Civilizatia maya

Civilizatia Maya

Negustorii mayasi foloseau de multe ori boabe de cacao, pe care le asezau pe pamant, pentru a face calculele.Tot baza 20 o foloseau si in celebrul lor calendar.

Calea Lactee era venerata de mayasi, care o numeau Copacul Lumii, care era reprezentat de un arbore inalt numit Ceiba. O mai numeau si Wakah Chan. Wak insemna sase sau a creste. Chan sau K'an insemna patru, sarpe sau cer. Arborele Lumii a aparut atunci cand Sagetatorul era mult deasupra orizontului. Atunci Calea Lactee a rasarit din orizont si s-a catarat catre nord.

Nebuloasele care formau Calea Lactee au fost vazuti atunci ca arbore al vietii, din care toate formele vietii se trag. Pe langa Sagetator, centrul galaxiei noastre, unde Copacul Lumii si Ecliptica se intalneau, era in centrul atentiei mayasilor. Un element important al Copacului Lumii era Monstrul Kawak, un cap gigantic cu un semn in frunte. Acest monstru era deasemeni un munte sau un monstru intelept.

Un vas de sacrificiu de pe capul sau continea o ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 22kb
Downloads: 14
Materia: Geografie

Civilizatia Maya

Palanke
Este situat la nord de Sierra de Chiapas, pe un platou care se оntinde pвnă spre câmpie. Palanke este unul dintre cele mai vestice oarşe mayaşe, excepţie făcând doar Comalcalco. Primele vestigiile descoperite aici arată că această zonă afost ocupată începând din secolul 4, dar n-a atins culmile dezvoltării decât trei secole mai târziu. Tavanele clădirilor - bolte false - amintesc de colibele de stuf în care au locuit multe dintre familiile mayaşe.

Alte referate despre: civilizatia maya, civilizatia maya referat, referat civilizatia maya

Alinierea planetelor in anul 2012

Vom suferi schimbari dramatice asupra ADN-ului uman,si anume va fi imbunatatit,avand 12 spirale in loc de doua.Tehnologia va fi depasita de cum este cunoscuta de oameni astazi.In acest moment suntem intre doua Lumi avand in vedere ca cel de al cincilea an se sfarseste in anul 1987 iar al saselea incepe in 2012.

Alte referate despre: alinierea planetelor in anul 2012, alinierea planetelor din anul 2012, alinierea planetelor in anul 2012 referat

Civilizatia azteca

Prin urmare aztecii au fost cei dintâi care au creat două instituţii specializate în pregătirea tinerilor pentru profesiunile cele mai respectate.dar după ce ieşeau din aceste colegii tinerii puteau să-şi aleagă în mod liber orice altă ocupaţie. Vârsta căsătoriei era stabilită la 16 ani pentru fete şi la 20 de ani pentru băieţi.

Alte referate despre: civilizatia azteca, referat civilizatia azteca, civilizatia azteca referat

Civilizatia maya

Mayaşii aveau cel mai avansat calendar, o reţea de drumuri ce acoperea întreaga zonă, păstrând legăturile şi permiţând dezvoltarea comerţului între oraşe. Numele vechilor oraşe nu s-au păstrat. Cele care se folosesc astăzi sunt date de către exploratori, misionari sau arheologi. Unul dintre puţinele nume prehispatice care s-au păstrat este: Chichen Itza (Vrăjitorul Apelor).

Tikal
Uriaşa esplanadă a oraşului cuprinde 3 platforme pe care s-au construit clădirile piramidale, atât de des întâlnite în oraşele mayaşe. 10 astlfel de clădiri au fost construite in manieră simetrică, către est şi vest. În centru şi în sud mai sunt nişte platforme care nu fac decât să menţină atmosfera maiestuoasă.

Alte referate despre: referate civilizatia maya, referat despre civilizatia maya, despre civilizatia maya

Mayasii, azdecii, olmecii si incasii

Mayaşii clădesc piramide deasupra cărora se află temple.Aici ei venerează nişte divinităţi ,precum şi pe zeul-jaguar.Prinţii locuiesc în nişte palate orizontale,cu încăperi extrem de numeroase, dispuse în jurul unei curţi centrale.

Alte referate despre: istoria olmecilor mayasilor incasilor aztecilor, civilizatia mayasa si incasa, incasi mayasi si azteci

Maiasii

Mayasii erau astronomi foarte priceputi. Pentru ei erau importante momentele zenitului, atunci cand Soarele traversa coordonatele imperiului Maya. Doar la Tropice erau posibile observatii asupra trecerii zenitale. Mayasii aveau un zeu care reprezenta acest moment al Soarelui numit Zeu . Mayasii reprezentau numerele pe baza numarului 20. Astfel ei reprezentau sistemul numerelor prin puncte si linii: un punct insemna 1, o linie insemna 5. Utilizand baza 20 ei puteau reprezenta numere foarte mari. Numerele erau scrise de jos in sus. Era deci foarte usor sa adune si sa scada, dar nu foloseau fractii. Negustorii mayasi foloseau de multe ori boabe de cacao, pe care le asezau pe pamant, pentru a face calculele.Tot baza 20 o foloseau si in celebrul lor calendar.

Calea Lactee era venerata de mayasi, care o numeau Copacul Lumii, care era reprezentat de un arbore inalt numit Ceiba. O mai numeau si Wakah Chan. Wak insemna sase sau a creste. Chan sau K'an insemna patru, sarpe sau cer. Arborele ...

Alte referate despre: maiasii, maiasi, istoria maiasilor

Religia civilizatiilor precolumbiene - aztecii incasii si mayasii

Cunostintele pe care le avem despre religia azteca se constituie intr-un complex mozaic format din piesele care au supravietuit violentului soc istoric la care a fost supus de cucerirea spaniola imperiul a carui stralucitoare capitala numara in acea epoca peste 300.000 de locuitori .

Alte referate despre: informatii de civilizatii precolumbiene azteci mayasi incasi referat, referat azteci incasi si mayasi, civilizatia azteca incasa si mayasa

Civilizatii disparute

Civilizatia Maya - Populatia Maya a trait in America Centrala in zona in care exista in zilele nostre Yucatan, Guatemala, Belize si partea de sud a Mexicului - provinciile Chiapas si Tabasco. Suprafata, aflata la sudul Tropicului Racului si la nordul Ecuatorului, are cam 900 kilometri de la nord la sud si 550 kilometri de la est la vest. Cultura lor era inca a pietrei, desi stiau sa lucreze cu carbunii si aurul. Poporul Maya adora jadul.

Alte referate despre: civilizatii disparute, civilizati disparute, cele sapte civilizatii disparute

Civilizatia chineza

Raspandirea civilizatiei a continuat chiar si dupa ce dinastia Chou si-a pierdut in mod considerabil puterea in secolul 8 i.Hr., iar China s-a impartit in mai multe regate rivale.

Alte referate despre: civilizatia chineza, cultura si civilizatia chineza, cultura si civilizatie chineza

Conceptul de cultura si civilizatie

Este vorba de rolul culturii in procesul de socializare a indivizilor, in actiunea de organizare, conducere, control si dinamica sociala. Ajutorul sociologiei in rezolvarea problemelor pe care filosofia culturii si le propune este de un mare folos si nu poate fi trecut cu vederea.

Alte referate despre: conceptul de cultura si civilizatie, conceptele de cultura si civilizatie, referate conceptul de cultura si civilizatie

Louisa May Alcott - biographical information

Louisa May Alcott (1832-1888):
  Biographical Information
Her Homes
Louisa May Alcott was born on November 29, 1832, in Germantown, Pennsylvania. When she was almost 2 years old, Louisa's family moved to Massachusetts, the state where she lived the bulk of her life. The family moved many times over the years, usually back and forth between Boston and Concord (Mass.). Some notable places Louisa lived were "Fruitlands" in Harvard, Massachusetts; "Hillside" in Concord; and "Orchard House," also in Concord. "Fruitlands" was the site of her father's attempt at Utopian living, which she wrote about in Transcendental Wild Oats, thirty years later in 1873. Louisa's childhood at "Hillside" (later renamed "Wayside" by Nathaniel Hawthorne, when he lived there) served as the basis for the action in her most popular novel, Little Women, which she wrote as an adult living in "Orchard House." Interestingly, these latter two houses were located next door to each other, with a walking path through ...

Alte referate despre: little women de louisa may alcott, louisa may alcott-micutele doamne, micutele doamne de louisa may alcott

Relatia cultura - civilizatie

Faptele de civilizatie, in care include, printre altele , ordinea sociala, ''intocmirile materiale ale oamenilor, uneltele scornite in necurmata lupta cu materia, inventiile felurite intru sporirea confortului'', poarta si ele, la fel ca si creatiile culturale, o pecete stilistica.

Alte referate despre: relatia cultura-civilizatie, relatia cultura civilizatie, relatia cultura - civilizatie

Civilizatia azteca

Preotii au spus ca au vazut toate acestea atunci cand au pus prima data piciorul in mlastina. Chiar si astazi, ca o continuare a traditiei, vulturul, cactusul si sarpele apar pe toate bancnotele mexicane. Pe masura ce populatia azteca a crescut la numar, si-a pus la punct organizatii militare si civile superioare.

Alte referate despre: civilizatia aztecilor, despre civilizatia azteca, cultura si civilizatia azteca

Importanta combustibilor pentru civilizatia moderna

Dezavantaje
În termeni economici, poluarea provenită din combustibilii fosili este privită ca o externalitate negativă şi trebuie taxată. Acest lucru internalizează costul poluării şi face arderea acestor combustibili mai scumpă, reducând astfel utilizarea lor şi deci şi poluarea asociată cu aceştia. Cu toate că ţările europene impun taxe pe poluare, aceste taxe se întorc deseori ca subvenţii tocmai la industriile direct legate de combustibilii fosili, prin amânări si scutiri de taxe.Cu toate că taxarea este o variantă de reducere a utilizării acestora, încă nu s-a dovedit cu adevărat eficientă.

Alte referate despre: importanta combustibilor pentru civilizatia moderna, comunicare importanta combustibilor pentru civilizatia moderna, referat importanta combustibilor pentru civilizatia moderna

Civilizatia veche a Egiptului

Egiptul se situeaza in nord-estul Africii la intretaierea drumurilor care leaga trei mari continente,Africa,Asia si Europa
o pozitie unica.Conditiile climaterice specifice zonei ne duc cu gandul la un imens desert, dar existenta fluviului Nil cu revarsarile
sale periodice au transformat pamantul intr-o campie rodnica si
bogata fiind cel care a dus la dezvoltarea civilizatiei egiptene cu
toate caracteristicile sale unice, o civilizatie care nu a fost influen-
tata de vecini,contribuind la caracterul sedentar al asezarilor.
Fenomenul natural al revarsarilor care fertilizau solul a fost completat cu lucrari de irigatii si constructii hidrotehnice care
au dus la dezvoltarea timpurie a unei economii agricole foarte
performanta la acea data.
“Egiptul este un dar al Nilului” spune Herodot,subliniind
dependenta totala fata de acest fluviu a dezvoltarii ...

Alte referate despre: regatul vechi al egiptului, civilizatia si cultura egiptului antic, civilizatia si cultura egiptului referat

Civilizatia si cultura romana

Aceasta are la baza o dubla origine divina si un fratricid.Acestea sunt legendele care stau la baza formarii poporului roman. Cert este ca Imperiul Roman a reusit sa cucereasca numeroase teritorii, cucerind si supunand romanizarii mare parte din Europa de azi, dar cuceririle nu s-au oprit pe continentul european, continuand in Africa si chiar in Asia (Armenia, Mesopotamia si Babilonia). Cucerind mult cultura romana a imprumutat multe lucruri din alte culturi si de la alte civilizatii, in special de la civilizatia greaca care a fost una infloritoare.

Alte referate despre: civilizatia si cultura romana, civilizatia si cultura franceza, civilizatie si cultura

Cultura si civilizatia incasa

Varianta lui Cuzco a legendei inlocuieste numele lui Kon-Tiki cu
Viracoccha si al lacului Titicaca cu Hatuncollao.

Alte referate despre: cultura si civilizatia incasa, referate cultura si civilizatie incasi, cultura si civilizatia incasa referat

Cultura si civilizatia greaca

Pantenonul grec cuprinde zei puternici, dar apropiati de oameni prin comportament si prin prezenta in viata muritorilor. Grecii isi venerau zeii , iar sarbatorile religioase erau evenimente importante in viata polisului. Exista insa si ceremonii secrete, misterele, adresate unui grup restrans de initiati ( zeita Demeter, din Eleusius). Competitii sportive, insotite de concursuri de poezie si muzica ( Jocurile de la Delfi si cele din Olimpia) celebrau zeii . Din anul 776 i.Hr anul primei olimpiade , sunt datate evenimentele istoriei grecesti .

Alte referate despre: cultura si civilizatia greaca, cultura si civilizatie greaca, cultura si civilizatia greaca origin religie ocupati
Referate afisate : 19
Medie note: 8.21 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles