Clor referat

Clorul si compusii lui

J.L.Gay-Lussac si L.J.Thenard (1809) au incercat fara rezultate sa descompuna clorul si au fost primii care au indicat ca este vorba de un gaz elementar. H.Davy (1810) a aratat ca gazul nu se combina cu carbonul nici la temperatura inalta deci nu a putut extrage oxigenul din gazul oximuriatic. H.Davyn a dat acidului oximuriatic numele de clor (cloros – galben verzui) din cauza culorii sale.

Ideea aceasta a fost definitiv admisa dupa studiile lui J.L.Gay-Lussac si L.J.Thenard asupra iodului (1814). Ideile lui A.L.Lavoisier asupra acizilor erau atat de puternice incat C.F.Schonbein (1885) considera clorul ca o combinatie cu oxigenul. Mai corect clorul molecular se numeste diclor. Clorul si compusii lui Cantitatea de clor a scoartei este de 0,045%.

Clorul, ca si ceilalti halogeni ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 26kb
Downloads: 17
Materia: Chimie

Clorul si compusii lui

Clorul si compusii lui
La tarmul acestori mari apa devine saturata in clorura de sodiu care se depune la evaporarea marilor concentratia in saruri creste. Sarurile care se gasesc in concentratie mai mare si au solubilitate mai mica se separa. Se separa intai clorura de sodiu, apoi saruri duble ce contin clorura de sodiu. Se separa apoi clorura de potasiu si ulterior sarurile duble ale potasiului si magneziului. Ramane un rest bogat in diclorura de magneziu. Printr-un astfel de proces sau depus sarurile de la Stassfurt (Germania). Diclorura de magneziu hidratata se numeste bischofita MgCl2 . 6H2O . Clorul se gaseste atat in regnul vegetal cat si in cel animal. Se regaseste in cenusa plantelor si animalelor sub forma de cloruri si in lichidele organismului (sange, limfa, lapte, urina). Acidul clorhidric se gaseste in sucul gastric (0,2 – 0.4%) .El are un rol important in digestie.

Alte referate despre: clorul si compusi sai, clorul si compusii lui, clorul si compusii sai

Clorul si compusii lui

Se gaseste sub forma de depozite de clorura de sodiu (sare gema, halita) depuse prin evaporarea unor mari inchise sau lacuri. In tara noastra se gasesc saline in formatiunile tertiarului la : Ocnele Mari, Slanic, Targu Ocna, Praid, Cacica, Ocna Dej, Ocna Muresului, Ocna Sibiului etc. Sursa cea mai importanta este apa marii in care se gasesc 3% saruri din care circa 80% este clorura de sodiu si alte cloruri in proportie mai mica (clorura de potasiu, magneziu, calciu).

Alte referate despre: clorul si compusii clorului, referat chimie clorul si compusii lui, clopotel- referate clorul si compusii lui

Sodiul, clorul si compusii lor

Chimia este o stiinta. Ea are ca obiect studierea substantelor si a transformatorilor lor. Aceasta stiinta poate fi grupata in trei categorii: chimia anorganica, chimia organica si chimia fizica. Chimia anorganica studiaza proprietatile fizice si chimice ale elementelor si combinatiilor lor, precum si legile generale ale combinarii chimice, chimia organica studiaza combinatiile carbonului cu cateva elemente ( hidrogen, oxigen, azot, sulf, halogen etc.).

Alte referate despre: sodiul clorul si compusii lor, sodiul clorul, clorul in compusi organici

Clorul - obtinere, proprietati

Clorul - obtinere, proprietati. Mod de lucru:
Instalatia se monteaza sub nisa ! In balonu Wurtz se introduce circa un gram KClO3 iar in palnia de picurare se introduc 10 cm3 HCl conc. Din palnia de picurare se introduc treptat cantitati mici de HCl.

Alte referate despre: clor obtinere proprietati tilizare, fibre carbon obtinere proprietati utilizari, fibre de carbon obtinere proprietati utilizari

Clorul

Clorul. Acidul percloric.
HClO4 a fost descoperit în 1816 , distilând un amestec de perclorat de potasiu şi acid sulfuric. Acidul percloric este un lichid incolor foarte mobil, volatil care fumegă în aerul umed prin fierbere la presiune atmosferică se descompune parţial. Distilatul se coloreaza în roşu din cauza dioxidului de clor. El este foarte stabil în soluţie diluată chiar în prezenţa reducătorilor. Este un agent clorurant şi oxidant energic.

Alte referate despre: clorul, clor, utilizarea clorului

Cloruri

Ţara noastră, dispunând de mari zăcăminte de sare la Slănic Prahova, Ocnele Mari, Ocna Dejului, Ocna Mureşului, Praid, Tg. Ocna etc. a creat o puternică industrie clorosodică. Cele mai importante uzine clorosodice se găsesc la Govora, Borzeşti, Turda şi Ocna Mureşului.

Alte referate despre: clorura de sodiu, clorura de vinil, insecticide pe baza de compusi clorurati

Grupa a 8-a : Florul si Clorul

Grupa a 8-a : Florul si Clorul
Fluorul . Electolizanduse hidroflorura de potasiu in stare topita , se obtine fluorul sub forma unui gaz galben-verzui –deschis , mai dens decat aerul (d = 1,3), cu miros iritant , care se lichefiaza la
-187 C si se solidifica la –223 C. Fiind cel mai electronegativ dintre elemente, da cu hidrogenul acid fluorhidric chiar la –250 C si la intuneric, si cu metalele alcaline si alcalino-pamantoase fluorurile respective la temperatura obisnuita . Cuprul si nichelul reactioneaza cu fluorul tot la temperatura obisnuita , dand fluorurile respective , insa numai pana la formarea unei pelicule de florura care limiteaza atacarea in continuare a metalului, utilizandu-se de aceea la confectionarea cuvelor electrolitice pentru fluor.

Alte referate despre: poluanti cu flor si clor, florul si clorul, referat electroliza metode de obtinere a nemetalelor clor flor iod

Halogenii - lucrare de laborator

Cele mai importante minereuri de fluor sunt fluorina CaF2 ,criolitul Na3 AlF6 ,fluorapatitul Ca5 (PO4)3F .Fluorul intră în compoziţia organizmului omului : în emailul dinţilor ,în oase ,unghii şi păr. Cele mai importante minerale ale clorului sînt sarea gemă Na Cl,silvinica KCl . NaCl,carnalitul KCl . MgCl2 . 6H2O . NaCl se află atît în scoarţa Pămîntului ,cît şi în stare dizolvată în apa mărilor (-3%),a lacurilor sărate.
Bromul se întîlneşte în natură sub formă de compuşi – bromuri (de sodiu, potasiu şi magneziu) în apa mărilor ,dar într-o cantitate mai mică decît clorul.

Alte referate despre: lucrare de laborator chimie identificare azot sulf halogen, lucrare de laborator, lucrare de laborator fizica

Halogenii

Halogenii
Fluorul este cel mai electronegativ element .Halogenii se combină cu metalele ,formînd compuşi ionoci cu caracter de săruri tipice .Cu nemetalele halogenii formează compuşi covalenţi .Nu numai proprietăţile chimice ,dar şi majoritatea proprietăţilor fizice ale halogenilor variază regulat pe măsura creşterii numărului de ordine al elementelor .
Halogenii se află în scoarţa terestră exclusiv sub formă de compuşi .
Cele mai importante minereuri de fluor sunt fluorina CaF2 ,criolitul Na3 AlF6 ,fluorapatitul Ca5 (PO4)3F .

Alte referate despre: compusi halogenati, importanta derivatilor halogenati, importanta compusilor halogenati

Cauciucul

Cauciucul
Cristalizarea cauciucului. Cauciucul brut este, la temperatura camerei, o masă gălbuie sau brună, translucidă, elastică. Conservat la temperatură joasă (sub circa +100 ), cauciucul devine albicios, opac şi neelastic. În tehnică, fenomenul acesta se observă adesea la stocarea cauciucului în magazii reci şi se numeşte „îngheţarea cauciucului”. Proprietatea cea mai caracteristică a cauciucului îngheţat este aceea de a prezenta un spectru de raze X. Rezultă de aici că, în cauciucul îngheţat, macromoleculele adoptă o orientare paralelă, cel puţin pe unele porţiuni ale lor, având loc o cristalizare adevărată.

Alte referate despre: cauciucul natural, cauciucul natural si sintetic, cauciucul

Intrebuintarea clorurilor

Intrebuintarea clorurilor
Derivatii monoclorurati ai pentanului si izopentanului, continand 50-60% izomeri primari, se obtin industrial prin clorurarea directa a acestor hidrocarburi (izolate di petrol), in faza gazoasa, la 300 grade. Compusii acestia servesc la fabricarea alcoolilor respectivi, prin hidroliza.

Alte referate despre: intrebuintarea clorurii de sodiu, la ce este intrebuintata clorura de sodiu sarea, clorurarea metanului

Ciclul Haber-born

Ciclul Haber-born
In reactia dintre sodiu in stare metalica si clor in stare de gaz se formeaza clorura de sodiu cristalizata:
Simbolul (s) se refera la starea solida cristalizata,iar (g) la starea gazoasa a substantelor ,in conditiile considerate. Reactia decurge cu degajare mare de caldura, numita entalpie de formare si notata cu simbolul. La combinarea unui mol de sodium cu o jumatate mol de clor(temperatura reactantilor si a produsului inainte si dupa reactie fiind si presiunea 1 atm) .

Alte referate despre: ciclul haber-born, ciclul haber born, ciclul haber born pentru kcl

Ozonul

6. Cum are loc distrugerea ozonului stratosferic
In mod natural, stratul de ozon sufera o permanenta formare si disociere a moleculelor de ozon prin reactiile care au loc intre compusii naturali continand azot (eliberati de sol si de apa oceanelor), hidrogen (rezultat din vaporii de apa) si clor (eliberat de oceane).

Alte referate despre: stratul de ozon, distrugerea stratului de ozon, ozonul

Identificarea halogenilor

Identificarea halogenilor
Analiza calitativă elementară. Identificarea elementelor componente din compuşii organici se face prin analiza elementară calitativă. Deşi numărul substanţelor organice este foarte mare, numărul elementelor componente este relativ redus, majoritatea componenţilor conţinând carbon şi hidrogen, apoi oxigen, azot şi, mai rar, halogeni, sulf, fosfor şi unele metale ca mercur arsen, stibiu şi altele. Analiza elementară calitativă îşi propune identificarea acestor elemente în compuşii organici.

Alte referate despre: identificarea halogenilor, identificarea halogenilor din compusii organici, identificarea carbonului si a halogenului

Hidrogenul

Utilizari ale hidrogenului:
- obtinerea benzinelor sintetice
- obtinerea amoniacului
- obtinerea combustibilului pentru rachete
- obtinerea margarinei]
- umplerea aerostatelor

Alte referate despre: hidrogenul, hidrogen, hidrogenul combustibilul viitorului

Hidrocarburile

Randamentul se apropie de cele teoretice. C6H5(CHOH(CH3 → H2O+C6H5(CH=CH2 Hidrocarburile Compuşii halogenaţi, în special cei terţiari, elimină o moleculă de hidracid când sunt trataţi la cald cu baze puternice, cum este hidroxidul de potasiu dizolvat în alcool, sau cu amine ca anilina, piridina şi chinolina: H3C Br H3C H3C CH3 H3C Bromură de terţ-butil Izobutenă Compuşii 1,2-dihalogenaţi elimină halogenul când sunt trataţi cu zinc, în soluţii de alcool sau de acid acetic : BrCH2(CH2Br+Zn → CH2=CH2+ZnBr2 Hidrocarburile Decarboxilarea acizilor nesaturaţi se face mai uşor decât a celor saturaţi, prin încălzire; din acid cinamic, se formează stiren; din acid ciclohexilidenacetic, metilencicclohexan: ...

Alte referate despre: hidrocarburi, hidrocarburi aromatice, hidrocarburi saturate

Intoxicatii cu clorfenoxiderivati ai acizilor

Compusii clorfenoxiderivati sunt moderati iritativ pentru piele si mucoase. Inhalatia sau cei sub forma de spray pot cauza senzatia de arsura in nasofarinx si piept, poate rezulta si tusea.Inhalarea prelungita poate provoca ameteli.
Adjuvantii chimici adaugati pentru a ajuta penetrarea foliara pot determina ei insisi unele efecte iritante in unele formule.
Manifestarea toxicitatii sistemice a acestor compusi sunt cunoscute in general din experienta clinica cu unele cazuri de ingestie-suicid deliberat- de cantitati crescute de erbicide .

Alte referate despre: intoxicatii cu clorfenoxiderivatii acizilor grasi, clorfenoxiderivati ai acizilor grasi, intoxicatii cu acizi
Referate afisate : 18
Medie note: 7.88 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles