Compunere despre desert

Desertul

Referat despre Desertul
Desertul sau pustiul este o zona care primeste foarte putine precipitati.
Deserturile au reputatia de a sustine foarte putine forme de viata desi, la o comparatie mai atenta cu un mediu mai umed, formele de viata din desert sunt de cele mai multe ori variate si raman in general ascunse pentru a-si pastra umiditatea.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 2637kb
Downloads: 1583
Materia: Geografie

Desertul Sahara - geologie, asezari, animale

Fundamentul cristalin, acoperit de gresii şi calcare paleozoice, mezozoice şi terţiare, apare la suprafaţă în vest, precum şi în masivele muntoase centrale. Sunt caracteristice dunele de nisip, hamadele (în zonele montane şi în platourile vulcanice din Libia şi din Mauritania), regurile şi ergurile.
Cercetătorii deşertului au stabilit prin studiul rocilor, fosilelor din Sahara că în acest ţinut în trecut (o perioadă de milioane de ani) au fost perioade diferite succesive „umede” şi „uscate”. Faptul că au fost zone cu o vegetaţie mai bogată este dovedit şi de o serie de „picturi pe stânci” din vadul râului uscat Vadi sudul Egiptului şi nordul Sudanului, (Nubia). Deşertul are în general două tipuri de climat: subtropical uscat în nord şi tropical uscat în sud.

Alte referate despre: desertul sahara - geologie asezari animale, referat desertul sahara geologie asezari animale, desertul sahara geologie

Africa-continent al deserturilor

În nord-estul Africii există depresiunea Afar,paralelă cu ţărmul vestic al Mării Roşii,considerată ca singurul loc de pe glob unde poate fi studiată la zi deriva continentelor.

Ca o curiozitate,notăm faptul că în Africa,în parcul natural Serengeti (Tanzania),pe o suprafaţă de 14503 km pătraţi,se află o faună bogată(circa un milion de indivizi-lei,leoparzi,elefanţi, ş.a.).În Africa se găseşte cel mai lung teleferic din lume (67km), care uneşte localităţile Moanda(Gabon) şi M’Binda(Congo).

SAHARA.Deşert,situat în Africa,de o parte şi de alta a tropicului de nord.Se întinde pe o suprafaţă de circa 7 milioane km pătraţi(aproximativ un sfert din Africa)de la Oceanul Atlantic,care îl mărgineşte la vest,până la Marea Roşie,în partea de est (6000 km)şi de la munţii Atlas şi litoralul Mediteranei la 2000 ...

Alte referate despre: africa continent al deserturilor in engleza, africa - continentul fenomenelor extreme, africa-continent al contrastelor

India

Acesta este insotit de o schimbare sezoniera a regiunii de convergenta ecuatoriala intertropicala, o centura de presiune joasa cu vreme instabila, spre nordul indiei. Acest sistem intensificat la prezenta lui putere ca rezultat a inaltarii platoului Tibetan, care, insotit de evenimentul de tranzitie intre Eocen-oligicen, un eveniment major de racire globala si desertificare ce a avut loc intre 34-49 milioane de ani in urma.

Alte referate despre: india referat, referat india, india

Desertul Atacama

Dar deserturile exista si in imediata apropiere a apei, cum este in cazul desertului Atacama, situat pe coasta sud-americana a Oceanului Pacific. Aici, cantitatea medie anuala de precipitatii nu depaseste 250 mm.

Alte referate despre: desertul atacama, desertul atacama referat, referat desertul atacama

Desertul Gobi

Referat despre Desertul Gobi
Deserturile sunt regiuni cu climat arid si semiarid, lipsite de precipitatii temperaturi ridicate, uneori cu diferente mari intre zi si noapte, cu vinturi puternice, conditionind o anumita flora si fauna. Dupa caracterul precipitatiilor si al pozitiei latitudinale, acestea se impart in trei grupe: tropicale, subtropicale si temperate. Desertul Gobi, care se gaseste in Asia Centrala, face parte din zona temperata. In ansamblu informatiile despre acesta erau foarte limitate anexinduse doar pe observatiile facute de putinii trecatori.

Alte referate despre: desertul gobi, desertul gobi referat, referat desertul gobi

Peru

Pescuitul
Curentul litoral rece Humboldt aduce cantitati mari de plancton, o
hrana bogata pentru pesti. Peru este una dintre cele mai importante
tari in ceea ce priveste pescuitul, cu o captura de 45 milioane de
tone anual, inclusiv de ansoa, ton bunito, scrumbii si sardele.

Alte referate despre: referat peru, peru, peru referat

Europa - un mare desert

Fenomenul incalzirii globale este in atentia specialistilor de peste 40 de ani, dar pana acum nu i s-a dat importanta cuvenita. Ideea generala era aceea ca este un proces lent si ca umanitatea va avea timp sa descopere solutii ingenioase in urmatorii 50-100 de ani. Insa noi dovezi extrem de bine documentate sugereaza ca acest scenariu este complet gresit si ca trebuie sa ne pregatim pentru schimbari climatice deosebit de abrupte.

Alte referate despre: europa un mare desert, europa-un mare desert, desert din europa

Australia

Se cultiva struguri si cereale.Industria,Australia are o puternica industrie miniera,fiind un mare exportator de carbine,minereu de fier bauxite,plumb,aur,cupru si diamante.Aproape 16% din forta de munca lucreaza in industria prelucratoare si doua treimi lucreaza in industria de prestari servicii,in banci,turism si administratie.

Alte referate despre: australia, referat australia, australia referat

Australia

In Australia activitatea vulcanica a incetat doar in ultimele milioane
de ani si exista multa activitate seismica in Platoul Estic si Vestic.

Alte referate despre: economia australiei, australia si oceania, australia capitala

America de Nord

Padurile de confire ale Americii de Nord acopera o zona foarte larga. Verile sunt calde; iernile sunt reci si inzapezite. Fauna acestor paduri include porcii spinosi, iepurii salbatici vegetarieni si pradatorii, ca lupii si rasii.

Alte referate despre: america de nord, america de nord referat, referat america de nord

Africa

Lacuri
Lacul Albert
Este cel mai nordic dintre Marile Lacuri ale Africii de Est, toate fiind situate in Marele Rift Estic. Bazinul hidrografic este de origine tectonica. Lacul a fost botezat de exploratorul englez Samuel White Baker, cel care l-a descoperit in 1864, pe cand cauta izvoarele Nilului, dandu-i numele Albert in onoarea printului-consort al reginei Victoria. Numele reginei fusese dat deja celui mai mare lac african.

Alte referate despre: africa, africa referat, referat africa

Egipt

Egiptul se afla in partea nord-estica a continentului african, pe tarmurile a doua mari.Suprafata totala a tarii este de aproximativ 1.002.000 kmp, mai mult de 90% din aceasta suprafata fiind desert. Unitatile geografice majore din tara sunt: Desertul Vestic sau Desertul Libian la vest de Nil, o fasie estica a Saharei, Desertul Estic sau Desertul Arab la est de Nil, Peninsula Sinai care este pe suprafata Asiei Mici si Delta Nilului, care reprezinta majoritatea suprafetei arabile din tara.Intreaga istorie si economie a tarii au fost definite de unul dintre cele mai lungi fluvii din lume, Nilul, care strabate Egiptul de la sud la nord pe o distanta de aproximativ 1200 km, impartind in acest fel suprafata tarii.

Alte referate despre: egiptul antic, egiptul antic referat, arta egiptului antic

Arabia saudita

Arabia Saudita detine cele mai mari zacaminte de petrol de pe glob, apreciate cam la un sfert din totalul mondial; are si bogate zacaminte de gaze naturale.
Economia se bazeaza pe exploatarea si, mai recent, prelucrarea petrolului. Este un exemplu tipic de tara care a cunoscut o dezvoltare economica substantiala ca urmare a valorificarii acestui combustibil, solicitat intens pe plan mondial.
In ultimii ani ai secolului al XX-lea Arabia Saudita a devenit cel mai mare producator si exportator de petrol din lume. Mai mult de o treime din productia sa de petrol provine din exploatari submarine. Paralel si-a dezvoltat o industrie petrochimica proprie, in prezent platforma de la Dhahran fiind cea mai mare din lume.
Arabia Saudita are si o productie industriala diversificata: metalurgie feroasa si neferoasa (aluminiu), constructii de masini (inclusiv electronica si electrotehnica), ...

Alte referate despre: arabia saudita referat, referat arabia saudita, arabia saudita

Vietuitoare rare

2PASAREA SOARELUI din Ruwenzori (Africa), cu penajul verde malachit, de marimea unei mierle, isi foloseste ciocul lung si curbat pentru a sorbi nectarul uriaselor lobelia.

Alte referate despre: vietuitoare rare, vietuitoare rare referat, informati despre vietuitoare rare

Alone on a desert island

As the daylight slowly enlightened my shelter, I felt a little less frightened, and I went to explore the part of the island where I hadn’t been before. I found out that I’m at the top of some kind of mountain, and that almost half of the island had been sunk.
Suddenly, a terrifying thought popped into my head: “The ocean is going to cover the whole island, and that’s why the shelters’ previous owner had left!”

Alte referate despre: alone on a desert island, desert island, alone on a deserted island

Expansiunea islamului

Problema succesiunii
Pana la moartea profetului,suvenita in 632,aproape toata peninsula Arabica se inchinase islamismului.Deoarece Mahomed nu a desemnat un succesor,au aparut conflicte intre rude,iar izbucnirea revoltelor,rascoalelor si razboaielor civile au tulburat linistea peninsulei.Acestea au luat sfarsit printr-o intelegere intre adeptii profetului.Un calif(discipol adept)a preluat succesiunea si arabii au inceput cuceririle.Triburile care se luptau nu demult intre ele,s-au unit acum sub drapelul Islamului,dand astfel multa bataie de cap celor doua super-puteri care stapaneau Orientul Mijlociu,Imperiul Bizantin crestin cu limba de stat greaca si Persia,care urma zoroastrianismul,care se afla pe teritoriul Iranului de azi si in care domnea dinastia Sasanida.

Alte referate despre: expansiunea islamului, expansiunea islamica, islamul si expansiunea araba

Islamul

In doar patru veacuri din secolul al VII-lea d.Hr si pana in jurul
anului 1000, civilizatia islamica avea sa cunoasca o dezvoltare
extraordinara. Totul incepuse in peninsula Arabica unde in jurul
anului 570 s-a nascut Mohamed, Profetul islamului. La numai 100 de ani
dupa moartea sa, in 632, musulmanii cucerisera teritorii ce se
intindeau din Spania si pana dincolo de granitele Chinei. Traditia
spune ca lui Mohamed, un negustor din Mecca, i s-a infatisat intr-o zi
ingerul Gabriel care l-a acoperit cu mantia sa poruncindu-I, recita si
incredintându-I astfel mesajul islamului. In ce consta nouatea acestui
mesaj ne spune Nicolau Dobrisan, profesor de limba si civilizatie
araba la universitatea Bucuresti: "Islamul vine in continuarea marilor
religii monoteiste anterioare iudaismul si crestinismul, dar poate ca
sub aspectul morfologiei religioase mesajul propovaduit ...

Alte referate despre: islamul referat, islamul, islamul-istorie si realitate contemporana
Referate afisate : 18
Medie note: 8.08 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK