Cod de procedura penala note de curs referat

Dreptul societatilor - Procedura insolventei - Note de curs

Din punct de vedere etimologic, termenul de faliment derivă din faillre, faillite, cuvânt care înseamnă în limba franceză a esua.
Procedura insolventei este o institutie juridică complexă de drept comercial, care interesează, pe de o parte starea si capacitatea persoanelor, iar, pe de altă parte, se referă direct la bunurile acestor persoane, asupra cărora instituie un regim de indisponibilizare si le afectează scopului procedurii, fie de redresare, fie de lichidare a activului în vederea acoperirii pasivului.

Procedura insolventei are la bază justificări de ordin social economic prin functia sa de asanare si însănătosire a comertului si economiei, prin salvarea comerciantilor insolvabili care pot fi salvati si prin eliminarea celor a căror salvare nu mai este posibilă.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 54kb
Downloads: 2081
Materia: Drept

Dreptul societatilor II - Procedura insolventei

2. Cadrul legal
Legea privind procedura insolventei nr. 85/2006 - denumita in continuare Legea - publicata in M.Of. nr. 359/21.04.2006 si intrata in vigoare la 20.06.2006 reuneste prevederile legale in materie intr-un cadru unitar. Anterior acestei legi, procedura falimentului a fost reglementata de Legea nr 64/1995 cu numeroase modificari. Conform art. 149 din Lege, astfel cum acesta a fost modificata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 173/2008, dispozitiile Legii insolventei se completeaza, in masura compatibilitatii lor, cu cele ale:
- Codului de procedura civila;
- Codului civil;
- Codului comercial român;
- Regulamentului (CE) nr. 1.346/2000 referitor la procedurile de insolventa, publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 160 din 30 iunie 2000.

Alte referate despre: dreptul falimentului si procedura insolventei referat, dreptul societatilor 2 referat procedura insolventei, dreptul falimentului procedura insolventei referat

Drept comercial

Din acest punct de vedere, dreptul comercial nu se confunda cu "dreptul
afacerilor", "dreptul comunitar al afacerilor", "dreptul economic", "dreptul intreprinderilor" sau " dreptul societatilor comerciale".

Alte referate despre: drept comercial, drept comercial roman, drept comercial cursuri

Raspunderea membrilor organelor de conducere ale debitorului insolvent - Cazuri si conditii

c) Raspunderea penala. Pe langa raspunderea civila, administratorul poate raspunde si penal pentru faptele savarsite in timpul exercitiului functiei sale. Raspunderea civila nu inlatura raspunderea penala. Exemplificam: infractiunea de gestiune frauduloasa, inselaciune prin emiterea de file CEC fara acoperire, infractiunea de delapidare, bancruta simpla si frauduloasa, evaziunea fiscala, falsul intelectual etc.

Alte referate despre: raspunderea membrilor organelor de conducere, raspunderea membrilor organelor de conducere legea 85 2006, raspundere membrilor de conducere a debitorului

Procedura insolventei

In cazul contrar, in care debitorul nu contestacererea creditorului intermen de 8 zile de la introducere, starea sa de insolventava fi prezumata conform legii (art. 27, alin.2)O prima deosebire regasita in legislatia maghiara este modul in care este definita procedura insolventei dupa cum urmeaza:procedura insolventei este o solutie oferita de stat prin care o firma sau o societate primeste o amanare pana se redreseaza si reuseste sa isi plateasca datoriile fata de debitori.

Alte referate despre: procedura insolventei, procedura insolventei referat, referat procedura insolventei

Aspecte procesuale si tactice privind participarea aparatorului la judecarea cauzei penale

Sustinatorii vechii traditii sovietice opineaza ca rolul principiului ofcialitatii este unul determinant in procesul penal si ca partile nu pot avea in probatoriu drepturi similare cu cele ale organelor statului: reprezentantii celui de-al doilea curent, care a aparut la inceputul anilor '90 ai secolului trecut, sustin necesitatea de a li se acorda partilor drepturi mai largi, inclusiv in probatoriu.

Alte referate despre: participarea procurorului la judecarea cauzelor penale, aspecte procesuale privind furtul, aspecte procesuale si penale privind functia si functionarul public

Drept penal special

Cele doua parti ale dreptului penal - generala si speciala - sunt parti componente ale aceleiasi ramuri de drept - dreptul penal.
Asemanari:Normele penale, in ansamblul lor, servesc la definirea infractiunilor, a conditiilor raspunderii penale, a sistemului pedepselor si a regimului de aplicare a acestora.La reglementarea si realizarea raporturilor juridice penale contribuie atat normele partii generale cat si normele partii speciale ale dreptului penal.

Alte referate despre: drept penal special-ultrajul, drept penal special, referate drept penal special

Protectia copilului care a savarsit o fapta penala

Faptele penale savarsite de minori pot constitui nu numai un atentat impotriva ordinii de drept,generator de raspundere penala si contra caruia este normal sa se reactioneze prin masuri de aparare sociala ci si cauza unor prejudicii materiale si morale aduse unor persoane fizice sau juridice,ce se impune a fii reparate.Obligatia de a repara aceste daune le revin in primul rand,minorului,dar si unor persoane,parinti,educatori,etc.,care neindeplinindu-si indatoririle de supraveghere si educatie ce le au fata de acesta,au facut posibila savarsirea faptei pagubitoare. Intotdeauna minorii infractori au fost tratati,din punct de vedere penal,in mod special. Minorii,daca ii exceptam pe cei cu anomalii grave inascute sau dobandite dupa nastere,cunosc in mod normal,paralel cu dezvoltarea lor fizica,o progresiva dezvoltare si perfectionare a ansamblului facultatilor psihice,dobandind in mod treptat aptitudinea de a deosebi binele de rau,de a constientiza ceea ce poate fii ingaduit si ceea ce nu poate ...

Alte referate despre: protectia copilului care a savarsit o fapta penala si nu rapunde penal, protectia copilului care a savarsit o fapta penala si nu raspnde penal, protectia copilului care a savarsit o fapta penala

Logodna in noul cod civil

Consider ca Romania nu e pregatita sa accepte mental acest model fiind contrar bunelor moravuri , acesta e un lucru imoral, ilegal, la marginea modelului acceptat in societate. Mai ales cand apar copiii, se creeaza confuzii, intervine denaturarea de statut. Casatoria ramane in continuare cea mai importanta.

Majoritatea statelor europene au legiferat concubinajul mai ales din cauza numarului mare de copii nascuti din cupluri necasatorite: Franta, Suedia, Olanda, Norvegia, Islanda, Danemarca, Belgia, Germania, provinciile spaniole Aragon si Catalonia si este recunoscut in cateva state americane. In aceste tari, lege acorda persoanelor care traiesc in uniune consensuala unele drepturi asemanatoare celor din casatoria legala.

Alte referate despre: logodna in noul cod civil, diferente intre vechiul cod civil si noul cod civil, comparatie vechiul cod civil noul cod civil

Drept procesual penal

3. Subordonarea ierarhica in efectuarea actelor de urmarire penala- este caracteristica acesteia in sensul ca cel care conduce sau controleaza activitatea da dispozitii in scris organelor de urmarire penala.Procurorul da dispozitii motivate organelor de cercetare, acestia fiind obligati sa le execute, in cazul in care
nu sunt de acord, acestea pot emite observatii, fapt care nu intrerupe punerea in executare a dispozitiilor pana la solutionarea acestora.

Alte referate despre: drept procesual penal, delimitarea dreptului procesual penal de celelalte ramuri, principiile dreptului procesual penal

Raspunderea penala

Referat despre Raspunderea penala
Opiniile existente insa sustin ideea conform careia raspunderea juridica trebuie privita ca un raport juridic de constringere , al carui continut il formeaza obligatia de a suporta o sanctiune juridica si dreptul de a aplica o sanctiune penala , drept ce apartine statului si care este exercitat prin organele sale specializate.Exista rezerve si fata de aceasta definitie:sustinatorii ei au incercat sa exprime o notiune surprinzind in modul cel mai general si abstract substanta fenomenului in cauza si nu au trasat distinctii intre elementele de continut ale raportului juridic si insasi norma juridica.

Alti autori afirma ca raspunderea penala confera continut si finalitate raportului juridic penal , "determinind obiectiv si subiectiv , activ si pasiv , mecanismul incidentei sanctiunilor penale".

Putem defini in mod exhaustiv raspunderea penala drept institutia juridica ce cuprinde totalitatea normelor juridice care reglementeaza ...

Alte referate despre: raspunderea penala, raspunderea penala in dreptul mediului, raspunderea penala a persoanei juridice

Procedura divortului

Exista în dreptul modern doua forme de încetare a casatoriei prin divort:divortul prin consintamânt mutual;divortul pentru motive temeinice.În Proiectul Noului Cod Civil, divortul poate avea loc (art. 388 Proiectul C.Civ.):prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;la cererea unuia dintre soti, dupa o separare în fapt care a durat cel putin
cinci ani;la cererea oricaruia dintre soti, în baza starii de sanatate a celuilalt.

Alte referate despre: procedura divortului, procedura divortului referat, referat procedura divortului

Participatia penala

În acest sens, în art. 38 alin.1, a fost preluat integral textul art. 24 din actualul Cod penal. Noutatea apare prin alineatul 2 al articolului 38 din noul Cod penal, în sensul introducerii textului care prevede ca „daca mai multe persoane savârsesc nemijlocit, împreuna, o fapta prevazuta de legea penala, fiecare din ele va fi pedepsita ca autor”.

Alte referate despre: participatia penala, participatie penala, referat participatia penala

Conceptul de comert

În prefaţa lucrării „The Penguin Dictionary of Commerce”, autorul acestuia, Michael Greener scrie următoarele: „ O anumită distincţie ar trebui făcută între comerţ şi economie, întrucât cele două teme se suprapun. Nu se intenţionează a se da aici o definiţie cuprinzătoare comerţului întrucât aceasta ar fi destul de provocator. Dar se poate menţiona, în general, că un dicţionar de comerţ ar trebui să se ocupe de larga diversitate de instituţii care servesc industria prin ... facilitarea în orice fel a distribuţiei bunurilor şi serviciilor.”
Din perspectiva teoriei economice, comerţul este asociat cu schimbul oneros.

Alte referate despre: conceptul de comert, conceptul de comert electronic, concept de comert international

Dreptul comertului international

Dobandesc calitatea de comercianti persoanele care fac acte sI fapte de comert, avand comertul ca o profesiune obisnuita. Actele sI faptele de comert obiective, daca sunt facute de o persoana fizica ca profesiune obisnuita, confera acelei persoane calitatea de comerciant.

Alte referate despre: dreptul comertului international, izvoarele dreptului comertului international, referat dreptul comertului international

Comertul

Comertul
Istoria comertului incepe in antichitate, cand oamenii faceau schimburi de produse sau animale.Acest schimb se numea troc.Mai tarziu, pentru a usura comertul, oamenii au inventat banii, care aveau rolul unui intermediar.Atunci bunurile erau comercializate in schimbul unei sume de bani la care bunurile respective erau evaluate.Acest obicei s-a pastrat pana in zilele noastre.

Alte referate despre: comertul, comertul electronic, comert international

Drugs should not be legalized

The use of the term victimless is an extremely qualified one. It refers to acts committed by consenting adults in private; the acts involve only the participants and are not harmful to others. If harm occurs; it is inflicted only upon the willing participants.

Alte referate despre: drugs should not be legalized, mobile phones should not be allowed in schools, you should not point the sole of your foot towards your hosts
Referate afisate : 17
Medie note: 7.97 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles