Comportament politic

Nationalism si socialism

Perioada anilor 1907-1919 devine teatrul celei de-a treia etape a nationalismului, dupa inflorirea revolutionara asociata triumfului ideii de suveranitate populara de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, si apoi dupa transformarea acesteia in patriotismul de stat ce a survenit spre 1850, in cadrul procesului de consolidare a marilor nationalitati.

Insa aceasta a treia etapa difera profund de cele precedente. In mod vizibil, nationalismul nu se mai supune de aceasta data unei ordini politice primordiale vizand, in primul caz, sa circumscrie o noua legitimitate a puterii asociate exercitiului de cetatenie in cadrul unei natiuni date, ca intre anii 1790 si 1830 si, in cel de-al doilea caz, sa produca o ideologie etatizata, ca in decursul perioadei scurse intre 1860 si 1914.

De data aceasta, intre 1917-1919, logica ce reabiliteaza dreptul nerecunoscut de peste 50 de ani al micilor nationalitati de-a se constitui in spatii suverane apare, dimpotriva, drept accesorie si improvizata in ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 26kb
Downloads: 2
Materia: Istorie

Nationalismul

Paradoxal, poate tocmai acest fapt i-a asigurat un anume succes. Avem de-a face, mai degraba, cu diferite influente ideologice si mai putin cu o doctrina elaborata sistematic. De aceea, cred ca este mai corect sa vorbim despre nationalisme in diferite contexte istorice.

Alte referate despre: nationalism, nationalismul, nationalismul referat

Socialismul

Probabil cei mai influenti filozofi socialisti au fost Karl Marx si
Friedrich Engels, care publica in 1848, anul revolutiilor europene,
"Manifestul Comunist", care presupunea o organizarea sociala si
politica diferita de tot ce mai fusese intalnit in istorie, de la
utopiile lui Thomas More si Tommaso Campanella pana in secolul al
XIX-lea. Autorii Manifestului au fost exilati imediat in Anglia (unde
Marx scrie "Das Kapital"), dar lucrarea lor nu a avut un mare impact
imediat. Viziunea marxista a istoriei prezinta lupta dintre clasele
sociale ca motor al istoriei. De asemenea, Marx avea convingerea ca
dezvoltarea industriala va avea drept consecinta cresterea nivelului
de trai al clasei muncitoare (clasa care detine adevarata putere, caci
mijloacele de productie si, in urma eventualei revolutii sociale, cele
de distributie sunt sub controlul ...

Alte referate despre: socialismul, socialismul utopic si reprezentantii lui, socialismul referat

Revolutie, nationalism, ruralitate 1848 in Principatele Romane

Principatele de la Dunare se tin a anumit de aceasta categorie; ele sunt puse sub nemijlocita protectie a Rusiei, si aceasta protectie noi suntem hotarati a o aplica cu o maniera strabatatoare. Deci oricare va putea fi aiurea rezultatul orcanului revolutionar Imparatului este determinat a nu suferi ca anarhia sa patrunda in partea aceasta celor doi Principi cu cea mai apropriata maniera (Nota Comitetului de Nesselrode, Cancelarul Rusiei, catre Consulul general din Principate, de Kotzebue in ACT I/169).

Alte referate despre: referat despre revolutia de la 1848 in principatele romane, revolutia de la 1848-1849 principatul roman, revolutia de la 1848 unirea principatelor asemanari

Nationalismul economic

Tendintele de nationalizare si de nationalism economic au prins radacini din ce in ce mai puternice in politicile statale pe tot cuprinsul Globului. Alimentate de sentimental nationalist,elitele statale,din Bolivia pana in Rusia, au preluat controlul asupra resurselor aflate in legatura cu industria si sistemul energetic, promovand interesele unei economii nationale pure.Nationalismul economic s-a dovedit a fi o politica atractiva si sigura pentru reprezentarea intereselor nationale, indeplinirea obiectivelor statale si prezervarea autnomiei nationale intr-un mediu care se internationalizeaza cu rapiditate.

Alte referate despre: nationalismul economic, nationalismul economic si recursul de la protectionism, nationalismul economic referat

Sistemul politic

"Sistemul politic"
Experienţa istorică a dovedit şi dovedeşte că numai organul comunităţilor umane în sisteme politice puternice, bine structurate, le-asigurat acestora viabilitatea.

"Sistemul politic"
Majoritatea politologilor lumii contemporane înţeleg prin sistem politic ansamblul relaţiilor politice, al instituţiilor politice, al concepţiile politice şi al raporturilor dintre ele, existente la un moment dat într-o societate. Definiţia conceptului de sistem politic s-a emis relativ târziu în literatura de specialitate, în speţă după al doilea război mondial, atât literatura occidentală, cât şi în cea din Europa de Est.

Alte referate despre: politici publice, politica de promovare, politica de pret

Sistemul politic

Sistemul politic reprezinta un ansamblu stabil de raporturi si roluri sociale institutionale care asigura exercitarea puterii asupra societatii in intregul ei.El integreaza institutiile si proceselor ce permit cetatenilor dintr-un singur stat sa elaboreze, sa aplice si sa modifice politicile publice. Structurile fundamentale ale sistemului politic sunt formate din institutii de guvernamant si raporturile lor cu celelalte componente ale vietii politice(partidele, grupurile de influenta,sindicatele etc.).

Alte referate despre: politica de produs, puterea politica, politica monetara europeana

Conceptia politica a lui Nae Ionescu

Un discurs public antidemocratic atit de sustinut precum cel al lui Nae Ionescu avea nevoie de un fundament filosofic cit de cit solid, altminteri nu s-ar fi putut articula cu atita obstinatie. Conceptia
aceasta a ramas totusi prea putin vizibila in ansamblul textelor lui Nae Ionescu, fiind pusa intrucitva in umbra de dezvoltarile critice arborescente, ceea ce nu inseamna insa ca ea nu exista. Ea exista si, mai mult, ea "explica" sau, mai bine zis, permite intelegerea mecanismului ideologic al negarii valorii democratiei si, pe cale de consecinta, alafirmarii unui alt model politic, diametral opus.

Alte referate despre: conceptia politica a lui nae ionescu, conceptiile filosofice lui nae ionescu, nae ionescu

Politici antiinflationiste

Reducerea creditelor si implicit a investitiilor sunt influentate de majorarea ratei dobanzii. Si de aceasta data marile firme, care se bazeaza in proportii considerabile pe autofinantare, sunt putin afectate. Impactul principal, aceste mariri, il au aspra firmelor mici si mijlocii-fermierii, micii comercianti, micii oameni de afaceri, negustorii.

Alte referate despre: politici antiinflationiste, masuri de politica antiinflationiste in republica moldova, politica antiinflationista

Politica in domeniul concurentei

Politica in domeniul concurentei, implementata de Comisia Europeana si autoritatile Statelor Membre, are ca obiectiv crearea unei concurente reale pe piata comuna prin masuri referitoare la structurile pietei si la comportamentul actorilor acesteia.Libera concurenta intre firme favorizeaza inovatia, reduce costurile de productie, creste eficienta economica si, in consecinta, ridica nivelul de competitivitate al economiei europene. Stimulate de mediul concurential, firmele ofera astfel produse si servicii competitive din punctul de vedere al calitatii si al pretului.

Alte referate despre: politica in domeniul concurentei, politica in domeniul concurentei referat, politica in domeniul concurentei in ue

Politica publica

Principii de rezolvare a problemei
- Recunoaşterea problemei
- Propunerea unor soluţii
- Alegerea unei soluţii
- Aplicarea soluţiei
- Monitorizarea rezultatelor

Alte referate despre: politici publice referat, referat politici publice, politici publice sectoriale

Politica europeana privind protectia mediului inconjurator si aderarea Romaniei la Uniunea Europeana

Referat despre Politica europeana privind protectia mediului inconjurator si aderarea Romaniei la Uniunea Europeana
In acest cadru, incepand cu luna martie 2001 a fost elaborat Documentul de pozitie pentru acest capitol, care cuprinde angajamentele Romaniei fata de cerintele UE. Documentul de pozitie pentru cap.22- Protectia Mediului a fost aprobat de Guvernul Romaniei la data de 18 octombrie 2001, transmis spre analiza Conferintei Interguvernamentale pentru aderarea la UE la data de 23 octombrie, si inregistrat oficial la data de 30 oct.2001. Din acest moment tara noastra se afla sub o permanenta monitorizare din partea Comisiei Europene in vederea indeplinirii angajamentelor asumate.

Romania accepta in intregime acquis-ul comunitar privind Capitolul 22- Protectia mediului inconjurator, in vigoare la 31 decembrie 2000, si va implementa prevederile acestuia pana la data aderarii, cu exceptia a 11 acte comunitare din urmatoarele sectoare de mediu: calitatea aerului si schimbari ...

Alte referate despre: politica europeana privind protectia mediului inconjurator, politica europeana privind protectie mediului inconjurator, politica europeana privind protectia mediului inconjurator referat

Politica monetara a BNR in perspectiva reducerii inflatiei

Politica monetara reprezinta un ansamblu de actiuni prin care autoritatile monetare (banca centrala, trezoreria etc.) influenteaza asupra cantitatii de moneda in circulatie, nivelul ratelor dobanzii, cursurile de schimb valutar si alti indicatori economico-monetari in vederea realizarii obiectivelor generale ale politicii economice (de stimulare a activitatii economice, ocupare a fortei de munca, stabilitate a preturilor etc.).

Alte referate despre: politica monetara a bnr din perspectiva integrarii in zona euro, politica monetara a bnr in reducerea inflatiei, politica monetara a bnr

Politica financiara

2. Politica financiară de reglementare-are drept obiectiv utilizarea mecanismului financiar pentru reglementarea economiei şi a relaţiilor sociale cu scopul atingerii unor obiective de interes naţional. Principalele instrumente utilizate de politica financiară de reglementare constituie: veniturile şi cheltuielile publice.

Alte referate despre: politica financiara, politica financiara a romaniei, politica financiara a ue
Referate afisate : 15
Medie note: 8.55 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles