Cavalerii evul mediu

Cavalerii Evului Mediu

Pentru cei din Evul Mediu trebuie sa fi fost intotdeauna un cosmar cand o armata de cavaleri, trei-patru sute de oameni imbracati in armuri, pe cai imbracati si ei in armuri, se napusteau in galop impotriva dusmanilor. Omul nici nu se vedea, pentru ca era complet ascuns, din cap si pana in picioare, sub platosa.Cavalerul este specific Evului Mediu. Ascensiunea si gloria lui a inceput odata cu cruciadele si s-a incheiat odata cu reforma. Razboinicul imbracat in armura nu era usor doborat. Armura, grea cat un om, era purtata peste niste flanele, ca sa nu provoace rani. Toata aceasta greutate il transforma pe cavaler intr-un fel de broasca testoasa care de-abia se misca. Nici sa se urce pe cal nu putea singur, ci trebuia ajutat.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 797kb
Downloads: 15
Materia: Istorie

Cruciadele

În secolul al XI-lea ţările europene erau în plină dezvoltare. Populaţia a crescut şi s-au extins teritoriile cultivate. A crescut importanţa oraşelor şi a comerţului la toate nivelele societăţii de la ţărănime până la cavaleri toată lumea aspira la o libertate mai mare şi dorea mai mult pământ.

Alte referate despre: cruciadele, cruciade, cruciadele referat

Cavaleri si cavalerism - lumea feudala

Centrul lumi feudale este castelul, iar cei de care seniorul se slujeste pentru a-si exercita drepturile si puterea sunt cavalerii.In aceasta situatie intră initial categorii foarte diverse:marii seniori, printi si castelani, seniorii desinători de proprietati mari si mijlocii, din radurile carora provin cemai multi cavaleri,si in fine luptatori lipsitii de pământ, dar care locuiesc la castel si sunt familiarii seniorului. Respectul fată de acelasi cod de valori îi aproprie pe toti acesti oameni,impotriva diferentelor dintre ei, deosebindu-I intr-un ordin distinct. Razboinicii-cavaleri cultiva vitejia, capacitatea de a-si proba forta fizică in luptesi loialitate, schimbul de servicii, obligatia de a nu trăda si de-a ajuta rovarătul in lupta, larghetea, dispretul fată de bogatie, refuyul de a strănge si usurinta de a risipi.Mai presus de toate este însă onoarea- datoria de a lupta pentru respectabilitatea celuilalt.

Alte referate despre: cavaleri si cavalerism - lumea feudala nobilimea, cavalerii-lumea feudala, lumea feudala

Prima cruciada

La jumătatea lunii august 1096 a pornit din patrie şi armata cruciată propiu-zisă, bine echipată, sub comanda lui Gottfried de Bouillon, duce al Lorenei de Jos, mărşăluind tot drumul terestru spre sud-est. La 23 decembrie a ajuns şi aceasta la Constantinopol. Cea mai mare armată se afla sub comanda lui Raimund de Toulouse, în a cărui suită călătorea şi reprezentantul papal Adhemer. Altă armată condusă de Bohemud din Tarent, cel mai lipsit de scrupule conducător al primei cruciade, a navigat cu armata sa pe Marea Mediterană, spre răsărit. Tot pe nave au ajuns în toamna lui 1096 la Bosfor şi Robert de Flandra şi Ştefan de Blois.

Alte referate despre: prima cruciada, prima cruciada in evul mediu, prima cruciada referat

Diploma Cavalerilor Ioaniti

1 Documente privind istoria României, C, Transilvania, veacurile XI, XII, XIII, vol I, Bucureşti, 1951, traducere p. 329 - 333

Actul mai prevedea şi statornicirea şi încuviinţarea orânduielilor pentru libertăţile şi judecăţile nobililor sau a celor ce vor veni sa locuiască în teritoriile amintite dar veniturile şi foloasele rezultate de aici vor fi în întregime ale regelui( deci regele Ungariei avea pretenţii de suzeranitate şi asupra viitoarelor formaţiuni statale întemeiate de cavaleri) .
Ioaniţii aveau şi drept de judecată în teritoriile administrate de ei cu amendamentul că la sentinţa de moarte asupra mai marilor ţării respective , aceştia să poată face apel la rege. Acest lucru confirmă o stratificare socială existentă în teritoriile viitoarei Ţări Româneşti.

Alte referate despre: diploma cavalerilor ioaniti, diploma cavalerilor ioaniti referat, diploma cavalerilor ioaniti 1247

Trubaduri si cavaleri

Manat de dragoste, cavalerul va face acte de eroism pentru a atisface dorintele femeii iubite. Aceasta la randul ei pretinde tot mai mult. In acest timp, femeia iubita devine sursa oricarei virturi, chiar daca aceasta, in realitate, are o atitudine de respingere.

Alte referate despre: trubaduri si cavaleri, cartea trubaduri si cavaleri, trubadurii si cavaleri

Sfarsitul Evului Mediu

In ceea ce-i priveste, portughezii (si andaluzii) se aventureaza pe Atlantic in ideea de a ocoli Islamul pe la sud. Din aceasta rezulta inconjurarea Africii (1488) si, chiar daca intamplatoare, descoperirea Americii (1492). Peninsula Iberica ocupa astfel, deodata, prima pozitie... in timp ce intreaga Europa de Vest se intoarce in scurt timp catre Atlantic.

Alte referate despre: sfarsitul evului mediu, orasul la sfarsitul evului mediu, sfarsitul evului mediu romanesc

Reforma religioasa in evul mediu

Martin Luther, iniţiatorul reformei protestante în Germania, a fost, de-a lungul vieţii sale (1483-1546), călugăr, preot, profesor, teolog şi reformator al bisericii. Învăţăturile sale au influenţat atât reforma protestantă, cât şi doctrinele şi tradiţiile cultului lutheran. Martin Luther afirma că un individ este mântuit numai datorită milei şi bunătăţii divine, în urma credinţei neabătute în Hristos şi nu în urma eforturilor omeneşti de a câştiga favorurile lui Dumnezeu.

Alte referate despre: reforma religioasa in evul mediu, reformele religioasa in evul mediu, religia in evul mediu

Evul mediu

A trebuit sa treaca o vreme pîna cînd Romantismul sa reabiliteze Evul
Mediu, cu valorile lui sentimentale si artistice. Din acel moment, de
pe la începutul secolului al XIX-lea, aceasta epoca si-a aflat un loc
echilibrat în sistemul de valori al trecutului. Totusi, gîndindu-ne
bine, nu putem nega ca fata de Evul Mediu, pastram o usoara rezerva,
în raport cu admiratia pe care o nutrim în continuare clasicitatii,
fie antice, fie moderne si ca aceasta rezerva, chiar daca a fost
corectata prin recuperarea pe care au savîrsit-o romantismul si
istorismul care au urmat, si-a avut ratiunile sale. În cadrul acelei
actiuni de recuperare, istoriografia a constatat, cu oarecare
surpriza, ca Evul Mediu nu a fost o cezura întunecata în civilizatia
europeana si ca în acest cadru se formase - uneori greu identificabila
- matricea multora dintre ideile si fenomenele societatii moderne.
Unii au mers pîna la a spune ca, de fapt, o veritabila Renastere a
...

Alte referate despre: evul mediu, biserica in evul mediu, muzica in evul mediu

Lumea rurala in evul mediu

In Transilvania, dupa cucerirea maghiara, locul episcopiilor ortodoxe a fost luat de cele catolice. Religia ortodoxa era socotita tolerata.Biserica se bucura de sprijinul material al domnitorilor tarii si al marilor boieri. Mitropolitul era primul sfetnic al domnului. Era loctiitor(Inlocuitor) al domnului in caz de vacanta a tronului, putea fi numit sau inlaturat de domn. Era membru important al sfatului tarii, asista la scaunul de judecata al domnului.

"... Ioan Mircea voievod ... domn a toata Ungrovlahia si a partilor Podunaviei si a celor de peste munti ... Deci am luat locul ce tine de satul numit Jiblea, de la priboiul de jos la varful muntelui numit Cozia si in sus de-a lungul Oltului pana la Carlig. si am daruit manastirii domniei mele sfintei troite, ca sa fie ocina bisericeasca pana in veci ...

Aceasta scrisoare a fost in orasul domniei mele numit Ramnic, in fata a multi martori cari sunt acestia : popa chir Nicodim, popa, Gavriil si Sarafion ieromonah si jupanii: ...

Alte referate despre: lumea rurala in evul mediu, lumea urbana si lumea rurala in evul mediu, cultura in lumea rurala in evul mediu

Lumea rurala In Evul Mediu

Biserica In evul mediua avut un rol important in domeniile vieti sociale, juridice si culturale a tarilor romane. Biserica ortodoxa s-a dezvoltat si s-a organizat sub obladuirea(Conducerea) Bizantului, dar a cunoscut si influiente slave. Romanii s-au nascut ca un popor crestin. Intemeierea primelor mitropolii a avut loc in Tara Romaneasca in 1359 la Arges in timpul lui Nicolae Alexandru si in 1370 la Severin in timpul lui Vladislav Vlaicu In 1401 Patriarhia de la Constantinopol recunoaste Mitropolia Moldovei.

Alte referate despre: referat lumea rurala in evul mediu, lumea rurala in evul mediu alimentatie ocupatie, ocupatii lumea rurala in evul mediu

Europa in Evul Mediu

In sec. al V-lea, barbarii sunt instalati in ceea ce era odinioara Imperiul Roman.In Britania (Marea Britanie de astazi), anglii si saxonii au alungat populatiile celte; scotii, in nord, dau numele Scotiei.Vandalii au traversat Europa de Vest si au trecut in Africa de Nord, ostrogotii in Italia; Galia este impartita intre vizigoti, burgunzi si franci.Barbarii sunt organizati in triburi si in clanuri.

Alte referate despre: europa in evul mediu, manastiri din europa si evul mediu, islamul si europa in evul mediu

Antichitatea si Evul Mediu

Dar aceasta dialectica a insemnat si inseamna - nu o data - reintoarcerea la mituri, rescrierea lor, reasezarea lor, sau, de ce nu, intelegerea unor aspecte ale noilor realitati, prin apelul la mit.Narcis, Sisif, Prometeu, Orfeu au devenit mituri fundamentale cu care a operat si opereaza nu numai filosofia contemporana7.Apelul la mit ofera limbajului suplete, ofera bogatia conotatiilor metaforice; adevarurile cuprinse in mit accepta filtrul ratiunii, cu amplificarile si nuantarile pe care imaginarul le propune; astfel ca trufia si rigoarea celei dintii se tempereaza si se reasaza prin integrare.

Alte referate despre: antichitatea si evul mediu, antichitate si evul mediu, gandirea economica in antichitate si evul mediu

Anglia si sfarsitul Evului Mediu

In Anglia voAZinta poporului este principiul vietii, care trimite sangele in capul si in toate madularele corpului poAZlitic". El opune triumfator libertatea englezilor, care nu platesc decat impozite consimtite si care nu pot fi judecati decat cu respectarea tuturor forAZmelor, constrangerilor pe care le sufera supusul francez, obligat sa cumpere sare grevata de taxe, sa plateasca biruri arbitrare si care e "aruncat in Sena intr-un sac cusut", fara judecata, daca stapanul lui socoteste ca-i vinovat. La drept vorbind, Fortescue exagereaza.

Alte referate despre: orasul la sfarsitul evului mediu-cum este vazut, orasul la sfarsitul evului mediu si inceputul epoci moderne, tarile romane la sfarsitul evului mediu

Don Quijote

După o mulţime de alte peripeţii, Quijote se întoarce în casa sa şi cade într-un somn greu. Când se trezeşte este vindecat de nebunie, înţelege tot ceea ce făcuse înainte şi simte că i se apropie sfârşitul. Sancho Panza îl plânge, pentru că-i plăcuse jocul nebunesc al stăpânului său, deşi de multe ori el fusese cel care încercase să-i arate absurditatea şi inutilitatea tuturor actelor sale, în care, de altfel, se va complace el însuşi. Don Quijote moare cu mintea vindecată complet, ca prin minune.

Alte referate despre: don quijote, don quijote rezumat, don quijote de la mancha

Gandirea economica in antichitate si evul mediu

Spre sfarsitul mileniului I i.e.n. proprietatea privata tinde sa devina dominanta in intreaga Antichitate. Si tot acum asistam la formarea primelor imperii sau sisteme coloniale. Iar in linii generale structura sociala a statelor antice era formata din sclavi si stapani, desi, ea putea varia intr-o oarecare masura in functie de regiune, tara sau de perioada de timp la care ne raportam. Dar cele doua clase se regasesc si sunt dinstincte indiferent de timp sau regiune. De asemenea, indiferent daca era organizata pe baza proprietatii comune sau private, societatea antica a fost diferentiata in intreaga sa existenta.
Una dintre cele mai vechi culegeri de legi din lume Codul lui Hammurabi evidentiaza existenta in Babilonia a unui drept de posesiune si familial, prin care se reglementeaza starea bunurilor, a persoanelor, contractelor, delictelor si pedepselor ce variau dupa starea sociala. Poporul era organizat in stari sociale ca: sclavi, servi, muncitori liberi, meseriasi pe langa preoti, ...

Alte referate despre: gandirea economica din antichitate si evul mediu, evolutia gandirii economice in antichitate shi evul mediu, doctrine economice in antichitate si evul mediu

Metode biochimice utilizate in aprecierea efectului poluantilor din mediu asupra organismului

Metode biochimice utilizate in aprecierea efectului poluantilor din mediu asupra organismului

Reactivi:

-formaldehidă, soluţie 40%;
-pararozanilină 3% în soluţie alcoolica;
-reactiv fuxin-formolic;
-hidroxid de potasiu, soluţie alcoolică 1%;
-soluţie saturată de clorură mercurică(HgCl2);
-soluţie etalon stoc pentru bioxid de sulf;
-soluţie etalon de lucru.
Metode biochimice utilizate in aprecierea efectului poluantilor din mediu asupra organismului

Recoltarea probelor de sânge: sângele care se recoltează din deget e un anticoagulant. Mod de lucru: într-o eprubetă de centrifugă se introduc 0,5 ml soluţie alcoolică de KOH 1%, 2,2 ml apă bidistilată şi 0,2 ml sânge. Eprubeta se agită timp de 2-3 minute apoi se adaugă 1 ml soluţie saturată de clorură mercurică, agitând din nou. Se centrifughează la 4000 ...

Alte referate despre: efectele poluantilor din atmosfera asupra organismului uman, efectele factorilor de mediu asupra organismului, metode biochimice utilizate in aprecierea plumbului
Referate afisate : 17
Medie note: 8.13 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles