in risipirea “miturilor” create in jurul bolii psihice , mituri ce conduc la probleme personale , sociale si profesionale uneori insurmonbtabile pentru persoana suferinda.

CAUZELE BOLII MINTALE SUNT MULTIPLE:
- Probleme la nastere;
- Dezechilibre biochimice in creier;
- Alti factori biologici , sociali si culturali;
- Stresul, cauzat de factori sociali;
- Depresii nenumarate pe parcursul vietii;
- Fapte marcante din copilarie sau chiar din viata de zi cu zi.

Pentru a evita bolile psihice trebuie sa evitam in primul rand stresul , factor de baza in provocarea bolilor psihice.

Alte referate despre: boli psihice, bolile psihice, boli psihice referat

Autismul

3. Teoriile comportamentale sunt legate de cele psihogene deoarece implică întotdeauna componente de ordin psihologic. Comportamentele de tip autist se formează şi se menţin prin recompensări şi pedepse ce se repetă în condiţii asemănătoare sau percepute astfel de copii. În cazul crizelor de furie a autostimulărilor şi altele la baza lor, de cele mai multe ori, stau aberaţii în structura psihică şi de viaţă a părinţilor, intervenţii anormale în educarea copiilor, existenţa unor anomalii la copii care sunt exacerbate de atitudinea şi comportamentul patologic al părinţilor.

Alte referate despre: autismul, autism definitie, autism referat

Psihologia persoanelor cu nevoi speciale - curs grila

3. In cazul deficientului mintal sunt puternic afectate (in sensul diminuarii lor) senzatiile:
a) tactile
b) olfactive
c) gustative
d) vizuale
e) termice
f) algice.

Alte referate despre: persoane cu nevoi speciale, prezentarea unui studiu de caz pt persoanele cu nevoi speciale, persoana cu nevoi speciale

Defectologie si logopedie - curs grila

10.Deficienta de vedere totala se mai numeste si:
a) cecitate
b) ambliopie
c) hipoacuzie
d) hipermetropie
e) orbire.

Alte referate despre: defectologie si logopedie, referat defectologie si logopedie, referate defectologie si logopedie

Handicapul

Diferenţierea persoanelor cu handicap mintal este o problemă fundamentală a ştiinţei defectologice, o acţiune complexă care se realizează interdisciplinar (medicină, psihologie, pedagogie, etc.) axîndu-se pe particularităţile dezvoltării psihofizice individuale. Problema handicapului în rîndurile copiilor şi tinerilor este una dintre cele mai acute nu numai în domeniul de ocrotire a mamei şi a copilului dar şi în viaţa socială a ţării.

Actualitatea temei mai este determinată şi de un număr mare de factori:
a) nivelul înalt al handicapului şi tendinţa generală de creştere a acestuia cu implicaţii asupra stării de sănătate a tinerilor cu handicap mintal şi resursele muncitoare ale societăţii.
b) apariţia în familie a unui copil ce are un handicap şi mai ales cînd are un handicap mintal ; în 20% din cazuri afectează planurile profesionale a părinţilor dar mai ales a mamelor, în 80% din cazuri mamele ce cresc şi educă copii cu handicap ...

Alte referate despre: handicapul, copii cu handicap, studiu de caz copil cu handicap

Asistenta sociala

Gradul de civilizare a societăţii în mare măsură este determinată de atitudinea faţă de aceste persoane ce au un handicap mintal. Crearea condiţiilor pentru educaţie şi învăţămînt, adaptare socio-profesională şi integrare socială a persoanelor respective constituie şi un obiectiv principal al oricărui stat şi a comunităţii mondiale în general.

Tema mai poate fi actuală şi prin stringenta diferenţiere a persoanelor cu handicap mintal, care este determinată de particularităţile individual-tipologice a persoanelor anormale şi asigură realizarea maximală a posibilităţilor de cunoaştere a acestora.

Diferenţierea persoanelor cu handicap mintal este o problemă fundamentală a ştiinţei defectologice, o acţiune complexă care se realizează interdisciplinar (medicină, psihologie, pedagogie, etc.) axîndu-se pe particularităţile dezvoltării psihofizice individuale. Problema handicapului în rîndurile copiilor şi tinerilor este una dintre ...

Alte referate despre: asistenta sociala, studiu de caz asistenta sociala, asistenta sociala referate

Reprezentari ppt

Cu ajutorul mecanismelor memoriei, informatia extrasa este retinuta, mai intai datorita post-efectului si apoi ea este supusa unor operatii specifice de analiza, comparare, selectie si combinare, obtinandu-se in final o imagine mintala noua, de rang cognitiv superior, numita reprezentare.

Alte referate despre: romania ppt, franta ppt, referate ppt

Interrelatii imaginatie - gandire

De asemenea, imaginaţia implică mecanismele verbale în toate formele ei de manifestare.Cuvântul, ca instrument al activităţii mintale, permite evocarea selectivă a ideilor şi reprezentărilor, vehicularea şi punerea lor în cele mai variate relaţii, în raport cu ideea directoare formulată tot verbal.
Dar, spre deosebire de celelalte procese cognitive, imaginaţia are o interacţiune specială cu afectivitatea.tensiunea emoţională pe care o trăieşte omul la un moment dat stimulează evocarea elementelor experienţei anterioare şi apoi combinarea variată şi neaşteptată a acestora.Emoţiile şi sentimentele sunt condiţii activatoare şi energizante al imaginaţiei şi totodată direcţionări inedite şi personale ale combinărilor şi recombinărilor imaginative.

Alte referate despre: interrelatii imaginatie-gandire referat, imaginatie gandire, relatia imaginatie gandire

Formele imaginatiei - analiza comparativa

Acest proces cognitiv complex este specific numai omului, apare pe o anumită treaptă a dezvoltării sale psihice, adică după ce au apărut alte procese şi funcţii psihice care-i pregătesc desfăşurarea:dezvoltarea reprezentărilor, achiziţia limbajului, evoluţia inteligenţei, îmbogăţirea experienţei de viaţă etc.
De fapt, imaginaţia odată apărută interacţionează permanent cu toate procesele psihice şi mai ales cu memoria, gândirea şi limbajul.Procesul imaginativ include aceste interacţiuni în mod obligatoriu, însă în acelaşi timp el se deosebeşte de respectivele procese psihice şi dispune şi de mecanisme specifice de procesare a datelor experienţei anterioare.

Memoria este cea care oferă material de combinare pentru imaginaţie, cum ar fi: reprezentări, idei, trăiri afective etc. şi, totodată, conservă produsele sale finale.Dar imaginaţia se deosebeşte clar de memorie.Aceasta are caracter reproductiv, adică este cu atât mai ...

Alte referate despre: formele imaginatiei - analiza comparativa, formele imaginatiei analiza comparativa, analizatorul optic formarea imaginilor

Schizofrenia

Kurt Schneider (1930) face diferenţa între simptomele de prim ordin şi cele secundare, permiţând astfel un diagnostic operaţional. Conceptul de schizofrenie în sistemele moderne de clasificare ICD-10 ("International Classification of Diseases" a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - WHO) şi DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, ediţia IV, 1994), bazate pe conceptele tradiţionale, contribuie la stabilirea unui consens internaţional, referindu-se la cele mai moderne rezultate ale cercetărilor şi la necesitatea opraţionalizării diagnosticului şi terapiei.

Alte referate despre: schizofrenia referat, schizofrenie manifestari, schizofrenia

Sindromul Down

Sindromul Down este caracterizat printr-o variatie a inapoierii mintale si felurite anormalitati fizice.Este o boala ereditara care se datoreaza prezentei unui cromozom suplimentar.

Alte referate despre: sindromul down, sindromul down referat, referat sindromul down

Autismul

De multe ori anormalitatile comportamentale sunt observabile de la
cele mai fragede vârste. Totusi, într-un mic numar de cazuri exista o
perioada de dezvoltare normala urmata de o regresie si de manifestarea
simptomelor autiste. în general, simptomele se schimba odata cu
dezvoltarea si se pot îmbunatati considerabil. Un mic segment de
indivizi manifesta o înrautatire în timp a comportamentului
ritualistic-repetitiv.

Alte referate despre: autismul referat, autismul la copii, referat autism

Autismul

În diagnoza autismului pot fi făcute confuzii şi substituiri cu alte sindroame care, la rândul lor sunt prea puţin delimitate în teorie şi practică, dar au unele trăsături asemănătoare sau comune cu autismul. De exemplu, „psihoză infantilă”, „encefalopatie infantilă”, „tulburări emoţionale grave”, „schizofrenie infantilă”, „oligofrenie” se referă la fenomene care nu caracterizează în totalitate starea corectă de autism, ca entitate distinctă.
Lorna Wing afirmă că autismul prezintă un comportament ce poate fi definit cel mai bine.

Alte referate despre: autismul infantil, evaluarea teoriei mintii in autism, autism

Drogurile

Insomnia apare foarte des, la fel depresia. Faptul că tensiunea arterială creşte poate duce la spargerea unor vase de sânge şi chiar, uneori, la paralizie sau comă. Unii oameni se pot intoxica din cauza amfetaminelor, chiar dacă le iau în cantităţi mici. Pe măsură ce consumul creşte, toleranţa corpului creşte şi ea, astfel că, pentru a obţine acelaşi efect, consumatorul simte nevoia să ia din ce în ce mai multe droguri. Aşa se ajunge la dependenţă.

Alte referate despre: droguri, drogurile si efectele lor, referat droguri
Referate afisate : 17
Medie note: 8.41 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles