Cetatea tomis referat

Cetatea Tomis

Despre viaţa tomitanilor la începutul secolului I, desprindem din opera din exil a lui Ovidius, trimis aici de către împăratul Octavian Augustus, suportând un surghiun poate nemeritat într-o regiune atât de îndepărtată de patrie.

„Pontul Axenos” (adică marea puţin primitoare) i se spunea aşa de către corăbierii îngroziţi de furtunile ce bântuiau, de suflarea crivăţului şi de cerul plumburiu. Când au cunoscut bogăţiile acestor pământuri au numit-o Pontul Euxin, adică marea primitoare. Nu se aseamănă cu mediterana, dar vara când e liniştită, culoarea ei devine puţin albăstruie, împrumutând culoarea cerului.

Constanţa este cel mai batrân oraş pe o peninsulă calcaroasă care s-a înfipt adânc în mare. Pe acest loc s-a ridicat acum 2500 de ani Cetatea Tomis. La început era un mic punct de escală a corăbiilor greceşti care făceau schimb de produse cu populaţia băştinaşă. Astăzi Constanţa este cel mai important port prin care ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 60kb
Downloads: 1171
Materia: Istorie

Evolutia omului

Evolutia omului - Intelegerea evolutiei noastre sta in descoperirea unui mare numar de fosile, oase si dinti, care au fost descoperite in diferite locuri prin Africa, Europa si Asia. Unelte de piatra, os si lemn, vetre de foc, asezari sau locuri funerare, au fost descoperite, de asemenea. Ca urmare a acestor descoperiri in arheologie si antropologie, s-a reusit formarea unei imagini despre evolutia umana timp de 4 – 5 milioane de ani.

Alte referate despre: evolutia omului, originea si evolutia omului, evolutia omului referat

Civilizatia greaca

Civilizaţia greacã a fost creata de un mic număr de state nemulţumite , printre care Atena şi Sparta . Faptele lor eroice , experienţele politice cat şi realizările cuturale au aşezat temelia tradiţiei occidentale. Grecia a ieşit din lunga perioada a Anilor Intunecati ca un teritoriu mic , in special format din comunitati de gospodari in stare sa-si asigure existenta .

Alte referate despre: civilizatia greaca, cultura si civilizatia greaca, civilizatia greaca antica

Roma

A doua treaptă ar corespunde cu cea “liceală“ şi se dota cu trei dascăli de bază: litterator, grammaticus şi rhetor. Folosindu-se de o metodă formalistă, ei învăţau pe şcolarii trecuţi de 12 ani să recite din marii poeţi apoi să-şi perfecţioneze proza şi vorbirea. Şcolile retorice corespunzătoare universităţilor de azi, erau frecventate de cei foarte bogaţi şi ambiţioşi, dornici de a se remarca prin cuvânt în sălile tribunalelor şi în faţa publicului. Dar magna eloquentia ce şi-o însuşeau de la retori celebri căpăta un caracter fictiv fiindcă dispăruse libertatea politică şi a cuvântului rostit în faţa mulţimii din for .

Alte referate despre: roma antica, roma antica referat, referat roma antica

Cetatile si castelele feudale din Maramures

"Cetatile si castelele feudale din Maramures"
Centrul politic şi militar al domeniului Chioar, Cetatea de Piatră a fost ridicată în secolul al XIII-lea (însă menţionată abia în 1319) pe un câmp izolat, într-o cotitură a râului Lăpuş: „Cetatea este situată la peste 400 m altitudine, pe şeaua unui deal înconjurat de apa Lăpuşului, care realizează la poale un defileu între stânci” (Viorica Ursu, Traian Ursu, 1980).
"Cetatile si castelele feudale din Maramures"

Alte referate despre: castelul feudal din maramures, cetati si castele feudale din maramures, castel feudal maramures

Cetatea Neamt

Cetatea Neamt - Timp de peste un deceniu de acum înainte, Cetatea Neamţului nu mai apare decât în documentele ce se referă la mănăstirea Sf. Nicolae din cetate, de mult timp subordonată faţă de Mănăstirea Secu.

Alte referate despre: cetatea neamtului, mihail sadoveanu cetatea neamtului, cetatea neamtului referat

Cetatea Atenei si institutiile ei democratice

Cetatea Atenei si institutiile ei democratice - Acropolele Atenei au fost locuite încă din Neolitic. Încă din 1400 i. Hr. a fost fortificata asemenea Micenei, Tyrnisului, sau alte cetăţi din Epoca Bronzului. La acea vreme si in următoarea epoca, anume „epoca obscura”, in care s-a realizat răspândirea populaţiei pe majoritatea teritoriului, Atena a fost una din micile state din Attica.

La mijlocul secolului al IX-lea i. Hr., teritoriul înconjurător incluzând micul port Pireu, a fost încorporat in orasul-stat Atena. Cand monarhia a fost inlocuita de aristocratia nobililor, oamenii simpli aveau putine drepturi. Orasul era controlat de aeropagus (Consiuliul celor batrani), care intrunea trei, si mai tarziu 9 magistrati, sau arhonti, care erau responsabili ...

Alte referate despre: cetatea atenei si institutiile ei democratice, cetatea atenei, cetatile atenei

Roma

In aceeasi perioada in care, in Grecia, mesenienii isi aparau tara amenintata de dorienii din Laconia(Sparta) si din haosul creat de migratia popoarelor si de razboaie, a fost, infiintata, in Italia de mijloc, o cetate careia providenta ii destinase un mare viitor si un rol insemnat in istoria popoarelor.
Despre originea acestei cetati ne-au ramas diferite legende care infrumuseteaza istoria acelor timpuri stravechi.
Ele vorbesc despre un om nobil, Enea, scapat cu viata, impreuna cu familia sa si cu un mic numar de troieni, din prapadul abatut asupra cetatii Troia, din Asia Mica, in urma razboiului cu grecii. Enea, insotit de troieni, a ajuns, dupa multe peripetii pe apa si pe uscat, in "campia intinsa" numita Latium, aflata la miazazi de raul Tibru, intre mare si Muntii Apenini. Dupa nenumarate lupte, Enea a intemeiat aici cetatea Lavinium, iar fiul sau, Iulius, o a doua cetate, Alba-Longa, la poalele Muntilor Albani, in care a domnit. Dupa moartea lui Iulius in luptele duse de popoarele ...

Alte referate despre: roma, tratatul de la roma, referat pe tema carti-cheie ale literaturii rom

Machu Picchu - Misterioasa cetate incasa

Visible links
Hidden links:
1. http://www.culturefocus.com/peru_pic50.htm
2. http://www.culturefocus.com/peru2_pic5.htm
3. http://www.culturefocus.com/peru2_pic23.htm
4. http://www.culturefocus.com/peru1_pic46.htm
5. http://www.culturefocus.com/peru1_pic47.htm

Alte referate despre: misterioasa cetate machu picchu, machu picchu cetata sacra, machu picchu referat

Cetatea dupa Homer

Pe scutul lui Ahile, Homer a zugravit doua orase, unul in pace, celalalt in razboi. Este un simbol elocvent: intreaga opera a poetului este o adevarata politeia, o arta a conducerii cetatii, pe timp de pace si de razboi.Interesul grecilor pentru politica tine de patima. Cele trei forme esentiale de guvernare: monarhie, aristocratie, democratie sint deja aprig confruntate in epoca lui Herodot: istoricul transpune discutiile contemporanilor sai la persii din timpul lui Darius; in adunarea tinuta dupa asasinarea magului Smerdis, auzim rind pe rind pe Otanes aparind democratia, pe Megabyzos elita, pe Darius conducerea "unui singur om" 2. Eternele argumente pentru sau contra demoAZcratiei sint reluate de Periclele lui Tucidide facind elogiul Atenei sale sau de amarul pamfletar al Constitutiei atenie-nilor*.

Alte referate despre: caracterizarea personajului odiseu din opera odiseea dupa homer, iliada dupa homer, referat cetatea lui bucur dupa dumitru almas

Istoria Cetatii Neamtului

În anul 1699, potrivit tratatului semnat la Karlovitz, la încheierea ostilităţilor dintre cele două mari puteri militare din zonă polonezii trebuiau să părăsească cetăţile şi mănăstirile din Moldova, iar turcii să elibereze Cameniţa şi teritoriul ocupat în Ucraina. În acelaşi timp, turcii se obligau să nu refacă cetăţile din Moldova, pe care trebuiau să n-o transforme în paşalâc.

Alte referate despre: istoria cetatii neamtului, istoric cetatea neamtului, istoria cetatii neamt

Roma antica - cetatea asezata pe sapte coline

Dreptul roman este ansamblul de norme de conduita , care exprima vointa clasei dominante , instituite si sanctionate de catre stat. Dreptul roman se impartea in conformitate cu conceptia romana , in drept privat (care ocroteste interesele private ale diferitelor personae) si drept public (care ocroteste interesele intregii societati).

Dreptul roman , expresie a vointei clasei stapanilor de sclavi , se concretizeaza in anumite forme menite , pe de o parte sa deosebeasca regulile juridice de celelalte norme de conduita sociala si pe de alta parte sa dea putere obligatorie. Aceste forme de exprimare externa a dreptului , stabilite in mod concret si sanctionate de statul sclavagist roman , constituie expresia conditiilor ecomomice ale societatii sclavagiste si a intereselor stapanilor de sclavi.

Astfel de forme de exprimare constituie asa- zisele izvoare formale ale dreptului, si in general, sunt opuse notiunii de izvoare materiale ale dreptului. Prin izvoarele materiale trebuie ...

Alte referate despre: cele sapte coline pe care e asezata roma, roma cetatea celor sapte coline, unde este asezata roma antica

Muzeul de istorie Neamt

Petrodava, ca şi celelalte aşezări contemporane de la răsărit de Carpaţi a fost abandonată la puţin timp după încheierea războaielor daco-romane şi constituirea provinciei Dacia, dar aceasta nu a însemnat sfârşitul civilizaţiei dacice în zonă. Acest lucru este documentat de descoperirile care aparţin civilizaţiei dacilor liberi (secolele II-III d.Hr.), aşa cum sunt cele de la Piatra-Neamţ - "Lutărie" şi Dărmăneşti, Homiceni, Vlădiceni Moldoveni, Văleni-Boteşti, Săbăoani ş.a. (sălile 14-15).
În secolul al IV-lea d.Hr. evidenţierea culturii carpice este urmărită în strânsă legătură cu doi factori de maximă importanţă: pe de o parte accentuarea procesului de romanizare şi de integrare în contextul daco-roman predominant la nord de Dunăre, iar pe de altă parte, prezenţa aşezărilor culturii Sântana de Mureş (vezi descoperirile de la Izvoare, Doina, Urecheni, Borşeni, Girov etc.).
Segmentul istoric prins între secolele V-VII d.Hr., ...

Alte referate despre: muzeul de istorie neamt, poze muzeul de istorie neamt, muzeul de istorie piatra neamt

Imaginea Bucurestiului la inceputul sec al IX -lea

Nicolae Filimon este unul dintre scriitori care au reusit sa imbine intr-o masura originala si cat mai captivanta tot ceea ce tine de faptele situate intre limitele realului si ceea ce este fictiunea, adica transfigurarea experientelor din real in imaterialul interior.

Alte referate despre: imaginea bucurestiului la inceputul sec al 19, bucurestiul de la inceputul sec al xix-lea, imaginea bucurestiului la inceput de sec 20

Marea Neagra

Este o mare tipic orientala, in care temperatura paturilor de la
suprafata urmeaza evolutia temperaturii apei, atingand in timpul verii
26°- 28°C.Una dintre cele mai importante caracteristici este
nepoluarea si lipsa faunei periculoase.

Alte referate despre: marea neagra, referat marea neagra, marea neagra referat

Constanta

CETATEA TOMIS
Au trecut mai bine de 2500 de ani de când pe locul orasului Constanta de azi a fost intemeiata o asezare a navigatorilor si negustorilor greci veniti din orasul Milet (Asia Mica). In calatoriile lor pe mare, incercatii corabieri greci au fost atrasi de adapostul oferit de golful si peninsula formata pe tarmul Marii Negre, precum si de schimbul foarte bun de produse facut cu capeteniile populatiei locale, getii "cei care se cred nemuritori" (Herodot).

Alte referate despre: constanta, portul constanta, referat constanta

Cetatea Tighina

Cetatea Tighina de forma unui patrulater neregulat este amplasată pe malul drept, abrupt al Nistrului. Fiecare colţ al patrulaterului este marcat de trei turnuri rotunde şi unul pentagonal. La mijlocul fiecrărui zid exterior erau situate porţi de intrare cu turnuri de strajă.

Alte referate despre: cetatea tighina, cetatea tighina referat, referat cetatea tighina

Cetatea Neamtului

Cetatea Neamtului este un monument bisericesc din cele mai vechi ale Moldovei si a fost ridicata de Petru I Musat (1374-1391) in manastirea Neamt. A cunoscut trei asedii importante: in 1395 in fata lui Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, in 1476 in fata lui Mahomed II si in 1691 in fata regelui Poloniei, Ian Sobieţki.

Alte referate despre: cetatea neamt, referat cetatea neamtului, cetatea neamtului de mihail sadoveanu
Referate afisate : 18
Medie note: 8.65 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles