Cazania lui varlaam prezentare generala e8c39

Secolul de aur al culturii romanesti

Secolele XVII-XVIII inseamna pentru Europa o epoca de treptata afirmare a tendintelor de modernizare si integrare culturala .Aceste procese se deruleaza insa cu o intensitate diferita , pe alocuri intirziata si intr-o diversitate nesfirsita in functie de conditiile concrete in fiecare zona etno-culturala .

Nivel: Liceu
Dimensiune: 190kb
Downloads: 19
Materia: Istorie

Cultura romaneasca de la Romania Mare la Democratia Populara

Progrese remarcabile inregistreaza fizica, prin cercetarile lui Stefan Procopiu, Eugen Badarau, Dragomir Hurmuzescu, Horia Hulubei, Vasilescu Carpen. Mecanica ii are ca personalitati pe S.Sanielevici, V.Valcovici. In domeniul tehnicii, traditiile anterioare sunt continuate de Henri Coanda, George Constantinescu, cercetator si realizator in domeniul sonicitatii, Nicolae Profiri, un cercetator in domeniul mecanicii constructiilor si betonului armat, A.Beles, Gh.Ene Filipescu.

Alte referate despre: cultura romaneasca, cultura romaneasca in perioada interbelica, cultura romaneasca intre orient si occident

Conceptul de cultura si civilizatie

Sociologia culturii, ca ramura a sociologiei generale, analizeaza raporturile dintre societate (in termenii sociologiei - sistemul social global) si cultura, ca subsistem al acesteia, din perspectiva conditionarii sociale a culturii si functiei sociale a culturii. Sociologia abordeaza cultura ca ansamblu de valori materiale si spirituale, de institutii, obiceiuri, norme, traditii ca expresie a modului de trai si calitatii vietii.

Alte referate despre: conceptul de cultura si civilizatie, conceptele de cultura si civilizatie, referate conceptul de cultura si civilizatie

Protectia bunurilor culturale

De asemenea, bunurile respective trebuie tratate de partile la conflict ca bunuri private, deci care trebuie sa fie crutate, chiar daca apartin statului.

Regimul bunurilor culturale este astazi stabilit în cuprinsul „Conventiei pentru protectia bunurilor culturale în caz de conflict armat”, semnata la Haga în 1954 care este însotita de un Regulament de executare si de un Protocol referitor la bunurile culturale din teritoriul ocupat ca urmare a unui conflict armat.

Alte referate despre: protectia bunurilor culturale, istoria protectiei bunurilor culturale, protectia bunurilor culturale din romania

Mitropolitul Varlaam

8. Aceeaşi grijă părintească avea egumenul Varlaam şi de numeroşii sihaştri ce se nevoiau în Munţii Neamţului şi mai ales pe valea Secului, la Sihla şi la Sihăstria. Căci prin aceste locuri străluceau pustnici mari şi foarte sporiţi în bunătăţi, cum erau Cuvioşii Rafail şi Partenie de la Agapia, Pahomie, Serghie şi Ioan, Visarion şi Ştefan, pustnici din Poiana Trapezei şi mai ales vestitul duhovnic Atanasie de pe „Valea Sihaştrilor". Pe toţi aceştia îi cerceta egumenul Varlaam, le ducea cele de nevoie şi cerea de la ei binecuvântare şi cuvânt de folos.

Alte referate despre: mitropolitul varlaam, mitropolitul varlaam referat, emanciparea limbii romane mitropolitul varlaam

Mitropolitii Dosoftei si Varlaam

În toamna anului 1673 a plecat în pribegie în Polonia, din cauza schimbărilor de domn în ţară şi a convingerilor sale antiotomane. În 1674 a fost înlocuit în scaunul mitropolitan de la Iaşi cu Teodosie, episcopul de Roman. În anul următor, Mitropolitul Dosoftei este readus în demnitatea sa chiriarhală, iar Teodosie se retrage la mănăstirea Bogdana şi peste puţină vreme va cunoaşte moarte martirică.

Alte referate despre: mitropolitii dosoftei si varlaam, mitropolitul dosoftei si varlaam, activitatea mitropolitilor dosoftei si varlaam

Conceptul de cultura

Selectiile, ierarhizarile, preferintele acordate obiectelor, fenomenelor, comportamentelor umane, creatiilor materiale sau ideale ale omului, dupa masura in care ele satisfac la un moment dat sau in general trebuintele, dorintele si idealurile acestuia,definesc in gradul cel mai inalt forta si profunzimea „constiintei si cunoasterii de sine.”

Cand gradul de luciditate reflexiva si analitica a permis individului precizarea unor motive si criterii, pentru multiplele situatii de alegere, el a putut sa constientizeze caracterul preferabil sau dezirabil al unui lucru, in raport cu altul, al unei situatii in raport cu alta etc. Preferinta a fost si este determinata de altfel, de un ansamblu de conditii, apartinand naturii complexe bio – psiho –sociale si istorice, in acelas i timp a omului. Iata cum „faptul valoric”, prin diversitatea si permanenta sa, constituie acea „canava” solida pe care se realizeaza „broderia” existentei umane.

O insusire, ...

Alte referate despre: conceptul de cultura, conceptul de cultura organizationala, conceptul de cultura in filosofie

Raportul dintre cultura si natura

Istoria culturii universal ne aduce dovezi ca intre cultura-om-natura a existat o legatura permanenta.Aparitia, dezvoltarea si inflorirea multor civilizatii au deprins in mod direct de conditiile climaterice, piesaj si de atitudinea omului fata de conditiile naturii-cum e in civilizatiile europene sau ca copil al naturii divinizate-cum e in civilizatiile Orientale (China, Japonia).

Alte referate despre: raportul dintre cultura si natura, raport intre cultura si natura, raportul cultura in natura factor al societati

Proiectarea Cazanelor termice pe baza Cazanel

"Proiectarea Cazanelor termice pe baza Cazanel"
Pentru reducerea presiunii aburului să se prevede instalarea în paralel cu instalaţia de reducere a unei turbine cu contrapresiune.

Alte referate despre: cazane termice, motorul termic pe baza de benzina istoric, cazane termice referat

Cazane cu circulatie fortata

Cazanele de abur se opresc planificat pentru reparatii si trecerea golurilor de sarcina si neplanificat in caz de avarii.De la prima inventie si pana acum cazanele au fost modernizate , ele fiind clasificate dupa tipuri : BENSON , SULZER , RAMZIN .In prezent se mai folosesc , dar pe o scara restransa , cele mai folosite fiind cazanele acvatubulare , datorita micsorarii pericolului de explozie .

Alte referate despre: cazan cu circulatie fortata, cazan cu circulatie fortata spalare chimica, cazanul cu circulatie fortata lamont

Mitropolitul - Varlaam

Unele păreri susţin că locul său de naştere este reprezentat de satul Baloteşti, altele, de satele Capoteşti – azi dispărut – Purceleşti, Cofeşti, toate situate pe malul Putnei. Probabil din botez se numea Vasile. Se cunosc patru din fraţii şi surorile sale cu fii lor.
Fiind crescut în spirit de bun creştin, simţind o chemare aleasă, a decis să îşi fructifice harul primit de la Dumnezeu integrându-se în colectivul Mănăstirii Neamţ.

Alte referate despre: referat mitropolitul varlaam, mitropolitul varlaam cazania, emancipare limbii romane mitropolitul varlaam

Industria petrolului in Romania

Consumul actual (anul 2007) al Romaniei este de circa 3 milioane tone de benzina pe an si circa 4 milioane tone de motorina dar se preconizeaza o crestere puternica al consumului in urmatorii ani datorita dezvoltarii parcului auto. Conform estimarilor din anul 2007, rezervele Romaniei sunt de 74 milioane tone titei, care se vor epuiza in circa 13 ani (adica in 2020).

Alte referate despre: industria petrolului, politici de combatere a poluarii in industria petrolului, strategii politici industria petrolului

Analiza pozitiei financiare a societatii comerciale

1.4. Organizarea managementului societatii comerciale
Structura organizatorica este de tip piramidal si cuprinde nivele ierarhice. Conform prevederilor legislatiei in vigoare Legea 15/1990 societatea are urmatoarea structura organizatorica:
a) Adunarea Generala a Actionarilor reprezentata prin:
- Fondul Proprietatii de Stat
- Fondul Proprietatii Private Transilvania
b) Manager general
c) Bordul director:
- director tehnic
- director economic
- director marketing
d) Sefi sectii si servicii
e) Personal de executie

Alte referate despre: sa se analizeze pozitia financiara a societatii comerciale, analiza pozitiei financiare a societatii comerciale, analiza echilibrului financiar al societatilor comerciale

Plan de afaceri - pensiune turistica

Patrimoniul natural
Muntii Semenic sunt situati pe aliniamentul muntilor Tarcu, Godeanu si,
patial al Cernei, apartinand Carpatilor Meridionali. Catre nord ei corespund, in linii generale, directiei pe care sunt amplasati muntii Zarandului, apartinand compartimentului muntilor Apuseni. De la Caransebes pana la Valea Minisului pe directia nord-est-sud-vest, masivul Semenic se extinde pe o lungime de circa 34 km, iar de la vest la est, intre localitatile Cuptoare si Sadova Veche, pe o latime de circa 31 km.

Alte referate despre: plan de afaceri pensiune turistica, plan de afaceri pensiune turistica ecologica, prezentarea unui plan de afaceri pensiune turistica

Personalitati brasovene - Mitropolitul Ioan Popazu

In 1838, in calitate de protopop realizeaza o tampla noua, un amvon si o strana vladiceasca cu tamplarul Friederich Stiler si aurarul Heflih care realizeaza tampla dupa modelul Bisericii grecesti din Viena. Fruntea dinaintea bisericii la stalpi e realizata de zidarul Horvath.
In sedinta din 18-30 decembrie 1838, la recomandarea lui Ioan Popazu este adus la biserica Sf Nicolae preotul Ioan Petric din Zarnesti.

Alte referate despre: personalitatea lui alexandru ioan cuza, personalitatea lui alexandru ioan cuza referat, referat despre personalitatea lui alexandru ioan cuza

Arabesque

O confirmare a performantelor obtinute de companie este recenta obtinere a certificarii SR EN ISO 9001:2001.Prin condensare se intelege racirea gazelelor de ardere evacuate de catre centrala termica pana la formarea condensului. Energia termica astfel degajata este refolosita in instalatia de incalzire.

Alte referate despre: analiza firmei sc arabesque srl, descrieti tehnica de executare a echilibrului arabesque, arabesque
Referate afisate : 16
Medie note: 8.39 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK