Compozitia mineralogica si petrografica a scoartei terestre

Compozitia mineralogica a rocilor de zacamant

Spre exemplu, domeniile 1, 2, 4 si 6 reprezinta roci cu un continut mai mic de 10% in minerale argiloase. Acestea sunt rocile colectoare tipice, cu observatia ca rocile cu un continut foarte mare de carbonati trebuie sa fie fisurate. Celelalte, definite aproximativ prin restul domeniilor, sunt roci protectoare, cu unele exceptii, cum ar fi marnele fisurate sau nisipoase care pot avea proprietati de roci colectoare.

In subcapitolele urmatoare vor fi analizate, succint, proprietatile celor trei grupe de minerale mentionate, impreuna cu proprietatile pe care le confera rocilor in care se gasesc.
3.2. Silicea (SiO2)
Componentul cel mai important al rocilor nisipoase si al gresiilor este silicea, mai ales sub forma de cuart. Opalul si calcedonia sunt subordonate. Originea silicei este eruptiva si metamorfica, dar poate rezulta si in urma pro-ceselor de precipitatie chimica si biogena in cursul litificarii.

Dupa Pettijohn [7], silicea sedimentara apare sub forma de cuart si calcedonie ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 61kb
Downloads: 228
Materia: Geografie

Tipuri De Roci

b) structura petrografica este ansamblul proprietatilor care desemneaza forma si dimensiunea cristalelor din roca precum si aranjamentul in spatiu al acestora.

Alte referate despre: tipuri de roci, referat tipurile de roci, tipuri de roci din romania

Compozitia mineralogica a rocilor de zacamant

Rocile de zacamant (colectoare si protectoare), de o mare varietate, contin o gama larga de minerale in proportii foarte diferite. In rocile de zacamant de origine sedimentara, frecventa cea mai mare o au silicea, mineralele carbo-natice si mineralele argiloase. Celelalte tipuri de roci prezinta interes mic pentru ingineria de zacamant, astfel ca in acest capitol vor fi omise din discutie.

Alte referate despre: geneza si compozitia mineralogica a rocilor magmatice referat, compozitia mineralogica si petrografica a scoartei terestre, compozitia mineralogica a solului

Starea de saturatie a rocilor

Cel de al doilea mod de abordare are in vedere modul in care fazele fluide sunt dispuse in pori, mai precis, locul pe care il ocupa fluidele in porii individuali sau in grupurile de pori vecini. Aceasta este starea de saturatie la scara micro. Intre cele doua exista, asa cum se va vedea mai departe o anumita legatura, fara a exista o dependenta stricta. In cele ce urmeaza vor fi discutate, pe rand, cele doua aspecte ale starii de saturatie.

Alte referate despre: minerale si roci cu exemplificare starea, stari de agregare, starea gazoasa

Curgerea omogena prin rocile colectoare

Aici este inclusa si situatia, de altfel foarte frecventa, cand in roca sunt prezente mai multe fluide, desi curge doar unul singur, celelalte fiind in repaus. Faptul ca prin roca are loc curgerea unui singur fluid nu insemneaza neaparat ca este o curgere omogena. In capitolul de fata va fi abordata numai curgerea omogena.

Alte referate despre: roci colectoare, caracteristicile retelelor de canale capilare la roci colectoare, rocile colectoare

Mineralele

Fierul este uneori depozitat în roci subacvatice, formnd asa-numitele
minereuri de fier. La tropice are loc uzn alt fel de actiune chimica
cauzata de actiunea ploilor abundente care sterg rocile ce contin
silicati de aluminiu. Silicatii sunt îndepartati, creându-se minereuri
bogate în bauxita (minereu de aliminiu). Apa de ploaie acida dizolva
alste metale vcare sunt redepozitate în roci, la o adâncime mai mare.

Alte referate despre: saruri minerale, ape minerale, apele minerale

Resursele minerale din oceane

In afară de mineralele grele, pe platforma continentală se găsesc şi alte substanţe minerale utile, fosforit, glaucovit. Fosforitul se găseşte sub forma unor concreţiuni, la 30-500 m adâncime, pe platformele continentale ale Japoniei, Africii de Sud, Argentinei, SUA (California - rezerve estimate la 1,5 miliarde t). El se utilizează la obţinerea fosfaţilor necesari industriei şi agriculturii.

Alte referate despre: resursele minerale ale oceanului pacific, resurse minerale oceanice, resursele minerale din mari si oceane

Ecosisteme terestre

Totodata, existenta unor conditii ecologice particulare determina formarea a numeroase microcenoze (consortii). Hotarâtor în viata ecosistemului de padure este ecranul continuu si compact al frunzisului,constituit de coronamentele arborilor, care reprezinta o suprafata activa de reglare a unor factori de biotop – calitatea si intensitatea luminii, cuantumul caldurii si precipitatiilor, viteza si intensitatea vântului etc.

Alte referate despre: ecosisteme terestre, poluarea si protectia ecosistemelor terestre acvatic si aerian, ecosisteme terestre antropizate

Relieful petrografic

Relieful petrografic- Este destul sa amintim relieful carstic din Apuseni, Muntii Banatului sau din Podisul Mehedinti, multitudinea alunecarilor de teren de pe flisul carpatic, din Subcarpati sau podisurile Moldovei si Transilvaniei, densitatea mare de crovuri de pe unele portiuni ale Campiei Romane. Conditiile de formare si evolutie ale reliefurilor petrografice depend de roca, de agent, dar si de climat, de etajele morfoclimatice, de anotimp, adica de tot ceea ce poate schimba, pe timp scurt sau indelungat, procesul geomorfologic care modeleaza roca.

Alte referate despre: relieful petrografic, relief petrografic, relieful petrografic referat

Compozitia granulometrica a rocilor detritice

In capitolele precedente au fost descrise principalele minerale care alcatuiesc rocile de zacamant, precum si cateva din caracteristicile generale ale acestor roci. S-a putut observa ca o parte a rocilor colectoare sunt formate din particule discrete sau slab cimentate. Natura mineralogica a rocilor detritice neconsolidate sau slab consolidate este destul de variata. Frecventa cea mai mare o au nisipurile alcatuite din silice, in special din cuart.

Alte referate despre: determinarea compozitie granulometrice a solului, compozitia granulometrica a solului, roci detritice

Ecosisteme terestre

Defrisarea padurilor de pe coastele repezi din zonele colinare, pentru înfiintarea de islazuri comunale (Legea din 1920) a condus la suprafete întinse degradate prin eroziune si procese torentiale în Vrancea, Subcarpatii Sudici, Valea Ariesului, Valea Lotrului, Podisul Central Moldovenesc etc.

Alte referate despre: ecosisteme terestre referat, ecosistemele terestre, referat ecosisteme terestre

Miscarile scoartei terestre1

Cele patru continente
Cercetătorii au realizat faptul că faţa Pământului este în continuă schimbare. Un călător astral, cu 400 de milioane de ani în urmă ar fi vazut doar patru continente. Unul făcea parte din actuala Americă de Nord şi altul din Europa de azi. Al treilea, numit de geologi Angara, face parte din Asia de azi, în timp ce al patrulea era continentul sudic, din care faceau parte toate continentele sudice de azi (denumirea dată de geologi acestui continent este Gondwana).

Alte referate despre: miscarile scoartei terestre, miscarile scoartei, miscarile scoartei terestre orogenetice

Clima terestra

Clima este efectul pe termen lung al radiaţiei solare asupra suprafeţei variate şi asupra atmosferei Pământului, care se manifestă prin schimbări ale factorilor atmnosferici în timp ce acesta se roteşte. Cel mai bine poate fi înţeleasă ca media schimbărilor de temperatură anuale combinată cu media precipitaţiilor dintr-o anumită zonă geografică. Uscatul şi marea fiind foarte diferite, reacţionează diferit cu atmosfera terestră, unde masele de aer circulă permanent. Variaţiile zilnice ale factorilor meteorologici dintr-o anumită zonă geografică constituie VREMEA, în timp ce CLIMA este sinteza pe termen lung a acestora.

Alte referate despre: clima terestra, clima si zone de clima terestre, referat clima terestra

Miscarile scoartei terestre

Chiar din primele hărţi ale Terrei, s-a putut observa asemănarea uimitoare dintre ţărmul lumii Noi şi cel al lumii Vechi. Această asemănare a ridicat fireasca întrebare: este posibil ca cele două continente să fi fost cândva unite? La mijlocul anilor 1800 cercetătorii au început să adune fosile din rocile continentelor îndepartate. La începutul anilor 1900 geologul american Frank B.

Alte referate despre: miscarile scoartei terestre referat, miscarile scoartei terestre a oceanilor, prezent miscarile scoartei terestre

Importanta biologica a substantelor minerale

Ele acţionează şi din interiorul anumitor enzime,in a căror alcătuire intră. În prezent s-au acumulat noi date privind implicaţiile profunde în metabolism ale unor elemente mai puţin studiaste dar care au un rol destul de important.S-a constatat că substanţele minerale au un rol fundamental în procesul de creştere celulară şi osoasă.În acest sens acţionează:calciul,zincul,manganul.Aportul mineralelor duce la reluarea creşterii fiziologice.

Alte referate despre: importanta biologica a substantelor minerale, importanta substantelor minerale utile in economia mondiala, importanta substantelor minerale in organism

Compozitia chimica a tigarii

Compozitia chimica a tigarii
Documentul contine un desen. Referatul prezinta substantele din care se compune o tigara. Acetona(dizolvant), Naftilamina, Metanol(carburant pt.rachete), Pyren, Naftalina, Dimetilnitrosamina, Nicotina
(ierbicid si insecticid), Butan, Cadmiu, Monoxid de carbon, (gaz de esapament).

Alte referate despre: compozitia chimica a tigarii, compozitia chimica a tigarilor, content compozitia chimica a tigarii

Fiziologia scoartei cerbrale

Funcţia motorie (Neocortexul motor):
Mişcările corpului, produse prin contracţia muşchilor scheletice, se desfăşoară prin intermediul a două sisteme, a căror activitate este condusă de scoarţa cerebrală: sistemul extrapiramidal şi sistemul piramidal. Aceste sisteme acţionează asupra muşchilor, prin intermediul neuronilor motori din nucleii de origine ai nervilor cranieni sau prin intermediul neuronilor somatomotori din coloanele anterioare ale măduvei spinării.

Alte referate despre: fiziologia scoartei cerebrale, activitatile cognitive si fiziologia scoartei cerebrale, fiziologia scoartei conditionate neconditionat

Elemente de compozitie si de limbaj dintr-un text de Lucian Blaga - Paradis in destramare

Poezia modernă operează schimbări esenţiale şi la nivelul limbajului: metaforizare, ambiguitate semantică, şoc, surpriză, depotenţarea verbului şi dificultate sintactică („Mai întâi de toate de scos verbele (…) De înălţat turnuri de substantive” – Benn, Germania), evitarea punctuaţiei, notaţia stenografică (dar cu iradiaţii multiple de sens) etc. Metafora suferă o transformare profundă: elementele pretinse drept comparabile sunt de fapt neasemănătoare. Ea devine cel mai fecund mijloc stilistic al fanteziei nelimitate a poeziei moderne.

Alte referate despre: elemente de compozitie si de limbaj ale unui text poetic, eseu elemente de compozitie si de limbaj ale unui text blagian, lucian blaga paradis in destramare element ce compun paradisul
Referate afisate : 18
Medie note: 8.44 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles