Cetatea rasnov referat

Cetatea Rasnov

Acest eveniment revine in memorie si datorita fantanei pe care o vedem in mijlocul cetatii ruinate. Cu cata truda trebuie sa fi fost sapata in stanca dura fantana adanca de peste 150 m!

Cum arata odinioara cetatea? O plimbare printre ruinele camerelor de provizii, de-a lungul zidurilor groase, cu galeriile de unde luptatorii rasnoveni aparau cetatea, sau la "Ograda" - locul unde erau aduse vitele la adapost - ne poate sugera contururile ei. O imagine tot atat de sugestiva ne-o ofera si muzeul din Rasnov, in care armele, uneltele, stampele si alte obiecte de epoca evoca atmosfera acelor vremuri si intregesc istoricul puternicei cetati.

CASTELUL BRAN
Situat la 30 km de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, Castelul Bran este un important monument national si punct de reper al turismului din Romania, datorita atat frumusetii lui, a peisajului, cat si a legendei contelui Dracula, al carui spirit bantuie inca aceste locuri stravechi.

Prima atestare documentara a Castelului ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 5004
Materia: Istorie

Cetatea Tomis

9. Educarea sentimentului de dragoste faţă de eroii neamului, toleranţa faţă de celelalte naţionalităţi conlocuitoare.

Alte referate despre: cetatea tomis, cetatea tomis constanta, cetatea tomis referat

Cetatea Neamt

Cetatea-Neamt este o creatie moldoveneasca ridicata la sfarsitul secolului al XVI-lea de catre Petru I (1374-1391). Cercetarile arheologice au scos la lumina urme materiale de la sfarsitul secolului al XVI-lea si monede de argint de la Petru I. Intemeierea in anul 1359 a statului Moldova, cresterea puterii centrale si dezvoltarea economica au fost factori determinanti pentru construirea unor intarituri de piatra, care sa asigure controlul drumurilor si al punctelor obligatorii de trecere sau sa constituie nuclee de aparare in caz de razboi.Cetatea Neamt

Alte referate despre: cetatea neamtului, mihail sadoveanu cetatea neamtului, cetatea neamtului referat

Cetatea Neamt

Cetatea Neamt - Timp de peste un deceniu de acum înainte, Cetatea Neamţului nu mai apare decât în documentele ce se referă la mănăstirea Sf. Nicolae din cetate, de mult timp subordonată faţă de Mănăstirea Secu.

Alte referate despre: cetatea neamt, referat cetatea neamtului, cetatea neamtului de mihail sadoveanu

Cetatea dupa Homer

Iar democratia figureaza pe scutul lui Ahile: orasul In pace este un exemplar perfect: "Nimeni nu comanda, toti traiesc conformindu-se, voluntar, legilor cetatii. Pe de alta parte poetul iptroduce un tribunal" 9: un dikasterion, cu un juriu popular, este o caracteristica ce nu permite nici o ezitare.

Alte referate despre: caracterizarea personajului odiseu din opera odiseea dupa homer, iliada dupa homer, referat cetatea lui bucur dupa dumitru almas

Cetatea Atenei si institutiile ei democratice

Fondurile publice au fost folosite pentru a construi Parthenonul, templul lui Nike, si Erechteonul, si alte mari monumente. A dezvoltat Agora, care a inceput sa prezinte produse de import din toate colturile lumii. Ca lider al Ligii Deliene a oraselor-state grecesti, Atena era acum o putere imperiala; curtile sale judecatoresti tineau procese din intreaga lume Egeana. Cultura orasului era magnifica.

Alte referate despre: cetatea atenei si institutiile ei democratice, cetatea atenei, cetatile atenei

Roma

In aceeasi perioada in care, in Grecia, mesenienii isi aparau tara amenintata de dorienii din Laconia(Sparta) si din haosul creat de migratia popoarelor si de razboaie, a fost, infiintata, in Italia de mijloc, o cetate careia providenta ii destinase un mare viitor si un rol insemnat in istoria popoarelor. Despre originea acestei cetati ne-au ramas diferite legende care infrumuseteaza istoria acelor timpuri stravechi. Ele vorbesc despre un om nobil, Enea, scapat cu viata, impreuna cu familia sa si cu un mic numar de troieni, din prapadul abatut asupra cetatii Troia, din Asia Mica, in urma razboiului cu grecii. Enea, insotit de troieni, a ajuns, dupa multe peripetii pe apa si pe uscat, in "campia intinsa" numita Latium, aflata la miazazi de raul Tibru, intre mare si Muntii Apenini. Dupa nenumarate lupte, Enea a intemeiat aici cetatea Lavinium, iar fiul sau, Iulius, o a doua cetate, Alba-Longa, la poalele Muntilor Albani, in care a domnit. Dupa moartea lui Iulius in luptele duse de popoarele ...

Alte referate despre: roma antica, roma antica referat, referat roma antica

Cetatile Republicii Moldova

E unicul monument de istorie si arta medievala moldoveneasca, ce s-a pastrat integral, asa cum a fost conceput de mesterii zidari. Facind parte din sistemul defensiv si fiind asezata in zona frontierei de rasarit a tarii, cetatea a fost intarita in repetate rinduri, prin grija si priceperea celor doi domnitori, astfel incit in fata zidurilor trainice si inalte s-au vazut siliti sa-si potoleasca poftele nesatioase si sa dea bir cu fugitii si tatarii, si cazacii, si turcii, si lesii -tot felul de hoarde cotropitoare. De parca proverbul "Fuga-i rusinoasa, dar e sanatoasa" ar fi fost potrivit ca sfat si avertisment anume pentru ei.

Alte referate despre: cetatile republicii moldova, cetatile republici moldova, cetati republica moldova

Istoria Cetatii Neamtului

Înainte de a intra în cetate, austriecii şi-au asigurat merindele necesare de la locuitorii din vecinătate şi "au mai tocmitu ce era stricatu în cetate", iar pentru aprovizionarea cu apă "au deschisu şi puţul celu vechiu şi adâncu al cetăţii". De aici au pornit spre Iaşi, pentru a-l prinde pe domnitorul Mihai Racoviţă (1703-1705; 1707-1709; 1715-1729), rămas credincios Porţii. Dar, cu ajutorul tătarilor, corpul expediţionar austriac este înfrânt şi François Ernaut decapitat, în locul în care mai târziu va purta numele de Crucea lui Ferenţ. Restul cătanelor austriece din cetate, înştiinţate de cele întâmplate la Iaşi, au părăsit în grabă locul, retrăgându-se spre Suceava. Oastea domnească va cuprinde cetatea fără luptă şi pentru ca aceasta să nu mai fie folosită de adversari, "puse foc şi arse merindele şi clădirile şi au astupatu puţul cela cu apă".

Alte referate despre: istoria cetatii neamtului, istoric cetatea neamtului, istoria cetatii neamt

Roma antica - cetatea asezata pe sapte coline

Secesiunea finala a dat Consiliului Plebeilor (Concilium Plebis) forta legislativa. Este important de notat ca legile erau obligatorii atat pentru patricieni cat si pentru plebei si, de fapt, Consiliul Plebeilor a devenit corpul principal pentru aprobarea legilor romane.
Legea celor XII Table

Alte referate despre: roma cetatea celor sapte coline, cele sapte coline pe care e asezata roma, unde este asezata roma antica

Brasov

De la ele , o poteca serpuieste pana-n varf (940 m altitudine, 25 de serpentine , 60 de minute), acolo unde a fost Brasovia , fortificatie ridicata inainte de 1211 si daramata abia in 1453, cand Iancu de Hunedoara, indreptatindu-i pe brasoveni sa-si ridice zidurile de aparare - ca rasplata pentru ajutorul primit de la ei in lupta - ii invoieste totodata sa darame cetatea si sa-i ia piatra.

De pe Timpa privelistea este completa, calatorului ajuns acolo desfasurandu-i-se prin fata ochilor tot orasul, ca un sul care-si arata treptat frumusetea ascunsa pana atunci si imposibil de vazut altfel. << Fara Timpa - s-a scris mai inainte - nu poate fi conceput Brasovul >>.

Intr-adevar, numai de acolo, de pe terasa unei cabane minuscule, adapostita pe jumatete intr-o grota din stanca, cealalta jumatate fiind suspendata pe piloni, privesti orasul de sub tine ca dintr-un imens avion, avand, mai mult, linistea si siguranta pe care ti-o da totusi pamantul. In fata se deschide ca un ...

Alte referate despre: brasov, depresiunea brasov, referat brasov

Zona Rasnovului - istorie si cultura

Remarcabil monument de arhitectură construit între 1377-1382, pe o stancă de 60 m, îndeplinea funcţii militare şi funcţiile unui punct de vamă. Deşi a suferit numeroase transformări, această fortăreaţă impunătoare mai păstrează elemente ale stilului gotic original.
Astăzi găzduieşte un muzeu de artă feudală (arme şi mobilier de epocă, trofee de vânătoare). Prin atmosfera medievală autentică pe care o degajă, este asociat cu celebra legendă a vampirului DRACULA (ce-şi are obârşia în Evul Mediu transilvănean). Ca urmare, un număr impresionant de turişti romani, si mai ales străini, vizitează aceste locuri cu dorinţa de a descoperi adevărul ascuns al acestei faimoase legende.

Alte referate despre: zona rasnovului istorie si cultura, rasnov-istorie si cultura, istoria romei cultura romana

Cetatea Tighina

Fiind cucerită de Soliman Magnificul (1538), cetatea este reconstruită după proiectul arhitectului Sinan, căpătându-şi planul actual. În anii 1705-1707 cetatea este modernizată de domnitorul Moldovei A. Cantemir. După încheierea războaielor ruso-turce (1768-1772, 1806-1812) cetatea devine posesiunea autorităţilor militare ruseşi, care, până în prezent, funcţionează acolo.

Alte referate despre: cetatea tighina, cetatea tighina referat, referat cetatea tighina

Cetatea Prejmer

Cetatea Prejmer
La inceput cladirea era alcatuita din patru brate egale dispuse în jurul unui careu centrat de un turn octogonal.Bratele erau alcatuite din doua travee,una patrata si alta poligonala.Corul era flancat pe ambele laturi de cate doua perechi de capele rectangulare.Biserica strajuia intregul sat de la o inaltime de 45 de metri.

Alte referate despre: cetatea prejmer, cetate prejmer, referat cetatea prejmer

Cetatea Neamtului

Cetatea Neamtului este un monument bisericesc din cele mai vechi ale Moldovei si a fost ridicata de Petru I Musat (1374-1391) in manastirea Neamt. A cunoscut trei asedii importante: in 1395 in fata lui Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, in 1476 in fata lui Mahomed II si in 1691 in fata regelui Poloniei, Ian Sobieţki.

Alte referate despre: legenda cetatii neamtului, cetatea neamtului descriere, legenda cetati neamtului

Eneida de Vergilius - rezumat

Eneida de Vergilius - rezumat
Troienii ocolesc Caribda si Scila,dar furtuna de pe mare ii duce in fata vulcanului Etna. Acolo, un grec le zice sa se salveze, deoarece acolo locuiesc ciclopi. Urmatoarea destinatie este Dreapana, unde Enea isi pierde tatal, pe Anchise. Plecand spre urmatoarea destinatie, Junona ii indeparteaza pe troieni de tarm, (cu ajutorul lui Eolus), dar Neptun ii duce la mal.

Alte referate despre: eneida de vergilius, eneida de vergilius rezumat, eneida lui vergilius

Politica

Prin Marx, care trivializeaza conceptia hegeliana, omul se simte
despovarat de responsabilitatea individuala si devine un element
neutru al istoriei ca organism suprapersonal coplesitor.

Alte referate despre: politici publice, politica de promovare, politica de pret

Printul fericit

Noroc ca a fost sprinten si s-a ferit. Dar Printul Fericit parea atat de indurerat, incat Randunelul mai ramase o noapte sa-I indeplineasca acestuia solia. Asa ca zbura cu rubinul in cioc, peste acoperisurile orasului si ajunge la casuta cea sarmana. Acolo baietelul se zvarcolea in pat, scuturat de friguri, iar maica-sa adormide, istovita de cusut. Randunelul a pus bobul mare de rubin pe masa, langa degetarul femeii. Si-a fluturat aripile de jur imprejurul patului, peste fruntea copilului, care simti o racoare, o adiere mangaietoare. Se intoarse la Printul Fericit, si-i povesti tot ce facuse. Adormi, iar cand se crapa de ziua, se duse la rau sa faca o baie, unde uimi chiar un profesor de ornitologie, care intamplator tocmai trecea raul.

Alte referate despre: printul fericit, printul fericit rezumat, rezumat printul fericit
Referate afisate : 18
Medie note: 8.38 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles