Compozitia mineralogica a solului

Compozitia mineralogica a rocilor de zacamant

Spre exemplu, domeniile 1, 2, 4 si 6 reprezinta roci cu un continut mai mic de 10% in minerale argiloase. Acestea sunt rocile colectoare tipice, cu observatia ca rocile cu un continut foarte mare de carbonati trebuie sa fie fisurate. Celelalte, definite aproximativ prin restul domeniilor, sunt roci protectoare, cu unele exceptii, cum ar fi marnele fisurate sau nisipoase care pot avea proprietati de roci colectoare.

In subcapitolele urmatoare vor fi analizate, succint, proprietatile celor trei grupe de minerale mentionate, impreuna cu proprietatile pe care le confera rocilor in care se gasesc.
3.2. Silicea (SiO2)
Componentul cel mai important al rocilor nisipoase si al gresiilor este silicea, mai ales sub forma de cuart. Opalul si calcedonia sunt subordonate. Originea silicei este eruptiva si metamorfica, dar poate rezulta si in urma pro-ceselor de precipitatie chimica si biogena in cursul litificarii.

Dupa Pettijohn [7], silicea sedimentara apare sub forma de cuart si calcedonie ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 61kb
Downloads: 228
Materia: Geografie

Tipuri De Roci

Procesele foarte diverse care duc la formarea sedimentelor si rocilor sedimentare explica si marea diversitate a constituentilor lor. Astfel in compozitia mineralogica a acestor roci se disting:
1. Minerale alogene ce provin din afara bazinului de sedimentare in urma transportului si sedimentarii: cuart, feldspabi, mice, fragmente litice.

Alte referate despre: tipuri de roci, referat tipurile de roci, tipuri de roci din romania

Compozitia mineralogica a rocilor de zacamant

Dupa Pettijohn [7], silicea sedimentara apare sub forma de cuart si calcedonie clastice cu dimensiuni cuprinse intre 0,0625 mm si 2 mm, iar silicea chimica apare sub forma de cuart secundar, calcedonie si opal ca ciment sau material de silicifiere a resturilor organice.
Dintre proprietatile fizice intereseaza, mai ales, dimensiunea si distributia pe dimensiuni a granulelor (v. cap. 2), care au o influenta mare asupra permeabilitatii si porozitatii. Forma este mai putin importanta. In schimb, modul de asezare a granulelor influenteaza destul de mult proprietatile rocii pe care o formeaza.

Alte referate despre: geneza si compozitia mineralogica a rocilor magmatice referat, compozitia mineralogica si petrografica a scoartei terestre, compozitia mineralogica a solului

Starea de saturatie a rocilor

Cel de al doilea mod de abordare are in vedere modul in care fazele fluide sunt dispuse in pori, mai precis, locul pe care il ocupa fluidele in porii individuali sau in grupurile de pori vecini. Aceasta este starea de saturatie la scara micro. Intre cele doua exista, asa cum se va vedea mai departe o anumita legatura, fara a exista o dependenta stricta. In cele ce urmeaza vor fi discutate, pe rand, cele doua aspecte ale starii de saturatie.

Alte referate despre: minerale si roci cu exemplificare starea, stari de agregare, starea gazoasa

Curgerea omogena prin rocile colectoare

Curgerea fluidelor prin roci este posibila datorita prezentei porilor comunicanti. In mecanica fluidelor se foloseste, in mod curent, termenul de filtratie. Acest termen poate crea o oarecare confuzie, putand intelege prin aceasta un proces de separare. In ingineria de zacamant, se folosesc termenii de curgere omogena si curgere eterogena. Curgerea omogena se refera la curgerea unui fluid printr-o roca (sau, in general, printr-un mediu poros) in absenta altui fluid sau, alfel spus, curgerea omogena presupune saturatia completa cu un singur fluid. Curgerea eterogena se refera la cazul in care in roca sunt prezente mai multe fluide (cel putin doua).

Alte referate despre: roci colectoare, caracteristicile retelelor de canale capilare la roci colectoare, rocile colectoare

Mineralele

Minereurile se formeaza atunci când magma (roci fluide, fierbinti) se
racestze. Magma este un amestec de elemente (substanse care nu se mai
divid din punct de vedere chimic) incluzând si metale. Când magma se
raceste, mineralele se cristalizeaza (se durifica) într-o anumita
ordine. Primele vor cristaliza mineralele cele mai commune, felspatul,
cuartul si mica, pentru a forma corpul rocilor, de exemplu granitul.
Alte minereuri, cum ar fi cromitul (minereu de crom) se separa foartze
repede si se sedimenteaza la baza magmei. Acolo ele formeaza depozite
numite separatii magmatice.

Alte referate despre: saruri minerale, ape minerale, apele minerale

Resursele minerale din oceane

Deşi valoarea economică a acestor minerale este relativ scăzută, în comparaţie cu materialele similare de pe uscat, unele ţări le exploatează. Aşa, de exemplu, în Africa de Sud, pe ţărmul de S-V, pe platforma continentala, până la o adâncime de 3-40 m a apei, funcţionează o staţie care prelucrează 18.000 t material brut ce conţine diamante, realizând zilnic circa 700 carate diamante industriale, în Sri Lanka, sunt exploatate nisipurile de pe plajă ce conţin ilmenit (75-80%), rutil, zircon si magneţii, în Japonia, în Golful Ariake, sedimentele de pe platforma continentală sunt bogate în fier (56%) si titan (12%); rezervele de minereu de fier existente au fost apreciate la circa 40 mii. t. în Thailanda si Indonezia se extrag nisipuri cu casiterit, aproximativ 12.500 t/an, iar în SUA, în Alaska, se valorifică nisipurile cu baritină (circa 125.000 t/an).

Alte referate despre: resursele minerale ale oceanului pacific, resurse minerale oceanice, resursele minerale din mari si oceane

Solul

Luvosolurile apar pe produsele de alterare ale unor roci sărace sau moderat bogate în baze (granite, gnaise sau sisturi cristaline) şi pe depozite sedimentare miocene. Ocupă forme de relief variate, predominînd însă versanţi slab înclinaţi, sub păduri de gorun şi fag şi terase, sub pajişti secundare. Condiţiile climatice sunt asemănătoare preluvosolurilor. Luvosolurile sunt relativ larg răspîndite în arealul Parcului; in Munţii Almajului se întîlnesc pe versanţii şi culmile de pînă la 550-600 m, sub păduri de fag şi gorun, trecînd către districambosoluri.

Alte referate despre: poluarea solului, solul, poluarea solului referat

Poluarea solului

Surse de poluare a solului si modul de dispersie a poluantilor
Sursele principale ale poluarii solurilor sunt :
-aplicarea pe scara larga a ingrasamintelor si pesticidelor in agricultura
-folosirea sistemelor extinse de irigatii
-depozitarea deseurilor solide
-depunerile atmosferice de substante toxice produse ca urmare a activitatilor umane .
Deteriorarea solurilor se realizeaza prin :
-axpansiunea agriculturii
-defrisare si eroziune
-supraexploatarea solurilor

Alte referate despre: referat poluarea solului, referat despre poluarea solului, poluare solului

Rolul materiei organice in fertilitatea solului

Descompunerea substantelor organice xenobiotice(pesticide, ierbicide, detergenti) este strans legata de transformarile materiei organice din sol, cu consecinte asupra persistentei lor in mediul ambiant. Prin influenta favorabila pe care o are asupra insusirilor fizice, materia organica contribuie la valorificarea mai eficienta a unor verigi ale tehnologiilor intensive, cum ar fi irigatiile.

Alte referate despre: rolul materiei organice in fertilitatea solului, rolul materiei organice in fertilitatea solului referat, rolul materiei organice in sistemul sol planta

Combaterea poluarii solului

Factorii poluanti din zona in care locuim sunt:carbunele,gazele de esapament si mijloacele de transport.Conservarea mediului incunjurator reprerzinta un ansamblu de masuri ce trebuie luate pentru prevenirea si inlaturarea poluarii,a diminuarii efectelor ei asupra mediului prin folosirea celor mai potrivite tehnologii nepoluante,prin actiuni care sa limiteze efectele distrugatoare ale unor fenomene naturale.

Alte referate despre: combaterea poluarii solului, prevenirea si combaterea poluarii solului, combaterea poluari solului

Importanta biologica a substantelor minerale

Ele acţionează şi din interiorul anumitor enzime,in a căror alcătuire intră. În prezent s-au acumulat noi date privind implicaţiile profunde în metabolism ale unor elemente mai puţin studiaste dar care au un rol destul de important.S-a constatat că substanţele minerale au un rol fundamental în procesul de creştere celulară şi osoasă.În acest sens acţionează:calciul,zincul,manganul.Aportul mineralelor duce la reluarea creşterii fiziologice.

Alte referate despre: importanta biologica a substantelor minerale, importanta substantelor minerale utile in economia mondiala, importanta substantelor minerale in organism

Apa, aerul, solul

Apa, aerul, solul
Omul dispune numai de apele de la suprafaţa solului – adică de aproximativ 30.000 km3, ceea ce înseamnă circa 0,002% din totalul consumul de apă ce revine pe om/zi variază între 3 litri, în zonele aride ale Africii şi de 1,045 litri la New York.

Alte referate despre: apa aer sol, factori de mediu apa aer sol, toluen in apa aer sol

Poluarea solului

Poluarea solului
Puterea omului de adaptare , mai mare decat a tuturor animalelor s-a datorat tocmai ratiunii care l-a dus la cunoasterea calitativa a mediului inconjurator , la aprecierea posibilitatilor lui pentru existenta speciei umane si la explicarea fenomenelor din jur.

Alte referate despre: poluarea solului cu metale grele, poluarea solului referat chimie, poluarea solului in republica moldova

Poluarea aerului si a solului

b)Principalele surse de poluare a aerului:
-arderea combustibililor;
-praful de la fabricile de ciment;
-gazele din industria chimica;
-particule radioactive generate de accidente nucleare sau de experimentare a armamentului nuclear;
-diferite emisii rezultate din procesele de fermentatie etc.

Poluantii atmosferici, in functie de starea lor de agregare, sunt:
A.poluanti gazosi-reprezinta 90% din masa totala de poluanti atmosferici;
B.particule solide-reprezinta 10% din masa totala de poluanti atmosferici;

Alte referate despre: poluarea aerului si a solului, poluarea aerului apei si solului, referat poluarea aerului apei si solului

Compozitia chimica a celulei

Compozitia chimica a celulei
Principalii compusi chimici din celula vie
Din punct de vedere al compozitiei moleculare,o celula vie este alcatuita din apa,proteine,lipide,glucide, acizi nucleici si alte molecule organice si anorganice,conform tabelului de mai jos.

Alte referate despre: compozitia chimica a celulei, compozitia chimica a celulei referat, compozitia chimica a celulei si meioza

Rama - indicator biologic al calitatii solului

Referat despre Rama - indicator biologic al calitatii solului
Cele mai importante nevertebrate din sol sunt ramele.Acestea fac parte din familia Lumbricidae si in functie de habitatul in care traiesc,pot fi intalnite un numar de aproximativ 23 genuri. Activitatea bioedafica utila a ramelor poate fi rezumata, dupa cum urmeaza:
- ele favorizeaza formarea si stabilizarea structurii glomerulare a solului, aerisirea si circulatia mai buna a apei;

Alte referate despre: rama-indicator biologic al calitatii solului, indicatori chimici de calitate ai solului, indicatori ai calitatii solului

Rolul microorganismelor in formarea solului

Solurile sunt rezultatul interacţiunii de la suprafaţa uscatului. Solul este un strat dinamic în cuprinsul căruia se desfăşoară fără întrerupere numeroase şi complexe procese chimice, fizice, biologice. Pe uscat, unde scoarţa terestră se află in strânsă interferentă cu aerul atmosferic, cu umiditatea si schimbările regimului termic, s-a dezvoltat o pătură subţire de sol ( 30 pana la 200 cm).

Alte referate despre: rolul microorganismelor in formarea solului, rolul microorganismelor in formarea solului ppt, rolul microorganism in formarea solului
Referate afisate : 18
Medie note: 8.33 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles