Coloane grecesti

Aspecte ale istoriografiei grecesti

Cum am aratat in Prefata, insusi cuvantul istorie este o mostenire dm limba veche greaca avand mai multe sensuri: cercetare, povestire, ancheta.
Si in domeniul istoriei, ca si in alte domenii ale cunoasterii si dezvoltarii spirituale. Grecia antica a jucat un rol creator, a fost un factor de geneza.Memoria colectiva a operat, bineinteles, cu mult inainte de afirmarea istoriografiei antice grecesti; semnalele ei vorbesc despre coastituirea constiintei comunitatilor umane o data cu inchegarea si cristalizarea acestor comunitati; era o nevoie interioara inexorabila de fixare, de definire a legaturilor interumane.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 20kb
Downloads: 32
Materia: Istorie

Grecia antica

În alte oraşe, schimbările s-au produs în moduri mai paşnice, căci aristocraţii au permis clasei de mijloc să facă parte din consiliile cetăţilor. Aceste regimuri au devenit cunoscute sub numele de “oligarhii”, adică “domnia celor puţini”. Cea mai ferventă oligarhie de acest tip era Sparta.

Alte referate despre: grecia antica, grecia antica referat, referat grecia antica

Structura sociala si modul de viata In Grecia

Structura sociala si modul de viata In Grecia - Trasatura distinctiva a societatii Greciei antice era diviziunea dinte cei liberi si sclavi , rolul diferit al femeilor si al barbatilor , lipsa relativa a diferentelor de statut datorate originii si importanta religiei . Cea mai daunuitoare marturie despe grecii antici vine de la cetatile-state clasice si elenistice , dar se pare ca acelasi tipar era valabil si pentru civilizatia greaca mai timpurie .

Alte referate despre: structura sociala si modul de viata in roma antica, modul de viata in grecia antica, modul de viata al grecilor

Roma antica - Grecia antica

Augustus a cautat sa mentina hegemonia Romei si a Italiei asupra Imperiului, impunand modelul Romei si bazandu-se pe senat si pe armata. In schimb, Hadrian a adoptat o politica diferita favorizandu-i pe greci si pe orientali.

Alte referate despre: referate roma antica grecia antica, roma si grecia antica, sculptura in roma si grecia antica

Coloniile grecesti

Oraşele greceşti au cunoscut de timpuriu o activitate economică intensă. În atelierele lor se produceau : unelte şi arme din bronz şi fier, ceramică, bijuterii, mărgele din sticlă. Toate cele trei colonii băteau monedă proprie din argint şi bronz.

Alte referate despre: coloniile grecesti, colonii grecesti, coloniile grecesti din dobrogea

Inflorirea economica a coloniilor grecesti

In viata economica a grecilor unul din rolurile principale l-au jucat coloniile. Ele fiind centre agrare, mestesugaresti si comerciale, care au fost create de fenicieni in perioada in secolului XII-IX i.Hr., iar de greci in perioada secolului VIII-VI i.Hr.Principalele criterii ale progresului economic sunt observate prin transportul utilizat de catre coloniile grecesti si prin amplasarea lor geografica. Din cauza drumurilor proaste si lipsa podurilor, obligindu-i sa treca riurile prin vad (ruta terestra Mesalia), drumul fiind cu mult mai lung.

Alte referate despre: economia coloniilor grecesti, economia coloniilor grecesti in romania, economia coloniile grecesti

Alexandru Cel Mare (Alexandru Macedon)

In anul 340 IHr. Alexandru se va intoarce la Pella unde isi va lua
atributiuni militare. In 338 IHr. dupa victoria obtinuta imptriva
grecilor la Cheroneea, se va convoca un congres al polosurilor
grecesti ce decid sa-si uneasca fortele impotriva persilor, acest
congres marcand acceptarea hegemoniei macedonene asupra greciei. Filip
al II-lea este asasinat la nunta fiicei sale (Alexandru nu a avut nici
un amestec in complot). Grecii vad in moartea lui Filip un sfarsit al
hegemoniei grecesti, iar in urma decesului regelui Alexandru preia
puterea la numai 20 ani, fiind proclamat rege de catre generalii lui
Filip. In primavara celui de-al doilea an de domnie Alexandru va porni
in prima sa expeditie impotriva ilirilor si getilor pe care-i si
supune asigurandu-si siguranta din partea de Nord. In vara lui 335
IHr. , in Teba se produce o revolta in urma careia generalii
macedoneni sunt ucisi, iar garnizoana macedoneana asediata. Alexandru
ii va pedepsi crunt pe tebani ...

Alte referate despre: referat alexandru cel mare alexandru macedon, referate alexandru cel mare alexandru macedon, fisa de personaj alexandru cel mare alexandru macedon

Istoria Romanilor - sinteza

Integrarea geto-dacilor in lumea romana
Dacia devine romana, provincie a imperiului Roman, reprezenta doar o parte din statul dac; Organizata ca provincie imperiala, Dacia era condusa de un “legatus augusti” Capitala Daciei romane era Ulpia Traiana Sarmizegetusa; Romanizarea-procesul istoric prin care popoarele cucerite de Imperiul Roman au preluat civilizatia si limba Latina-incepe anterior formarii provinciei Dacia;

Alte referate despre: istoria romaniei sinteza, istoria romanilor - sinteza, istoria romanilor sinteza

Grecia ppt

CRETA - Tarim al eternitatii, mereu deschisa catre Europa si Africa. INSULA CRETA, cu plajele si stincile sale salbatice, este probabil cea mai frumoasa Insula a Greciei si cea de-a cincea ca marime din Europa, ea separind Marea Egee de Marea Libiei. Plajele cu nisip fin, scaldate de ape de culoarea turcoazului, forma alungita, diferita de restul Greciei (un lant de munti inalti care o impart in mai multe province), civilizatia minoica si vestigiile care stau marturie lungii ei istorii fac din aceasta insula cea mai cautata destinatie din Grecia. Este un paradis turistic dotat cu hoteluri de prima clasa, sate de vacanta si bungalow-uri amplasate pe malul marii sau in apropierea acestuia.

Alte referate despre: zeii greci ppt, grecia ppt, referat grecia ppt download

Sallustius, reprezentant al istoriografiei latine

"Sallustius, reprezentant al istoriografiei latine"
Formula salustiană ,,carptim’’ este semnificativă pentru tehnica monografiei.Referitor la aceasta, istoricul declară,,mă hotărâi să povestesc faptele poporului roman pe alese, după cum unele mi se păreau vrednice de aducere aminte.’’(Conspiraţia lui Catilina,4,2).

"Sallustius, reprezentant al istoriografiei latine"
În concepţia lui Sallustius, factorul cauzal al istoriei este de ordin moral, istoria se schimbă o dată cu moravurile . Ceea ce a dus la criza Republicii în secolul I a. Chr. sunt ,,ambitio’’(setea de putere), ,,avariţia’’(lăcomia) şi ,,luxuria’’(dezmăţul). De aceea , scopul istoriei este cel educativ-,,historia magistra vitae’’.

"Sallustius, reprezentant al istoriografiei latine"
Totodată , avându-l ca model pe istoricul grec Tucidide , Sallustius nu expune numai faptele şi întâmplările, ...

Alte referate despre: istoriografia latina, conceptul de razboi la istoriografii latini, reprezentati ai istoriografiei

Filosofia in grecia antica

Identifica temeiul tuturor lucrurilor. Principiul lui este apa.Dupa el toate se nasc din apa si se intorc la apa.
Anaximandrueste un urmas al lui Thales. Va face un pas inainte in calea abstractizarii. Pentru el temeiul (principiul) este o sinteza a mai multor elemente originare si anume : apa, aer, foc, pamant. Aceasta sinteza o numeste apeiron care in traducere ar insemna nelimitatul, indefinitul, sau chiar infinotul. La el gasim folosit si termenul de principiu.

Alte referate despre: filosofia in grecia antica, filosofia din grecia antica, stiinta si filosofia in grecia antica

Coloana vertebrala

Circumferinta are o portiune anterioara care se intinde intre cei 2 pediculi ai arcului vertebral si o portiune posterioara care formeaza peretele anterior al gaurii vertebrale.

Alte referate despre: coloana vertebrala, coloana vertebrala la om, coloana vertebrala referat

Zeitati marcante grecesti

Apollo
Apollo, fiul al lui Zeus, era un tânăr superb, care purta în mână un arc sau o liră. El întruchipa idealul clasic al frumuseţii masculine. Era zeul poeziei, muzicii, dansului şi gândirii intelectuale, dar şi al medicinei, păstorilor şi colonizatorilor. De asemenea, el le dezvăluia muritorilor viitorul şi voinţa lui Zeus prin intermediul oracolelor umane. Templul său din Delfi era cel mai important centru religios din lumea greacă. Nu era de mirare, având în vedere frumuseţea sa fizică, faptul că Apollo avea numeroase aventuri, cu persoane de ambele sexe. Singura care i-a respins iubirea a fost Cassandra. Ca să se răzbune, el i-a dat puterea de a prevesti dezastrele, dar s-a asigurat că nimeni nu avea să creadă vreodată prezicerile ei.

Alte referate despre: zeitati feminine grecesti, zeitatile lumii grecesti, zeitatile mitologiei grecesti

Arta greaca

Creaţiile autohtone sunt decoarte cu scene voit violente într-un stil aproape brutal ce se obserpă şi lal frumoasa mască a lui Agamemnon. Micenienii construiesc puternice citadele fortificate, ale căror aspect contrastează cu deschiderea amplă, spre natură, a palatului. Aceste construcţii au început să apară prin anul 1400 Î.C. după nimicirea Cretei. Pereţii sunt formaţi din blocuri enorme de piatră, pe care după legende doar ciclopii le-ar fi putut duce. Aceasa face ca arhitecturii să i se atribuie şi numele de „ciclopică“.

Alte referate despre: arta greaca, arta greaca referat, stiinta si arta greaca

Masajul pe regiuni

Se incepe de la regiunea fesiera si se termina in regiunea cefei. Mainile aluneca de-a lungul coloanei vertebrale, paralel cu coloana sau in lateral. Se impinge limfa spre zonele inghinala si axiala iar sangele pe sistemul venos spre inima.Netezirea spatelui are 6 manevre:Alunecarea de la sacru spre ceafa, paralel cu coloana (3 alunecari cu degetele lipite si 3 alunecari cu degetele larg deschise pentru a cuprinde o portiune cat mai mare de piele).rn rn

Alte referate despre: masajul regiunii fisiere, masajul regiunii cervicale, referat masajul regiunii lombare

Pesteri ppt

Galeria "Altarul Ursilor" este o galerie orizontala cu bolti arcuite, denumita "Cimitirul Ursilor". Ursul de caverna - "Ursus Spelaeus"- era un locuitor obisnuit al pesterilor in timpul ultimelor perioade glaciare. Aici se pot observa un mare numar de cranii de ursi tineri si de pui, unele dintre ele abia se mai ghicesc sub stratul gros de calcit.

Alte referate despre: pestera mammoth ppt, pesteri din munti apuseni referat ppt, pestera muierii prezentare ppt

Transformatoare

Referat despre Transformatoare
Transformatorul electric este un aparat care realizeaza o modificare a parametrilor (tensiune, current, numar de faze) energiei electrice de current alternative in scopul adaptarii energiei la caracteristicile functionale ale diferitilor consumatori. Se poate afirma ca fara transformatoare utilizarea energiei electrice la scara zilelor noastre ar fi fost de neinchipuit.

Alte referate despre: transformatorul electric, transformator electric, transformarea energiei
Referate afisate : 17
Medie note: 8.43 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles