Cine a fost decebal

Decebal

Mare rege dac (87-106 en) fiu al lui Scorillo. I-a urmat la tron lui Duras. Strateg talentat, Decebal reuseste sa zdrobeasca armata trimisa impotriva sa de imparatul Domitian, sub comanda lui Cornelius Fuscus (87 en). Invins, un an mai tirziu la Tapae de Tetius Iulianus, incheie o pace onorabila, profitind de infringerea suferita de romani din partea qvazilor si marcomanilor. Conditiile pacii, favorabile romanilor (Decebal devenea rege clientelar al Romei si ceda anumite capete de pod in stinga Dunarii) au fost exploatate cu multa abilitate in folosul sau. Decebal utilizeaza sudsidiile, inginerii si instructorii militari, primiti conform conditiilor pacii, pentru a se intari in vederea viitoarelor ciocniri cu Roma, amplifica si desavirseste sistemul de fortificatii din Muntii Orastiei, isi echipeaza si instruieste oastea.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 199
Materia: Istorie

Decebal - regele erou al dacilor

Se acceptă unanim numele DECEBAL deşi în cele mai multe izvoare latine apare sub forma DECEBALI,iar pe un vas funerar descoperit la Sarmizegetusa Regia se poate citi textul în limba dacă:"DECEBALUS PER SCORILO" ceea ce înseamna "Decebal fiul lui Scorilo". Aşadar este posibil ca adevăratul nume al regelui dac să fie DECEBALUS.Dupa ultimile cercetari numele de Decebal ar fi o porecla,insemnind “CEL VITEAZ”, numele real a lui Decebal fiind DIURPANEU.

Decebal reuneşţe sub sceptrul său pe geto-dacii nord-dunăreni în epoca în care Imperiul roman înconjurase Dacia. Până la Decebal, alţi succesori ai lui Burebista, între care Deceneu,Comosicus, Scorilo,Duras-Diurpaneus,au pastrat continuitatea de putere în nucleul statului geto-dac. Înfăţişarea lui Decebal o ştim de pe Columna lui Traian care se află în Roma.

Alte referate despre: decebal-regele erou al dacilor, decebal regele erou al dacilor de dumitru tudor, decebal regele erou

Istoria geto-dacilor sub conducerea lui Burebista si Decebal

In contextul existentei si activitatii acestor mari personalitati din secolul I i.Hr. trebuie sa fie inteleasa si asezata marea opera de unificare a lumii geto-dacice, cat si prestigiul de care se bucura regele geto-dacilor.

Alte referate despre: istoria geto-dacilor sub conducerea lui burebista si decebal, istorie geto-dacilor sub conducerea lui burebista si decebal, istoria geto-dacilor sub conducerea lui burebista

Viata lui Decebal

În răsărit, Geţia Minor era în întregime în mâinile Romanilor iar în nordul Pontului Euxin, regatul bosporan îl stăpâneau tot ei, moştenindu-l după eliminarea lui Mitridate Eupator. Dacii erau conştienţi de greaua lor situaţie şi de aceea regele Duras a socotit că sosise momentul să cedeze tronul unui rege tânăr, dotat cu calităţi politice, diplomatice şi îndeosebi militare. Acesta era Decebal, nepotul său. Vremurile tulburi n-au îngăduit, la sfârşitul anului 86, ca succesiunea la tron să fie însotită de manifestări şi serbări fastuoase.

Alte referate despre: viata lui decebal, viata-lui-decebal, referat despre viata lui decebal

Statul dac condus de Decebal

Aceste măsuri au fost luate în vederea unor viitoare războaie cu romanii. După cum a intuit Decebal, Domiţian trimite o campanie romană în Dacia în anul 87. Această campanie condusă de generalul Cornelius Fuscus eşuează, ea încheiându-se cu victoria dacilor. Mai mult de atât dacii capturează armele ăi steagurile romane şi numeroşi ostatici romani. Însă Imperiul Roman nu cedează şi trimite o altă campanie în anul 88 în Dacia condusă de Tettius Iulianus sfârşită cu victoria romanilor.

Alte referate despre: statul dac condus de decebal, statul dac condus de decebal si burebista, statul geto-dacilor condus de decebal

Decebal - regele dacilor

Totusi, o exceptionala descriere i-a fost facuta de catre istoricul grec Dio Cassius: “ Decebal era priceput in ale razboiului si iscusit la fapta, stiind sa aleaga prilejul pentru a-l ataca pe dusman si a se retrage la timp. Abil in a intinde curse, viteaz in lupta, stiind a se folosi cu dibacie de o victorie si a scapa cu bine dintr-o infrangere, caracteristici care au facut din el un dusman de temut al romanilor ."

Alte referate despre: decebal regele dacilor, despre decebal regele dacilor, decebal regele daciei

Burebista-Traian-Decebal

Cucerirea litoralului Mării Negre
După campania împotriva celţilor, Burebista a acordat mare atenţie zonei istro-pontice, unde primejdia romană era în creştere. În anii 73 î.Hr.-72 î.Hr. cetăţile greceşti pontice sunt cucerite de generalul roman Terentius Varro Lucullus. Cetăţile se răscoală împotriva guvernatorului Antonius Hybrida. Hybrida a organizat o expediţie, dar a fost înfrânt de greci, aliaţi cu bastarnii şi geţii.

Alte referate despre: burebista traian decebal rezumat, burebista-traian-decebal, burebista traian si decebal

Cand a fost inventata bateria

Descoperirea de către Volta a descompunerii apei la trecerea curentului electric stă la temelia electrochimiei. În anul 1791, în timp ce lucra la Universitatea din Bologna, Luigi Galvani a descoperit că muşchiul unei broaşte se contracta când acesta este atins cu un obiect metalic. Acest fenomen urma să fie cunoscut ca electricitatea animală ­ o utopie deoarece teoria nu a fost demonstrată.

Alte referate despre: cand a fost inventata bateria elctrica, cand a fost inventat telefonul, cand a fost inventata roata

Decebal

Sarmizegetuza
diversiunea moesiana 101/102 – decebal+buri, bastarni, roxolani (cataphractari) –trec dunarea, ataca garnizoane romane

Alte referate despre: decebal, decebal referat, referat decebal

Statul dac sub conducerea lui Decebal

Tot el aminteste de scaparea rusinoasa a lui Vezina “al doilea dupa Decebal “ , “vice-regele” (prefacandu-se mort fuge noaptea de pe campul de lupta ). Tettius Iulianus continua inaintarea spre Sarmisegetuza , pentru a nu cadea intr-o cursa intinsa de Decebal el organizeaza tabara in apropierea cetatii . Profitand de acest ragaz Decebal cere pace .

Alte referate despre: statul dac sub conducerea lui decebal, statul dac sub conducerea lui burebista si a lui decebal, statul dac sub conducerea lui burebista si decebal

Intrarea Romaniei in primul razboiul mondial

Declaratia de razboi a României neasteptata de catre Puterile Centrale, ca si înaintea fulgeratoare a armatelor sale în Transilvania a constituit un ajutor de mare pret francezilor, unde la Verdun armatele germane erau într-o puternica ofensiva. Neputînd rezista singure împotriva trupelor române, unitatile austro-ungare pe frontul din Transilvania au fost întaritecu puternice divizii garmane, aproape 40, scoase de pe frontul de vest.

Alte referate despre: intrarea romaniei in primul razboiul mondial, intrarea romaniei in primul razboi mondial, intrarea romaniei in primul razboi mondial referat

Istoria femeii in America

Pe la sfarsitul anilor ’80 de doua ori mai multe femei decat barbati care predau in scoli elementare si licee. Insa in invatamantul superior numai o treime din profesori erau femeii, concentrate indomeniile predarii asistentei sociale si biblioteconomiei. O foarte mica parte din femei erau profesori in domeniile fizicii ,stiintelor, agriculturii si dreptului. O mare parte din femeii erau angajate in pozitii clerice, munceau in fabrici sau in vanzari si prestari de servicii. Majoritatea femeilor lucrau ca secretare ,dactilografe, si asistente medicale.

Multe femei insa au luptat in Europa in cadrul miscarilor de rezistenta din timpul celui de-al doilea razboi mondial.In Israel fenmeile se inrolau in armata alaturi de barbati si faceau instructaj. Femeile reprezentau in 1989 cam 45% din persoanele angajate dar ocupau numai un numar foarte mic de posturi decisive.Desi numarul femeilor care detineau pozitii de manager, aficial sau administrator crestea ,majoritatea o detineau ...

Alte referate despre: istoria femeii in america, istoria femeii, referat istorie - razboiul din america latina

Situatia URSS dupa primul razboi mondial

Dupa Revolutia Socialista din octombrie 1917, fostii mosieri si capitalisti rusi, elemente dusmane poporului si guvernului sovietic, s-au inteles cu Germania lui Wilhelm si cu guvernele tarilor Antantei, sa dezlantuie un razboi pentru rasturnarea puterii sovietice. Astfel a inceput, imediat dupa victoria Revolutiei din octombrie, interventia antisovietica. Dar Republica Sovietica a mobilizat muncitorii si taranii in razboiul de aparare a patriei si infrant rand pe rand garzile albe contrarevolutionare, conduse de generalii Denichin, Colceac, Wrangel, etc. Interventionistii straini, care au atacat U.R.S.S. in est, nord, vest si sud au suferit de asemenea infrangeri care dovedeau cat de adanc era inradacinat in mase noul regim sovietic si de ce uriase forte morale dispunea guvernul muncitorilor si taranilor.
Partidul Bolsevic, condus de Lenin si Stalin, manat de considerente patriotice superioare, se afla in fruntea luptei contra interventionistilor straini si trupelor tradatoare albe. ...

Alte referate despre: situatia europei dupa primul razboi mondial, situatia romaniei dupa primul razboi mondial, urss dupa primul razboi mondial

Biografia lu Coco Chanel

Orfanii, care au crescut in orfelinat in acele timpuri, nu aveau nici un viitor. Cu toate acestea, visul de a avea o viata frumoasa si un viitor strlucitor, au aparut la Coco Chanel chiar in acesti ani. In viitor, ea nu va mentiona nici odata anii in orfelinat. Mai mult decat atat, aceasta va face tot posibilul pentru a sterge toata mizeria si saracia, care par sa fi fost pregatite ei de soarta.

Alte referate despre: biografia lui coco chanel, biografia a coco chanel in romana, coco chanel biografie

Arhimede

Dupa capturarea Siracusei, in timpul celui de-al Doilea Razboi Punic,
printr-o strategie care consta in a cuceri cartier dupa cartier si
prin tradarea unui prefect al cetatii, Arhimede a fost ucis, in 212
i.e.n., de catre un soldat care l-a gasit desenand figuri geometrice
pe nisip. Arhimede era asa de atent la calculele sale, incat atunci
cand l-a vazut pe soldat i-a spus : `Noli turbare meos circulos" -
"Nu-mi strica cercurile." Soldatul nu a stiut cine este cel pe care
l-a ucis. Conducatorul romanilor, Marcellus, indurerat de aceasta
veste s-a ingrijit de inmormantarea lui Arhimede.

Alte referate despre: legea lui arhimede, arhimede, arhimede referat

FMI si rolul sau in economia Romaniei

3.Promovarea stabilitatii ratelor de schimb si evitarea depreciarii monedelor datorata schimbului de natura concurentiala.
4.Asistenta in stabilirea unui sistem multilateral de plata, care ar elimina anumite restrictii care incetinesc intensificarea comertului international.
5.De a da incredere tarilor membre prin accesul temporar la resursele proprii, deci asigurandu-le sansa de a corecta neajunsurile existente in balanta de plati, fara ca fara ca statele acestea sa fie nevoite sa recurga la masuri distructive fata de proprietatea nationala si internationala.
6.In concordanta cu cele mentionate mai sus sa micsoreze durata si gradul de dezechilibru in balanta de plati a statelor membre.

Alte referate despre: fmi si rolul sau in economia mondiala, rolul fmi in stabilitatea financiara a economiei contemporane, fmi si rolul sau in economia romaniei
Referate afisate : 17
Medie note: 8.01 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK