Compunere despre alegerea unei profesii

Piata muncii in Romania

Referat despre Piata muncii in Romania
CONSILIEREA PROFESIONALA, O NECESITATE PENTRU TINERI
Analizând piata institutiilor de studii superioare din România, observam ca foarte multi tineri se indreapta spre domeniile economic, politehnic sau care au legatura cu mult asteptata integrare europeana, ignorand sau chiar nefiind informati in privinta optiunilor posibile. Astfel, numerosi tineri care opteaza pentru una din aceste directii educationale, fac acest lucru deseori fara o analiza lucida a propriilor aspiratii profesionale. Sistemul de educatie românesc nu incurajeaza inca tinerii pentru formarea abilitatilor in timp util pentru a fi orientati catre o profesie, mai degraba decât spre o facultate.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 52kb
Downloads: 27
Materia: Economie

Somajul si piata muncii in romania

Somajul si piata muncii in romania
Premisele teoretice ale analizei pietei muncii sunt: munca si rolul ei in dezvoltarea social-economica, teoria pietei si a preturilor in general. Piata muncii functioneaza dupa acelasi mecanism ca si piata unui bun. Structurile ei pot fi analizate sub forma tuturor modelelor si tipurilor de piata: concurenta perfecta, monopol, monopson, monopol-monopson, concurenta monopolistica, oligopol, oligopson, oligopol-oligopson. Totodata, fiind principala componenta a pietei factorilor, structurile si principiile de functionare sunt asemanatoare cu cele ale celorlalte componente, piata resurselor naturale si piata capitalului. Ca si aceste componente, piata muncii asigura derularea fluxurilor reale si monetare, desfasurarea proceselor de productie, distribuire si consum. Dar, avand in vedere ca in cadrul posesorilor de factori ponderea cea mai mare o detin lucratorii salariati, ca salariul are cea mai mare pondere in totalul veniturilor realizate, piata ...

Alte referate despre: referate somajul si piata muncii in romania, somajul si piata muncii, somajul si piata muncii in romania

Piata muncii in Romania

Satisfacerea nevoii de munca se realizeaza pe seama utilizarii disponibilitatilor de munca existente in societate, adica a volumului de munca ce poate fi depus de populatia apta de munca a tarii respective, in perioada data. Si in acest caz, trebuie sa avem in vedere ca nu toate disponibilitatile de munca se constituie in oferta, ci numai acelea care urmeaza sa fie remunerate, salarizate. Oferta de munca este formata din munca pe care o pot depune membrii societatii in conditii salariale. Prin urmare, in oferta de munca nu se include femeile casnice, studentii, militarii in termen si alti oameni care depun activitati nesalariale.

Alte referate despre: piata muncii, piata muncii referat, piata muncii in romania

Cererea si oferta de munca

Orice activitate economica, pentru desfasurarea ei, necesita factorul munca alaturi de ceilalti factori de productie.
Daca se au in vedere: volumul productivitatii muncii si timpul legal de munca pentru o perioada determinata, putem stabili nevoia de munca, deci forta de munca necesara in perioada respectiva.
Piata muncii sau a fortei de munca reprezinta spatiul economic in care are loc confruntarea libera a cererii de munca cu oferta de munca.
Cererea de munca este reprezentata de detinatorii de capital, in calitate de cumparatori iar oferta de munca o reprezinta posesorii de forta de munca, in calitate de vanzatori.
Piata muncii nu este omogena, ci se compune din segmente pe domenii de activitate, zone economice, meserii, niveluri de calificare.
In acest ...

Alte referate despre: cererea si oferta de munca, cererea si oferta de munca in romania, cerere si oferta de munca a unei firme

Vechimea in munca

Activitatea de paznic obstesc nu poate fi considerata vechime in munca daca nu sunt indeplinite toate cele trei conditii de mai sus.: existenta unui contract de munca , nivelul retributiei, plata contributiei de asigurari sociale si a impozitului de retributie . Dovada vechimii in munca in calitate de paznic obstesc se face cu adeverinte eliberate de biroul executiv al consiliului popular comunal respectiv: in cuprinsul carora trebuie sa se faca mentiunea clara si completa asupra indepliniri celor trei conditii.

Alte referate despre: vechimea in munca, vechime in munca, calculul vechimii in munca

Piata fortei de munca - analiza globala

Dupa o indelungata perioada de tranzitie, suntem in masura sa concluzionam ca, in mare parte, vinovat pentru situatia de dezechilibru economic in care ne aflam este si lipsa unor programe adecvate de sprijinire a somerilor, lipsa unei rigurozitati in ceea ce priveste asezarea in pagina a problemelor si gasirea unor rezolvari corespunzatoare.

Alte referate despre: piata fortei de munca - analiza globala, piata fortei de munca-analiza globala, piata fortei de munca analiza globala

Piata muncii in Romania

Existenta unui pachet de legi si alte reglementari care constituie cadrul formal de functionarea a acestei piete, intr-un mod care se apropie, in general, de cel european;Resursele de munca ce formeaza obiectul acestei piete au fost pe termen lung relativ constante, avand insa o usoara tendinta de crestere ca pondere in populatia totala, in timp ce populatia ocupata s-a redus considerabil;

Alte referate despre: referat piata muncii, cerere si oferta pe piata muncii, piata munci

Alegerea publica

Desigur la nivel individual, o nevoie anume sau chiar mai multe pot fi satisfacute total atunci cand se atinge pragul de saturatie si utilitatea marginala este zero. Dar, chiar si la nivel individual, pentru ca toate nevoile sa fie satisfacute, daca este vorba despre un individ tipic cu o infinitate de nevoi si nu de unul atipic care considera ca nu mai are nevoie de nimic, ar trebui sa existe o infinitate de resurse.

Alte referate despre: alegerea publica si beneficiul social, alegerea publica, alegerea agentiei de publicitate

Liber sa alegi - capitalism

Avand in vedere importanta deformarilor particulare ale sistemului de preturi, in aceasta perioada guvernul este cea mai importanta sursa de pertubare a pietei libere prin tarife si alte restricii asupra comertului internatonal.

Alte referate despre: liber sa alegi, liber sa alegi un punct de vedere personal, liber sa alegi recenzie

Munca

Societatea este interesata mai mult de aspectul calitativ al
resurselor de munca, decat de cel cantitativ. In sensul cresterii
calitatii muncii se actioneaza in urmatoarele directii:

Alte referate despre: protectia muncii referat, protectia muncii, igiena muncii

Stresul schimbarii locului de munca

Intr-un timp scurt trebuie sa inveti multe lucruri, de la topografia firmei pina la procedurile si politicile locale. Trebuie sa-ti folosesti la maxim flerul pentru a simti ce se asteapta de la tine si a "mirosi" stilul de lucru (si nu numai) al colegilor si sefilor. Si trebuie sa-ti formezi o noua retea de relatii sociale care sa o inlocuiasca pe cea lasata in urma.

Alte referate despre: stresul schimbarii locului de munca, stresul schimbari locului de munca, stresul la locul de munca

Alegerea meseriei

In alegerea tematicii , trebuie combatute prin informatii “ miturile legate de cariera” , cum ar fi :
- Exista o singura profesie / ocupatie care mi se potriveste ;
- Numai eu sunt caracterizat prin indecizie ;
- Parintii stiu cel mai bine ce trebuie sa fac ;
- Nu e obligatoriu sa faci ceea ce te intereseaza , importante sunt succesele in cariera si avantajele material ;
- Profesia trebuie sa fie ideala , sa-mi satisfaca toate nevoile si dorintele ;
- Ori ai success in cariera ori esuezi total ;
- Nu poti sa planifici viitorul , viata se schimba ;
- Individul trebuie sa aiba control total asupra carierei lui .

Alte referate despre: alegerea meseriei, referat alegerea meseriei, test pentru alegerea meseriei

Invatatura despre alegere

Va trebui sa raspundem la: este alegerea actul suveran a lui Dumnezeu prin care El ii alege pe unii pentru mantuire fara vreun merit al acestora sau e actul suveran a lui Dumnezeu prin care El i-a ales pe aceia pe care i-a stiut mai dinainte ca vor raspunde invitatiei Lui?

Alte referate despre: alege mai bine invatatura decat aurul, nicolae iorga cea dintai invatatura, cea dintai invatatura

Etica si deontologie in profesia de relationist

Referat despre Etica si deontologie in profesia de relationist
Etica este una din principalele ramuri ale filosofiei şi poate fi numită ştiinţa realităţii morale; încearcă elucidarea problemelor morale printr-un demers cognitiv. Etica poate fi înţeleasă de asemenea ca o filosofie asupra moralei, a binelui şi a răului, a datoriei.Deontologia este un compartiment al eticii care se ocupă cu studiul normelor si obligaţiilor specifice unei activităţi profesionale.

Alte referate despre: etica si deontologie in profesia de relationist, etica si deontologie in profesia de asistent medical, etica si deontologie in profesia de jandarm

Alegerea unui P.C

Dacă nu ştiţi multe despre calculatoare, decizia de cumpărare a unui calculator e una dificilă... misiune imposibilă dintr-un anume punct de vedere.

Alte referate despre: alegerea, criterii de alegere a unei meserii, alegere

Sociologia ca disciplina de studiu - institutie si profesie

Opere principale: Problema determinismului social. Determinism biologic si determinism social (1903), Din psihologia poporului romtn (1907), Idealul creator (1914), Partidele politice si clasele sociale (1922), Realitatea spiritului (1928), Noua cetate a lui Dumnezeu (1929), Adevar si revelaþie (1934), Ontologia umana (1987).

Alte referate despre: educatia fizica ca disciplina de studiu, importanta contabilitatii ca disciplina de studiu, sociologie definitie obiect de studiu

Tehnologii elemente in functie de materiale

1.1 Otelurile
Datorita caracteristicilor de rezistenta superioare, proprietatilor de prelucrare mari, pret decost scazut, otelul este cel mai utilizat material de baza.Metalul de baza este definit prin insusirile sale:compozitia chimica - evidentiaza elementele componente;structura metalurgica - evidentiaza componentele structurale.Geometria primara - elementul geometric cel mai important pentru sudare este
grosimea s (mm).Otelurile pentru structuri sudate se impart in doua categorii:oteluri nealiate, cu putin carbon;oteluri slab aliate.

Alte referate despre: referat tehnologie-elemente de limbaj grafic, tipuri de elemente finite functii de interpolare, referate la tehnologie despre materii prime si materiale din sticla

Portugalia ppt

O tara de o frumusete si o diversitate uimitoare. Aici puteti descoperi multe oportunitati de vacanta care sunt infinite: poti alege aglomeratia statiunilor litorale sofisticate sau poti vizita cartierele medievale ale oraselor istorice precum Lisabona, Porto, Braga sau Coimbra; daca sunteti intradevar pasionati de urmele istorice, puteti face un tur al tarii (inchirierea masinii nu este scumpa in Portugalia), oprindu-va peste noapte la una dintre renumitele "pousada" .

Alte referate despre: portugalia ppt, referat portugalia ppt, referat portugalia ppt download

Plan de Cariera

Situatia socio-economica face sa creasca decalajul dintre alegerea si aspiratia profesionala .In acelasi context pe masura ce libertatea de alegere se restrange ,sporeste ponderea acceptarii anumitor compromisuri cu privire la dezoltarea carierei.

Alte referate despre: plan de cariera, model plan de cariera, plan de cariera model
Referate afisate : 19
Medie note: 8.35 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK