Cicloni

Cicloni tropicali

Tocmai de aceea cercatarilor privitoare la geneza si evolutia ciclonilor tropicali li se acorda o atentie deosebita in numeroase tari, cu precadere in cele afectate de aceste fenomene extrem de violente si daunatoare. Pentru formarea ciclonilor tropicali sunt necesare cinci conditii si anume:
- suprafete oceanice vaste, cu temperaturi ridicate (26.5 ( C) deasupra carora aerul este cald si umed;
- valori suficient de mari ale fortei Coriolis, pentru a determina miscarea turbionara a aerului;
- lipsa unei componente verticale slabe in centrul de baza;
- preexistenta unei perturbatii tropicale ce actioneaza ca sursa a viitorului ciclon;
- scurgerea aerului pe suprafata perturbatiei.

Energia necesara formarii si dezvoltarii ciclonilor in general, se datoreaza neomagenitatii temperaturii maselor de aer care genereaza gradientii barici orizontali. In cazut ciclonilor tropicali, sursa principala ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 10855
Materia: Geografie

Catastrofele naturale

Catastrofele naturale sunt schimbări cauzate de natură a suprafeţei pământului, a atmosferei, care influenţează la rândul lor biosfera (vieţuitoarele din regiune). Pentru analizarea catastrofelor naturale trebuie luate în vedere anumite componente cauzale ca:

Alte referate despre: catastrofe naturale, catastrofe naturale referat, ce stim despre catastrofele naturale

Ciclonul

CICLONII TROPICALI
Unul dintre cele mai puternice şi distrugătoare tipuri de furtuni ciclonice este ciclonul tropical, cunoscut şi sub numele de uragan sau taifun ( în Pacificul de vest ). El se formează deasupra oceanelor, între 8( şi 15( latitudine nordică, dar nu în apropiere de Ecuator, unde forţa Coriolis este extrem de slabă. Majoritatea uraganelor iau naştere în interiorul calmelor ecuatoriale, o zonă îngustă caracterizată de perioade de calm intermitente, brize uşoare şi vijelii frecvente, aflată între alizeele ce bat de la N-E în emisfera
nordică şi dinspre S-E în cea sudică. Deoarece calmele ecuatoriale ale Atlanticului sunt situate în mare parte la nord de Ecuator, uraganele nu apar

Alte referate despre: cicloni, ciclonii, cicloni tropicali

Furtuni ciclonice

Ciclonii pot fi de intensitate foarte mică, însoţiţi de o simplă perioadă de înnorare, sau de ploaie şi zăpadă slabă. Pe de altă parte, dacă gradientul baric este puternic, ciclonul poate fi întovărăşit de vânturi de tărie moderată până la puternică. Astfel de fenomene poartă numele de furtuni ciclonice.

Alte referate despre: furtuni ciclonice, furtuna ciclonica, furtuni produse de cicloni tropicali

Furtunile tropicale - uraganele

FORMAREA. Majoritatea se formează deasupra apelor calde ale oceanelor din zonele tropicale. În aceste regiuni aerul umed şi cald se ridică formând o zonă de presiune scăzută şi dând naştere unor furtuni cu tunete şi fulgere. aerul care se deplasează spre centrul de presiune scăzută trece pe deasupra apelor calde ale oceanului şi este umezit la rândul său, întreţinând astfel furtuna.

Pe măsură ce aerul cald şi umed se ridică vaporii de apă condensează şi formează nori şi ploaie. Când vaporii condensează se eliberează energie. Această energie se numeşte căldură latentă, sau căldură de condensare, şi reprezintă cantitatea de căldură care este absorbită sau eliberată de o substanţă când aceasta trece printr-o schimbare de fază – în acest caz transformarea vaporilor în lichid

Alte referate despre: furtuni tropicale, furtunile tropicale, furtuni tropicale referat

Hazard si risc -Incadrare conceptuala si metodologica

Principalul factor responsabil de recrudescenta riscurilor este, in opinia noastra, cresterea vulnerabilitatii comunitatilor umane. Alaturi de caracteristicile naturale care determina gradul de vulnerabilitate, omul creaza sau agraveaza vulnerabilitatea prin nenumarate modalitati:
-instalarea, din ratiuni economice, in zone vulnerabile, urbanizarea si industrializarea accentuata in siturile expuse riscurilor
-densitatea de ocupare si de frecventare a teritoriilor de risc, forma si tipul de utilizare a spatiului;

Alte referate despre: hazard si risc referat, hazard si risc, elemente conceptuale si metodologie de statistica

Musonul

Pe catde umed si de bogat in precipitatii este musonul de vara pe atat de sarac in umezeala este cel de iarna.Vreme de sase luni(octombrie-aprilie)seceta domneste in partile sudice si sud-estice ale Asiei.Intensitatea acestui muson este la fel de mare ca si a celui de vara,schimband si el directia alizeelor si desfiintind calmul ecuatorial.Influenta sa se resimte pana in Madagascar,pe tarmurile Mozambicului si in nordul Australiei.In aceste regiuni musonul de iarna nu mai este un vint uscat,deoarece traversind intinsul oceanului se incarca cu umezeala si aduce ploi bogate.

Alte referate despre: padurile musonice, padurea musonica, mediul tropical musonic

Musonul

Oceanul Indian se afla in afara zonei dominata de prezenta alizeelor,datorita continentului asiatic.intr-adevar contrastele termice si barice legate de marea intindere a uscatului Asiei creeaza premisele formarii unora din cele mai cunoscute vinturi ale globului,musonii.sint vinturi sezoniere,dupa cum dealtfel le arata si numele(mausin,in limba Araba,inseamna anotimp).

Alte referate despre: musonii, clima musonica, musonica

Vantul

Daca Pamantul n-ar avea o miscare de rotatie diurna atunci vantul ar
urma gradientului baric. Dar, datorita acestei miscari, in scurgerea
aerului intervine forta de abatere. Forta gradientului baric si forta
de abatere (Coriolis) ajung repede in echilibru, iar vantul se va
deplasa nu perpendicular pe izobare, ci treptat va avea o directie
paralela cu izobarele. Acest vant ideal, aflat in echilibru fata de
cele doua forte poarta numele de vant geostrofic in cazul in care
izobarele sunt linii drepte si paralele.

Alte referate despre: importanta vantului, reactii de aparare si adaptare la umiditate frig si vant, vantul

Hazarde naturale si antropice

2.Hazarde exogene:
a)Hazarde geomorfologice - cuprind procese care produc degradarea terenurilor, distrugerea solurilor si transformarea unor suprafete intinse in terenuri neproductive sau slab productive si, uneori, victime omenesti. Tipurile de hazarde geomorfologice sunt:

Alte referate despre: hazarde naturale si antropice, hazardele naturale si antropice, hazarde naturale si antropice referat

Fluviul Gange

Numele de Gange este cunoscut in toata India, fiind cel mai indragit fluviu al hindusilor. Acesta izvoraste dintr-o pestera situata in nord-vestul Muntilor Himalaya, la 4200 m, din tinutul Hardwalului( 7756 m altitudine).Gangele are doua izvoare : Bhagirathi si Alaknada, ambele luand nastere din ghetarul Gangotri (Gura Vacii), situat in nordul regiunii Uttar Pradesh, ce se unesc la Devprayag pentru a forma Ganga.Bhagirathi ia nastere dintr-o vale stramta situata la 4206 m altitudine, iar Alaknada izvoraste din apropierea granitei tibetane. Interesant este ca Indusul si Brahmaputra isi au izvoarele oarecum aproape de Gange.

Alte referate despre: fluviul gange, fluviul gange referat, referat fluviul gange

India

Aceste afluxuri rezulta in final dintr-o schimbare spre nord a curentilor de aer, care la randul lor provin din cresterea temperaturilor deasupra tibetului si a subcontinentului Indian in timpul verii. Golul lasat de aceasta schimbare, ce schimba directia chiar la sud de lantul Himalayan, la unul ce urmareste nordul tibetului apoi atrage aer cald si umed. Elementul principal din spatele acestei schimbari, este diferenta mare de temperature din timpul verii dintre asia centrala si oceanul Indian.

Alte referate despre: india referat, referat india, india

Clima din India

Acesta este insotit de o schimbare sezoniera a regiunii de convergenta ecuatoriala intertropicala, o centura de presiune joasa cu vreme instabila, spre nordul indiei. Acest sistem intensificat la prezenta lui putere ca rezultat a inaltarii platoului Tibetan, care, insotit de evenimentul de tranzitie intre Eocen-oligicen, un eveniment major de racire globala si desertificare ce a avut loc intre 34-49 milioane de ani in urma.

Alte referate despre: clima in india, clima din india, clima musonica india

Clima in Japonia

Japonia este situată în zonele climatice temperate şi subarctice. Are climat musonic.Datorită întinderii mari pe latitudine există majore diferenţe în privinţa climatelor regionale. Incepând cu regiunea Tohoku spre sud clima este temperată, în timp ce în regiunea Hokkaido are o climă subarctică cu ierni geroase.

Alte referate despre: clima in japonia, clima din japonia, ce clima are japonia

Madagascar

Clima: este tropicală, caldă şi uscată, în majoritatea teritoriului, semiaridă în S şi SV. Aici precipitaţiile sunt de 350 mm/an. Temperatura variază între 13° şi 35°C; la munte, frigul durează 3 luni. Cicloni frecvenţi, ianuarie-mai; în regiunea vestică bat vânturi alizee şi musonii. Ploi constante pe coasta estică (3500 mm/an).

Floră şi faună: Podişul este acoperit cu păşuni şi savane. De-a lungul apelor, păduri tropicale umede, de esenţă preţioasă. Pe câmpia litorală, culturi de palmieri. Pe coasta nordică, recifi de corali. Trăiesc mulţi lemurieni (75% din totalul de pe glob).

Populaţia: 90% malgaşi (merina, betsimisaraka, betsileo, tsimihety, sakalava), comorieni, francezi, indieni. Cca. 75% din pop. activă ocupată în agric. Rata natalităţii: 41,2‰; mortalitate 10‰. Rata pop. urbane: 25%.

Resurse şi economie: porumb, orez, papas, manioc, mei, batate, sorg, cartofi, arahide, banane, ...

Alte referate despre: insula madagascar, insula madagascar referat, madagascar referat

Chile

Chile - Arhipelagurile se extind pe coasta sudica a coastei chiliene de la insula Chiloe pana la capul Horn, punctul cel mai sudic al continentului. Printre aceste arhipelaguri si insule cele mai importante sunt: arhipelagul Chonos, insula Wellington, porţiunea vestica a Tierrei del Fuego , insulele Juan Fernandez, insulele estice .

Alte referate despre: cetatea chilia, chile, referat chile

Rolul si importanta Carpatilor

Scurgerea atinge, pentru zonele înalte, cele mai ridicate valori
primavara, mai timpuriu în Carpatii Occidentali ( februarie, martie,
aprilie) si mai târziu în restul ramurilor carpatice (martie, aprilie,
mai si chiar iunie). Ca urmare debitul cel mai mare al râurilor se
înregistreaza tot primavara, când de obicei topirea zapezii se
suprapune cu ploile de primavara.

Alte referate despre: importanta carpatilor, importanta carpatilor pentru romania, importanta carpatilor in istorie

Carpatii

Astfel, în distributia temperaturii medii anuale se observa cum, în primul rând, altitudinea joaca un rol foarte mare. Prelucrarea în acest sens a datelor înregistrate arata un contrast termic ( de la zi la noapte si de la iarna la vara) ceva mai mare în Carpatii de Est fata de cei din Vest, amplitudinea termica diurna fiind cu 1-20C mai mare în est, iar cea lunara cu 6-80C. Amplitudinile diurne la altitudini sub 2000 de metri capata cele mai mari valori la sfârsitul verii si cele mai mici în decembrie, pentru ca la peste 2000 de metri maximele sa apara în aprilie si octombrie, iar minimele tot în decembrie.

Aceleasi diferente reduse se mentin si în ceea ce priveste regimul precipitatiilor. În general se observa ca, pentru aceeasi latitudine si altitudine, în zonele muntoase vestice cad anual în medie cu 100 ml mai multe precipitatii decât în cele estice, iar în ceea ce priveste depresiunile interioare, acestea primesc tot aproximativ cu 100 ml anual mai putine precipitatii ...

Alte referate despre: muntii carpati, carpatii orientali, carpatii meridionali
Referate afisate : 18
Medie note: 8.45 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles