Clasicism si neoclasicism

Clasicismul Francez

Singura tara care nu a asimilat barocul triumfator in tot estul Europei este Franta .Aici , clasicismul se contureaza sub domnia lui Ludovic al XIII-lea ,pentru a-si gasi deplina dezvoltare in timpul lui Ludovic al XIV-lea .Clasicismul francez in secolului al XVII-lea este o sinteza a influentelor renascentiste italiene ,a celor antice si a traditiilor franceze

Nivel: Liceu
Dimensiune: 13kb
Downloads: 2630
Materia: Romana

Clasicismul

Termenul de clasicism comporta sensuri largi, exprimind o atitudine estetica fundamentala ce se caracaterizeaza prin tendinta de a observa fenomenele in contextul universului si de a le inchega intr-un sistem proportional si armonios, corespunzator frumosului si concordat cu norme rationale care impun tipuri model, prefectiunea, idealul.

Alte referate despre: clasicismul, clasicism, clasicismul francez

Despre clasicism

Curentul clasicismului, definit ca atitudine estetica fundamentala de observare si realizare a unui sistem armonios, stabil, proportional, dominat de elementele frumosului, in concordanta cu norme specifice (cele trei unitati in dramaturgie), tinde spre un tip ideal, echilibrat, senin, al perfectiunii formelor. A aparut in Franta, in secolul al XVII-lea (inaintea iluminismului), extinzan-du-se in intreaga Europa. S-a manifestat in toate artele literatura, pictura, muzica, arhitectura.

Alte referate despre: trasaturile clasicismului, prelungiri ale romantismului si clasicismului, clasicismul muzical

Clasicismul francez

Antoaine Watteau (1684-1721) este pictorul "serbarilor galante" si al saloanelor din aceasta perioada .Picturile sale exprima in egala masura caracterul trecator al lucrurilor (sentimentul amoros ,afectiv,atitudinile fugitive).Printre cele mai cunoscute "serbari galante " se numara Imbarcarea pentru Cythera ,o proba de virtuozitate si subtilitate :compozitia este alcatuita din figuri enigmatice ,atmosfera este vaporoasa .

Alte referate despre: clasicismul francez in pictura, clasicism francez, referat clasicismul francez

Clasicismul francez

Referat despre Clasicismul francez
1.Manifestarea :
a)Aparitie:curent literar si artistic din secolul al XVII-lea si inceputul celui de-al XVIII-lea .A aparut in Franta.
b)Context istoric :monarhia absoluta(domnia lui Ludovic al XIV-lea).
c)Context filozofic :rationalismul lui Descartes.
d)Manifest literar :,,Arta poetica''(1674)-Nicolas Boileau :arta este expresia ratiunii,iar scopul artei este sa placa si sa moralizeze.

Alte referate despre: clasicismul francez referat, referate clasicismul francez, reprezentantii clasicismului francez

O periodizare a romantismului romanesc

La Colegiul Sf. Sava, precum şi la Academia Mihaileană, cele mai importante şcoli din ţările române, în epoca Regulamentului Organic, tradiţia limbii şi a culturii latine, a interesului pentru cultura grecească, pentru limba şi literatura clasică franceza se menţine în ansamblul naţional a învăţămîntului. Orientarea, în ce priveşte predarea literaturii, era net neclasică. În literatura srăbunilor romani, ca şi cea a Eladei, ca şi în clasicismul francez, ei puteau găsi exemple stimulatoare, de poziţie critică faţă de rîndurile şi moravurile contemporane, la fel ca în romantismul contestatr.

Alte referate despre: periodizarea romantismului, romantismul muzical, romantismul curent literar

Clasicismul

Este necesar să menţionăm că nu există un element clasic pur şi că în majoritatea cazurilor “Clasicismul” este întrepătruns de “Romantism”.
La origine, “Clasicismul” se bazează numai pe judecata etică şi poate fi definit ca o mişcare artistică şi literară care promovează ideile de armonie şi echilibru a fiinţei umane. Acesta este caracterizat prin afirmarea sensului moral şi estetic al artei, prin conformarea faţă de regulile clasice după modelul antichităţii greco-romane, prin îmbinarea frumosului cu binele şi adevărul, utilului cu plăcutul, prin interesul pentru natura umană şi prin obiectivitatea scriitorului.

Alte referate despre: clasicismul in pictura, clasicismul in muzica, clasicismul referat

Clasicism si romantism cu G.Calinescu

Din punct de vedere sanitar, eroul clasic e "sanatos" cu o sanatate insa de tipul gladiator care presupune o insuficienta a antenelor nervoase.Romanticul, se stie, este maladiv, infirm, tuberculos, nebun, orb, lepros (citam suferintele "clasice" ale romanticului) atribuindu-i-se utopic o complexitate senzoriala si sufleteasca mai mare decat acesti bolnavi o au in realitate.

Alte referate despre: clasicism baroc romantism de g calinescu, clasicism si romantism de george calinescu, clasicism romantism baroc george calinescu

Barocul si clasicismul

RUBENS, Peter Paul (1577-1640)-pictor flamand, creator al baroclui nordic, unul dintre marii maestrii ai picturii decorative. A lucrat numeroase compozitii cu caracter religios eroic si fastuos pentru Biserici din Anvers, Gand si Lille,lucrari ca Adoratia Magilor, Coborarea de pe cruce, Judecata de apoi,Martirul Sf. Ursule, Miracolul Sf. Ignatie, ciclul Sf. Charles Borromee s.a. Serii de cicluri apologetice comandate de Curtile europene (27 de lucrari pentru Viata Mariei de Medici, proiectul pentru Viata lui Henric al IV sau decorarea pavilionului de vanatoare Torre de la Parada, langa Madrid).

Alte referate despre: baroc si clasicism, stilurile artistice baroc si clasicism, barocul si clasicismul

Structura si limbaj in textul dramatic / comedia - citat Adrian Marino

A treia dintre comediile lui Caragiale este o capodoperă a genului dramatic, reunind trăsăturile esenţiale ale acestei specii literare. Astfel,opera stârneşte râsul prin surprinderea unor moravuri, a unor tipuri umane sau a unor situaţii neaşteptate, cu final fericit. Personajele sunt inferioare din punct de vedere intelectual şi social.Comedia are un fundament conflictual, realizat prin contrastul dintre aparenţă şi esenţă.

Diferitele forme ale comicului(de situaţie,de moravuri,de limbaj,de nume) contribuie la satirizarea unor defecte omeneşti, piesa prezentând aspecte din viaţa politică şi de familie a unor reprezentanţi corupţi ai politicianismului românesc. În primul rând, structura comediei,prin rigurozitatea sa, confirmă ceea s-ar putea numi clasicismul ei. Dar prin unele aspecte care fixează totul într-un spaţiu familiar nouă, capătă o ...

Alte referate despre: limbajul in textul dramatic, particularitati de limbaj ale textului dramatic, textul dramatic comediile lui caragiale

Curentele literare

-> trasaturi ale literaturii postmoderniste: desolemnizarea
discusului, valorificarea prozaismului, cuprinderea diversitatii
realului, refuzul stilului inalt, ermetic si impersonal, valorificarea
creativa si recuperatoare a stilurilor poetice consacrate, prin
ironie, parafraza si parodie, practicarea unei poetici a concretului
si a banalului, receptivitatea fata de livresc, in forma
intertextualitatii, a metatextualitatii, si a transtextualitatii;

Alte referate despre: curente literare, curentele literare, curente literare in literatura romana

Ion Heliade Radulescu

1. Prima parte a evenimentului: confesiunea Floricăi. Discursul epic insistă asupra suferinţelor fizice ale Floricăi realizate pe principiul romantic al antitezei.
Stări sufleteşti contradictorii:
„Un foc s-aprinde-n mine, răcori mă iau la spate,
Îmi ard buzele, mamă, obraji-mi se pălesc!”,
„Şi cald, şi rece, uite, că-mi furnică prin vine;
În braţe n-am nimica şi parcă am ceva:”.
Neştiind să-şi explice aceste stări, se face trimitere la înţeleptciunea strămoşească, la bunica:
„Oar’ ce să fie asta? Întreabă pe bunica:
O şti vrun leac ea doară... o fi vrun zburător!
Or aide l-alde baba Comana ori Sorica,
Or du-te la moş popa, or mergi la vrăjitor.”
Se anticipează ideea că aceste tulburări ar fi provocate de un zburător, precum şi credinţa populară în vrăji şi în descântece. Deasemenea, Florica îşi descrie şi suferinţa sufletească:
„Un dor nespus m-apucă şi plâng, măicuţă, plâng.”,
„Atunci ...

Alte referate despre: ion heliade radulescu, zburatorul de ion heliade radulescu, zburatorul de ion heliade radulescu comentariu

Curente literare

Caracteristici:
-introduce orasul ca tematica
-are structuri sferoidale( roman de tip dosar de existenta,gidian,prustian etc.),cu planuri paralele.
-stilul este cu desavarsire intelectual
Reprezentanti : Camil Petrescu,Hortensia P. Bengescu, Mircea Eliade,Urmuz(avangardist) etc.

Alte referate despre: curente literare referat, curente literare romantismul, curentele literare in ordine cronologica

Curente literare

Clasicismul (sec XVII)
Se caracterizeaza prin:-primatul ratiunii asupra sentimentului;-caracter moralizator,educativ,cultivand specii literare corespunzatoare: fabula,
satira,comedia,tragedia etc.-personajele sunt caractere:caracterul avarului(Arpagon)

Alte referate despre: curente literare realismul, trasaturile curentelor literare, curente literare realism

Conceptul operational - Curent literar - ideologia literara romantica

Romantismul s-a extins treptat in principalele tari europene, cuprinzand toate artele si chiar unele domenii ale vietii sociale, si determinad existenta unui stil romantic in mobilier, in imbracaminte etc.
In timp ce clasicismul este un curent al ratiunii, romantismul exalta sentimentul si fantezia. Natura patrunde masiv in creaiile romantice, in vreme ce pe clasicisti ii interesau numai caractarele umane. Visul si exotismul, interesul pentru taramuri indepartate reprezinta teme ale romantismului.

Alte referate despre: concepte operationale tema si motiv literar, conceptul operational de personaj literar in moara cu noroc, concepte operationale de teorie literara

Clasicismul francez

Aceasta "noua lectura" este menita sa duca la redescoperirea simplitatii si profunzimei naturii ,spre deosebire de trairile superficiale ale rococo-ului. Temele mitologice si antice ,sunt din nou prezente.In timpul primului Imperiu (1804-1814) ,neoclasicismul devine stilul oficial .Revolutia franceza se foloseste si ea de acest stil pentru a evidentia virtutile patriotice ,regandind valorile antice in termeni morali .Artisutul trebuie sa fie acum o persoana angajata civil ,care sa-i invete pe ceilalti faptele eroilor antici,simuland astfel virtutea.

Alte referate despre: clasicismul francez lucrare lucrarea lui jacques, clasicismul francez pictori, clasicismul francez opere

Baroc si clasicism - Johann Sebastian Bach

Cea de-a doua jumatate a veacului al XVII-lea este dominata de curentul cultural al clasicismului. Principiile sale estetice au fost fundamentate de Nicholas Boileau: puternica inspiratie din Antichitatea clasica; cautarea naturalului si a echilibrului; gustul masurii, claritatea stilului, finei ea analizelor filozofice si de morala .

Alte referate despre: johann sebastian bach, johann sebastian bach referat, johann sebastian bach opere
Referate afisate : 17
Medie note: 7.99 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK