Cererea

Elasticitatea cererii si ofertei

Valoarea coeficientului de elasticitate (-1,4 de exemplu) arata ca la fiecare scadere cu 1% a pretului, cantitatea ceruta creste cu 1,4%. Deoarece curba cererii are o panta negativa, din formula coeficientului de elasticitate a cererii rezulta o valoare negativa. Semnul minus arata ca pretul si cantitatea ceruta se modifica in sensuri diferite.

Factori de influenta a elasticitatii De ce elasticitatea cererii pentru anumite bunuri este mare, iar elasticitatea cererii pentru alte bunuri este mica? Accesul la bunuri substituibile (cererea pentru un bun tinde sa fie mai elastica fata de pret cu cat bunul este definit mai exact);
Accesul la bunuri complementare (daca un bun este un complement minor al unui bun important, cererea pentru el tinde sa fie inelastica. De exemplu, uleiul de motor si benzina);

Nivel: Facultate
Dimensiune: 95kb
Downloads: 0
Materia: Economie

Cererea si oferta

Modificarea şi a ofertei şi a cererii. Cînd intervin modificări atît în cererea pentru bunul în discuţie cît şi în ofertă, curbele acestora se vor deplăsa simultan spre stînga sau spre dreapta.

Alte referate despre: cererea si oferta, cerere si oferta, cererea si oferta referat

Piata muncii - cererea si oferta pe piata muncii

- generatiile de tineri nu sunt crescute de parintii lor ca niste marfuri sau numai pentru a deveni salariati, ci ca oameni. De aceea, oferta de munca nu se formeaza in exclusivitate pe principiile economiei de piata.

- cererea si oferta de munca nu sunt omogene, ci de compun din segmente si grupuri neconcurentiale sau putin concurentiale, neputandu-se subsitui reciproc decat in anumite limite sau deloc.

Piata muncii, ca expresie a raporturilor dintre cerere si oferta, se desfasoara in doua trepte sau faze. Prima se manifesta pe ansamblul unei economii sau pe segmente mari de cerere si oferta, determinate de particularitatiile tehnico-economice ale activitatilor. In cadrul acestei faze, se formeaza coditiile generale de angajare ale salariatilor, se contureaza principiile care actioneaza la stabilirea salariilor si o anumita tendinta de stabilire a salariilor la un nivel inalt sau scazut.

Alte referate despre: piata muncii - cererea si oferta pe piata muncii, referat piata muncii - cererea si oferta pe piata muncii, piata muncii cererea si oferta pe piata muncii

Cererea si oferta - proiect practica

Cererea si oferta - proiect practica - În managementul de bază şi la nivel mijclociu se operează cu două noţiuni: oferta şi cererea. Noi “oferim” şi piaţa “cere” sau viceversa depinde în care parte a firmei ne aflăm. În cadrul acestei lucrări se va examina rolul pieţei, al cererii şi ofertei în soluţionarea acestei triade.

Alte referate despre: referate cererea si oferta proiect practica, proiect practic cerere si oferta, cerere si oferta pe piata muncii

Oferta

Costul de productie constituie factorul esential ce determina modificarea ofertei face ca decizia de oferta sa fie sensibila la schimbarile tehnologice de fabricatie si mai putin sensibila la transformarile mediului social-economic.

Alte referate despre: oferta, oferta de marfuri, cererea si oferta de moneda

Cererea si oferta de munca

Pe piata munciii, cererea si oferta se stabilesc pe domenii de activitate, nivele de pregatire, varste si seze, specialitati si meserii, zone si localitati, unitati economico-sociale.
La piata intare compatanti, are loc o concurenta; ofertantul de forta de munca asteapta un maximum de avantaj net de pe urma inchirierii muncii sale, respectiv maximum de utilitati si minimum de neutilitati, pe cand cumparatorul de forta de munca, cel care oferta locuri de munca – asteapta maximum de profit. Productivitatea marginala a muncii va arata daca angajatul va fi bine sau prost platit in functi de contributia adusa la rezultatele obtinute.

Alte referate despre: cererea si oferta de munca, cererea si oferta de munca in romania, cerere si oferta de munca a unei firme

Economie - cererea si oferta

Intr-o economie de piata bunurile create sunt destinate satisfacerii nevoilor umane.
Cererea reprezinta cantitatea dintr-un bun economic care se poate cumpara intr-o perioada de timp, in functie de pretul sau. Oferta reprezinta cantitatea dintr-un bun economic sau serviciu care se poate vinde intr-o perioada de timp in functie de pretul sau.

Alte referate despre: referat economie cerere si oferta, referat economie cererea si oferta, economie cererea si oferta

Cererea si oferta

Factorii ce influenţează asupra ofertei
Oferta, ca şi cererea, este determinată,în dimensiunea ei, de o serie de
factori. Cei mai importanţi sînt următorii: a) preţul resurselor ( a factorilor de producţie ); b) preţul altor bunuri; c) tehnologia; d) numărul de ofertanţi; e) perspectivele pieţei; f) costul producţiei; g) taxele şi subsidiile; h) evenimente naturale şi social-politice.
a) Preţul resurselor.Dacă preţul factorilor de producţie scade, ofertanţii unui anumit produs, sînt dispuşi a produce mai multe bunuri, curba ofertei pentru bunul respectiv înregistrează o deplasare spre dreapta ( fig.3.2).

Alte referate despre: cererea si oferta pe piata muncii, referat cerere si oferta, cerere si oferta referat

Legea obiectiva a cererii si ofertei

Oferta
Concept. Legea ofertei
Oferta reprezintă cantitatea de bunuri sau servicii pe care un agent economic este dispus să o ofere spre vînzare într-o anumită perioadă de timp. Oferta ca şi cererea se referă la un preţ anume, şi poate fi privită ca oferta a unui bun, a unei industrii, a unei firme şi ca oferta totală de piaţă. Desigur,în funcţie de nivelul cererii, cantitatea care se vinde efectiv poate să difere de cantitatea oferită.
Oferta, ca şi cererea, este şi ea funcţie de preţ. Ea pune în evidenţă diversele cantităţi de bunuri pe care vînzătorii sunt dispuşi să le vîndă la diverse preţuri date. Deci, între evoluţia preţului unitar al unui bun şi oferta pentru bunul respectiv există o relaţie de cauzalitate. Această relaţie este exprimată sintetic de legea ofertei, ea arată relaţia care se stabileşte între cantitatea dintr-un bun pe care un ofertant o oferă spre vînzare într-o anumită ...

Alte referate despre: legea cererii si ofertei, politica fiscala si legea cererii si ofertei, legea cereri si ofertei

Despre cerere

Însă cererea nu este un factor de moment. Constând dintr-un şir de combinaţii de preţuri şi cantităţi, ea se defineşte ca o relaţie dintre preţ şi cantitate. Din această cauză cantitatea cererii prevede o anumită cantitate de mărfuri şi servicii, pe care consumatorii le vor cumpăra la un preţ anumit într-un anumit interval de timp.

Alte referate despre: cererea, elasticitatea cererii, cerere

Cererea de marfuri

Remarcam ca toate elementele cererii sunt masurabile in mod concret si ofera posibilitati variate de cuantificare, localizare spatiala si delimitare temporara atat pentru fiecare agent economic implicat intr-un act de vanzare-cumparare (nivel microeconomic), dar si pentru macrostabilizarea economica.

Alte referate despre: cererea de marfuri, factori care influenteaza cererea de marfuri, analiza cererii de marfuri

Analiza cererii in actiune

Ne vom limita la piata calatoriilor de traversare a Canalului Mânecii,
desi vor aparea cu siguranta si alte efecte economice - cum ar fi
asupra situatiei industriei si asupra valorii proprietatilor din Kent
si din nord-vestul Frantei - si ar mai fi si piata transporturilor, pe
care nu o vom discuta.

Alte referate despre: analiza cererii, analiza cererii laptelui, analiza cererii la un service auto

Cererea si oferta - Preturile

Asupra acestui raport si a legii in general, actioneaza numerosi factori pirntre care :
- factori economici (preturile, calitatile, sortimentele, veniturile)
- factori sociali si psihologici (comportamentul individual, reactii imprevizibile, situatia cumparatorilor, venituri, somaj, traditii, conceptii cosnumatoriste).

Alte referate despre: cererea si oferta preturile de echilibru, cererea si oferta preturilor si concurenta, cererea si oferta de marfuri si concurenta preturilor

Principalii factori ai cereri si ofertei

Curba cererii individuale( deci si cantitatea ceruta ) la un bun inferior se va deplasa spre dreapta daca veniturile sunt la un nivel scazut si se va deplasa spre stinga odata cu cresterea veniturilor de la un anumit nivel in sus. Invers, cind venitul personal scade, curba cererii individuale pentru un bun inferior se va deplasa spre dreapta pina ce venitul va atinge un anumit nivel, de la care punct, o scadere in venituri va cauza deplasarea curbei spre stinga.

Alte referate despre: principalii factori ai cererii si ofertei, principali factori ai cererii si ofertei, principalii factori ai cererii si ofertei mcdonald s

Cererea si oferta

Efect de venit - o modificare a pretului unui produs va determina o crestere (scadere) a venitului real al consumatorului; in consecinta, consumatorul va cumpara mai mult (mai putin) din toate produsele, inclusiv din cel al carui pret
s-a modificat.Produs normal - acel produs in cazul caruia o crestere a veniturilor determina o crestere a cantitatii cerute (alti factori ramanand nemodificati).

Alte referate despre: model cerere de oferta, cerere de oferta, referat cererea si oferta

Cererea si oferta de capital

Cerere conjuncturala - efect al insuficientei sau indisponibilitatii resurselor, restrictii in acordarea creditelor, deficite bugetare, deficit al balantei de plati externe
Solicitantii, - cei care creeaza cererea, pot fi grupati dupa:Activitatea desfasurata - guverne, institutii centrale si locale, companii de stat sau private, banci comerciale si alte institutii bancare,etc.

Alte referate despre: cererea si oferta de capital, cerera si oferta de capital, factorii care influenteaza cererea si oferta de capital

Echilibrul dintre cerere si oferta

In consecinta, daca se produce o cantitate mai mica de grau sau porumb, atunci pretul acestor produse va fi mai mare si consumatorul va asigura prin pretul platit un venit suplimentar producatorului. Curba de oferta se poate deplasa si spre dreapta atunci cand cantitatea de grau vanduta creste, iar pretul scade.

Alte referate despre: echilibrul intre cerere si oferta, echilibrul dintre cerere si oferta, echilibrul dintre cerera si ofert de moneda
Referate afisate : 17
Medie note: 8.02 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles