Colonii grecesti

Coloniile grecesti

Coloniile grecesti - Prima colonie grecească constituită pe ţărmul estic al Mării Negre a fost Histria (numită la început Istros), întemeiată în anul 615 î.Hr., urmată de alte două, Tomis (Constanţa) şi Callatis (Mangalia).Coloniile grecesti

Nivel: Liceu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 1984
Materia: Istorie

Colonializarea

I. Imperiul colonial European:
Inceputa de Columb si Vasco da Gama, expansiunea europeana a atins apogeul la sfirsitul secoluluui XIX, cind marile puteri occidentale au creat imperii coloniale uriase, dominind intreaga lume. De-a lungul istoriei au existat mai multe imperii, de la asirieni la imperiul european al lui Hitler in timpul celui de- al doilea razboi mondial. Majoritatea acestora erau relativ compacte, create prin expansiuni teritoriale in zonele invecinate. Imperiile coloniale ale principalelor puteri europene implicau dominatia acestora asupra popoarelor indepartate, ne-europene.

Alte referate despre: colonializarea

Coloniile grecesti

Fenomenul colonizarii a avut un caracter de masa si s-a desfasurat pe durata mai multor secole, devenind un mod de viata specific grecesc. Impartind zonele de influenta cu fenicienii, grecii au patruns in toata Mediterana si in Marea Negra.
Dintre principalele cauzele colonizarii se amintesc :
a. suprapopularea (cresterea demografica) - in genere cetatile aveau un spatiu locuibil restrans si limitat de nevoile agriculturii, nepermitandu-se extinderea in ogoare sau in plantatiile de smochini ori maslini. Ex. Colonia africana Cyrene (Libia) a locuitorilor insulei Thera - Santorin.
b. foametea datorata perioadelor de seceta prelungita sau a altor dezastre naturale; Ex. Rhegium (Calabria - Italia) colonie a cetatii Chalcis (Eubeea);
c. crize politice sau rasturnari sociale; Ex. Tarent (sudul Italiei) intemeiat de catre rebeli exilati din Sparta;
d. ocupatia straina a orasului-mama; ...

Alte referate despre: coloniile grecesti, colonii grecesti, coloniile grecesti din dobrogea

Statul geto-dac si relatiile cu lumea romana intre sec. I i.Hr. si sec. I d.Hr.

In anul 88 armata romana, condusa de Tetius Iulianus, ii invinge pe dacii, condusi de Decebal (Duras renunta la tron pentru Diurpaneus, iar in momentul urcarii la tron acesta isi ia numele de Decebal ; 87-106), tot la Tapae. In urma infrangerii, dacii considera ca este necesara incheierea pacii cu romanii astfel incat, dacii incheie o pace avantajoasa cu romanii, dar conditia pusa era cea de recunoastere a statului precum un Regat Clienteral Romei, dacii acceptand aceasta conditie si incepand sa primeasca instructori si ajutori militari.

Alte referate despre: importanta statului geto-dac in lumea antica, civilizatia geto-daca si relatiile ei cu lumea elenistica, relatiile statului geto-dac cu romanii

Istoria Romanilor - sinteza

Dispuneau de o forta militara remarcabila;
-in anul 514 i.Hr., getii din dobrogea au luptat, impotriva lui Darius, imparatul persilor;
-in anul 339i.Hr., getii din Dobrogea au luptat, alaturi de coloniile grecesti, impotriva scitilor;
-in anul 335 i.Hr., a avut loc expeditia lui Alexandru Cel Mare la nordul Dunarii si confruntarea cu getii.

Alte referate despre: istoria romaniei sinteza, istoria romanilor - sinteza, istoria romanilor sinteza

Colonizarea Basarabiei

Colonizarea Basarabiei se desfăşura rapid. Cea mai mare suprafaţă de pămînt a fost dată coloniştilor de alte seminţii. La 23 iulie 1812 ţarismul a adoptat un Statut special pentru coloniştii sosiţi în Basarabia. Bulgarii, găgăuzii, evreii sosiţi în acest ţinut din diferite ţări (Bulgaria, Polonia, Ţările Baltice) primeau cetăţenie rusească şi aveau anumite privilegii faţă de băştinaşi, fiind scutiţi de serviciul militar, de plata impozitului personal şi agricol etc.

Colonizarea Basarabiei sa realizat în baza unei politici bine chibzuite de ţarism şi de slugile lui. Pentrupromovarea acestei politici mai exista un motiv: ţarul nu avea încredere în moldoveni, aceştea fiind dispreţuiţi. Din 1813 se interzic relaţiile culturale, economice cu Moldova de peste Prut .

Alte referate despre: colonizarea basarabiei, colonizarea basarabiei proces si consecinte 1812, colonizarea basarabiei procese si consecinte

Geneza imperiilor coloniale

"Laboratorul experimental" al imperiului colonial în Asia si America a
functionat în Madeira si Azore, si, mai târziu, în insulele Capului
Verde si Sao Tome. Madeira devenise o replica a Portugaliei; producea
si exporta zahar, aceasta fiind principala ramura economica; a doua
era reprezentata de productia de vin. Azorele exportau grâu si materii
colorante; în insulele Capului Verde si în Guineea colonizarea s-a
dovedit a fi mai dificila, datorita neadaptarii culturilor
traditionale la noile conditii, precum si climei nesanatoase. În
Africa continentala colonizarea s-a facut mai ales în scop de
protectie a unor factorii izolate. Congo era însa un important
furnizor de sclavi, dar pe masura ce resursele umane se epuizau,
expansiunea coloniala se extindea spre sud, în Angola. Relatiile
comerciale din Oceanul Indian ...

Alte referate despre: geneza imperiilor coloniale portughezi, imperiile coloniale, formarea imperiilor coloniale

Razboiul coloniilor engleze

Revolutia americana a instituit primul regim democratic parlamentar din lume in forma republicii federale. Ea a aplicat prima lovitura sistemului colonial, ea a dus-la aparitia pe harta lumii a unui nou stat modern, S.U.A. Principiile general-umane, proclamate in Declaratia de Independenta, au devenit universale si continua sa influenteze pana azi mersul istoriei universale.

Alte referate despre: razboiul coloniilor, jocuri razboiul coloniilor, razboiul coloniilor engleze referat

Primele reforme grecesti

CLISTENE
Regimul aristocratic restabilit de către spartani nu poate ţine piept presiunii democraţiilor,care-şi găsesc un conducător de mare clasă în persoana Alcmeonidului Clistene, nepotul tiranului omonim al Sicionei. Activitatea pe care,fără îndoială,o desfăşoară Clistene în 508/507 este deosebit de îndrăzneaţă. La baza acesteia,se află o nouă împărţire a cetăţenilor,care elimină vechiul sistem al naucrariilor:Atica este împărţită in 100 de deme,grupate în 30 de tritii,reunite şi acestea în 10 triburi,fiecare dintre acestea incluzând tritie din oraş,una de pe coastă şi una din interiorul ţării. Cele 4 triburi gentilice vechi,fratriile şi amintitele gene nu dispar,continuând să-şi joace rolul în viaţa de familie şi în cea religioasă,dar în viaţa politică nu mai contează de-acum înainte decât cele 10 triburi-pentru care Clistene invocă de altfel în ...

Alte referate despre: primele reforme grecesti, prima reforma electorala in anglia, reformele grecesti

Statul dac

Centrul politic, administrativ si religios al acestui stat este in muntii Orastiei unde construieste un sistem de fortificatii format din cetatile Blidaru, Capalna, Piatra Rosie, Costesti care aveau rolul de a apara capitala - Sarmisegetuza. Extinzandu-si dominatia pana la linia Dunarii, Imperiul roman devine o amenintare pentru statul dac. Burebista se implica in razboiul civil din Imperiul roman dintre Caesar si Pompei, ajutandu-l pe cel din urma. Pompei pierde acest razboi, iar Caesar pregateste o campanie impotriva dacilor. In anul 44 i.Hr. Burebista este asasinat si statul se destrama.

Alte referate despre: statul dac, statul dac in timpul lui burebista, statul dac referat

George Washington

A făcut parte dintre cei mai bogaţi proprietari de plantaţii şi a fost reprezentantul Virginei în Congresul de la Philadelphia, în anii 1774 şi 1775o. A fost unul dintre principalii partizani ai luptei pentru independenţă coloniilor engleze din America de Nord.

Alte referate despre: george washington referat, george washington, referat george washington

Cancerul de colon

Cecul este situat de obicei în fosa iliaca dreapta dar poate fi situat
si înalt lombar, prerenal sau jos în micul bazin. Ca aspect exterior
el prezinta trei benzi musculare înguste care îsi au punctul de
plecare la nivelul insertiei apendicelui si însotesc colonul pe toata
întinderea lui.

Alte referate despre: cancerul de colon, cancerul de colon referat, referat cancerul de colon

Cancerul de colon

Ceea ce a mai ramas sunt apa, electrolitii precum sodiul si clorul, dar si reziduuri cum ar fi fibre, bacterii si celule moarte rezultate din stratul intern al tractului digestiv. In timpul celor 12-24 de ore in care resturile alimentare trec prin colon, organismul absoarbe aproape toata apa ramasa - aproximativ 1-l,5 litri pe zi. Rezidurile ramase, denumite materii fecale, sunt de obicei moi, dar formate. Sunt, de asemenea, pline cu bacterii, care sunt inofensive pentru organism atat timp cat peretele colonului este intact.

Alte referate despre: cancer de colon, cancer de colon referat, referat cancer de colon

Tratamentul chirurgical al cancerului de colon

Pregatirea preoperatorie este posibila in conditiile unei chirurgii elective si vizeaza o pregatire generala si una locala. Pregatirea generala se adreseaza tarelor organice,dezechilibrelor hidro-minerale, anemiei,hipoproteniemiei. Pregatirea locala (pregatirea colonului) urmareste diminuarea cantitativa a continutului intestinal (pregatire mecanica) si scaderea septicitatii colonice prin reducerea numarului si al virulentei germenilor (pregatire antiseptica).

Alte referate despre: cancerul de colon stang-tratament, tratament chirurgical cancer, cancerul de colon-tratament-referat

Zeitati marcante grecesti

Artemis
Artemis era în mitologia greacă zeiţa vânătorii, asimilată timpuriu de către romani cu Diana, o veche divinitate de origine italică.Artemis, soră geamănă cu Apollo, era fiica lui Zeus şi a lui Leto. La început a avut aceleaşi atribute cu fratele ei: era o divinitate răzbunătoare, care semăna molimi şi moarte printre muritori.

Alte referate despre: zeitatile lumii grecesti, zeitati feminine grecesti, zeitatile mitologiei grecesti

Arta greaca

Creaţiile autohtone sunt decoarte cu scene voit violente într-un stil aproape brutal ce se obserpă şi lal frumoasa mască a lui Agamemnon. Micenienii construiesc puternice citadele fortificate, ale căror aspect contrastează cu deschiderea amplă, spre natură, a palatului. Aceste construcţii au început să apară prin anul 1400 Î.C. după nimicirea Cretei. Pereţii sunt formaţi din blocuri enorme de piatră, pe care după legende doar ciclopii le-ar fi putut duce. Aceasa face ca arhitecturii să i se atribuie şi numele de „ciclopică“.

Alte referate despre: arta greaca, arta greaca referat, stiinta si arta greaca

Monaco

Dezvoltarea economica a fost sporita cu inagurarea unei caii ferate ce
facea legatura cu Franta si deschiderea unui cazino în Monte-Carlo

Alte referate despre: monaco, referat monaco, principatul monaco
Referate afisate : 17
Medie note: 8.44 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles