Cavaleri si cavalerism - lumea feudala nobilimea

Cavaleri si cavalerism - lumea feudala

Centrul lumi feudale este castelul, iar cei de care seniorul se slujeste pentru a-şi exercita drepturile si puterea sunt cavalerii.In aceasta situaţie intră iniţial categorii foarte diverse:marii seniori, printi si castelani, seniorii deşinători de proprietaţi mari si mijlocii, din radurile carora provin cemai mulţi cavaleri,si in fine luptatori lipsitii de pământ, dar care locuiesc la castel si sunt familiarii seniorului.

Respectul faţă de acelasi cod de valori îi aproprie pe toţi acesti oameni,impotriva diferenţelor dintre ei, deosebindu-I intr-un ordin distinct. Razboinicii-cavaleri cultiva vitejia, capacitatea de a-şi proba forţa fizică in luptesi loialitate, schimbul de servicii, obligatia de a nu trăda si de-a ajuta rovarăţul in lupta, largheţea, dispreţul faţă de bogaţie, refuyul de a strănge si usurinta de a risipi.Mai presus de toate este însă onoarea- datoria de a lupta pentru respectabilitatea celuilalt.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 5420
Materia: Istorie

Cavalerii Evului Mediu

Participarea cavalerilor la razboaiele sfinte, in orient sau in Spania, sub steagurile Bisericii, a consolidat crestinarea acestui corp ofiteresc si i-a schimbat naravurile. Bravirii si loialitatii li sau adaugat ca valori supreme ale cavalerismului, protectia celor slabi si oprimati si repararea tuturor nedreptatilor.In acelasi tump, asupra vietii de fiecare zi a nobililor-cavaleri bogatia isi pune amprenta, modificand interioarele, vestimentatia si alimentatia zilnica.Mobilele decoreza spatiul, bijuteriile imbogatesc oamenii.Dispretul pentru cultura dispare treptat o data ce prezenta clericilor se face resimtita in castelele seniorale.

Alte referate despre: cavalerii evului mediu, cavalerii evul mediu, cavaleri evul mediu

Trubaduri si cavaleri

Dantesi Virgiliu cutreiera iadul, vad toate mostruozitatile; apoi se intalnesc si cu Satana, dupa care trecand de centrul pamantului, la poalelel muntelui purgatoriului ajung “sub stele”. In varful muntelui, in “Paradisul pamantean”, Virgiliu isi ia ramas bun de la Dante, care in fine acolo o gaseste pe Beatrice. Aceasta il conduce mai departe, prin sferele raiului si devine tot mai frumoasa si mai sfanta in ochii admiratorului ei, iar in cele din urma ajung chiar la Dumnezeu. Aceasta este imaginea apoteotica a dragostei ca sentiment divin.

Alte referate despre: trubaduri si cavaleri, cartea trubaduri si cavaleri, poezia trubadurilor- ideal cavaleresc

Cavalerii in armuri

Desi armura ii facea aproape invulnerabili, ei puteau sa fie invinsi printr-o lovitura puternica data de aproape. De asemenea, greutatea ii facea pe cavaleri sa piarda din viteza. Tocmai de aceea, din ziua in care viteza adversarilor a devenit mai mare, cavalerii au fost siliti sa renunte la armura pentru a putea tine piept fortei dusmanului. Daca nu erau dispusi sa renunte la metalul greu, acesta le devenea o mare piedica - in loc sa-i ajute, era de partea dusmanului.

Alte referate despre: armura unui cavaler, cavaler cu coif armura sabie, armura cavalerilor

Cavalerii Templieri

Inca din 1152 Biserica din Tara Sfanta a incercat sa inlature o parte din privilegiile templierilor insa Roma ignora fiecare cerere a acesteia de a face acest lucru. Rezultatul a fost o crestere antipatiei fata de ordin a clericilor din Tara Sfanta.Suport nu venea insa nu numai din partea Papalitatii, ci si din partea monarhilor din Europa (castignd multa influenta in cercurile Europene politice), in ale caror regate templierii au construitun numar mare de fortificatii.

Alte referate despre: cavalerii templieri referat, cavalerii templieri, referat cavalerii templieri

Istoria procesului Cavalerilor Templieri

Aveau dreptul de a vina lei dar li se interzicea vinatoarea cu soimi. Li se interzicea corespondenta cu rudele iar orice comunicare cu femeile, inclusiv cu mamele sau surorile era cu desavirsire prohibita. Orice abatere de la reguli era pedepsita cu excluderea din Ordin. Inca de la inceput, membii erau alesi dintre nobilii nascuti in familii onorabile, de bune moravuri, fara vreo ofensa grava la adresa legii sau moralei si sanatosi fizic si psihic. Noii membri ai acestei clase erau admisi fara a trece prin perioada de noviciat. Foarte curind insa, alte doua clase sociale au fost asociate cu calitatea de membru al Ordinului: clericii si servitorii.

Alte referate despre: istorie ioaniti teutoni templieri cavaleri, istorie ordin cavaleresc, cavaleri templieri

Cetatile si castelele feudale din Maramures

"Cetatile si castelele feudale din Maramures"
După 1662, Mihai Teleki este numit în funcţia de căpitan al Cetăţii Chioar, ulterior familia extinzându-şi influenţa asupra întregului ţinut. Spre sfârşitul secolului, răs¬coala lui Rákoczi mătură Transilvania, iar chiorenii profită de ocazie şi se ridică împotriva lui Teleki. După Pacea de la Satu Mare (1711), „autorităţile nobiliare austriece hotărăsc dărâmarea Cetăţii Chioar, pentru a se evita regruparea aici a forţelor antihabsburgice”, fiind aruncată în aer în 1718 (vezi Graiul... zonei Chioar, 1983).

Alte referate despre: castelul feudal din maramures, cetati si castele feudale din maramures, castel feudal maramures

Europenii in Lumea Noua

De la baza lor din insula Hispaniola (acum impartita intre Haiti si Republica Dominicana) spaniolii au ocupat, la inceput, partile cele mai accesibile si mai mari ale zonei Caraibiene. S-au stabilit multi spanioli aici, inca din 1501, devenind fermieri si importand sclavi din Africa.

Alte referate despre: europenii si lumea noua, europenii in lumea noua, lumea noua

Istoria in lumea antica

Istoria in lumea antica - Herodot (484-425)i.Hr.)a fost cel mai mare istoric al Antichitatii ,fiind numit ,,parintele istoriei”.Lucrarea sa se intituleaza istorii si este consacrata razboaielor greco-persane,dar in realitate este o vasta istorie universala.

Alte referate despre: istoria in lumea antica, eseu la istorie cultura lumii antice temelia civilizatiei contemporane, personalitati istorice din lumea antica

Institutia Cavaleriei

Subordonarea cavalerului cerintelor vasalitatii era inlustrata de faptul ca,de regula,nasul cavalerului era seniorul sau.Cavalerii priemeau de la seniorii lor proprietati.Apartenenta la starea nobilimii era insotita de un sir de privilegii motivate de faptul ca nobilii isi indeplineau datoriile fata de societate luptand in razboaie pentru apararea tuturor.Privilegiile constau in :scutirea de impozite,accesul la functiile laice si ecleziastice,dreptul de a purta blazon etc.Cavalerii erau razboinici care luptau calare.

Alte referate despre: institutia cavaleriei, institutia cavaleriei in evul mediu, institutia cavalerilor

Cataclisme economice care zguduie lumea

Cataclisme economice care zguduie lumea
Un con de umbra si indiferenta nociv cu deosebire prin raportarea la o realitate umana scapata efectiv de sub control. Si dintr-un astfel de unghi, tot mai mult, precum “nefiinta intruchipata” a lui Hamlet “domina castelul” de la Helsingor, problemele populatiei ar putea fi “privite” cu o meritata superioritate de acela ale carui consideratii si profetii, iata, din pacate, nu intarzie sa se implineasca: preotul-economist-demograf Thomas Robert Malthus.

Cataclisme economice care zguduie lumea
Remarcam de altfel, ca inca in secolul al II- lea e.n. Roma avea peste 1,1 milioane locuitori, in sec. I i.e.n. Alexanria numara 700 mii de locuitori, ca Seleucia si Pataliputra numarau in sec. al III –lea si al IV i.e.n. 600 mii si respectiv 500 mii locuitori. Siracuza, vestitul Babilon, Antiohia, Cartagina cu peste 2000 de ani in urma numarau mai multe sute de mii de locuitori.

Alte referate despre: cataclismele economice care zguduie lumea, cataclismele economice care zguduie lumea revista transilvania, cataclisme economice care zguduie lumea revista transilvania

Expresionismul in poezia Eu nu strivesc Corola de minuni a lumii - bacalaureat

- Blaga este singurul poet care dezvoltă o formă de expresie lirică pe un sistem filozofic propriu. Pentru el totul se reduce la cunoaştere, mai precis la cunoaşterea obiectului expresionist

Alte referate despre: expresionismul in poezia eu nu strivesc corola de minuni a lumii, comentariu poeziei eu nu strivesc corola de minuni a lumii, comentariu la poezia eu nu strivesc corola de minuni a lumii

Cei mai mari ghetari din lume

Cei mai mari ghetari din lume - GHEŢARII – torentele de gheaţă – sunt caracteristici minţilor înalţi şi ţinuturilor polare acoperite de gheaţă. Oamenii de ştiinţă clasifică gheţarii în două mari grupe: gheţarii continentali („de calotă”) şi gheţarii de munte ( sau „de vale”).Cei mai mari ghetari din lume

Alte referate despre: cei mai mari ghetari din lume, detalii despre cei mai mari ghetari din lume, cei mai mari ghetari din luma

Insecuritatea alimentara in lume

Insecuritatea alimentara in lume:Atunci când stocul de capital al unei ţări (inclusive capitalul său fizic, natural şi uman) este fiabil, economia rămâne neproductivă. Gospodăriile sunt sărace, iar mediul se degradează. Aceasta conduce la aparitia mai multor probleme:

Alte referate despre: insecuritatea alimentara in lume, insecuritatea alimentara, insecuritate alimentara

Primul ocol al lumii

Nu după mult timp, însă, a plecat să lupte în Maroc, cu care Portugalia era în război. La întoarcere, cade în dizgraţia regelui Manuel din cauza unui presupus scandal în care ar fi fost implicat în Maroc. Renunţă la cetăţenia portugheză şi pleacă în Spania, la Sevilla, unde îşi oferă serviciile regelui spaniol, Carol Quintul. Îi propune suveranului să-i finanţeze o expediţie spre insulele cu mirodenii, convingându-l că cel puţin o parte din aceste insule se află în zona de influenţă a Spaniei din partea încă nedescoperită a lumii.

Alte referate despre: primul ocol al lumii, prima minune a lumii, primele state din lume dupa suprafata

Religiile lumii

Religiile lumii
În Scriptura Vidului perfect, autorul, Lao-tze, descrie relatavitatea punctelor noastre de vedere, a regulilor de viata, a prejudecatilor care se doresc absolute. Nu exista în aceasta lume un principiu care sa fie valabil în toate împrejurarile. Activitatea noastra trebuie sa tina cont mereu de conditiile temporale. Nu exista nimic impus dinainte, nimic prestabilit, peren, si de aici nevoia de suplete. Cuvîntul tao are mai multe întelesuri în China antica. Pentru Confucius si confucianisti el indica arta de a cârmui a vechilor suverani. Aceasta iscusinta era laudata de Confucius si evocata pentru a redeveni un izvor de inspiratie pentru contemporanii sai.

Alte referate despre: religiile lumii, religiile lumii referat, religile lumii
Referate afisate : 16
Medie note: 8.39 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles