Cauzele somajului

Tipuri de somaj ppt

Somajul a devenit o problema , odata cu dezvoltarea industriala , incepand cu a doua jumatate a secolului al XVIII - lea , in perioadele de recesiune , cand intreprinderile industriale isi micsorau productia si, ca urmare, eliberau un numar important de muncitori, care deveneau someri.Somajul este un fenomen economic cauzat de crizele sau recesiunile economice, care consta in aceea ca o parte dintre salariati raman fara lucru, ca urmare a decalajului dintre cererea si oferta de forta de munca.

Cauzele somajului sunt:ritmul de crestere economica bazat pe productivitatea ridicata a muncii, care nu mai este capabil sa asigure o ocupare deplina a fortei de munca progresul tehnic, pe termen scurt, este generator de somaj criza economica modificarile de structura a ramurilor si sectoarelor economice emigrarea fortei de munca conjunctura economica si politica internationala nefavorabila.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 123kb
Downloads: 1898
Materia: Economie

Somajul - tendinte contemporane

În diferitele reglementări naţionale şi internaţionale se folosesc şi alte criterii delimitative ale şomerilor. Aceasta mai ales dacă problema în cauză se leagă de ajutorul de şomaj şi de criteriile acordării acestuia. Astfel, pentru ca o persoană să fie declarată şomer trebuie să fie înscrisă pe listele oficiilor de plasare a forţei de muncă şi să fie disponibilă de a începe lucrul imediat ce i s-ar oferi un loc de muncă.Biroul Internaţional al Muncii (B.I.T.) consideră că şomerul poate fi definit ca acea persoană care: este lipsită de muncă, este aptă de muncă, caută loc de muncă remunerat şi este disponibilă să înceapă lucrul imediat (în 15 zile).

Alte referate despre: tendinte contemporane in dezvoltarea constitutionalismului, tendinte contemporane ale sistemului educational romanesc, tendinte contemporane din metodologie

Rata somajului

Referat despre Rata somajului
Rata somajului este un indicator prin intermediul caruia se masoara intensitatea şomajului, calculandu-se sub forma unui raport intre numarul de someri si populatia de referinta (de obicei populatia activa). In practica mondiala, pentru colectarea informatiilor privind somajul, sunt utilizate trei surse de date:

Alte referate despre: rata somajului definitie, rata somajului referat, definitie rata somajului

Efectele crizei economice asupra somajului

Una dintre cele mai puternice companii din Romania, Dacia Pitesti, a anuntat ca timp de 17 zile firma va intra „intr-o vacanta fortata“, cei aproximativ 11.000 de salariati fiind trimisi in somaj tehnic. Perioada de repaus se suprapune cu sarbatorile de iarna si de aceea e posibil ca abia la 1 ianuarie anul viitor activitatea fabricii sa fie repornita.
Masura s-a impus in conditiile in care vanzarile de autoturisme au scazut dramatic, iar productia pe stoc ar fi putut periclita si mai mult situatia economica a firmei. Oamenii care stau acasa vor primi 85% din salariu. In acest mod administratia companiei se asigura ca, in momentul in care fabrica este repornita, salariatii se vor intoarce la lucru. Somajul tehnic de la Dacia are efecte in lant, alte firme furnizoare ale acestei companii fiind obligate sa-si intrerupa activitatea.

Alte referate despre: efectele crizei economice asupra somajului, efectele crizei economice asupra somajului in romania, efectul crizei economice asupra somajului

Somajul

* reducerea duratei muncii
* diminuarea varstei de pensionare
* cresterea perioadei obligatorii de scolarizare
* cresterea locurilor de munca cu program zilnic redus si atipic
* restrictionarea imigrarilor

Alte referate despre: somajul, somajul in romania, somaj

Inflatia si somajul

Inflatia si somajul
Termen larg folosit pretutindeni, inflatia continua sa ramana insuficient conturata. Procesul inflationist a aparut, este unananim acceptat acest punct de vedere, cu mult inainte ca stiinta economica. Fiind, anainte de toate un proces monetar, precizarea naturii inflatiei se poate face in corelatie cu formele istorice pe care le-au imbracat banii .

Alte referate despre: inflatia si somajul, inflatie vs somaj, inflatie si somaj

Somajul

Somajul
Geneza somajului se explica pornind de la situatia in care somajul si subocuparea coexista cu potentialul economic, cu capacitatile de productie nefolosite sau partial folosite, intr-un contex de recesiune economica profunda, ceea ce face ca venitul national sa fie mai mic decat i-ar permite productivitatea muncii. Trebuie sa avem in vedere si efectul distructiv pe care dobanzile il pot avea asupra ocuparii si a investitiilor. Mentinerea unor rate ridicate ale dobanzilor, situate mult timp peste rata inflatiei, secatuieste economia atat de posibilitatile viitoare de dezvoltare, cat si de posibilitatile de ocupare.

Alte referate despre: somajul referat, somajul in romania referat, referat somaj

Somajul

FORME ALE SOMAJULUI. MĂSURAREA SOMAJULUI
Somajul involuntar se manifestă în diferite forme, după cauzele care îl generează.
– Somajul ciclic este generat de evolutia ciclului economic. În faza de
criză, somajul sporeste ca urmare a contractiei, scăderii productiei, a activitătilor economice si cresterii numărului de falimente, cu deosebire a întreprinderilor mici si mijlocii.
– Somajul conjunctural este efectul restrângerii activitătii economice în unele ramuri, sectoare economice, sub impactul unor factori conjuncturali economici, politici, sociali, intern si internationali.
– Somajul structural derivă din reconversiunea unor activităti economice, din restructurările de ramură si subramură impuse de progresul tehnic. Somajul structural apare si ca efect al unei structuri înguste de ramuri si subramuri, caracteristică pentru tările în curs de dezvoltare.
– Somajul tehnologic este efectul introducerii noilor tehnologii, care impun un nou mod de organizare ...

Alte referate despre: referat despre somaj, somaj referat, definitia somajului

Curba Phillips - inflatie si somaj

Curba Phillips - inflatie si somaj
Pe baza cercetării unei ample serii de date, care s-au extins pe intervalul de timp 1861-1957, privitoare la rata şomajului (ca indicator structural) şi dinamica salariului nominal (ca indice cu bază în lanţ) în Anglia, economistul englez A. W. Phillips a descoperit o relaţie logică între dinamicile celor două mărimi. Pe baza ipotezei, conform căreia modificarea preţului este egală cu modificarea salariului minus efectul creşterii productivităţii medii, Phillips a observat o relaţie inversă între rata inflaţiei şi rata şomajului. Nivelul şomajului a fost mai mare când ritmul de creştere a salariului nominal a fost mai lent. Invers, şomajul a fost mai mic când creşterile salariului nominal au fost mai rapide.

Alte referate despre: curba lui phillips inflatie somaj, curba phillips somaj, inflatia si somajul curba lui philips

Evolutia economica a tarilor dezvoltate

Evolutia economica a tarilor dezvoltate
Elementul cel mai marcant a fost cresterea ponderii cheltuielilor bugetare in PIB in toate tarile OCDE pe intreaga perioada considerata. Se constata cateva diferente intre tari. Tendinta de crestere a acestei ponderi a fost mai puternica in tarile europene decat in SUA, unde a fost relativ modesta, si Japonia, unde nu s-a remarcat decat incepand cu primul soc petrolier. In cele mai multe cazuri cresterea acesteia se atribuia partial expansiunii cheltuielilor de transfer, accentuandu-se caracterul de stabilizator automatic al bugetului.

Alte referate despre: evolutia economica a tarilor dezvoltate, evolutia economica in tarile dezvoltate, evolutia economiei a tarilor dezvoltate

FMI si rolul sau in economia Romaniei

Monitorizeaza schimbarile si politicile economice si financiare in tarile membre si la nivel global,si asigura consultanta in acest domeniu tarilor membre, avand ca baza cei 50 de ani de experienta.Spre exemplu:
In analiza anuala a economiei japoneze pentru anul 2000,FMI sfatuieste guvernul japonez sa sa stimuleze cresterea economica prin pastrarea nivelului saczut al ratei dobanzii, incurajand restructurarea corporatiilor si
bancilor si promovand concurenta.
Acorda imprumuturi tarilor membre care au probleme in ajustarea balantei de plati,nu doar pentru a acorda ajutor financiar temporar, dar pentru a sustine ajustarea si reformare politicii economice , actiune indreptata spre eliminarea defectelor si problemelor existente.Spre exemplu:
In timpul crizei financiare din Asia(1997-1998) FMI actioneaza rapid pentru a ajuta Koreea sa-si reformeze economia printr-un imprumut de 21 miliarde $.
Asigura guvernelor si bancilor centrale ale statelor membre asistenta tehnica si posibilitati de ...

Alte referate despre: fmi si rolul sau in economia mondiala, rolul fmi in stabilitatea financiara a economiei contemporane, fmi si rolul sau in economia romaniei

Somajul - realitate a vietii sociale

Conform Dicţionarului explicativ al limbii române, munca este o activitate conştientă, specifică omului, îndreptată spre un anumit scop, în procesul căreia omul efectuează, reglementează şi controlează prin acţiunea sa schimbul de materii între el şi natură, pentru satisfacerea trebuinţelor sale. Antoine de Saint Exupéry, numeşte această activitate: “Calitate a omului, care nu are nici un nume. Această calitate poate fi însoţită de veselia cea mai zâmbitoare.

Alte referate despre: somajul realitate a vietii sociale, referat somajul in romania ca realitate a vietii sociale, somajul ca realitate a vietii sociale referat asistenta sociala

Somajul

Somerul de lunga durata se descalifica, uneori iremediabil. Pierderea aptitudinilor profesionale, pierderea ritmurilor de munca il fac pe somer mai putin competitiv si antreneaza o neincredere sporita Somajul este un fenomen social contemporan, fiind o urmare a intalnirii si confruntarii dintre cererea si oferta de munca. Notiunea de somaj se poate traduce direct prin 'inactivitate'. Somerii sunt persoane, din cadrul populatiei active a unei tari. Populatia activa din punct de vedere economic include toate persoanele cu varsta mai mare sau egala cu 16 ani, apte de munca, si care, intr-o perioada de referinta specificata furnizeaza forta de munca (utilizata sau nu) pentru producerea de bunuri sau servicii in cadrul economiei nationale.

Alte referate despre: somajul si inflatia, cauzele somajului, referat somajul in romania

Structura economica si piata muncii, servicii pentru populatie - somajul

Somajul - Pe de altă parte, în special sub aspectul structurilor ocupaţional-profesionale,educaţional-formative,comportamentale, dezechilibrele sunt influenţate şi de factori care ţin de oferta de muncă. De asemenea, aceste dezechilibre sunt generate şi de segmentarea pieţei muncii, de rigidităţile specifice acesteia, de slaba eficienţă a mecanismelor de ajustare a cererii şi ofertei de muncă. Somajul - După anul 1991 – an în care în România a fost promulgată Legea nr. 1 privind protecţia socială a şomerilor şi reintegrarea lor profesională - şomajul a devenit principala formă de dezechilibru pe piaţa muncii. Somajul este un fenomen care afectează astăzi, în proporţii diferite, toate ţările. Datele statistice arată că în unele ţări (SUA, Japonia, Suedia) evoluţia şomajului nu este de necontrolat şi nu are un ...

Alte referate despre: somajul dezechilibru economic pe piata muncii, economie referat piata munci, starea gen a economiei si piata muncii

Masurarea gradului de neocupare a fortei de munca

In statisticile nationale si internationale se opereaza simultan cu mai multi indicatori privind numarul somerilor si rata somajului.
In ceea ce priveste numarul somerilor, cei mai utilizati indicatori sunt: Numarul somerilor in sens BIM - Biroul International la Muncii - (sau definitia standard a somajului) este alcatuit din toate persoanele de 14 ani si peste, care, in cursul perioadei de referinta, indeplinesc simultan urmatoarele conditii:

Alte referate despre: gradul de ocupare al fortei de munca, gradul de ocupare a fortei de munca, gradul de ocupare al fortei de munca germania

Politici pe piata muncii

Ceea ce este important pentru noi este ca politicile de ocupare ar putea avea un impact pozitiv sau unul negativ asupra volumului ocuparii. Daca oferta de forta de munca si structura interna a ocuparii raman constante, succesele inregistrate prin intermediul politicilor de ocupare conduc la o reducere corespunzatoare a somajului (si viceversa).

Alte referate despre: politica privind piata muncii si ocuparea fortei de munca, politici sociale piata muncii, politica sociala piata muncii

Franklin Roosevelt Delano

Pentru a inbunatati situatia,Administratia Progresului Muncii,sub conducerea directa a lui Harry Hopkins,strategia NEW DEAL tintea pentru solutionarea problemelor economice ep termen lung care luasera amploare din al doilea razboi mondial.In cadrul acestui complex de conceptii s-a dorit si imbunatatirea agriculturii,care s-a realizat odata cu Actele de Ajustare Agricola din 1933 si 1938 .Aceasta noua legislatie a introdus un control in productie ,pentru anumite produse alimentare ,tocmai pentru a se realiza un echilibru intre productie si cerere.

Alte referate despre: franklin roosevelt delano, coalitia new deal de franklin roosevelt delano, franklin roosevelt delano si 1 razboi mondial
Referate afisate : 17
Medie note: 8.42 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK