Clorurarea benzenului

Clorura de sodiu - NaCl - Sare

Clorura de sodiu naturala - structura, geneza
Din punct de vedere chimic, aceasta sare se formeaza pe baza a doua elemente extreme, deosebit de reactive sodiul (metal alcalin monovalent din grupa I) si clorul (element halogen electronegativ din grupa a VII) [vezi si tabelul periodic al elementelor].Clorura de sodiu, in natura formeaza depozite in apa de mare, la suprafata solului sau la adancime. Ea se formeaza in urma reactiei:
HCl + NaOH = NaCl + H2O

Ca mineral natural, clorura de sodiu are o structura cristalina, lucioasa, transparenta sau translucida, sticloasa, incolora sau colorata in diferite nuante (cenusie, alba, albastruie, neagra).Clorura de sodiu se dizolva in apa pana la saturatie (peste un anumit grad de concentratie, apa nu mai dizolva aceasta sare). In apa marilor si oceanelor lumii, NaCl se afla in stare solubilizata.

In natura, in cantitati mici, fara sa formeze depozite, clorura de sodiu se formeaza mai peste tot. La fel se intampla si in organismul omului. ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 15kb
Downloads: 6
Materia: Chimie

Siropul de clorura feroasa

Clorura ferica ( FeCl3 ) : Se utilizeaza solutia FeCl3 3% preparata prin dizolvarea a 3g FeCl3 in 100g apa. Se gaseste hidratat cu 6 molecule de apa FeCl3 * 6 H2O, are masa moleculara M = 270,32g. Substanta FeCl3 se prezinta sub forma unei pulberi de culoare galbena, este un acid Lewis ( electrofil ) , punctul sau de fierbere este de aproximativ 315I C.

Alte referate despre: clorura feroasa, clorura feroasa utilizari, clorura feroasa utilizare

Sarea de bucatarie

Sarea de bucatarie
Rezistenţe mecanice, trecţiunea, forfecarea şi încărcarea arată valori foarte variate pentru calitatea sării. Astfel, pentru rezistenţa la tracţiune, valoarea medie este de 18 kgf/cm2- cu 9,4 pentru sarea albă , 16,2 pentru cea vărgată şi 28,5 pentru cea vânătă.

Alte referate despre: sarea de bucatarie, sarea de bucatarie referat, sare de bucatarie

Controlul analitic al calitatii apei

Metode de teren de determinare a calitatii apei marine
Masurarea nivelului apei de poluare se poate face prin diverse metode, dintre care putem identifica metodele calitative de analiza in teren, care se deosebesc net de metodele cantitative efectuate cu aparatura performanta in conditii de laborator, dar care ne pot da o evaluare grosiera, o imagine orientativa a calitatii apei marine, in momentul efectuarii analizei.

Alte referate despre: controlul analitic al calitatii apei, controlul si monitorizarea calitatii apei, controlul si monitorizarea calitatii apei potabile

Clorura de vinil

Clorura de vinil.Produsul poate fi transportat si depozitat in containere de otel. In caz de depozitare indelungata pe timp calduros,clorura de vinil se inhibaimpotriva autopolimerizarii.

Exista numeroase reactii chimice prin care se poate obtine clorura de vinil.In industrie se aplica numai doua si anume:-reactia acetilenei cu acidul clorhidric;-dehidroclorurarea dicloretanului obtinut din etena.

Obtinerea clorurii de vinil din acetilena:La baza procesului sta reactia exoterma dintre acetilena si acid clorhidric:
CH=CH+HCl->CH=CHCl+44Kcal

Reactia are loc la 100-200 grade C,in prezenta unor derivati cu mercur,depusi pe carbine active,drept catalizator.In tara noastra,acest procedeeu se aplica la Combinatul Petrochimic Borzesti,unde acetilena se obtine prin cracarea metanului in arc electric.

Obtinerea ...

Alte referate despre: clorura de vinil, clorura de vinil obtinere, clorura de vinil utilizari

Cloruri

Cloruri
În industrie, clorura de sodiu este considerată cea mai importantă materie primă anorganică. Constituie substanţa de bază a unei ramuri industriale, care o prelucrează pentru obţinerea sodiului, clorului, acidului clorhidric, hidroxidului de sodiu, carbonatului de sodiu etc. În acelaşi timp NaCl este utilizată şi în industria lacurilor, vopselelor, hârtiei, maselor plastice, textilă şi altele.

Alte referate despre: clorura de sodiu, insecticide pe baza de compusi clorurati, clorurarea metanului

Benzen

Spre deosebire de hidrocarburile nesaturate, benzenul rezistă chiar la temperatura de 9OO0C, manifestând stabilitate termică ridicată.
Toate proprietăţile benzenului, observate în diverse reacţii, nu concordă deplin cu formula de structură dată de către Kekule.
Experimental s-a dovedit că prin înlocuirea unui singur atom de hidrogen din ciclul benzenic cu un substituent, de exemplu cu un atom de halo gen (C1), se obţine un singur derivat monosubstituit al benzenu-lui, indiferent de atomul de hidrogen care a fost înlocuit (în mod obişnuit benzenul este reprezentat numai prin legături]e simple şi duble ale ciclului fără a se mai scrie simbolurile elementelor, formula simplificaţii):

Alte referate despre: benzenul, benzen, utilizarea benzenului

Benzenul

Caracterul aromatic reprezinta o consecinta a existentei unui sistem de electroni π delocalizati, care interactioneaza intre ei intr-o zona extinsa asupra intregii molecule, si nu limitata la spatiul dintre doi atomi legati printr-o covalenta multipla. Sistemul de electroni π aromatic cere o molecula plana si cu structura ciclica. Denumirea de substante aromatice are numai un caracter istoric si poate sa nu aiba nimic in comun cu mirosul acestor substante.

Alte referate despre: utilizarile benzenului, structura benzenului, alchilarea benzenului

Structura benzenului - Kekule vs Orbitala

Structura benzenului - Kekule vs Orbitala
În acest caz, fiecare carbon are trei legături cu atomii vecini de acelaşi fel. Deoarece atomii de carbon sunt tetra-valenţi, fiecare dintre ei are ataşat câte un atom de hidrogen.

Alte referate despre: structura benzenului kekule, structura benzenului si structura kekule, structura benzenului structura kekule referat

Arene

Cei 8 atomi de carbon care au legaturi cu H sunt impartite in 2 categori: α (1,4,5,8) si β Antracenul.Are formula moleculara C14H10, se obtine prin condensarea a 3 molecule de benzen.Fenantren. Are formula moleculara si modul de obtinere identic ca la Antrcen insa pentru obtinerea acestuia se foloseste un catalizator diferit, ajungand sa aiba o formula structurala putin diferita(se poate face deosebirea in figurile de mai sus).
Difenil.Are formula moleculara C12H10 si se obtine prin legarea a doua molecule de benzen cu ajutorul unei legaturi σ.Halogenarea. Atomi de halogen sunt notati in schemele de reacti cu X2 (Cl2, Br2, I2, F2 si At2). Prin reactia de halogenare (aditia halogenilor) se intelege ca pentru fiecare molecula de X intrata in reactie se rupe o legatura σ X-X si o legatura C-H din benzen obtinanduse o molecula de halogenobenzen si una de HX.

Alte referate despre: arene, arene chimie, arenele

Clorul si compusii lui

Clorul si compusii lui
Clorul se obtine atat in laborator cat si in industrie. Reactiile chimice de obtinere a clorului in laborator se bazeaza pe oxidarea acidului clorhidric cu dioxid de mangan, dioxid de plumb, clorura de var, clorati permanganati, dicromati etc. Obtinerea clorului din cloruri. Au fost folosite in acest sens diclorura de magneziu diclorura de calciu, clorura de amoniu si clorura de sodiu.

Alte referate despre: clorul si compusi sai, clorul si compusii lui, clorul si compusii sai

Clorul si compusii lui

C.W.Scheele (1774) a oxidat acidul clorhidric cu piroluzita, numind gazul care se dezvolta acid muriatic de flogisticat. Oxigenul dezvoltat cand clorul reactioneaza cu apa a fost atribuit eronat faptului ca clorul este o combinatie cu oxigenul. Asupra muriului, radicalul acidului clorhidric, s-au facut numeroase studii.

Alte referate despre: referat chimie clorul si compusii lui, clorul si compusii clorului, clopotel- referate clorul si compusii lui

Pilele primare

Avantajul ei este ca poate distribui mult curent electric la pornirea motorului. Totusi, se consuma repede. Electrolitul e format dintr-o solutie de acid sulfiric; electrodul negativ consta din plumb, iar cel pozitiv din dioxid de plumb. La functionare, electrodul negativ e disociat in electroni si ioni de plumb pozitivi.

Alte referate despre: pile primare, pile primare-bateria de buzunar, despre pile primare

Aluminiul

Aluminiul este cel mai raspandit metal din scoarta uscata a pamantului,reprezentand 7% si fiind astfel al treilea dintre toate elementele chimice(primul fiind oxigenul,iar al doilea siliciul). Cu toate calitatile sale deosebite si raspandirea lui masiva pe glob,el a patruns abia in ultimul secol in tehnica moderna. De ce ? Pentru ca el nu se gaseste niciodata instare nativa in natura, ci numai sub forma de combinatii, din care se extrage cu destula greutate.

Alte referate despre: aluminiul, utilizarea aluminiului, importanta aluminiului

Sarea

"Sarea"
Importanţa sãrii a fost recunoscutã de romani care au numit-o ,,harul pãmântului". Învăţatul Pliniu cel Bãtrân vorbeşte în lucrãrile sale de felul cum obţinea sarea din apa mãrii prin evaporare. Soldaţii romani primeau în fiecare luna pe lângã o sumã de bani si câte un sãculeţ cu sare. De aici derivã cuvântul salarium care cu timpul şi-a schimbat sensul.

Alte referate despre: sara pe deal, sara pe deal comentariu, sarea in bucate rezumat

Glicerina

Se iau n grame grasime, n ml acool si n ml solutie de alcali; se
amesteca prin agitare cu ajutorul unei baghete si se incalzeste pe o baie de apa pana cind incepe sa fiarba. Dupa ÷ 10 minute, amestecul devine omogen, iar saponificarea grasimii
este complet terminata.

La solutia astfel obtinuta se adauga o solutie saturata calda de NaCl
, amestecindu-se cu bagheta. Amestecul se tulbura, iar la suprafata lichidului se separa un strat de sapun care pluteste. Dupa ce amestecul s-a depus, se scufunda vasul intr-o baie de apa rece, citeva minute si se observa formarea stratului de sapun care se solidifica.

Alte referate despre: glicerina, glicerina utilizari, glicerina referat

Sarea in bucate

4)- La nunta celor doi,din dorinta fetei fu chemat si tatal ei.
- Fata pregati bucatele pentru tatal sau,numai cu miere si zahar si porunci ca acestea sa-i fie puse in fata.
- Tatal miresei gusta si din bucatele celorlalti invitati si constata ca numai ale lui erau dulci,dupa care ceru socoteala imparatului.

Alte referate despre: sarea in bucate, rezumat sarea in bucate, caracterizarea fetei cele mici din sarea in bucate

Slanic Moldova

Hotel PERLACategorie: 3 steleCapacitate: 91 camere cu 182 locuriServicii: restaurant, bar, bar de noapte, sala de conferinte, baza de tratament, camera cu baie si dus, seif, telefon, televizor si cablu TV, facilitati pentru handicapati, room service, spalatorie, bagaje, sala de gimnastica, lift, parcare, vanatoare, magazin, agentie de turism
Hotel DOBRUCategorie: 2 steleCapacitate: 25 camere cu 50 locuriServicii: restaurant, bar, sala de conferinte, baza de tratament, camera cu baie si dus, seif, telefon, televizor si cablu TV, facilitati pentru handicapati, room service, spalatorie, bagaje, sala de gimnastica, lift, parcare, magazin, agentie de turism
Hotel FLORACategorie: 2 steleCapacitate: 36 camere cu 72 locuriServicii: restaurant, bar, sala de conferinte, baza de tratament, camera cu baie si dus, seif, telefon, televizor si cablu TV, facilitati pentru handicapati, room service, spalatorie, bagaje, sala de gimnastica, lift, parcare, magazin, agentie de turism
Hotel VENUSCategorie: ...

Alte referate despre: slanic moldova, slanic moldova salina, referat slanic moldova

Aparatul de fotografiat

Spre exemplu o scara a timpilor de expunere poate arata astfel: B 30” 20” 15” 10” 8” 6” 4” 3” 2” 1” 2 4 8 10 20 30 45 60 90 125 250 500 750 1000 1500 2000. Din motive practice pe aparatele de fotografiat nu se scrie 1/250 ci doar 250, fractia ocupand mai mult spatiu. Folosirea inspirata a timpului de expunere constituie o modalitate de redare a miscarii. Prima modalitate si cea mai la indemana consta in folosirea unui timp de expunere oarecum lung (15, 30). Rezultatul acestei fotografii va fi un subiect in miscare neclar pe un fond prescis, clar. Cea de a doua modalitate de a reda starea de miscare a subiectului are la baza utilizarea unui timp foarte scurt (1000, 2000), in care miscarea va fi „inghetata”.

Alte referate despre: aparatul de fotografiat, aparatul de fotografiat referat fizica, aparatul de fotografiat referat
Referate afisate : 19
Medie note: 8.52 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK