Cealalta ancuta -caracterizarea lui todirita catana

Cealalta Ancuta

" Todirita fusese prins dupa "munca si batalie" de oamenii stapanirii, fiind batut "peste falci cum se cuvine". La eveniment asista o multime de lume: "Apoi dupa roata de arnauti s-a luat mahalaua ca dupa o laie, cu colbi si cani, cu muieri si prunci." Pentru indrazneala si vitejia in lupta cu arnautii, Todirita Catana este considerat un "zalud", apreciere confirmata si de modul senzational in care ; evadeaza din temutul turn al Goliei, rozand cu dintii funia cu care fusese legat, coborand cu ea pe zidul inalt, apoi fugind pe drumuri necunoscute, spre marea ciuda a arnautilor care nu-i dau de urma.

Ca in romanele de capa si spada, intalnirea dintre razas si Ienache coropcarul are loc din nou pe drumurile din preajma hanului in care patrona "cealalta Ancuta", toti trei punand la cale o inspirata intriga prin care cei doi iubiti sa scape de amenintari cumplite (duduca Varvara sa ajunga la manastirea Agapia, iar Todirita Catana la supliciul final prin buzduganul domnesc).

in aceasta ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 10701
Materia: Romana

Cealalta Ancuta de Mihail Sadoveanu rezumat

Atunci, Costea planuieste ca arnautii sa plece prin Tupilati si sa-1 incolteasca pe fugar la Timisesti, iar el cu duduca sa treaca pe podul plutitor raul Moldova spre Agapia. Dupa ce au baut cofe cu vin, slujitorii au prins curaj si au plecat fiecare la treburile lui, asa cum stabilise jupanul.

Alte referate despre: cealalta ancuta de mihail sadoveanu, cealalta ancuta de mihail sadoveanu-momentele subiectului, ideile principale din cealalta ancuta de mihail sadoveanu

Iapa lui Voda

Daca veni vorba, am sa va povestesc...Continutul de idei cuprinde faptele relatate in ordine cronologica si in mod gradat structurat in cele 5 momente ale actiunii.Expozitiunea:fixeaza locul,timpul si personajele acsiunii.

La hanul Ancutei,descris cu multe detalii de autor. Se aduna mullti calatori,dintre care 9, istorisesc intamplari de demult, printre care se afla si povestirea despre iapa lui Voda. Povestitorul este comisul Ionita, un calator ce poposise mereu la acest han si a carui povestire cuprinde fapte petrecute demult in uimirea lui Mihai Voda Sturza.

Alte referate despre: iapa lui voda rezumat, rezumat iapa lui voda, iapa lui voda

Rezolvarea subiectelor de la romana - bacalaureat 2003

Vazând-o nelinistita, Neculai Isac afla, prea târziu, ca Hasanache si
doi frati ai lui urmau sa-l omoare si s-a-i ia banii. Cei trei sosind
imediat, îndragostitul pleaca sa li se opuna (si chiar îl împusca pe
unul dintre ei), dar, în lupta îsi pierde ochiul drept.

Alte referate despre: rezolvarea subiectelor de la romana bacalaureat 2009, rezolvarea subiectelor de la romana - bacalaureat 2009, rezolvarea subiectelor orale pentru variante bacalaureat engleza 2007

Hanu Ancutei

Din acea zi nu sa mai auzit de Balauri nimeni nu ia mai vazut.Unii spuneau ca el a fost chemat din salasul lui de tatal lui mos Leonte Zodierul.

Alte referate despre: hanu ancutei rezumat, hanu ancutei, negustor lipscan-hanu ancutei

Harap Alb

Caracteristica pentru povestire este originea populara din care au rezultat oralitatea stilului , tehnica narativa menita sa creeze atmosfera propice destainuirii, ritualul zicerii impus de relatia povestitor -ascultator( lector)si conceptia de factura paseista conform careia timpul trecut capata valente legendare fata de prezentul profan intre care se impune distanta morala ce permite judecata retrospectiva inteleapta.

Alte referate despre: rezumat harap alb, harap alb rezumat, harap alb

Hanul Ancutei

Si lui Isac ii veni sa se duca la fantan aflata intre plopi.Acolo o intalni pe Marga,si ii ceru ca peste doua ceasuri dupa inserare sa se intaleasca cu ea acolo,si asa se despartira.Capitanul ajunse in sfarsit la curtea domneasca cu vinul promis si la ranul domnitorul isi respecta cuvatul si il platise cuvincios.

Alte referate despre: hanul ancutei rezumat, hanul ancutei, rezumat hanul ancutei

Hanul Ancutei-topos central in lumea sadoveni

”Esentiala este starea de fericire materiala infaptuita de oaspeti .Ei traiesc la modul Canaanului, ospatand numai cu carne fripta si band vin , insa dupa o randuiala care cere initiere.(George Calinescu).Astfel hanul devine un spatiu al ceremonialului mesei in comun.

Mai toate istorisirile spuse la han sunt apreciate de catre ascultatori din doua puncte de vedere:al intamplarii povestite , in sine, si a modului cum este istorisita intamplarea.Comisul Ionita promite sa spuna ceva” cu mult mai minunat si mai infricosat”.

Alte referate despre: hanul ancutei personaj central, hanul ancutei toposul hanului, toposul hanului ancutei

Hanu Ancutei - Mihail Sadoveanu

Desi nu sunt complexe, descrierile facute in mod direct de catre autor
fac posibila întiparirea exacta a imaginii fiecarui personaj in
memoria cititorului: "Era un taran de pe al noi, de pe Moldova, ras si
cu mustata alba, plin la obraz, voinic si c-oleaca de pântece. Si când
graia si râdea, i se vedeau maselele ca niste bucati de
crita"(descrierea lui mos Leonte Zodierul).Cu toate acestea,
parcurgând povestirile, observam o umbra de mister asupra fiecaruia
dintre personaje, o latura necunoscuta a vietii si personalitatii lor.
Practic, in reactiile sufletesti, in gesturi si priviri, oamenii par a
ascunde ceva din existenta lor intima.

Alte referate despre: hanu ancutei mihail sadoveanu, hanu ancutei mihail sadoveanu rezumat, hanu ancutei-mihail sadoveanu

Hanu Ancutei - Cele trei categori de povestiri

Hanu Ancutei
Aceştia n-au ascultat povestirile anterioare. Ei sunt indemnati sa povestească de comisul Ionita, de atmosfera de la han, intrând in competiţie cu bunăvoinţa, cunoscători fiind ai ceremonialului instaurat inca de pe vremea celeilalte Ancute.

După ce naratorul evoca acea „toamna aurie” in care a ascultat multe povesti la Hanul Ancutei, introducându-l in scena pe comisul Ionita, acesta din urma preia funcţia de maestru de ceremonii si spune prima istorie, al cărui protagonist este el insusi, dar al cărui pretext este calul prăpădit de care razesul este foarte mândru, căci e urmaşul iepei lui Vodă, iapa devenita superpersonaj al intamplarilor, căci l-a insotit si a trezit curiozitatea si hazul domnitorului.

Comisul Ionita isi încheie „povestea” cerând vin si pregătindu-se sa înceapă alta istorisire pe care de mult vroia sa o spună. Va fi întrerupt de închinarea călugărului de la schitul Durau, care este îndemnat sa spună întâmplarea ...

Alte referate despre: hanu-ancutei de mihail sadoveanu subiectul povestirilor, hanu ancutei prez generala categorii sociale, hanu ancutei caracterizarea personajelor din toate povestirile

Managementul riscului legal

In ultima perioada se recurge la responsabilitatea obiectiva in functie de rezultat.Nu pot compensa in bani suferintele morale neexistand un echivalent pecunian al demnitatii umane.Cu toate aceste neajunsuri ,in Romania la ora actuala ideile provenite din practica statelor cu un nivel economic si sanitar avansat sugereaza o trecere de la responsabilitatea bazata pe mijloace la o responsabilitate contractuala si chiar la o responsabilitate bazat pe rezultat.

Alte referate despre: managementul riscului legal, managementul riscului, referat managementul riscului

Razboaie dinastice in Europa

Cateva razboaie minore au avut loc intre 1718-1740, urmate de anumite schimbari teritoriale in Italia. Apoi, in 1740, imparatul Sfantului Imperiu roman, Carol al VI-lea, a murit fara sa lase in urma un mostenitor.

Alte referate despre: razboaie dinastice in europa, importanta razboaielor napoleoniene in europa, importanta razboaielor napoleniene in europa referat

Consecintele nerespectarii obligatiilor contractuale

Respingerea marfii poate sa fie totala sau sa afecteze numai o parte a sa. Este util ca in contract sa se precizase ca, in cazul in care contractul prevede livrari esalonate de marfa, acesta sa fie considerate contracte separate si defectiunile ivite la un lot de marfa sa nu afecteze continuitatea livrarii celorlalte loturi, in afara cazurilor de interconditionari tehnice sau economice.

Alte referate despre: consecintele nerespectarii obligatiilor contractuale, masuri aplicate in cazul nerespectarii obligatiilor contractuale, consecintele neexecutarii obligatiilor contractuale

Caracteristicile interviului

In acelasi timp, masura in care interviul este o comunicare in dublu sens, relatia interpersonala care se stabileste in aceasta situatie, poate fi considerata ca fiind un rol. Evident, avem doua roluri: cel care adreseaza intrebarile si interlocutorul intervievat.^2 O prima concluzie certa poate fi formulata insa, cu usurinta: oricare ar fi tipul de interviu si in orice domeniu s-ar inscrie, un interviu reuseste in masura in care intervievatorul controleaza evolutia comunicarii.

Alte referate despre: caracteristicile genului epic, genul epic caracteristici, caracteristicile nuvelei
Referate afisate : 14
Medie note: 8.52 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK