Clasificarea oaselor 4134

Oasele

Oasele sunt structure dure, rezistente, de culoare alb-galbuie al caror ansamblu formeaza scheletul.
Rol:
- oasele sunt situate in interiorul partilor moi carora le servesc drept spijin;
- formeaza cavitati pentru protectia unor organe sensibile;
- servesc la insertiile muscular devenind astfel parghii actionate de diverse grupe muscular.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 1189
Materia: Medicina

Influenta aportului sangvin in formarea oaselor si a articulatiilor

Una dintre cerintele principale în tratarea fracturilor multiple ale
oaselor lungi este gasirea unei strategii terapeutice minim-invazive,
cu scopul de a fixa stabil fragmentele unuia sau mai multor oase.

Alte referate despre: formarea oaselor, structura si formarea oaselor, forma oaselor la om referat

Scheletul capului

Este alcatuit din neurocraniu, care adaposteste encefalul, si din viscerocraniu, unde se afla segmentele periferice ale organelor de simt, cat si primele segmente ale aparatelor respirator si digestiv.Neurocraniul are forma unui ovoid, cu partea mai voluminoasa situata posterior, prezentand o baza si o bolta. Oasele boltii sunt legate intre ele prin suturi.

Alte referate despre: scheletul capului, scheletul capului la om, scheletul capului poze

Aparatul locomotor

Exista si oase, cum ar fi rotula, care se gasesc in grosimea unui tendon (tendonul cvadricepsului femural). Aceste oase se numesc sesamoide. Exista, de asemenea, si oase alungite, cum ar fi coastele si clavicula, la care predomina lungimea, dar care nu prezinta diafiza si epifize, asa cum au oasele lungi.

Oasele prezinta suprafeje articulare cu cele vecine, acoperite de un cartilaj articu¬lar hialin; de asemenea, prezinta apofize si tuberozita|i pe care se prind muschii, cauzate de tracfiunea acestora asupra oaselor, santuri §i fosete determinate de presiuni exercitate asupra osului.

STRUCTURA OSULUI
Prin arhitectura sa, osul este adaptat functiei de a rezista la presiune si tractiune, supunandu-se principiului "cu material putin, maximum de rezistenta".
La nivelul corpului oaselor lungi (diafiza) se remarca, in centru, canalul central, care adaposteste maduva osoasa, rosie ...

Alte referate despre: aparatul locomotor, aparat locomotor, igiena aparatului locomotor

Clasificarea hipertensiunii portale

2) HT prin blocaj intrahepatic.
Este dat ingreunarii drenajului sanguin prin ramificatiile intrahepatice ale venei porte si poate fii:
15 Ht prin blocaj intrahepatic presinusoidal
16 HT prin blocaj intrahepatic juxtasinusoidal
17 HT prin blocaj intrahepatic postsinusoid

a) HT portala presinusoidala este caracterizata prin obstructii larg diseminate ale ramurilor mici intrahepatice ale venei porte si de aceea evolueaza rapid spre decompensare vasculara si complicatii hemoragice.
Cauzele cele mai frecvente sunt: schistosomiaza, anevrismele arterio-venoase hepatice, granulomatoza hepatica, maladia Wilson, anumite steatoze si amiloidoze hepatice, scleroza hepatoportala, boala Goucher, histiocitoza X, Sd Felty.

b) HT portala sinusoidala( jixtasinusoidala) este provocata de CIROZA, in special ciroza alcoolica.
c) HT portala postsinusoidala poate fi produsa de :
-endoflebita hepatica care poate obstrua venele suprahepatice( Sd Budd-Chiari cu blocaj extrahepatic) si care poate ...

Alte referate despre: hipertensiunea portala, clasificarea hipertensiunii arteriale, poze hipertensiune portala

Scheletul-sistemul osos

Centura pelviana si piciorul sunt formate din 62 de oase: si acestea reprezintă aproximativ o treime din numărul total de oase. Osul pereche al centurii pelviene, împreuna cu osul sacrum al coloanei vertebrale formează bazinul. De aici in jos urmează femurul, rotula, tibia si fibula. In regiunea gleznei de o parte si de alta se găsesc cate 7 oase tarsiene, cate 5 oase metatarsiene, si se termina cu cele 2 falange ale degetelor mari, respectiv cele cate 3 falange ale celorlalte degete de la picior.

Structura interna a oaselor: Oasele organismului viu nu sunt deloc atât de uscate , albe si rigide precum am putea crede văzând scheletele expuse in muzee. Osul viu este de culoare cenuşie, fiind acoperit de o membrana rezistenta –periost- prin care pătrund vasele sangvine si nervii destinaţi oaselor.

Alte referate despre: pesti cu schelet cartilaginos-osos, pesti cu schelet catilaginos-osos, schelet cartilaginos osos

Scheletul si muschii

Din aceasta categorie fac parte oasele gambei, bratului, degetelor. Oasele scurte (sau cubice) sunt colturoase, groase. Asa sunt de exemplu oasele carpiene si tarsiene. Oasele neregulate, conform denumirii, au forme si dimensiuni variate. Formeaza unele parti ale fetei si spatelui. In final, oasele late – coastele, craniul, spata – reprezinta scuturi ale organelor vitale.

Muschi si oase
Peste 500 de muschi – asa-nimitii muschi scheletici – se ataseaza de oasele noastre. Muschii se insera pe oase prin intermediul prelungirilor numite ligamente. In timpul miscarii, muschii corespunzatori se contracta, deplasand osul care apartine de acestia. Muschii si oasele formeaza impreuna cele mai mari sisteme organice ale organismului nostrum: sistemul osos si muscular.

Scheletul este flexibil datorita articulatiilor care unesc oasele. Unele articulatii sunt insa fixe, oasele fiind sudata intre ele la nivelul marginilor, astfel incat par a fi un singur os. Asa de exemplu, osul ...

Alte referate despre: scheletul si muschii, picior schelet si muschii, scheletul si muschi

Scheletul

Unele articulaţii sunt insa fixe, oasele fiind sudate intre ele la nivelul marginilor, astfel încât par a fi un singur os. Aşa de exemplu, osul pereche al bazinului (osul coxal ) este format de fapt din 3 oase :porţiunea superioara este iliumul ,partea inferioara ,anterioara este pubisul , iar cea posterioara este ischiumul .La noii nascuti si la copii , aceste oase se pot deplasa puţin unul fata de celalalt , dar pana la maturitate se osifica complet.

Alte referate despre: scheletul uman, scheletul corpului uman, scheletul

Caracteristicile oaselor

Impreună cu sistemul muscular,sistemul osos imprimă corpului omenesc forma lui specifică.Deşi rolul oaselor în locomoţie este pasiv,servind ca pârghii pe care acţioneaza muşchii,ele sunt totuşi indispensabile mişcărilor pe care le efectuează corpul.Totodată sistemul osos asigură protecţia tuturor organelor vitale ale organismului (creier, inimă, plămâni etc.).Una dintre funcţiile fundamentale ale sistemului osos este hematopoeza,respectiv formarea elementelor figurate din sângele circulant,care are loc in măduva osoasă roşie.In sfârşit,oasele reprezintă pentru organism o rezervă de săruri minerale.

Alte referate despre: caracteristicile oaselor, caracteristici ale oaselor, lacul oasa caracteristici

Diagnosticarea si clasificarea tulburarilor de limbaj

Limbajul uman constituie unul dintre cele mai complexe fenomene psihosociale. El reprezintă actul fundamental de legitimare a omului şi de situare a sa pe scara evoluţiei şi progresului materiei vii.

Alte referate despre: diagnosticarea si clasificarea tulburarilor de limbaj, diagnosticarea si clasificarea tulburarilor limbajului, clasificarea tulburarilor de limbaj

Clasificarea automobilelor

Solutia clasica. Pentru a mari suprafata utila a caroseriei, la constructiile moderne, prevazute cu suspensie cu roti independente, la care puntea rigida propriu-zisa din fata lipseste, motorul este coborat intre roti. Prin aceasta, inaltimea centrului de masa se reduce, marindu-se stabilitatea automobilului. Solutia asigura o distributie mai unifoma a greutati totale a automobilului pe cele doua punti si prezinta o accesibilitate mai buna la motor si transmisie pentru lucrarile de intretinere tehnica.

Alte referate despre: clasificarea automobilelor, clasificarea automobilului, clasificarea automobilele dupa viteza

Clasificarea actelor juridice civile

Clasificarea actelor juridice civile
d) Dupa efectele produse actele juridice pot fi:
constitutive, translative si declarative de drepturi.
Actele constitutive – sunt cele prin care se creaza raporturi juridice in aal caror continut intra drepturi noi, inexistente anterior incheierii actului (actul de creare a unei ipoteci sau a unui uzufruct).

Clasificarea actelor juridice civile
Actele translative- sunt cele prin care se stramuta un drept dintr-un patrimoniu in altul (schimbul, donatia, vanzarea-cumpararea).
Actele declarative- sunt cele prin care se definitiveaza drepturi preexistente (partajul bunurilor in cazul iesirii din indiviziune in timpul casatoriei sau in caz de divort).
e) Dupa modul de executare actele juridice se pot diviza in acte cu executare imediata si acte cu executare succesiva.

Alte referate despre: clasificarea actelor juridice civile, notiunea si clasificarea actelor juridice civile, schema clasificare actelor juridice civile

Clasificarea constructiilor

Varul stins manual sau mecanizat (pasta de var) se pastreaza in groapa cel putin 2 luni de la stingere si pana la punerea lui in opera - tencuieli. Varul bulgari in vrac sau praf in saci se pastreaza in soproane inchise de umezeala. Cimentul vrac se pastreaza in buncare sau silozuri, iar cel in saci in soproane inchise.

Alte referate despre: clasificarea constructiilor, clasificarea constructiilor dupa destinatia caracteristica lor, vinciuri clasificare constructie utilizari

Clasificarea si codificarea marfurilor

Codul este o combinatie de elemente simbolice, prin care se reprezinta o informatie. Aceste elemente pot fi litere (cod alfabetic), cifre (cod numeric), cifre si litere (cod alfanumeric). Codificarea este operatiunea de transpunere in cod a elementelor definitorii ale unor obiecte sau servicii. Relatia dintre clasificare si codificare este definita de gradul de interdependenta sau de suprapunere a acestora. Principalul obiectiv al codificarii este identificarea.

Alte referate despre: clasificarea si codificarea marfurilor, clasificarea merceologica a marfurilor nealimentare, codificarea marfurilor

Vitaminele-clasificare

Vitaminele, in orice compus organic sunt necesare organismului nostru pentru metabolism, pentru a proteja sanatatea si pentru buna crestere la copii. Vitaminele, de asemenea, stau la baza formarii hormonilor, globulelor rosii si albe, chimicalelor necesare sistemului nervos si materialului genetic.

Alte referate despre: vitamine clasificare, vitaminele clasificare, vitamine clasificare in functie de solubilitate

Clasificarea resurselor naturale

d. resurse ale biosferei, de natura vegetala si animala.B. Dupa criteriul modului de folosinta, se pot deosebi:a. resurse energetice, care cuprind acele substante ce pot produce energie (combustibili fosili, forta apei, lemnul, forta vantului si energia solara). In acest domeniu, gama de resurse se largeste continuu, cercetarile efectuate incercand sa faca fata cerintelor impuse de consumul imens de energie al societatii contemporane;

Alte referate despre: clasificarea resurselor naturale, clasificarea resurselor naturale geografie, clasificare resurselor naturale

Poluarea apei - cauze - clasificare poluanti - consecinte - protective

Poloarea apelor afecteaza calitatea vietii la scara planetara. Apa reprezinta sursa de viata pentru organismele din toate mediile. Fara apa nu poate exista viata. Calitatea ei a inceput din ce in ce mai mult sa se degradeze ca urmare a modificarilor de ordin fizic, chimic si bacteriologic.

Alte referate despre: poluarea apei-cauze clasificare poluanti consecinte protectie, clasificare poluanti consecinte protectie, referat poluarea apei aerului solului si consecintele

clasificarea contractelor

2. Contractele reale – se bazeaza pe consimtamantul partilor , dar pe langa acordul de vointa este necesara si remiterea bunului ( a obiectului contractului ) . Exemplu : contractul de gaj sau de amanet.
3. Contractul solemn – e acela care necesita pe langa acordul de vointa al partilor si indeplinirea unor forme solemne , prevazute de lege.
Exemplu : contractul de ipoteca , sau de donatie ( incheiate in forma autentica ).Acest contract necesita forma solemna ca o conditie sine qua non .

c) Dupa modul in care se echivaleaza prestatia unei parti deosebim intre :contractele:cu titlu oneros;cu titlu gratuit.Contractul oneros este acela in care fiecare parte voieste a-si procura un avantaj; iar contractul cu titlu gratuit sau de binefacere este acela in care una din parti voieste a procura , fara echivalent , un avantaj celeilalte.

1. Contractele oneroase pot fi impartite in :1.1. contracte comutative
1.2. contracte aleatorii;1.1. Contractele comutative - sunt acelea ...

Alte referate despre: clasificarea contractelor, clasificarea contractelor civile, clasificarea contractelor comerciale
Referate afisate : 18
Medie note: 7.91 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK