Clorura de sodiu referat

Clorura de sodiu - NaCl - Sare

Clorura de sodiu este o sare minerala, cristalina, cu formula chimica NaCl, fiind formata dintr-un metal alcalin (natriul) si un element halogen (clorul).In alimentatie, forma uzuala in care se foloseste clorura de sodiu, poarta numele de sare de bucatarie. Ea are utilizari condimentare, folosindu-se si ca si conservant.In natura, clorura de sodiu se gaseste sub forma de sare haloida, purtand numele de halit.Sarea de ocna nepurificata, pe langa clorura de sodiu, contine si alte elemente (magneziu, iod, sulf, potasiu, etc.). Ea poarta denumirea de sare gema.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 15kb
Downloads: 6
Materia: Chimie

Siropul de clorura feroasa

Se prepara prin dizolvarea a 64g zahar in cantitatea de apa necesara aducerii la mama de 100g, la cald, fara a depasi 70 - 80I C si agitand continuu pentru a evita caramelizarea zaharului. Solutia astfel obtinuta se filtreaza fierbinte. Avantajele utilizarii siropului sunt aportul energetic adus prin continutul crescut de zahar, asigurarea protectiei mucoasei gastrice prin vascozitate, asigurarea unei biodisponibilitati optime dizolvarea componentelor prealabila administrarii. Principalul dezavantaj consta in stabilitatea microbiologica mai scazuta decat a altor forme farmaceutice, in special pentru concentratii in zahar maimici de 64%.

Alte referate despre: clorura feroasa, clorura feroasa utilizari, clorura feroasa utilizare

Sarea de bucatarie

Sarea de bucatarie
Scrieri din China ne arată că sarea se obţine prin fierberea şi evaporarea apei de mare, iar locuitorii Chinei erau obligaţi să plătească dările de sare. În Egipt sunt cunoscute cu mii de ani în urmă lacurile de sare, pe malurile cărora sarea se depunea sub formă cristalizată, urmare a evaporării sub acţiunea căldurii solare.
Din punct de vedere al compoziţiei cimice, în saline conţinutul în NaCl este pentru sarea albă de 99,94% la Slănic Prahova şi între 99,8 până la 99,6% la celelalte saline, cu calitatea cea mai slabă – sortul de sare vânată, cu conţinut în jur de 97 până la 99%.

Alte referate despre: sarea de bucatarie, sarea de bucatarie referat, sare de bucatarie

Controlul analitic al calitatii apei

Acest fenomen are loc anual, in apele Marii Negre si consta in cresterea continutului de substante organice in descompunere (mai ales primavara, odata cu cresterea temperaturii apei si a inceperii infloririlor algale amplificate de continutul crescut de nutrienti prezent in apa deversata de apele Dunarii in Marea Neagra si de apa provenita din diverse surse de poluare de pe uscat), care consuma o mare cantitate de oxigen necesar mentinerii echilibrului ecologic in mediul marin. Factorii care duc la poluarea apei sunt variati si numerosi, totusi ei pot fi grupati in:

Alte referate despre: controlul analitic al calitatii apei, controlul si monitorizarea calitatii apei, controlul si monitorizarea calitatii apei potabile

Clorura de vinil

Clorura de vinil-(CH2=CHCl,masa moleculara 62,51) este o substanta gazoasa la temperatura camerei,cu miros eterat,inflamabil.Are temperatura de fierbere egala cu -13,9 grade C,iar cea de topire -153,8 grade C.
Densitatea in stare gazoasa la 0 grade C este 2,86g/l,iar in stare lichida la 0 grade C 912g;/l.Clorura de vinil este foarte putin solubila in apa,dar se dizolva in compusi clorurati,alcool si alti solventi.Clorura de vinil

Alte referate despre: clorura de vinil, clorura de vinil obtinere, clorura de vinil utilizari

Cloruri

Cloruri
2)HIDROXIDUL DE SODIU [NaOH] este cunoscut şi sub numele de sodă caustică. Fiind o bază a metalului alcalin este folosit frecvent ca reactiv în laboratoare. Este folosit la fluidizarea argilelor refractare şi contribuie la disocierea disilicaţilor şi trisilicaţilor.

Alte referate despre: clorura de sodiu, insecticide pe baza de compusi clorurati, clorurarea metanului

Intrebuintarea clorurilor

Clorura de vinil este un gaz cu p.f. –13.9 grade. Se conserva la rece sau in vase de presiune, in prezenta de inhibitori (hidrochinona).
Policlorura de vinil, obtinuta prin polimerizarea clorurii de vinil in emulsie, este una dintre masele plastice cele mai utilizate. Se fabrica atat polimerul simplu cat si copolimeri cu acetat de vinil sau acrilonitril.

Alte referate despre: la ce este intrebuintata clorura de sodiu sarea, intrebuintarea clorurii de sodiu, clorura de sodiu proprietati chimice

Hidroxidul de sodiu

Hidroxidul de sodiu
PROPRIETĂŢI SPECIFICE:
• pH puternic alcalin
• Punct de fierbere: 1390°C
• Temperatura de aprindere: nu se aprinde
• Densitate relativă(apă=1) 2,13 la 25°C
• Punct de topire: 318°C

Alte referate despre: hidroxid de sodiu, hidroxidul de sodiu, hidroxid de sodiu referat

Mercur

Proprietati chimice. Mercurul are tensiunea de polarizare putin mai mare decat a argintului; deci poate fi considerat ca facand parte dintre metalele pretioase. Nu se oxideaza in aer la temperatura obisnuita; in aer umed se oxideaza lent, acoperindu-se cu o pelicula subtire de oxid de mercur, Hg2O, care se dizolva in parte in metal, facan-ul sa adere la peretii sticlei. Incalzit la 350oC, el el se oxideaza repede, formand HgO, de o culoarerosie, care insa, peste 4000C, se descompune in componente.

Alte referate despre: mercur, planeta mercur referat, planeta mercur

Reactia de alchilare

Ca agent de alchilare, in afara de halogenuri de alchil, pot fi folosite si alchenele in prezenta acizilor tari(acid sulfuric). Reactantul electrofil este, in acest caz, carbocationul alchenei, rezultat din transferul unui proton de la acid la dubletul electronic al dublei legaturi;

Alte referate despre: reactia de alchilare, reactii de alchilare, reactie de alchilare

Reactii redox

Dar in majoritatea reactiilor biologice cele doua aspecte (anabolismul si catabolismul) nu sunt legate direct si in loc de energie multa este utilizata cea intermediara. Deci caile catabiloce genereaza metaboliti (amino-acizi, acizi grasi-glucoza-zahar) si energii mari intermediare ce sunt cu totii folositi in anabolism. Energia compusilor fosfati si energia transferului electronilor sunt doua forme de mare energie intermediara generata de reactiile catabolice.

Alte referate despre: reactii redox, aplicatii ale reactiilor redox, reactiile redox

Clorul si compusii lui

Clorul se gaseste atat in regnul vegetal cat si in cel animal. Se regaseste in cenusa plantelor si animalelor sub forma de cloruri si in lichidele organismului (sange, limfa, lapte, urina). Acidul clorhidric se gaseste in sucul gastric (0,2 – 0.4%) .El are un rol important in digestie. Clorura de sodiu se poate calcina in curent de aer cu sulfat de fier(II) are reactia :8NaCl + 4 FeSO4 +3O2 = 4Na2SO4 + 2Fe2O3 +4Cl2Reactia se aplica atunci cand clorul respectiv se foloseste pe cale umeda pentru tratarea minereurilor de cupru.

Alte referate despre: clorul si compusi sai, clorul si compusii lui, clorul si compusii sai

Clorul si compusii lui

Clorul si compusii lui.Stare naturala
Cantitatea de clor a scoartei este de 0,045%. Clorul, ca si ceilalti halogeni nu se gaseste liber in natura din cauza puternicei tendinte de combinare. Se gaseste sub forma de depozite de clorura de sodiu (sare gema, halita) depuse prin evaporarea unor mari inchise sau lacuri. In tara noastra se gasesc saline in formatiunile tertiarului la : Ocnele Mari, Slanic, Targu Ocna, Praid, Cacica, Ocna Dej, Ocna Muresului, Ocna Sibiului etc.

Alte referate despre: referat chimie clorul si compusii lui, clorul si compusii clorului, clopotel- referate clorul si compusii lui

Simboluri chimice

Simboluri chimice
- sulfura de sodiu : Na2S
- sulfura de magneziu : MgS
- sulfura de aluminiu : Al2S3
- hidroxid de magneziu : Mg (OH)
- hidroxid de sodiu : NaOH
- hidroxid de calciu : Ca(OH)2
- hidroxid de cupru : Cu(OH)2

Alte referate despre: simboluri chimice, simbolurile chimice, simboluri chimice tabel

Fenolii monohidroxilici

Reactiile grupei hidroxil OH, cu ruperea legaturii O - H si formarea unei noi legaturi O - C sunt similare cu ale alcoolilor. Se pot obtine esteri prin reactie cu anhidridele sau clorurile acizilor carboxilici eteri prin reactia fenoxizilor alcalini cu compusi halogenati, esteri sulfurici sau sulfati dupa mecanisme de reactie SN2 sau eteri folosind dizometanul.Fenolii avand caracter acid reactioneaza usor cu diazometanul CH2=N = N dand metoxiderivati.

Alte referate despre: fenoli monohidroxilici, fenolii monohidroxilici, fenoli monohidroxilici referat power point

Apa dura - obiectul chimie

Apele cu duritatea peste 30ْ sunt considerate foarte dure .
Dedurizarea apei se poate face rpin mai multe metode :
- Prin fierberea apei , caronatii acizi se transforma in carbonati neutri , insolubili , care pot fi indepartati prin filtrare ;
- Suritatea permanenta se indeparteaza prin adaugare de carbonat de sodiu sau var in apa dura :

Alte referate despre: referate apa dura obiectul chimie, apa dura obiectul chimie referat, apa dura

Sarea

"Sarea"
Clorura de sodiu (NaCl) numitã şi sare gema este una din cele mai rãspândite substanţe din naturã. Din vremuri strãbune, oamenii pãmântului românesc şi-au întâmpinat oaspeţii cu pâine şi sare, simbol al belşugului şi al bucuriei de a gusta roadele muncii.

Alte referate despre: sara pe deal, sara pe deal comentariu, sarea in bucate rezumat

Glicerina

Este unul dintre emolientii clasici folositi la prepararea produselor cosmetice. Contribuie la mentinerea elasticitatii pielii. Inevitabil, procesul de imbatranire a pielii este insotit de diminuarea eficientei de autohidratare naturala a pielii. Glicerina asigura o hidratare corecta, stimuleaza metabolismul si schimburile celulare epidermice.

Alte referate despre: glicerina, glicerina utilizari, glicerina referat

Sarea in bucate

3)-Imparatul se supara foarte tare pe mezina si ca urmare o dadu afara din palat.
- Mezina strabatu drumul pana la un alt palat unde se angaja ca ajutor al unei chelarese.
- Fiind foarte desteapta,harnica si cuminte,cu timpul deveni marele ajutor al imparatesei.
- Imparatul trebui sa plece la razboi si il lua si pe fiul sau,pentru a deprinde mestesugul razboiului.
- Din pacate fiul imparatului fu ranit, iar mama sa incerca cu disperare sa-l vindece.
- Fiica imparatului il veghe zi si noapte si cu dragoste si bunatate i-l vindeca pe acesta.
- Cei doi se indragostira,iar fiul de imparat dori sa o ia de nevasta,la care parintii lui se impotrivira.
- Pana la urma isi indupleca parintii si imparatul ii logodi.

Alte referate despre: sarea in bucate, rezumat sarea in bucate, caracterizarea fetei cele mici din sarea in bucate
Referate afisate : 19
Medie note: 8.32 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles