Cavalerii evului mediu

Cavalerii Evului Mediu

Pentru cei din Evul Mediu trebuie sa fi fost intotdeauna un cosmar cand o armata de cavaleri, trei-patru sute de oameni imbracati in armuri, pe cai imbracati si ei in armuri, se napusteau in galop impotriva dusmanilor. Omul nici nu se vedea, pentru ca era complet ascuns, din cap si pana in picioare, sub platosa.Cavalerul este specific Evului Mediu. Ascensiunea si gloria lui a inceput odata cu cruciadele si s-a incheiat odata cu reforma. Razboinicul imbracat in armura nu era usor doborat. Armura, grea cat un om, era purtata peste niste flanele, ca sa nu provoace rani. Toata aceasta greutate il transforma pe cavaler intr-un fel de broasca testoasa care de-abia se misca. Nici sa se urce pe cal nu putea singur, ci trebuia ajutat.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 797kb
Downloads: 15
Materia: Istorie

Cruciadele

În secolul al XI-lea ţările europene erau în plină dezvoltare. Populaţia a crescut şi s-au extins teritoriile cultivate. A crescut importanţa oraşelor şi a comerţului la toate nivelele societăţii de la ţărănime până la cavaleri toată lumea aspira la o libertate mai mare şi dorea mai mult pământ.

Alte referate despre: cruciadele, cruciade, cruciadele referat

Cavaleri si cavalerism - lumea feudala

Acestă nouă lume se arată foarte dornică de manifestări literare de poezie si muzică.Subiectul principal a multor incercări artistice ale timpului îl constituie cavalerul si valorile pe care le exprimă modelul său.Astfel, în nordul Fanţei se compun pe gustul pblicului poieme epice („Chansons de geste”)care aduc în atenţie un personaj personal din trecut, fără prea mare respect pentru adevărul istoric.

Alte referate despre: cavaleri si cavalerism - lumea feudala nobilimea, cavalerii-lumea feudala, lumea feudala

Prima cruciada

La jumătatea lunii august 1096 a pornit din patrie şi armata cruciată propiu-zisă, bine echipată, sub comanda lui Gottfried de Bouillon, duce al Lorenei de Jos, mărşăluind tot drumul terestru spre sud-est. La 23 decembrie a ajuns şi aceasta la Constantinopol. Cea mai mare armată se afla sub comanda lui Raimund de Toulouse, în a cărui suită călătorea şi reprezentantul papal Adhemer. Altă armată condusă de Bohemud din Tarent, cel mai lipsit de scrupule conducător al primei cruciade, a navigat cu armata sa pe Marea Mediterană, spre răsărit. Tot pe nave au ajuns în toamna lui 1096 la Bosfor şi Robert de Flandra şi Ştefan de Blois.

Alte referate despre: prima cruciada, prima cruciada in evul mediu, prima cruciada referat

Diploma Cavalerilor Ioaniti

Părţile care au semant înţelegera au fost Bela , regele Ungariei, Dalmaţiei, Croaţiei, Ramei, Serbiei, Galiţiei, Lodomeriei şi Cumaniei de-a pururi , Rembaldus, marele perceptor al Casei Ospitalierilor din Ierusalim şi martorii; fruntaşii şi baronii regatului Ungariei.

Alte referate despre: diploma cavalerilor ioaniti, diploma cavalerilor ioaniti referat, diploma cavalerilor ioaniti 1247

Trubaduri si cavaleri

Pe atunci era considerata extrem de rusinoasa aparitia unui cavaler intr-o caruta. Lancelot, dupa o clipa de ezitare, se urca totusi intr-o caruta, dupa ce afla ca numai asa poate primi vesti despre regina. Chiar si aceasta mica ezitare atrage dupa sine dispretul Genovevei. Mai tarziu ea se resemneaza si il lasa pe cavaler in camera ei, insa dragostea de curtean (amour courtois) a acestuia va mai fi supusa multor probe.

Alte referate despre: trubaduri si cavaleri, cartea trubaduri si cavaleri, trubadurii si cavaleri

Sfarsitul Evului Mediu

Franta. Conflictul dintre monarhia franceza si cea engleza izbucneste din nou in 1337: se declanseaza Razboiul de 100 de ani. Acesta este si un razboi intre francezi, deoarece regii Angliei (ei insisi de origine franceza) isi gasesc aliati in Franta in randul marilor feudali. El se desfasoara ca atare la inceputul secolului al XV-lea atunci cand ducii de Burgundia, veri cu regele Frantei, se aliaza cu englezii impotriva acestuia. Razboiul de 100 de ani se incheie in 1453, englezii reusind sa pastreze doar portul Calais. Ludovic al XI-lea (1461–1483) restaureaza apoi autoritatea regala.

Alte referate despre: sfarsitul evului mediu, orasul la sfarsitul evului mediu, sfarsitul evului mediu romanesc

Reforma religioasa in evul mediu

Această credinţă a lui Luther a declanşat, în 1517, un conflict cu Biserica Catolică, din pricina practicii indulgenţelor. Pentru a strânge fonduri pentru construirea Bazilicii Sfântul Petru, Papa Leon al X-lea vindea indulgenţe credincioşilor afirmând că acestea le pot anula suferinţele cauzate de păcatele iertate prin pocăinţă, în schimbul unei donaţii băneşti.

Alte referate despre: reforma religioasa in evul mediu, reformele religioasa in evul mediu, religia in evul mediu

Evul mediu

A trebuit sa treaca o vreme pîna cînd Romantismul sa reabiliteze Evul
Mediu, cu valorile lui sentimentale si artistice. Din acel moment, de
pe la începutul secolului al XIX-lea, aceasta epoca si-a aflat un loc
echilibrat în sistemul de valori al trecutului. Totusi, gîndindu-ne
bine, nu putem nega ca fata de Evul Mediu, pastram o usoara rezerva,
în raport cu admiratia pe care o nutrim în continuare clasicitatii,
fie antice, fie moderne si ca aceasta rezerva, chiar daca a fost
corectata prin recuperarea pe care au savîrsit-o romantismul si
istorismul care au urmat, si-a avut ratiunile sale. În cadrul acelei
actiuni de recuperare, istoriografia a constatat, cu oarecare
surpriza, ca Evul Mediu nu a fost o cezura întunecata în civilizatia
europeana si ca în acest cadru se formase - uneori greu identificabila
- matricea multora dintre ideile si fenomenele societatii moderne.
Unii au mers pîna la a spune ca, de fapt, o veritabila Renastere a
...

Alte referate despre: evul mediu, biserica in evul mediu, muzica in evul mediu

Lumea rurala in evul mediu

Ocupatiile
Ocupatiile existente in perioada medievala si-au lasat amprentele pana in ziua de azi. Multe din ocupatiile vechi au continuat sa existe ca nume pana in timpurile noastre. Muncitorii din clasele de jos isi luau numele din ocupatiile pe care le aveau.

Acrobat
Un acrobat era un animator medieval
Armurier
Armurierul detinea un important loc in ocupatiile medievale. Armurierul se ocupa cu realizarea sau repararea armelor si armurilor.
Apotecar
O apoteca (farmacie) crea remedii din plante, ierburi si radacini.medicii medievali erau foarte scumpi si de regula preotul mai tinea locul acestora.

Artist
Artistii au aparut ceva mai tarziu in evul mediu, si erau angajati de catre regi si nobilime. La inceput un artist picta desene heraldice pe mobilier, apoi incepuse sa fie la moda pictura de portrete.
Astrolog
Un astrolog studia stelele si planetele, dar era privit mai mult ca o persoana mistica.
Barbier
Un barbier avea mai multe ocupatii in ceea ce priveste ingrijirea ...

Alte referate despre: lumea rurala in evul mediu, lumea urbana si lumea rurala in evul mediu, cultura in lumea rurala in evul mediu

Lumea rurala In Evul Mediu

Ocupatiile
Ocupatiile existente in perioada medievala si-au lasat amprentele pana in ziua de azi. Multe din ocupatiile vechi au continuat sa existe ca nume pana in timpurile noastre. Muncitorii din clasele de jos isi luau numele din ocupatiile pe care le aveau.

Alte referate despre: referat lumea rurala in evul mediu, lumea rurala in evul mediu alimentatie ocupatie, ocupatii lumea rurala in evul mediu

Societatea si comertul in Evul Mediu

Cresterea urbana
Odinioara inexistenta, cresterea urbana medievala a devenit semnificativa, desi dupa standardele moderne multe orase erau mici si inghesuite. La inceputul secolului al XIII-lea, comertul cu Orientul imbogatise Italia; Venetia, Florenta, Milano si Palermo erau probabil cele mai mari orase din Occident, cu un total de 100.000 de locuitori. In Alpii de nord, doar Parisul se compara ca marime. Orasele mai mici erau acum banale, multe dintre ele aflandu-se in importante zone comerciale si industriale, ca Flandra, sudul Germaniei si Italia.

Alte referate despre: societatea si comertul in evul mediu, arborele lumii societatea si comertul in evul mediu, societatea si comertul in evul mediu-referat

Orasul si statul in Evul Mediu

Prosperitatea si extinderea oraselor erau strans legate de cresterea numarului constructiilor in Europa Medievala. Castelul de piatra sugera continuarea dominatiei nobilului feudal, dar in multe zone acesta servea drept centru si citadela unui nou oras. Marile catedrale erau elemente urbane esentiale, in a caror construire si finantare se implica de obicei intreaga comunitate. Contributiile generoase ale mirenilor faceau ca Biserica sa fie prospera, ajutau colegiile universitare si contribuiau in mare masura la construirea bisericilor si manastirilor. Intre timp, casele breslelor, spitalele, casele de amanet si alte institutii publice si private puneau in evidenta faptul ca orasul medieval devenise o comunitate complexa, consolidata.

Alte referate despre: orasul si statul in evul mediu, orasul si statul in evul mediu clasa 9 referat, orasul si statul in evul mediu rominesti

Don Quijote

Don Quijote este opera de capatâi a lui Cervantes. În 1604, pe când se afla la Valladolid, începe să lucreze la roman. Prima parte a acestuia apare în 1605 şi constituie un eveniment literar, cunoscând un puternic succes. Continuarea romanului apare abia mai târziu, în 1615.

Alte referate despre: don quijote, don quijote rezumat, don quijote de la mancha

Metode biochimice utilizate in aprecierea efectului poluantilor din mediu asupra organismului

(Metode biochimice utilizate in aprecierea efectului poluantilor din mediu asupra organismului)- Generalităţi: prezenţa sulfiţilor în sânge a fost considerată ca indicator de expunere la bioxidul de sulf. Incostanta cu care au fost puşi în evidenţă, semnificaţia acestui indicator bichimic la expunerile la concentraţii ridicate. Principiul metodei: bioxidul de sulf din sânge formează cu reactivul fuxin formolic un complex colorat a cărui intensitate este proporţională cu concentraţia.

Alte referate despre: efectele poluantilor din atmosfera asupra organismului uman, efectele factorilor de mediu asupra organismului, metode biochimice utilizate in aprecierea plumbului

Implicarea factorilor de mediu in activitatea intreprinderii moderne

Implicarea factorilor de mediu in activitatea intreprinderii moderne
In conditiile actuale mediul ambiant se caracterizeaza printr-un dinamism accentuat, printr-o crestere spectaculoasa a frecventei schimarilor. Mediul ambiant este de trei feluri:

Alte referate despre: implicarea factorilor de mediu in activitatea intreprinderii moderne, implicarea factorilor de mediu in activitatea intreprinderii, implicarea factorilor de mediu in activitatea hoteliera intreprinderii

Societatea si comertul in Evul Mediu

In secolul al X-lea, dusmanii Europei crestine au fost in final pacificati, alungati sau opriti. Oranduirea feudala, cu relatiile stranse dintre nobili, cavaleri si serbi, au prins radacini in multe locuri, insa nu a fost niciodata universala si nici rezistenta in fata schimbarilor. De fapt, odata ce presiunile din afara au disparut, europenilor le-au trebuit doar doua secole pentru a crea o civilizatie dinamica cu orase prospere, catedrale si universitati, sisteme legale si intelectuale sofisticate, administratori instruiti, o retea comerciala internationala si o varietate bogata de mestesugari talentati.

Alte referate despre: societatea si comertul in evul mediu european, comertul in evul mediu, progresele comertului in evul mediu
Referate afisate : 17
Medie note: 8.20 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles